Phobos Posted March 22, 2008 Report Share Posted March 22, 2008 Witam Miał ktoś kontakt z tą ładownicą?? Ona jest pojedyncza czy podwójna?? http://www.asmc.de/en/Military-Equipment/B...lecktarn-p.html Quote Link to post Share on other sites
mag Posted March 22, 2008 Report Share Posted March 22, 2008 Na 99% to jest taka sama ładownica jak na specshopie: Ładownica Mam dwie takie (mocowanie molle) i wchodzą do niej bez problemu dwa magazynki do G36 pod warunkiem, że są spięte razem. Jeśli chcesz w niej trzymać dwa magi niezależnie, to musisz poobcinać łączniki, bo będą haczyć wzajemnie o siebie. Inną alternatywą sprawdzoną przeze mnie jest taka ładownica: Ładownica pojedyncza Bez problemu stosowana do pojedynczych magów bez modyfikacji, tylko mocowanie ma na ALICE, ale to detal, a jest niedroga (7zł za sztukę ja kupowałem jeszcze po 15...). 8) Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted March 22, 2008 Report Share Posted March 22, 2008 Nie lepiej dołożyć 5,00 EUR i mieć ładownice podwójne od KHS? Lub 4,00 EUR i mieć kontraktowe? Ronin Quote Link to post Share on other sites
mag Posted March 22, 2008 Report Share Posted March 22, 2008 Na kontrakcie mi nie zależy, zresztą potrzebuję mocowania w systemie molle. Poza tym moje ładownice są w kolorze oliwkowym. No i potrzebowałem czegoś dostępnego "od ręki" czytaj w Polsce. A kiedy prowadziłem poszukiwania nie było nikogo, kto by mi doradził... i tak metodą prób i błędów niestety musiałem coś sobie wynaleźć. Ronin - mógłbyś podać jakieś linki? I wiesz może czy są w ogóle jakieś ładownice, do których można wpakować dwa nie złączone magazynki do G36 i operować nimi bez problemów (haczenie łączników)? Pozdrawiam, Marek Quote Link to post Share on other sites
Phobos Posted March 23, 2008 Author Report Share Posted March 23, 2008 Natomiast mi zależy na kontrakcie. Myślałem ze w miltec'u znajdę tani odpowiednik kontraktów ale jednak sie myliłem. Pozostaje mi zakupić ładownice kontraktowe co z pewnością na leprze mi wyjdzie, lub nabyć używany Mehler ST który jest alternatywą do oporządzenia BW, w zestawie ma się kamizelkę przeciw odłamkową oraz 3 ładownice podwójne na magi do G36, mimo wszystko w Kosowie lub Afganistanie BW używała tylko trzech magów, według przepisów. Dziękuję za odpowiedz, chyba można zamknąć temat. Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted March 23, 2008 Report Share Posted March 23, 2008 W Mehlerze masz trzy podwójne ładownice - w sumie na 6 magów max, z możliwością kompresji każdej w zakresie 0-2 magazynków ;). Pamiętaj tylko o jednym (i powtarzam to wszystkim) - ta kamizelka to kamizelka zintegrowana (oporządzenie + opancerzenie w jednym) i jest to sprzęt o bardzo wyśrubowanym zastosowaniu. Kamizelka bez wkładów będzie wyglądać dziwnie (miękka...) i nawet mimo ich braku, będzie Ci w niej potwornie gorąco (ta kamizelka jest w całości wykonana z Cordury, więc efekt Souna Solution murowany). Z wkładami w karimaty będzie jeszcze gorzej (po to jest karimata żeby izolować) - szelki będą więc zdecydowanie wygodniejszym rozwiązaniem, choć nie tak szpanerskim :D. Kamizelkę polecam jedynie gdy ktoś zamierza mieć w pełni skompletowane szelki w zapasie (wtedy może sobie nosić zamiennie, w zależności od sytuacji). A ładownic podwójnych do noszenia magazynków osobno nie widziałem - zresztą jaki jest sens niespinania ich? Ronin p.s. Moderatora proszę o dołączenie tego wątku do "Wyposażenie żołnierza BW". Quote Link to post Share on other sites
mag Posted March 23, 2008 Report Share Posted March 23, 2008 (edited) A ładownic podwójnych do noszenia magazynków osobno nie widziałem - zresztą jaki jest sens niespinania ich? Przy spiętych magazynkach nie da się złożyć kolby, co czasem komplikuje sytuację. Edited March 23, 2008 by mag Quote Link to post Share on other sites
Ununoctium Posted March 23, 2008 Report Share Posted March 23, 2008 Jak to się nie da złożyć kolby? Przecież możesz założyć ten magazynek, po drugiej stronie. Jaśniej: Kolba składa się naprawo. Drugi magazynek (ten którego nie używasz), montujesz po stronie lewej. Quote Link to post Share on other sites
W.Zajcev Posted March 23, 2008 Report Share Posted March 23, 2008 A jak ci się skończy mag i zmienisz? Ale inna sprawa że ze złożoną kolba się nie strzela ;-) Quote Link to post Share on other sites
mag Posted March 23, 2008 Report Share Posted March 23, 2008 @Blas - tak, a ideą spiętych magazynków jest szybkość zmiany, co przy Twojej metodzie wymaga po/podczas zmiany przepięcia drugiego mag'a na drugą stronę... Wybacz, ale żałośnie bez sensu - zwłaszcza, że magazynki okleja się dodatkowo izolką, bo inaczej podczas biegu potrafią się odczepić i zaginąć. @W.Zajcev - czasem jednak się składa - ja mam wersję K i w okopach/budynkach przydaje się złożenie kolby. Quote Link to post Share on other sites
Ununoctium Posted March 23, 2008 Report Share Posted March 23, 2008 No dobra, w realiach AS to bezsensowne. Ale, jak zauważył W.Zajcev normalnie strzela się z rozłożoną kolbą. Składa się ją tylko do transportu. Osobiście nawet w pomieszczeniach nie składam kolby( ba!, mało kiedy łącze magazynki!), więc nie pomyślałem o czymś tak oczywistym, jak inne przyzwyczajenia, innych użytkowników ;). Faktycznie, mój błąd. Quote Link to post Share on other sites
mag Posted March 23, 2008 Report Share Posted March 23, 2008 Wygląda na to, że jednak nie tylko do transportu się składa kolbę: Na amatorów nie wyglądają ;-) Abstrahując jednak całkowicie od realiów i wracając do ASG - osobiście wolałbym używać magazynków nie spinanych - pojawia się tu jednak istotny problem z ich przechowywaniem w ładownicach, bowiem do niczego specjalnie nie pasują. Jeśli ktoś ma jakieś rozwiązanie chętnie podpatrzę 8) Quote Link to post Share on other sites
Kantek Posted March 24, 2008 Report Share Posted March 24, 2008 Jedynym rozwiązaniem wydają się być magi emkowe. Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted March 24, 2008 Report Share Posted March 24, 2008 No dobra, w realiach AS to bezsensowne. Ale, jak zauważył W.Zajcev normalnie strzela się z rozłożoną kolbą. Składa się ją tylko do transportu. Osobiście nawet w pomieszczeniach nie składam kolby( ba!, mało kiedy łącze magazynki!), więc nie pomyślałem o czymś tak oczywistym, jak inne przyzwyczajenia, innych użytkowników ;). Faktycznie, mój błąd. Jest to odwieczny problem użytkowników "ostrej" Gietki. Czyli że magazynki są absurdalne. Są zasadniczo dwie szkoły: Jedna upierdziela te grzybki i zatrzaski pilnikami i czym tam może - wtedy mają jakiś sens pojedynczo noszone i za bardzo się nie czepiają (choć nadal pozostaje durna kryza i nie mniej upierdliwa stopka. Druga szkoła - m.in BKA i BOR mówi żeby łączyć i kleić (rozsądną ilością stumilówki) magazynki parami i tak ich używać - jak się nie sklei to one potrafią w trakcie działania się rozłączyć i jest heca. Strzelanie ze złożoną kolbą to w pojeździe przy ogniu osłonowym, albo zupełnie dla picu. Nie sugeruj się tym zbytnio. Quote Link to post Share on other sites
Bartek88 Posted July 5, 2008 Report Share Posted July 5, 2008 Jakich jeszcze używacie ładownic do g36? Najlepiej w oliwce, pustynnym albo multicam. Proszę o linki będę wdzięczny ;-) . Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted July 5, 2008 Report Share Posted July 5, 2008 MIWO? Quote Link to post Share on other sites
Bartek88 Posted July 6, 2008 Report Share Posted July 6, 2008 Właśnie o tym też myślałem. Jak się spisują? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts