Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

M4A1 G&P, kłopot z selektorem

Recommended Posts

Witam,

mam następujący problem. Na dzisiejszej strzelance, po oddaniu kilku strzałów na SINGLE selektor zaczął się dziwnie zachowywać. Sytuacja wygląda następująco:

Strzelam na AUTO, wszystko ok. Wrzucam single, mogę oddać tylko jeden strzał, po czym spust zamiera - nie działa wtedy ani pojedynczy, ani na auto. Lekarstwem jest tryb safe, po czym lekko wciskam spust. Po tym, cykl można powtarzać w nieskończoność.

Pytanie, czy ktoś miał coś podobnego i czy ma na to sposób. Wiem, że czasem w emkach dzieje się coś na zasadzie seria przy włączonym singlu itp., ale przypadek w mojej emce jest stały, a nie jednorazowy.

Edited by ogooraz

Czy możliwością jest, żeby sprawcą tego cyrku była płytka selektora? Po rozłożeniu karabinu, poruszam nią, i o ile dobrze rozumuję, to ustawienie jej "po środku" powinno skutkować ogniem pojedynczym. Tymczasem nie ma takiej możliwości. Jest tylko safe i auto.

• 11 months later...

Witam ja mam podobny problem z tym ze u mnie spust na singlu przeskakuje ale nie oddaje strzalu jezel;i przelacze na auto to wszystko jest ok po czym po przelaczeniu na single oddam do pieciu strzalow i to samo sie dzieje jestem zielony w asg wiec niewiem jak dojsc do selektora prosze o jakies wskazowki czy ktos posiada jakas obrazkowa instrukcje jak sie rozbiera M4A1 g&p dzieki wielkie z gory

Jak przyszła mi replika to miałem podobny problem, strzelam na auto- normalnie, przełączam na semi- tak jakby oddał pÓł strzału, a po następnym naciśnięciu spustu przeskoczył i nic się nie stało, jak dałem na safe i na semi to znowu było w porządku, dopóki nie przestawiłem na auto i znowu na semi, ale w karabinie nie dłubałem, jak kupiłem nową batke to problem zniknął, nie umiem tego wytłumaczyć. Magic

Edited by Foka
ja jestem zielony i nie chce grzebac w ciemno zeby nie pogorszyc sprawy
Albo masz zdolności do takich spraw i sobie poradzisz, albo nie masz i wtedy nie grzeb w ogóle.

Dziel wypowiedzi na zdania - interpunkcja, początek zdania z wielkiej litery.

Tak jak napisał 0L0 - ułamał się element GB trzymający płytkę selektora na swoim miejscu.

Rozwiązania są dwa:

1. Nowy szkielet GB

2. Dorobić ułamany element. Nie wiem jak - wysłałem do ASGShopu i zrobili.

Foka

A możesz dokładniej powiedzieć w którym miejscu znajduje sie ten element bo w GB B&P selektor ognia jest przykręcony i według mnie inaczej nie pasuje?

Najlepiej jakieś foto

Edited by firefighter

A nie mam zielonego pojęcia, przecież napisałem:

OK rozumiem ale myślałem , że masz może zdjęcie otwartego GB gdzie widać ten element lub kto inny to zamieści. U mnie dzziała tylko Auto więc może w tym problem chociaż myślałem, że coś się spaprało po wymianie okablowania na modelarskie

To może inaczej bo nigdy się w to nie agłębiałem

Co powoduje, że na SEMI następuje tyjko jeden obrót zębatek?

Bo sama płytka selektora pozostaje chyba nieruchoma w pozycji SEMI czy po oddaniu strzału przesuwa się jakby w pozycję SAFE a następnie znowu powraca do SEMI czy steruje tym ta mała sprężynka na selektorze powodując przesunięcie się dźwigni o którą jest zaczepiona.

EDIT:

Właśnie wczoraj otrzymałem odpowiedź z ASGShopu że najczęstszą przyczyną jest problem z przerywaczem cyli ta dźwigienką o którą opiera się ta mała sprężynka płytki selektora

• 4 weeks later...

Kurcze to chyba jakaś wada fabryczna, wczoraj dokładnie to samo mnie spotkało. Replike dopiero co kupiłem, byłem raptem na jednej strzelance, wystrzeliłem może ze 2000 kulek a tu nagle takie rzeczy się dzieją ;/ trzeba będzie odesłać m-ke do asgshopu ehhh jak zawsze pod wiatr ;/

• 2 weeks later...

Muszę potwierdzić. To chyba jakaś wada fabryczna. Replika ma miesiąc (jakieś 1k kulek)

Auto działa normalnie. Po przełączeniu na semi, oddaję 3-4 strzały i spust się blokuje. Po przełączeniu na auto, strzela normalnie. Przy ponownym włączeniu semi, albo od razu spust jest zablokowany, albo po kilku strzałach. Wysłałem zapytanko do serwisu. Może nie będzie trzeba odsyłać.

Witam,

Ja po przełożeniu GB z JG III do G&P mam ten sam problem. Mianowicie uważam iś sprawcą całego zamieszania jest własnie ta mała dźwigienka. Tak więc wydaje mi się że trza będzie grzebać w środku i coś pomącić z pilnikiem.

Jak podziałam to opiszę wrażenia.

Możliwe, że za mocno dokręciłeś śrubkę dźwigni rozdzielacza ognia. Wtedy zębatka mimośrodem odpycha ją za pierwszym razem ale spręzynka płytki selektora nie ma siły jej oddać i dźwignia zostaje w położeniu podniesionym. W ten sposób oddajemy jeden strzał na semi i potem tylko full auto.

A co do ułamanego stopera kostki stykowej jutro wrzucę fotki jak to naprawić. Ostatnio właśnie w paru G&P to robiłem.

OLO: nie wszystkie G&P mają stoper wkręcany. Dopiero od jakiegoś czasu się to pojawiło. Wcześniej był tak samo lany jak wszędzie. A na dokładkę był sporo cieńszy.

• 1 year later...

No własnie ja też mam ten problem. Na początku na semi zdarzało sie ze spust przeskakiwał, jak przełączyłem na auto to było OK. Dzisiaj postrzelałem i padł całkowicie semi, po przełączeniu spust zachowuje sie jak w SAFE, może to być wina przerywacza? Albo jak to naprawić?

A to bardziej zużyta krawędź kostki stykowej o którą spust zaczepia. Albo sam spust jeśli na przykład zmieniałeś styki kilka razy.

Nic nie było zmieniane. Najlepsze jest to, że jak w niedziele przyjechałem na strzelanke wyciągam gnata z bagażnika naciskam spust na SEMI to wszystko działa, reszta trybów też na miejscu ;), na strzelance trochę popykałem na SEMI i nie było zacinek :D