Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

SIG 552 SEALS- G36C - XM 177 COMMANDO - pomoc w wyborze

Recommended Posts

Witam !

Wiem, ze pytania w stylu "eeeeeh, ktory jest najlepszy ?" irytuja w kazdej branzy i na kazdym forum. Sam stawiam teraz jednak takowe, jako iz jestem abs. zielony w temacie a na poczatku stycznia pragne sprezentowac sobie ktorys z powyzszych.

Czytalem wiele pozytywnych opinii na temat 1-go wymienionego w tytule, czyli sig'a. Jako iz rowniez cena czyni go dla mnie atrakcyjnym, chetnie dowiedzialbym sie, czy uzytkownicy sa dalej zadowoloni z tego sprzetu.

Dziekuje z gory za pomoc i pozdrawiam

Charon

Ja ze swojej strony polecam G36C. Sam posiadam go od kilku miesięcy i jestem bardzo zadowolony. Karabinek jest bardzo przyjemny w użyciu i ergonomiczny. Dość wysoka szyna montażowa zapewnia komfortowe celowanie. Jedyne wady jakie do tej pory zauważyłem, to mała pojemność standardowych baterii - do foregripa wejdzie max 9.6V 0.6Ah, oraz 'upierdliwość' magazynków, które są duże i niewygodne w noszeniu, potrafią się też czasem zaciąć.

Jeśli kiedyś zechcesz zupgradeować replikę, nie będzie z tym problemu - gearbox typu AK uchodzi jakoby za jeden z lepszych na tym polu. Bez obaw można wsadzić dłuższą lufę, np od M4 - cylinder ma odpowiedni zapas objętości.

Warto również zwrócić uwagę, że G36C ma bardzo duże możliwości modyfikacji, przeróbki na większe modele tej serii są bardzo łatwe (choć niestety dość kosztowne) - np. Chopin korzysta teraz z 'pełnego', metrowego G36, ja zaś z G36K i wytworu własnej wyobraźni pt. G36SG1... Prawdzi zapaleńcy (z krewnymi w Niemczech :) ) mogą nawet dokupić do repliki części od 'ostrego' G36 - podobno ich dopasowanie jest bardzo proste.

Aha, zaznaczam, że Siga jeszcze nie miałem w swych łapkach.

Pozdrawiam

Milion razy było powtarzane przy okazji tematu - pomózcie z wyborem. Powtarzam więc jeszcze raz. WSZYSTKIE AEG mają te same osiągi - w wesji stock - róznica między nimi wynosi +,- 5 metrów zasięgu. Przy wyborze kieruj się tylko i wyłacznie wyglądem. Ewentualnmie mozliwościami rozbudowy. Większa bateria - upgeady. Mocniejszy silnik - szybkostrzelność. Ris - wygląd zewnetrzny - czyli rozbudowa (latarki lasery, kolimatory, itp ). Weż pod uwagę długość AEG oraz linie celowania. Zrób sobie kij z długością AEG - jeśli nie masz mozliwości sprawdzenia tego na replice - zaznacz linie celowania i sprawdz czy dobrze Ci się z niego celuje. MOże to i prymitywny sposób, ale jak jeszcze nie było tyle sklepów z ASG i możliwości przymierzenia nowej kochanki :) to właśnie tak teoretycznie sprawdzaliśmy operatywność interesującego nas AEG'a.

Bierz to co tobie się podoba a nie to co myslą inni. Jak bym przejmował się opiniami innych to bał bym się wychodzić z domu z obawy że mnie wyśmieją :), bo może krawat mi nie pasuje do teczki :)

Osobiście używam Kurza, nie jest to ograniczenie pieniężne, bo ten gun po prostu mi się podoba i dobrze mi się z nim walczy. To co ogólnie uzywane wcale nie musi być najlepsze.

Wypowiem sie jako posiadacz G36C, Siga 552 mam w swoich lapkach co tydzien na strzelance, wiec tez moge cos niecos o nim powiedziec.

Po pierwsze, do G36C mozna wlozyc baterie nawet 2200 mAh 9,6V, przy czym wymaga to czesciowego jego uszkodzenia(wyciecie malego zabka trzymajacego baterie). Bez niszczenia czegokolwiek spokojnie mozemy wsadzic baterie np 1000 mAh 9,6 jednak nalezy uzyc specjalnych ogniw, ktore wielkoscia odpowiadaja tym z baterii typu SD, jednak maja o wiele wieksza pojemnosc(w Warszawie takie ogniwo mozna zamowic w sklepie modelarskim na ul.Bitwy Warszawskiej, cena za baterie 1000 mAh 8,4V to ok 130 pln, wiec taniej niz maruiowska szescsetka SD).

Glowne zalety G36C to mozliwosci rozbudy, ktore sa bardzo duze dzieki obecnosci w standardzie 2 szyn RIS i mozliwosc powiekszania ich liczby o kolejne dwie, oraz skladana kolba, ktora czyni te bron idealna zarowno do lasu jak i CQB. Nie bez znaczenia jest tez mozliwosc laczenia magazynkow za pomoca wbudowanych zaczepow. Obie wyzej wymienione zalety posiada takze SIG(skladana kolba i laczenie magow), wymiary replik sa takze zblizone(ok 50 cm ze zlozona kloba i ok 70 cm z rozlozona). Sig jest napewno poreczniejszy, wiekszosc znajomych, ktora miala go rekach stwierdzala, iz sam wskakuje on w odpowiednie miejsce(a tyczylo sie to osob bardzo roznej postury i wzrostu) ;)

Osobiscie moglbym z powodzeniem uzywac zamiast swoje ukochanej giwerki Siga - w moim przypadku zdecydowaly wzgledy czysto estetyczne,gdyz osiagi sa, co juz ktos podkreslil, takie same dla stockowych replik.

Jedyna wada Siga, ktora podkreslalo pare osob to dosc plastikowy wyglad i wg mnie G36C jest wykonany o wiele lepiej - najlepiej by bylo oczywiscie jakbys mogl pomacac wszystkie repliki osobiscie, do czego cie goraco zachecam, gdyz dopiero wtedy bedziesz mogl podjac decyzje, ktorej nie bedziesz na pewno zalowal ;)

jako posiadacz siga molestowanego przez przedmowce stanowczo zaprzeczam jakoby mial plastikowy wyglad , ma wiecej metalu niz to jego zakichane gewehr. faktycznie mylace moga byc zdjecia poprzednich sigow gdzie maja strasznie jasny abs ale nie w tym :D polecam zdjecia z tommygun.pl , jakbym ogladal wlasna giwere :). za sigiem przemawia jeszcze wieksza wygoda niz g36 (a to juz cos :P )

To nie byla w zasadzie moja opinia tylko tych, ktorzy dokladniej ogladali twjego SIGa. G36C ma zdecydowanie mniej czesci metalowych, jednak moim zdaniem jego ABS wyglada lepiej(moze to kwestia koloru, czarny wyglada lepiej niz szary) :)

Nie zapominajcie, że prawdziwy, 'ostry' G36 ma plastikową obudowę, podobnie jak np. AUG czy P90. W replice TM jest chyba tylko jedna część która powinna być metalowa, a nie jest - zamek. Ale i tak wygląda ładnie, a jest tak umiejscowiony, że raczej się go nie dotyka.

Jeśli chodzi o prawdziwego SIGa - z tego co wiem ma on klasyczną konstrukcję stalową. Ale nie bijcie jeśli się mylę :).

Oczywiście powinieneś wybrać ten model, który Ci się bardziej podoba, ale jeżeli nie możesz się zdecydować, kwestia 'materiałowego realizmu' może przeważyć szalę. Tak było m.in. w moim przypadku...

Ja jestem posiadaczem G 36c.

Myśle że zalety zostały już wymienione i myśle że jest to bardzo dobry gun na tomiast co do wad to:

po pierwsze nie wiem jak to jest u innych ale u mnie przy pczątku magazynka gdy chce strzelić ogniem pojedyńczym kulki zacinają się w lufie a raczej nie chcą wystrzelić ponieważ po przechyleniu lufy wypadają. Trzeba zacząć strzelać ogniem ciągłym ( póścić krótką serię) a potem jest dobrze.

Po drugie denerwuje mnie trochę wielkość i umiejscowienie napisów. obok trademarków. Jeden informuje o końiczności przeczytania instukci a drugi o ty mże to jest karabin elektryczny TM. Ja osobiście pomalowałem trademarki na biało tak jak to jest w M15A4 Armalite i nawet bardziej mi się podoba.

A propos strzelania na singlu, to do tej pory zdazylo mi sie moze ze dwa razy, ze gun nie wystrzelil i trzeba bylo wlaczyc auto i ponownie na single, a z tym ze slyszalem jest przypadlosc wiekszosci replik, wiec nie wiazalbym tego z konkretnym modelem. Swojego G36C mam juz jakies 4 miesiace, co tydzien wywalem z niego 1200-1400 kulek i nie zauwazylem zadnych usterek ;)

Wina za ten stan obarczylbym raczej maga. Mialem kiedys przypadek, ze z paczki kulek Marui dostal sie do Hicapa jakis paproch i replika nie chciala strzelac. Przestraszylem sie nie na zarty, gdy mimo tego, iz tlok, oraz silnik pracowaly bez zarzutow kulka nie wylatywala. Dopiero wyjecie kilki pierwszych kulek z hicapa poskutkowalo. Moze sproboj odrobiny oleju silikonowego i przczyszczenia maga?

W moim i znajomego G36C podobna usterka nie wystepuje.