Szafek Posted March 6, 2008 Author Report Share Posted March 6, 2008 Doszedłem do wniosku że nie ma sensu sie babrać w tłumiki z rury pcv, mocowanej na wpych, bo w czasie akcji może wypaść. Zrobie tłumik od podstaw z aluminium. Myśle że 200x35 w zupełności wystarczy :) Quote Link to post Share on other sites
Hawk14 Posted March 6, 2008 Report Share Posted March 6, 2008 Ważne co wsadzisz do środka. Doświadczenia w tym nie mam więc nie pomogę. Otulina do rur podzielona na komory podobno bardzo dobrze się spisuje. Quote Link to post Share on other sites
pafcio0 Posted March 6, 2008 Report Share Posted March 6, 2008 Jeśli Ci się chce - rób. Ja wolę mieć gotowy - porządny i tani rodzimy wyrób ze Śląska. Quote Link to post Share on other sites
Szafek Posted March 6, 2008 Author Report Share Posted March 6, 2008 Porządny i tani można zrobić samemu w domu ;) Zawsze to będzie jakaś satysfakcja jak tłumik zamoróbka będzie spełniał swoją rolę. Quote Link to post Share on other sites
Crusher Posted March 6, 2008 Report Share Posted March 6, 2008 Porządny i tani można zrobić samemu w domu ;) Zawsze to będzie jakaś satysfakcja jak tłumik zamoróbka będzie spełniał swoją rolę. Dokładnie :) Jak go zrobisz to napisz proszę jak go wykonałes, ile w to pieniędzy włożyłeś i jakie są efekty :) Z góry dzięki! Quote Link to post Share on other sites
marys1 Posted March 7, 2008 Report Share Posted March 7, 2008 Za 60zł można mieć sensowny tłumik od chłopaków ze "śląska" ;) Więc po co? Wsadzanie do repliki GP tłumika home made wydaje mi się troszke dziwne. Quote Link to post Share on other sites
Szafek Posted March 7, 2008 Author Report Share Posted March 7, 2008 A ten tłumik od chłopaków ze śląska nie jest home made? Zrobie tłumik z aluminium wytłumiony okładziną do rur, i nie sądze żeby tłumił gorzej niż ich produkt ;) Quote Link to post Share on other sites
marys1 Posted March 10, 2008 Report Share Posted March 10, 2008 No na pewno nie jest "home" made ;) Promują się tym, że nie wkładają do nich zwykłej otuliny do rur i chyba coś w tym jest. Ale Twoja sprawa - jak zrobisz taniej i bedzie na poziomie tłumików Śląskich to pogratulować :) Quote Link to post Share on other sites
K0T Posted March 11, 2008 Report Share Posted March 11, 2008 (edited) Mam tłumik od "Chłopców ze Śląska" :-P i w środku wygląda jak tłumik od samochodu, metalowe komory. Tłumi dobrze... (zwłaszcza, że mam OPSa, a on ma chyba krótszą tą częśc tłumiącą :-P ) ale tylko odgłos z lufy (tłumi może o 1/6, przynajmniej u mnie :???: ), bo i tak cały dzwięk wychodzi przez body... A tak się napaliłem na cichy zestawik i tą mate :wink: a teraz sie dowiaduje, że to nic nie daje, chyba sprzedaje Mke (Gr16 G&G) xD, nie nawidze odgłosu GB... a zwłaszcza odgłosu obijającej się sprężyny o szkielet GB (chyba tylko ja tak mam) Edited March 11, 2008 by K0T Quote Link to post Share on other sites
Szafek Posted March 13, 2008 Author Report Share Posted March 13, 2008 Cichy zestaw już założony, dzisiaj będzie robione podkładkowanie, a tłumik będę miał gotowy koło poniedziałku. Quote Link to post Share on other sites
K0T Posted March 13, 2008 Report Share Posted March 13, 2008 Cichy zestaw już założony, dzisiaj będzie robione podkładkowanie, a tłumik będę miał gotowy koło poniedziałku. I jak? Widac... tzn słychac różnicę? :D Nie wiem jak zmieszcze tą mate bitumiczną do body... Czy można obłożyc silnik tą matą? Czy ona jest na tyle plastyczna żeby dało się nią spokojnie obłożyc wszystko? :P Czy da się ją troche zgnieśc? Warto szlifowac body żeby się zmieściła? Quote Link to post Share on other sites
Szafek Posted March 13, 2008 Author Report Share Posted March 13, 2008 Nie wiem czy słychać różnicę, tak jak mówiłem podkładkowanie jeszcze nie zrobione więc GB narazie leży rozłożony. Quote Link to post Share on other sites
K0T Posted March 13, 2008 Report Share Posted March 13, 2008 Nie wiem czy słychać różnicę, tak jak mówiłem podkładkowanie jeszcze nie zrobione więc GB narazie leży rozłożony. Aha.. racja. Co lepiej? Bore-up (ten z cichymi głowicami ofc) czy cichy zestaw głowic, cylinder i dysza (nie poszeżone)? Quote Link to post Share on other sites
Szafek Posted March 14, 2008 Author Report Share Posted March 14, 2008 Już po testach...hmmm kultura pracy na pewno jest inna, ale teraz cholernie słychać sprężyne przy strzale i nie wiem jak to wyeliminować :( Quote Link to post Share on other sites
K0T Posted March 14, 2008 Report Share Posted March 14, 2008 (edited) Już po testach...hmmm kultura pracy na pewno jest inna, ale teraz cholernie słychać sprężyne przy strzale i nie wiem jak to wyeliminować :( To gdzieś już było... Gdzies w połowie sprężyny obklejasz kawałek izolatką i jest (1 warstwa...) Albo gęsty olej, ale to zmniejszy fps. A jeśli chodzi o strzelanie to ciszej strzela?:D Nie uwzględniając tej sprężynki. Zamówiłem już matę bitumiczną, ma 1.5mm więc spokojnie wejdzie... Teraz jestem ciekaw czy zadziała... :F Offtop. Słyszał ktoś o jakimś nowym bor-upie systemy? Edited March 14, 2008 by K0T Quote Link to post Share on other sites
Raq Posted March 14, 2008 Report Share Posted March 14, 2008 Już po testach...hmmm kultura pracy na pewno jest inna, ale teraz cholernie słychać sprężyne przy strzale i nie wiem jak to wyeliminować :( A jaka masz sprężynę tzn. o niejednakowym skoku czy zwykłą. Możliwe, że ją odwrotnie założyłeś. Quote Link to post Share on other sites
Szafek Posted March 14, 2008 Author Report Share Posted March 14, 2008 O niejednakowym skoku elementa (robiłem zamówienie na gunfire to wziąłem do testów). To jest jakaś różnica jak się założy sprężynę?? Quote Link to post Share on other sites
Raq Posted March 14, 2008 Report Share Posted March 14, 2008 Ano jest podobno. Jeśli słychać taki specyficzny "brzdęk", po prostu obróć sprężynę. Powinno pomóc. Quote Link to post Share on other sites
danielosik Posted March 14, 2008 Report Share Posted March 14, 2008 (edited) Tam gdzie masz wężej zwoje to jest tył spręzyny. Stosuj Polskie znaki/Antol Edited March 14, 2008 by danielosik Quote Link to post Share on other sites
K0T Posted March 15, 2008 Report Share Posted March 15, 2008 Mi się zdaje, że to nie zależy od tego w która stronę założysz sprężyne... Musisz zrobic tak jak było wcześniej napisane, z tą izolatką, bo jeśli całośc zalejesz gęstym smarem to stracisz fps. :wink: Też mam taki problem, ale narazie mam stocka. Btw. Strzela ciszej? :mrgreen: Quote Link to post Share on other sites
pidzejfat Posted March 15, 2008 Report Share Posted March 15, 2008 Mi się zdaje, że to nie zależy od tego w która stronę założysz sprężyne... Mylisz się, ma to duże znaczenie... Quote Link to post Share on other sites
K0T Posted March 15, 2008 Report Share Posted March 15, 2008 (edited) Mylisz się, ma to duże znaczenie... Czy masz na myśli teorie z gęstrzymi zwojami przy prowadnicy co daje więcej fps, ale bardziej "przeciąża" częsci? Na odwrót - zwojami do tłoka, zmniejsza fps, mniejsze "przeciążenia"? Gdzieś tak słyszałem :F Czy smar grafitowy nie zmniejsza fps przez to że sprężyna wolniej się rozpręża przez niego? Edited March 15, 2008 by K0T Quote Link to post Share on other sites
pidzejfat Posted March 15, 2008 Report Share Posted March 15, 2008 Tam gdzie więcej (ciaśniej) zwoje tam są większe naprężenia... Po to zrobiono tak, aby dawała równomierniej energię i nie "zbijała się" z upływem czasu... Ktoś robił pomiary i była dość spora różnica, zresztą po co wkładać na odwrót?? Quote Link to post Share on other sites
K0T Posted March 15, 2008 Report Share Posted March 15, 2008 (edited) A tego to ja już nie wiem :F A ten smar(ek :F) grafitowy zmniejsza fpsy? Czy borek (ten z cichybi głowicami) tak samo wycisza jak cichy zestaw głowic? Słyszał ktoś o jakimś nowym borku Systemy, który daje więcej fps? Edited March 15, 2008 by K0T Quote Link to post Share on other sites
Shadow Posted March 16, 2008 Report Share Posted March 16, 2008 Generalnie każdy bore-up daje więcej fpsów... Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts