Szafek Posted March 3, 2008 Report Share Posted March 3, 2008 Mam emke G&P, zrobiony level1 w asgshopie, ok 400fps, i chciałbym go troche wyciszyć. Czy ten zestaw nadaje się? Chciałbym na tym postrzelać troche dłużej niż tydzień ;) http://gunfire.pl/product-yid-1152190228-Z...ra-i-tloka.html Quote Link to post Share on other sites
Antol Posted March 3, 2008 Report Share Posted March 3, 2008 Witam O częściach firmy Element masz tutaj: http://wmasg.pl/forum/index.php?showtopic=43880&st=80 Co do wyciszenia, Emka jest specyficzną repliką, jeszcze jak masz metal body to generalnie trudno Ci będzie ją wyciszyć. Owszem możesz montować Ciche zestawy itd., ale moim zdaniem nie warto, lepiej już jest zainwestować w części które wydłużą żywotność repliki. Tyle ode mnie. Quote Link to post Share on other sites
jackobi Posted March 3, 2008 Report Share Posted March 3, 2008 Ja mogę powiedzieć spokojnie, że wypodkładkowanie repliki mocno wyciszyło moje m4 :) Quote Link to post Share on other sites
Szafek Posted March 3, 2008 Author Report Share Posted March 3, 2008 Sory za lamerskie pytanie ale na czym polega wypodkładkowanie :poddanie: Quote Link to post Share on other sites
danielosik Posted March 3, 2008 Report Share Posted March 3, 2008 A ja powiem tak. Nad wyciszeniem mojego m15a4 pracowałem bardzo długo, a teraz sie zastanawiam po cholere mi to było i tak będzie mnie słychac. Co byś nie zrobił i tak będzie Cie słychac na odległości na które strzelasz do innej osoby. Quote Link to post Share on other sites
WaSiK Posted March 3, 2008 Report Share Posted March 3, 2008 (edited) Potwierdzam, emke trudno wyciszyć, sam próbowałem. Wstawiłem nawet zestaw cichej głowicy cylindra i tłoka systemy i sam gb ciszej pracuje ale jak włoży się go do body to słychać charakterystyczny meteliczny stuk przy pracy gb Edited March 3, 2008 by WaSiK Quote Link to post Share on other sites
Szafek Posted March 3, 2008 Author Report Share Posted March 3, 2008 Między gb a body jest troszeczke luzu, może uda się wypchać cienką matą bitumiczną, co zmniejszy odgłos gb :) Quote Link to post Share on other sites
Antol Posted March 3, 2008 Report Share Posted March 3, 2008 Wypodkładkowanie czyli inaczej shimming, ustawienie tak zębatek (przy użyciu podkładek) żeby polepszyć kulturę pracy zębatek, tudzież zwiększyć szybko szybkostrzelność. Nie wiem jak inaczej to wytłumaczyć. Co do maty bitumicznej w M15, za dużo jest punktów których nie możesz zakryć, a przez które wydostanie się ten dźwięk. Quote Link to post Share on other sites
Szafek Posted March 3, 2008 Author Report Share Posted March 3, 2008 W jaki sposób należy ustawić te zębatki żeby poprawić kulturę pracy? Quote Link to post Share on other sites
Antol Posted March 3, 2008 Report Share Posted March 3, 2008 Tego się nie da wytłumaczyć od tak, że tak powiem, na słuch musisz je brać :) Jak nie umiesz to nie ruszaj ;) albo poproś jakiegoś znajomego niech ci to pokaże :) Quote Link to post Share on other sites
Szafek Posted March 3, 2008 Author Report Share Posted March 3, 2008 Antol czyli mówisz że mata wygłuszająca nie da żadnego efektu tak? Quote Link to post Share on other sites
danielosik Posted March 3, 2008 Report Share Posted March 3, 2008 Po prostu dajesz podkładki aby między zębatkami była minimalna szparka, oraz aby jak skręcisz szkielet aby lekko sie ruszały i nie latały w prawo lewo. Wytłumaczyłe jak mogłem. Quote Link to post Share on other sites
Szafek Posted March 3, 2008 Author Report Share Posted March 3, 2008 Dzięki za łopatologiczne wytłumaczenie, postaram się je dobrze ustawić :) Quote Link to post Share on other sites
Antol Posted March 3, 2008 Report Share Posted March 3, 2008 Dzięki za łopatologiczne wytłumaczenie, postaram się je dobrze ustawić :) Generalnie robisz to tak: Podkładkujesz pierwszą zębatkę, skręcasz szkielet, i nią poruszasz, jeżeli stwierdzasz że wszystko jest ok, to podkładkujesz drugą zębatkę i skręcasz, i tak samo z trzecią, jak stwierdzasz że dobrze to zrobiłeś, to smarujesz zębatki, zakładasz cylinder i resztę i skręcasz. Musisz uważać jednak bo jeśli podniesiesz którąś zębatkę za bardzo ku drugiej, to przy ruchu silnika mogą Ci się po prostu zjechać. A co do maty, tak wydaje mi się że nic to nie da. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Crusher Posted March 4, 2008 Report Share Posted March 4, 2008 Powinno się przydac: http://rgsa_scorpios.republika.pl/art/tlumik.htm :) Quote Link to post Share on other sites
Szafek Posted March 4, 2008 Author Report Share Posted March 4, 2008 Decyzja już zapadła, zamówiłem ten zestawik http://asgshop.pl/produkt.php?id=99 Wypodkładkuje zębatki, oraz pobawie się w robote tłumika :P Quote Link to post Share on other sites
Crusher Posted March 4, 2008 Report Share Posted March 4, 2008 (edited) Moim zdaniem powinienes zadzwonic z pytaniem, czy ta głowica tłoka będzie szczelna ze stockowym cylindrem.. Heh, tak myślałem, że będziesz chciał ten tłumik porobić :P Mimo wszystko, podkładkowanie, nie jest takie proste jak sie wydaje. Podzwoń, popytaj, poczytaj , zrób dobrze :) Jeśli juz wszystko zrobisz, napisz na forum jak Ci wyszedł ten tłumik oraz czy warto było zaiwestowac w ten cichy zestaw Systemy :) Pozdr. Crusher Edited March 4, 2008 by Crusher Quote Link to post Share on other sites
Szafek Posted March 4, 2008 Author Report Share Posted March 4, 2008 Wczoraj rozmawiałem z kumplem, który wypodkładkował zębatki w swojej replice, więc jemu zlece tą robote. Jak wszystko zrobie to napisze minirecenzje, czy się opłaca inwestować w takie wyciszenie. Quote Link to post Share on other sites
WaSiK Posted March 5, 2008 Report Share Posted March 5, 2008 To ja ci już mogę napisać ze nie jest opłacalne, mam ten zestaw systemy + dobrze wypodkładkowane zębatki a dźwięk jest może minimalnie cichszy ale w zasadzie większej różnicy nie zauważyłem. hmm dodam ze mam zębatki G&P i m120 Quote Link to post Share on other sites
Szafek Posted March 5, 2008 Author Report Share Posted March 5, 2008 Zestaw już i tak zamówiłem. Zobaczymy po wszystkich modyfikacjach jakie będą efekty... Quote Link to post Share on other sites
_Misza_ Posted March 6, 2008 Report Share Posted March 6, 2008 Nie będzie, jak chcesz mieć coś cichego to P90 kup. Emka zawsze bedzie wyła bo nie ma jak tego odgłosu zatrzymać. Quote Link to post Share on other sites
Szafek Posted March 6, 2008 Author Report Share Posted March 6, 2008 Niektórzy piszą że nie ma szans, inni że dali rade wyciszyć... Quote Link to post Share on other sites
danielosik Posted March 6, 2008 Report Share Posted March 6, 2008 Co byś nie zrobił i tak będzie Cie słychac na odległości na które strzelasz do innej osoby Więc po co Ci wyciszenie. Quote Link to post Share on other sites
Szafek Posted March 6, 2008 Author Report Share Posted March 6, 2008 Słyszeć to jest pojęcie względne, można słyszeć więcej, można słyszeć mniej. A ja dąże do tego, aby mija replika była mniej słyszalna ;) Quote Link to post Share on other sites
Hawk14 Posted March 6, 2008 Report Share Posted March 6, 2008 Ostatnio robiłem testy mojego WGC Customa M4A1 czyli bagatela G&P. Wsadziłem do niego preckę, gumkę silikonową i nową komorę. Żadnych zmian w GB i żadnych prób jego wyciszenia. Lufa 363mm do tego tłumik King Arms 245x40 chyba. Z 10m było słychać tylko dezorientujące "pfk". Auto "pfrpfprpfprpfr". Z 20m już tego nie było słychać. Kup dobry i długi tłumik dźwięku. To w zupełności wystarczy. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts