Kapral Posted December 15, 2003 Report Share Posted December 15, 2003 hooah, Za moim oknem już sobie snieg pada, i tak sobie myśle; jak sie przygotowujecie na zime? Jakieś parki zimowe, gorexowe wkłądki do butów, maski zimowe na ryj, czy białe kominiarki? tak z czytsej ciekawosci pytam... Ja mam maskałat Bundeski i białą kominiarke dla scisłosci;) pozdrawiam kapral Quote Link to post Share on other sites
Gerard Heime Posted December 15, 2003 Report Share Posted December 15, 2003 A na zimę polska behatka oczywiście, doskonale radzi sobie z temperaturami rzędu kilkunastu stopni poniżej zera, tylko nieco ruchy krępuje :) Gorzej z butami (zwykłe gromy) i spodniami (bez podpinki :)) ale twardym trzeba być, nie 'miętkim' :) Zresztą, w zimę jak na razie strzelałem sie tylko w hali. Quote Link to post Share on other sites
Kuba Posted December 15, 2003 Report Share Posted December 15, 2003 Ja mam maskałat Bundeski i białą kominiarke dla scisłosci;) A ja nie, ktoś miał mi się o nie zorientować (a kominiarkę to nawet kupić).... :wink: Oczywiście bez żadnych aluzji :D . Pozdrawiam KZ Quote Link to post Share on other sites
aZahiel Posted December 15, 2003 Report Share Posted December 15, 2003 No ja posiadam tez bundes maskalat , pod tym m65 (niestety bez podpinki) kurtke goretex US ARMY, GROMY (musze tylko skarpety Goretexowe kupic ) i do tego wszystkiego to jeszcze kominiarka z polaru :twisted: Quote Link to post Share on other sites
JAD_FILER Posted December 15, 2003 Report Share Posted December 15, 2003 ja, na strzelanki będę nosil jakąkolwiek czapeczkę (byleby uszy zakrywała) oczywiście kalesonki :), a, że nie będę czułjak dostanę, kiedy się tak ciepło ubiorę, to prawdopodobnie na sam wierzch założę sobie jakiś biały , lub czarny ortalionik(będzie słychać) najgorzej moim zdaniem jest z maską na usta, policzki (w większości przypadkow kominiarką), bo bez anty- foga to będę ówno widział. pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted December 15, 2003 Report Share Posted December 15, 2003 U mnie to sie przedstawia tak (u survivalowca nie asgowca): - kurtka ECWCS II generacja Woodland - spodnie ECWCS I generacj Woodland - polar 300 pod kurtkę - dresik z polaru setki pod spodnie - buty Belleville 790TLS - rękawice skórzane - czapka Thinsulate (czasem kominiarka) - zimowe camo BW Pozdr Quote Link to post Share on other sites
Zjawa Posted December 15, 2003 Report Share Posted December 15, 2003 cqb snieg nie rusza :P Quote Link to post Share on other sites
Bren Posted December 15, 2003 Report Share Posted December 15, 2003 - Amerykańska parka z kapturem sztormowym, - pod spód jakis polarek + kamizelka, - spodnie zielone M65 + podpinka, - buty desanty (podwójne wkładki i skarpety), - rękawiczki narciarskie, - na głowę komin (kaputr) z polaru (wykonany wg. wzoru z amerykańkisego katalogu) lub kominiarka. - w kieszenie ogrzewacz na węgiel drzewny, - w projekcie biała bluza maskująca (może z kilkoma zielonymi plamami). Quote Link to post Share on other sites
Kapral Posted December 15, 2003 Author Report Share Posted December 15, 2003 no to jak tak szczegółowo, to też się pochwale bardziej szczegółowo. -maskałat zimowy BW -gorex wraz z podpinką polski wz.2001 -komplecik polipropylenowy(gatki i bluza) na to kombinezon czołgowy albo BDU -buty goretexowe US Army(bosniaki) -rekawice niemieckie albo arktyczne US, chyba ze nie ma az tak zimno to nomexy -biała kominiarka Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted December 16, 2003 Report Share Posted December 16, 2003 ale Wy jestescie zmarzlaki... polary, goretexy itd... a ja nosze sweter policyjny, na to cwiczebny mundur policyjny (czarny) i buty HiTec juz dziurawe... i jakos zyje i jest mi w tym dobrze :P przynajmniej sie nie grzeje Quote Link to post Share on other sites
Kapral Posted December 16, 2003 Author Report Share Posted December 16, 2003 Ale mnie na biologii uczono, ze Foki mają dosć sporą warstwe tłuszczową, która zapoewnia im ciepło :D Quote Link to post Share on other sites
Dredd Posted December 16, 2003 Report Share Posted December 16, 2003 Na pogode około 0 C kiedy jest błoto roztopowe niezłym i tanim rozwiązaniem jest kobinezon malarski można taki nabyć bez problemu za około 30zł. Ma 2 zalety oprócz ceny jest biały na śniegu daje dobre maskowanie można go ewentualnie skropić troszke sprajem ale ten materiał kiepsko przyjmuje farbe. Oraz nie przepuszcza ani kropli wody do środka. Ale żeby nie było za różowo to ma też znaczącą wade. Mianowicie nie przepuszcza wody w obie strony;) i przy ostrym bieganiu można sie w nim zapocić a wtedy przeziębienie gotowe. Wkażdym razie jeżeli troszke sie człowiek rusza to napewnio nie zmarznie. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Deimos Posted December 16, 2003 Report Share Posted December 16, 2003 Skoro przyszedl czas na takie "zwierzenia intymne"... - Stopy: dwie pary skarpet, goretexy US (bosniaki:)) - Nogi: kalesony, polskie USy - Klata: podkoszulek, koszula flanelowa, polska bluza mundurowa, sweter, kurtka m65 (bez podpinki) - Glowa: albo balaclava albo rosyjskiej produkcji uszatka - Dlonie: rekawiczki za 2zl No ale na sniezek wypadaloby ubrac cos bialego... moze biala koszule? Elegancko i maskujaco za razem :] Quote Link to post Share on other sites
Kapral Posted December 16, 2003 Author Report Share Posted December 16, 2003 Biały garnitur :) Quote Link to post Share on other sites
gurek Posted December 16, 2003 Report Share Posted December 16, 2003 aZahiel wybacz ze pytam, absolutnie sie nie czepiam, ale gdzie ty widziales goretexowe skarpety? Widzialem rozne cuda, w tym najlepsze wedlug niektorych skarpety z coolmaxu, ktorych sam uzywam do wspinazcki w alpach, ale skarpety z gore?? pewnie jakas literowka,? pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
ko5ma Posted December 16, 2003 Report Share Posted December 16, 2003 Co to, jakieś pokazy mody? ;) Ja będę występował w tym co zwykle, jedynie na wierzch zarzucę piękny, biały fartuch laboratoryjny :D. Będę mógł robić za jakiegoś naukowca-zakładnika, tudzież bioterrorystę albo coś w tym stylu... Quote Link to post Share on other sites
aZahiel Posted December 16, 2003 Report Share Posted December 16, 2003 gurek => masz racje chodzilo mi o wkladki tylko ze pozwolilem sobie uzyc okreslenia skarpety jesli cie to az tak zranilo to przepraszam tak chodzilo mi o wkladki :twisted: Quote Link to post Share on other sites
gurek Posted December 16, 2003 Report Share Posted December 16, 2003 eee tam zranilo. jestem fanatykiem takiego sprzetu- polar goretex itp bylem zszokowany 8O ze moglbym nie wiedziec o jakims nowymtypie sprzetu :P :P :wink: Quote Link to post Share on other sites
seq Posted December 16, 2003 Report Share Posted December 16, 2003 KUCHNI musze poczytac caly ten temat. Bo ja na pierwszej strzelance przy minusowych temp. zalapalem katar sienny. Quote Link to post Share on other sites
Edo Posted December 17, 2003 Report Share Posted December 17, 2003 wybacz ze pytam, absolutnie sie nie czepiam, ale gdzie ty widziales goretexowe skarpety? Jakiś czas temu na Allegro były wystawione wg opisu "wojskowe skarpety goretexowe", z wyglądu jakieś takie zielonkawe, workowate i niekształtne. To te wkładki? Szkoda, ze dane o aukcjach znikają, można by sprawdzić. Quote Link to post Share on other sites
aZahiel Posted December 17, 2003 Report Share Posted December 17, 2003 chodzi o to http://www.ranger.pl/k05.htm pozycja 84 o te wkladki mi chodzi a ze przypominaja skarpety wiec napisalem skarpet gurek :!: :twisted: Quote Link to post Share on other sites
Szymoniasty Posted December 17, 2003 Report Share Posted December 17, 2003 Ja mam takie skarpety goretexowe angielski jak są pokazane w książce "survival"Lena Cacutta.Jestem z nich zadowolony, lecz to chyba nie są takie jak w tym sklepie ranger gdyż moje są białe... Quote Link to post Share on other sites
gurek Posted December 17, 2003 Report Share Posted December 17, 2003 a powiedz mi taka rzecz-"skarpeta", to sie wklada do buta jak zwykla skarpete? czy to jest tzw" stupup/overboot" zakladany na but, zapobiegajacy dostawanie sie do niego sniegu?- jak to sie nosi? zwracam honor, jak mowilem jestem fantykiem tego sprzetu i ze zdziwieniem dowiaduje sie o czyms nowym. :) czlowiek uczy sie cale zycie .... i dobrze pzdr Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted December 18, 2003 Report Share Posted December 18, 2003 Jest to nakładka na skarpetę, wkładana do buta, nie na niego :-) Pozdrawiam Bartek Quote Link to post Share on other sites
JAD_FILER Posted December 18, 2003 Report Share Posted December 18, 2003 Moim zdaniem wystarczą nieprzemakalne buty (a większość wysokich jest nieprzemakalnych) i wełniane , cieplutkie skarpeteczki. ... a pozatym u nas na strzelankach mamy ogniska, więc jak coś przemoknie to sobie poradzimy pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts