de Villars Posted February 3, 2008 Report Share Posted February 3, 2008 Opcja szukaj nic nie dała... Problem jest taki: spaliłem wczoraj bezpiecznik w replice (SLR105 A1 - nie wiem czy to ma znaczenie, być może we wszystkich replikach bezpieczniki są podobne). No więc mam zamiar iść do jakiegoś sklepu z tego rodzaju szpejami i kupić bezpiecznik. I tu pytanie: czy na coś konkretnego mam zwracać uwagę, żeby bezpiecznik był do AEG-a odpowiedni? Quote Link to post Share on other sites
biolon Posted February 3, 2008 Report Share Posted February 3, 2008 Są rzeczy, na które trzeba zwracać uwagę ale to nie tyczy się tak prostego układu jaki jest w replice elektrycznej. Weź stary i Tobie dobiorą [chyba, że szukasz o innym amperażu]. Ja w VFC mam bezpiecznik samochodowy [taki był już seryjnie montowany]; raz się spalił to wyjąłem ze starego golfa i włożyłem - bez różnicy. Podobnie ma się sprawa z topikowymi [czy to małe czy duże]. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
de Villars Posted February 3, 2008 Author Report Share Posted February 3, 2008 Problem w tym, że ten stary nie ma absolutnie żadnych oznaczeń, nic tylko szklana rurka zakończona metalem na końcach. Więc parametrów z tego egzemplarza chyba żadną miarą się nie da ustalić? Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted February 3, 2008 Report Share Posted February 3, 2008 20A. :> Quote Link to post Share on other sites
biolon Posted February 4, 2008 Report Share Posted February 4, 2008 Takie topikowe robią do 30A; wyżej to znalazłem w takim zwykłym elektrycznym jedynie samochodowe. Quote Link to post Share on other sites
de Villars Posted February 4, 2008 Author Report Share Posted February 4, 2008 (edited) To jaki lepiej było by założyć: 20 czy 30 A, biorąc pod uwagę że replika była tuningowana do 440 fps (o ile ma to znaczenie)? czy oba rodzaje będą dla funkcjonowania repliki bezpieczne i czy będzie miedzy nimi zauważalna jakaś różnica w jej funkcjonowaniu? Sorry że zadaję takie łopatologiczne pytania, ale z elektryki jestem nemo ;) ps. jeszcze słyszałem, że ponoć w niektórych replikach są montowane bezpieczniki 15 A...? Edited February 4, 2008 by de Villars Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted February 4, 2008 Report Share Posted February 4, 2008 Prawda taka, że to większej roli nie gra. Weź 30A i 20A. Zamontuj ten drugi, jak się spali włóż mocniejszy. I tyle. Quote Link to post Share on other sites
de Villars Posted February 4, 2008 Author Report Share Posted February 4, 2008 OK, dzięki za pomoc ;) Quote Link to post Share on other sites
de Villars Posted February 5, 2008 Author Report Share Posted February 5, 2008 No to teraz mam ciekawostkę. Wsadziłem bezpiecznik 32A i... nic! Zero reakcji karabinu. Poleciałem do elektrycznego i wziąłem 10A (największy jaki mieli) i karabin śmiga że aż miło ;) Jedno co mnie zastanawia, to że ta blaszka co idzie przez środek bezpiecznika za każdym naciśnięciem spustu trzęsie się jakby chciała z niego wyskoczyć... Nie wiem ile ten bezpiecznik wytrzyma, bo ta blaszka naprawdę jest cienka, sporo cieńsza niż blaszka w bezpieczniku który był w replice zamontowany pierwotnie. Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted February 6, 2008 Report Share Posted February 6, 2008 Bezpiecznik to cholernie oprny element. Ten 32 amperowy jest pewnie d znacznie większych woltaży albo coś w tym stylu... Quote Link to post Share on other sites
de Villars Posted February 17, 2008 Author Report Share Posted February 17, 2008 Na razie odbyłem jedną strzelankę z bezpiecznikiem 10A i wytrzymał bez problemu (choć na wszelki wypadek miałem dwa w zapasie :twisted: ) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts