Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Więcej FPS przy podkręconym HU

Recommended Posts

Witam,

Założyłem do HU dystanser Big-Out'a. Liczyłem tylko na poprawę skupienia, a doszła jeszcze jedna niespodzianka. Na całkowicie odkręconym HU chrono pokazuje 580 fps. A na mocno skręconym (do takiej pozycji, że idealnie podkręca kulki 0,3) ... stabilne 600 fps.

Okazało się, że odpowiednio wyprofilowany dystaner idealnie doszczelnia kulkę w komorze HU. A dzięki temu, że ma kształt litery H nie spowalnia kulki. Miła niespodzianka :)

U mnie działa Big Out z czarną gumką Systemy. W komplecie są dwa dystansery. Najpierw dałem ten czarny. Zaintrygowany zmieniłem jeszcze potem na ten biały (nieco szerszy). I znowu niespodzianka: 620 fps :)

Warto zerknąć do lufy jak formuje się gumka HU pod naciskiem tego dystansera. Robi się półokrąg, który idelanie obejmuje kulkę, dociska ją do gumki HU i całość precyzyjnie się uszczelnia :).

Nie wierzyłem w adnotację, że podkręcenie HU może dodać FPS, a tu proszę.

P.S. Ten zestaw MadBulla wygląda bardzo podobnie do Big-Out'a

Nie jestem pewien czy Big Out H to nie to samo co dystansery DeepFire z asgshopu za 24pln- znajac specyfike fabryk na Tajwanie jest bardzo prawdopodobne ze to ta sama linia tylko czesc kupuja jedni a czesc drudzy.

[brak polskich znakow- pisze z macka]

Edited by vandermann
  • 1 month later...
  • 2 weeks later...

U mnie skok na białym - ok 5 fps na gumie systemy, ale nie o tym chce pisac.

Dystanser ten nie chce podkręcac kulki odpowiednio mocno, kulka opada wględnie szybko nawet na maksymalnie dokręconym hopku. Za mały ten dystanser czy co ? Jakieś propozycje ?

Replika to G36 CA.

• 8 months later...

Troszkę odkopię temat - Jestem w przededniu zamontowania nowego zestawu który da mi moc ok 450-460 fps, może więcej (Guarder SP130+bore-up CA, lufa 455 Systema, gumka Systema)

Mam pytanie odnośnie dystansera - Czy dobrze rozumuje, że przy takiej prędkości wylotowej powinienem zmienić stockowy dysanser (zwkły gumowy) na coś twardszego? Np. wkład do długopisu lub powyższe propozycję dystanserów typu H?

Jak wsadzisz M150 to (byćmoże) wyjdzie 450-460fps.

Borek naprawde niepodwaja fps-ów :-P

Składałem kumplowi eMke G&P i bez borka wyciągłem 443-447FPS (M120 Guarder, Systema 509mm i głowica tłoka DF). Magia?

A wracając do tematu... U mnie dystansery trapezowe się nie sprawdziły i używam Guarderowskich.

Edited by slepy

No właśnie - wracając do pytanie Hustler'a. Ja również używam dystansera Guarder'a - zwykły cylindryczny, dołączany z gumą tegoż producenta. Nie ma wielkiej różnicy między nim, a zwykłym dystanserem, tyle, że przez wzgląd na jego rozmiar, łatwiej HU wyregulować. Ogólnie z gumą System'y jest git ;-).