Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

czy do M16A3 III generacji JG

http://www.gunfire.pl/product-yid-11521901...JG-JGF6610.html

opłaca sie odrazu po zakupie by nie utracic gwaracji wymienic czesci ze standardowego tworzywa (plastiku) na te wzmocnione:

- łożyskowana prowadnice sprężyny v2 CA

- metalowe łożyska ślizgowe CA (niema w sklepie stalowych ;/)

- wzmocniony tłok CA

oraz wymienić

Gumke HU Systemy dla lepszej celnosci

rozchodzi mi sie glownie o zwiekszenie zywotnosci repliki gdyz ta replika ma w stocku

430 fps (sprezyna 120) i nieco obawiam sie o cala zywotnosc a chce zabrac ja ze soba wyjezdzajac za granice i nie bedzie oplacac mi sie wysylka na gwarancje do polski :/

Jak wyjeżdżasz z Polski, to pamiętaj, że w UK (na przykład) na wielu spotach są ograniczenia fps. Przy replice z 430fps, będziesz często nad progiem. Natomiast w Niemczech, to w ogóle są jaja :P

Opłaca się wymienić cały plastik na metal (no, może poza dyszą i pokrętłami na HU) ;)

Edited by Viamortis
na Twoim miejscu sam wymieniłbym te części

Świetna rada dla "nowego" :F

Łożyskowana prowadnica - niekoniecznie

Łożyska CA (one są stalowe :lol:) - jak najbardziej, chociaż stockwe dają radę.

Tłok CA - w żadnym wypadku, ten z JG jest dużo lepszy.

Gumka HU - można zmienić

Najlepiej zrobisz dokupując porządny akumulator ;)

Crusher -> nie wiem czy zauważyłeś, ale gość nie ma zamiaru wkładać tam mocniejszej sprężyny tylko wymienić plastikowe części na metalowe, nie wiem po co ta gadka o zbyt dużej mocy dla początkującego...

Co do zmian - tak jak OLO pisze. Z tego co wiem to dobra komora może sporo poprawić...

Crusher -> nie wiem czy zauważyłeś, ale gość nie ma zamiaru wkładać tam mocniejszej sprężyny tylko wymienić plastikowe części na metalowe, nie wiem po co ta gadka o zbyt dużej mocy dla początkującego...

Bo bez zmiany sprężyny ma 430, a to wg. opini wielu osób (w tym mojej) za dużo dla początkującego.

Ja bym zmienił koniecznie: łożyska, body, komorę (o ile jest plastikowa, zresztą body są od razu z komorą), sprężynę na guardera wraz z prowadnicą, choć w Twoim wypadku zalecam sprężynę 110 guarder (przedłuży to żywotność repliki, zwłaszcza szkieletu GB i obniży nieco moc, a i prowadnica może zostać stockowa). No i baterię jakąś "normalną". Jak z okablowaniem w tych replikach, nie wiem.

Pozdrawiam.

Edited by Viamortis

Ech, jak już ktoś wybrał replikę z taką mocą to nie po to, żeby zaraz zmieniać sprężynę na słabszą, c'nie?

Do tego, że można się bawić z mniejszą ilością fps trzeba dojrzeć, zaś mechanizm myślenia ludzi początkujących jest taki, że jak będę miał więcej fps to więcej fragów zgarnę i będzie fajosko.

Wg. mnie początkujący może biegać i z 500 fps w minimi byle miał głowę na karku. Powiedział bym nawet, że więcej nieprzyjemnych sytuacji typu "wywalił komuś w mordę z 400 fps albo z granatnika z 5 metrów" zdarzają się wyjadaczom.

Jeśli z tym granatnikiem masz na myśli tego gościa, którego ja, to nie powiem żeby to był szczególny wyjadacz. Poza tym, to prawda, głowy na karku nic nie zastąpi. Ale KAŻDY początkujący kucharz powinien się trochę wprawić, zanim zacznie bawić się ostrzejszym nożem ;)... IMO

A ilość fps nie ma wielkiego przełożenia na fragi. Ale czy to o to chodzi? To jest tak jak w samochodzie. Jak byliśmy dziećmi, to patrzyliśmy tylko, który samochód ma więcej na liczniku ;).

Czy to ważne z czym się wiąże? Może i ma to coś wspólnego z niedowartościowaniem. U ludzi zawsze występuje rywalizacja, kto ma lepsze, więcej czegoś (np. RAMu w komputerze ;)), itp.

Może to się wiąże z przeświadczeniem "jak będę miał więcej fpsów, to będę miał więcej fragów"? Co u początkujących może być decydujące. Zawsze lepiej mieć czegoś więcej niż mniej :). Na tym przecież bazują chińscy producenci. Damy więcej fps niż w markowych za niższą cenę.

Po roku użytkowania najprzeróżniejszych AEGów (od 150-380 fps) stwierdzam, że 420-30 to nie jest zły pomysł. Z trzech powodów:

1. Kulka leci szybciej do celu.

2. Ma "lepszą" trajektorię lotu.

3. Ma większą siłę (wkurza mnie, jak kogoś trafiam z odległości 50m, a ten nie czuje/nie przyznaje się - ale to przez zbyt niekorzystny stosunek zasięgu do mocy ;)).

Ale z mocy trzeba umieć korzystać...

Edited by Viamortis

Co do zmian - tak jak OLO pisze. Z tego co wiem to dobra komora może sporo poprawić...

Mój kumpel próbował wstawić jednoczęściową od stocka G&P i nie dało rady. Body nie mozna było zamknąć(JG II gen). W III generacji jest to samo? Jaka komora będzie pasować?

Mój kumpel próbował wstawić jednoczęściową od stocka G&P i nie dało rady. Body nie mozna było zamknąć(JG II gen). W III generacji jest to samo? Jaka komora będzie pasować?

W eMkach JG są komory dwuczęściowe, więc aby założyć jednoczęściową trzeba wyciąć część plastiku dolnym body, do której przykręcana jest dolna cześć komory hopka. Cały "zabieg" zajmuje może z 20 minut.

• 2 weeks later...

Komory G&P są kiepskie... Może wymienić body??? Które też podobno nie pasuje. To H&K416 to jakaś porażka... <_<

Porażka bo? Bo body jest wyższe od emkowego, tak jak w ostrej wersji? ;-) Poza tym mowa tu o replikach III generacji, do których zaliczają sie także zwykłe M4, a do nich body spasuje :roll:

• 2 weeks later...

Komory G&P są kiepskie... Może wymienić body??? Które też podobno nie pasuje. To H&K416 to jakaś porażka... <_<

Tak się składa że miałem 416-tkę w rękach i strzelałem z niej nie raz. I na pewno nie można powiedzieć, że jest to porażka. Kopie ślicznie, zasię i celność porządna a i spasowanie częsci naprawde na poziomie. Nawet to body z tworzywa sprawia raczej całkiem pozytywne wrażenie. jeśli możesz to wyjaśnij sowje twierdzenie albo nie pisz domniemanych przez siebie tylko info.

Tak się składa że miałem 416-tkę w rękach i strzelałem z niej nie raz. I na pewno nie można powiedzieć, że jest to porażka. Kopie ślicznie, zasię i celność porządna a i spasowanie częsci naprawde na poziomie. Nawet to body z tworzywa sprawia raczej całkiem pozytywne wrażenie. jeśli możesz to wyjaśnij sowje twierdzenie albo nie pisz domniemanych przez siebie tylko info.

Bez urazy, ale chyba małe wymagania masz :P. Ale o gustach się nie dyskutuje. Też strzelałem z hk416 z precką w tłumiku i powiem, że zero szału - ujdzie w tłumie.

Porażka bo? Bo body jest wyższe od emkowego, tak jak w ostrej wersji? icon_wink3.gif Poza tym mowa tu o replikach III generacji, do których zaliczają sie także zwykłe M4, a do nich body spasuje

Bo ciągle się ktoś głowi co tu z tym gunem zrobić żeby był lepszy i trudno mu coś poradzić. Jak ludzie lecą na fpsy, to się tak kończy. Nie mam nic do GB JG (poza detalami), ale to HK416 jakieś specjalnie udane nie jest ;). Wiem, że ludzie, którzy wydali 550 zeta będą bronić sensowności tego zakupu za wszelką cenę, więc kłócić się nie zamierzam :P.