Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Budowa własnej repliki.

Recommended Posts

Mam znajomego tokarza, który wykona dla mnie części do repliki za małą kasę (więc zaczynam robić rozeznanie). Zatem pytania do speców - majsterkowiczów i zorientowanych w temacie, dodam, że lubię majsterkować (parę machin już zbudowałem) może odpowiedzi na pytania dadzą mi możliwości do tuningu mojej własnej repliki(CM.028), z której jestem bardzo zadowolony (ale lubię myśleść dpo przodu) lub prawdopodobnie później do wykonania kolejnej broni(od podstaw, nie używając części od AK, o które pytam pobocznie), tym razem ASG. Jestem szczęśliwym posiadaczem AK47, jednak myślę naprzód (wykonanie zajmie mi sporo czasu, ale równolegle będę miał kałacha), proszę o konkretne odpowiedzi, gdyż interesują mnie CYFRY-potrzebne do wykonania rysunku technicznego części zaniesionych do tokarza, lub tych, których projekty być może uda się urzeczywistnić i wykombinować jakiegoś guna.(najlepiej wymiary w mm).

Jaką ma pojemność (pojemność-ilość wypchniętego podczas strzału powietrza, a nie jego cała obj.) cylinder na stocku w AK47, a ile np. jakiś topowy model karabinu snajperskiego ASG?

Jakie są dokładne proporcje wnętrza cylindra (czyli średnica cylindra w stosunku do wysokości-długości cylindra)?

Jaka jest luźna przestrzeń po między ściankami tłoka, a wnętrzem cylindra?

Jaką długość ma zwężona końcówka cylindra, która przytrzymuje kulkę przy gumce HU?

Jakiej grubości jest sprężyna, jaka jest jej średnica w AK i dla porównania z jednym z

mocniejszych karabinów snajperskich ASG?

Czy sprężynę można wykonać samemu, jak? (z drutu sprężystego, ale jakim sposobem?)

Jaką sprężynę można jeszcze naciągnąć (czy są niektóre tak mocne modele, gdzie stanowi to spory problem, jeśli tak, to jakie(proszę o podanie linka))?

Które ze sprężyn uznawane są za najsilniejsze w ASG, jakie mają oznaczenia, gdzie mogę je znaleźć w necie?

Wiedząc że proporcja obj. cylindra(x) do obj. lufy(y) ma się jak x=1,5y (np. cylinder 30cm sześciennych to lufa 20 cm sześciennych) (dobrze mówię?), to przy takiej proporcji jaka jest max długość LUFY w karabinach snajperskich?

Jaki jest najlepszy materiał, z którego wykonywane są lufy do karabinów ASG?

Proszę potraktować moje pytania całkiem poważnie (i nie przenosić do zielonych, bo pytania nie są dziecinne), podkreślam, że wątek AK47 to kwestia poboczna, abym miał porównanie po między specyfikacją części. A może ktoś z was wykonał samemu jakąś broń asg? Proszę o odpowiedzi i porady.

Pozdr. Qbakam

Qbakam zbyt wiele Ci nie pomogę. Temat budowy własnych replik od podstaw był już kilka razy poruszany na łamach forum i nigdy nie widziałem efektu końcowego. Jak się myśli o jakiejś replice to wszystko wydaje sie dość proste. Jednak z własnego doświadczenia wiem, że zbudowanie choćby niestrzelającej atrapy wymaga bardzo dużo główkowania, wiele godzin pracy i czasami zbudowania kilku replik nieudanych aby zmontować "jak cie moge" ta wersję finalną. Ostudź zapał.

Aha, www.jedendojednego.fora.pl zapraszam, forum właśnie o budowie replik.

Widziałem dosłownie kilka projektów doprowadzonych do końca, ale to i tak tylko odjechane w kosmos customy, a nie repliki od podstaw. Kolega Dolas przerabiał shotguny na karabiny z rewelacyjnym skutkiem, kolega Flachenty bawi się kałachami :) kolega Fiedotow też.

A co do toczenia części do AEG to jakie np?? Cylinder?? ;)

Także przemyśl to jeszcze raz, bo władujesz trochę kasy na projekt a jak nic z tego nie wyjdzie bo to okaże się za trudne??

Tak czy siak, jeśli sie za to weźmiesz to życzę powodzenia i ukończenia projektu.

Edited by marcu

Możesz wykonać sobie lufę, drewna itp; ale wiele innych części jest nieopłacalnych w wykonaniu jednostkowym, nie mówiąc już o precyzji ich wykonania - lepiej zainwestuj powoli w części markowych producentów, a dorabiaj to co się da i zmieniaj aeg'a.

Budowa od podstaw jest nie tylko trudna, ale właśnie ze względu na wyższy koszt jednostkowy wykonania części niż w produkcji masowej - nieopłacalna. Również w przypadku springa.

Owszem, powstało sporo takich replik z wykorzystaniem dostępnych bebechów, a reszta części dorobiona lub od ostrych - ale ich koszt końcowy wynosił zawsze od 3000 do 5000pln, a były i droższe aeg'i.

Co do cylindra:

śr. wewn. - 24.08mm

śr. zewn. - 25.38mm

gr. ścian. - 0.65mm

dł. - 72.15mm

Ja swój toczyłem z nierdzewki i z wyliczeń wyszedł taniej niż kupowany w sklepie (zważywszy na to że markowe to zwykłe rurki przycinane na wymiar a dodatkowo wykonane z mosiądzu).

Jaki jest najlepszy materiał, z którego wykonywane są lufy do karabinów ASG?

Głównie ZnAl i ABS ale są też z innych materiałów, ale można przecież i ze stali.

Edited by ruffin-89

Np. CA

Chyba nie skumałeś. Czasem w stock'ach cylindry nie są najlepsze, ale twierdzenie, że markowe cylindry to zwykłe rurki cięte na wymiar jest lekkim przegięciem.

Nie wiem ile kolega miał w rękach różnych cylindrów, ale powyższe określenie do niewielu pasuje.

Spokojnie panowie....

Z przyczyn technologicznych robi się je z rurki... No bo po co przeznaczac całe wnętrze na odpady produkcyjne? Taniej kupić rurke i ją dociąć, może jeszcze coś z nią zrobić.

Tak markowe są też robione z rurki bo poprostu się nie opłaca produkowaćcylindry z walca albo odpowiednio grubej płyty. Co do materiału to już różnie bywa.

Edited by SAper111

Nie chodziło mi o odmienną technologię, tylko o sformułowanie.

Ale ok. Ujmę to inaczej: rurka rurce nie równa. ;)

Może jeszcze inaczej... Kontrola jakości. Materiały podobne jeśli nie te same ale kontrola jakości powinna być pewniejsza... Niemniej nie możemy być tego pewni... Może być tak samo jak z częściami samochodowymi.. :D

No fakt nie dokładnie się wyraziłem, oczywiście że rurka jest potem podawana jakiejś obróbce lepszej lub gorszej (polerowanie, chromowanie czy też frez otworu). W mojej wypowiedzi miałem na myśli że, wytoczenie takiego cylindra z jakościowo lepszego materiału i podanie go późniejszej obróbce wyszło taniej niż kupno markowego.

A co do robienia własnych części to jeżeli masz dostęp do frezarki numerycznej, tokarki oraz potrafisz narysować to co chcesz uzyskać to poza cenami materiałów i robocizny nie masz ograniczeń (taki skrót myślowy, żeby ci bardziej dociekliwi się nie czepiali mnie) . Co do wymiarów to najlepiej, gdybyś załatwił sobie jakieś stare części do pomiarów.

Lufę z ABS'u widziałem tylko w shitaegach z allegro. A w zasadzie to jakiegoś gównianego plastyku a nie ABS'u.

Mój błąd nie doczytałem tego "najlepsze"

Edited by ruffin-89