ravic Posted January 22, 2008 Report Share Posted January 22, 2008 (edited) Witam. Przeglądając sklepy natknąłem się na coś takiego : http://tajgun.pl/?prod=306&cat=18 Cena niska bo jedynie 69.00 zł . Napisali że ma metalowe części wewnętrzne, ciekawe czy to tak jak te shoty z taiwanguna co maja tylko sprezyne i śrubki :P . Tyle że to jest jednak HFC a nie jakiś tam cudak. Na zdjęciach prezentuje się bardzo pozytywnie. A tu ściąga ze strony producenta, gdzie znów podają 360 fps. Edited January 22, 2008 by ravic Quote Link to post Share on other sites
dragster Posted January 26, 2008 Report Share Posted January 26, 2008 (edited) też o nim słyszałem, choć wydaje mi się troche dziwne że opuścili ze 120 do 69... ale chyba go kupie... co wy o nim sądzicie ? :roll: Jak narazie ma 3 piątki, chyba go naprawde kupie :lol: P.S Na allegro widziałem identycznego: http://www.allegro.pl/item298045267_kolter...c_spas_12_.html tylko, że to ponoć z TM. Edited January 26, 2008 by dragster Quote Link to post Share on other sites
ravic Posted January 28, 2008 Author Report Share Posted January 28, 2008 Poświęciłem sie i zakupiłem tego Spasa. W sumie gwara 6 miesiecy to i jak sie sypnie mi wymienią :P . Zobaczymy co to bedzie jak przyjdzie. Spodziewajcie sie opisu we wtorek wieczorem :) . Ten spas z allegro to zupełnie coś innego i już wisi o nim temat. Quote Link to post Share on other sites
dragster Posted January 28, 2008 Report Share Posted January 28, 2008 (edited) wiem, ravic dasz tu recenzje tego spasa? Edited January 28, 2008 by dragster Quote Link to post Share on other sites
ravic Posted January 29, 2008 Author Report Share Posted January 29, 2008 Recenzja bedzie jak pisałem dziś wieczorem z fotami. Bebechów niestety narazie nie bede ruszał, więc skromna. Quote Link to post Share on other sites
ravic Posted January 29, 2008 Author Report Share Posted January 29, 2008 (edited) Przepraszam za spóżnienie :P . Ale może recka się zrehabilituje. Kliknij w zdjęcie aby powiększyć. Na pierwszy rzut oka widać ze korpus głowny jest troche za wąski, ale z resztą jest już znacznie lepiej.Całość wykonana jest z ABSu(cale body, czolno, lufa zewnetrzna,ogólnie wszystko co widać) , po prawej stronie widać metalowy pret naciagu tłoka.W rekach czuć od razu ze replika jest za lekka. Czółno przeładowania jak i chwyt pistoletowy są pokjryte warstwą HFC-kowej gumy, warstwa jest bardzo cienka ale sprawia wręcz genialne wrazenie i pozwala pewnie trzymać replike w dłoniach. Magazynek jest rurkowy na 49 kulek (nie sprawdzałem dokładnie). Wyciaga sie go przez lekkie przekręcenie pierscienia w bok. Jest wykonany z plastiku i ma fajny patent zapobiegający wystrzeleniu sprezyny podczas ładowania. Co do osiągów. Wiele tego testowania nie było ponieważ nie miałem zbytnio czasu na to. Ale zdecydowanie kulki 0.20 są nbajlepsze do tej repliki, hop jest nieregulowany. Zasieg zdecydowanie bardziej przystoi do 360 fps niż 280 jak podaje tajgun. Ogólnie spokojnie 35m zasiegu skutecznego, maksymalny coś w okolicach 50m. Przeładowuje sie względnie łatwo i niekomu nie powinno to nastręczyć problemów. Nie da sie załadować wiecej niż 1 kulki do komory bo przy kolejnym ruchu czółna poprzednia załadowana wypada lufą , więc o strzelaniu kilkoma kulkami na raz można zapomnieć. Niestety nie rozbierałem samej repliki gdyż boje sie o wykonanie wewnętrzne, jesli pojdzie mocowanie naciagu tloka jak ma to miejsce w tanich strzelbach wole mieć jeszcze gwarancje. Podsumowując: + ładne wykończenie chwytu pistoletowego i czólna +spory zasieg +duży, dobrze rozwiązany magazynek +cena(69zł) - waga zdecydowanie za mała - całościowo plastikowa konstrukcja - nie wymiarowy korpus w części tylnej - brak bezpiecznika(jest coś za spustem ale nie działa) Ja osobiście jestem zadowolony z zakupu, na zawieszenie 1 punktowym świetnie sie nada jako broń zapasowa, czekam do końca gwarancji i jeśli strzelba przeżyje do tego czasu napewno zobaczycie jej wnętrzności. Pozdrawiam Edited January 29, 2008 by ravic Quote Link to post Share on other sites
dragster Posted February 1, 2008 Report Share Posted February 1, 2008 bardzo fajna reckaa, zachęca mnie do zakupu ;) Quote Link to post Share on other sites
ravic Posted February 6, 2008 Author Report Share Posted February 6, 2008 Jakoże tamte foty dość ciemne zarzucę jedną jaśniejszą. Quote Link to post Share on other sites
wolek326 Posted February 25, 2008 Report Share Posted February 25, 2008 hm fajny nawet ale ma magazynek wsypowy :-F a wiadomo że jak biegasz to będzie trzeszczeć :???: Quote Link to post Share on other sites
ravic Posted February 25, 2008 Author Report Share Posted February 25, 2008 Magazynek jest RURKOWY, kulki są dociskane przez spreżyne i prowadnice w nim i nic nie ma prawa grzechotać . Quote Link to post Share on other sites
dragster Posted March 12, 2008 Report Share Posted March 12, 2008 fajna rzecz dla bardzo poczatkujacych ;) Gdybym nie mial kasy bym to kupił... Quote Link to post Share on other sites
szev Posted May 4, 2008 Report Share Posted May 4, 2008 (edited) Ja mam i chwale sobie. Owszem głupi magazynek. Ale jak na razie od 6miesiecy spokój ładnie chodzi bez zacięć i pustych strzałów. Jak za 69zł to dobry shotgun. Polecam go każdemuhttp://tajgun.pl ) Podobno ma być pod koniec maja :-F Osiągi przyzwoite, do 30metrów, wszystko zależy od kulek w granicach - 300fps przy 0.25 przynajmniej z moich odczuć to wynika. Wykonanie to ABS + aluminiowe części w wewnątrz. Metal gdzie nie gdzie też się znajdzie. ABS pokryty jest takim czymś co się czasem może się odrywać (łuszczyć) ale tylko troszkę i z daleka daje piękny efekt (wówczas z bliska taki nijaki). Ogólnie wykonanie i osiągi jak na 69zł to bardzo przyzwoite. Do zestawu dołączony jest lejek z 500sztuk kulek marki HFC. Pozdrawiam Edited May 4, 2008 by szev Quote Link to post Share on other sites
ravic Posted May 22, 2008 Author Report Share Posted May 22, 2008 (edited) Z nowinek udało mi się dorobić regulowanego hopa śrubką. Uszczelniłem troche taśma teflonową lufe na łaczeniu z komorą hopa. Miałem zrobić otwarte okno wyrzutnika łusek ale niestety sie nie da całego wyciąć ponieważ cylinder ma prowadnice w tym miejscu od środka. Ogólnie w środku kontrykcyjnie samplastik fantasyik, ale na tyle jest to przemyślane, że powinno służyć długie lata jeszcze. Edited May 22, 2008 by ravic Quote Link to post Share on other sites
grisza76 Posted June 29, 2008 Report Share Posted June 29, 2008 I jak się sprawuje Wam ten SPAS? jakieś problemy, obserwacje? Nie trzymajcie nas w niepewności - to w końcu ciekawa alternatywa jako broń boczna, a i duży magazynek to wygoda :D Quote Link to post Share on other sites
ravic Posted March 10, 2009 Author Report Share Posted March 10, 2009 (edited) Nie do zatłuczenia :P . Działa i nie chce zdychać :D . Wyniki z chrono : 0.20g = 267-272 fps Po uszczelnieniu i nasmarowaniu. Lepiej nie będzie :P . Edited March 10, 2009 by ravic Quote Link to post Share on other sites
grisza76 Posted March 11, 2009 Report Share Posted March 11, 2009 Złota saperka (pardon - łopatka piechoty :P) za odkopanie tematu sprzed 8 miesięcy ;) Quote Link to post Share on other sites
Vetius Posted March 11, 2009 Report Share Posted March 11, 2009 Jako iż bardzo lubię shotguny to zainteresowałem się i tym. Latwo się go rozbiera oraz skręca? Jeżeli masz jakieś fotki wnętrza to prosiłbym o wrzucenie. Quote Link to post Share on other sites
ravic Posted March 16, 2009 Author Report Share Posted March 16, 2009 (edited) grisza76 nie marudź, chyba o takie informacje ci chodziło nie? ;) Rozbiera się go tak samo jak każdego plastikowego shotguna. Edited March 16, 2009 by ravic Quote Link to post Share on other sites
Navras Posted April 2, 2010 Report Share Posted April 2, 2010 Czy znalazłyby się do tego części zamienne jakiś renomowanych firm? I czy w ogóle byłby sens wymieniać w tym cokolwiek? Bo jestem tą bronią zainteresowany... Quote Link to post Share on other sites
szybyt_poznan Posted April 3, 2010 Report Share Posted April 3, 2010 jestem tą bronią zainteresowany... Podobnie jak kolega Navras mało fpsu i w sam raz na sprężyna party ;P no i w końcu to SPAS ;) :uśmiech: :uśmiech: Pozdrawiam autora tematu dzięki a pomoc ;-) Ale cena 110 ;/ ;/ Quote Link to post Share on other sites
bielas50 Posted February 11, 2011 Report Share Posted February 11, 2011 mam tą replikę i jest nawet nawet ale po jakimś czasie rozsypała mi się sprężyna od magazynka i teraz gdy ładuję to muszę lufę skierować do góry ale nawet fajniej się tak ładuję Quote Link to post Share on other sites
Coke Posted November 1, 2011 Report Share Posted November 1, 2011 Mam to już rok czasu i byłem na 4 strzelankach w tym czasie :] Bezawaryjna jak do tej pory i o dziwo mocna i z niezłym zasięgiem jak na tą cene i spręzynowy napęd :] strzelam na kulkach 0,20g bo 0,12 mimo że szybciej lecą to są ciut za lekkie. Poza brakiem trybu auto ;) nie ma tu wad, polecam Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts