Szakal69 Posted March 22, 2008 Report Share Posted March 22, 2008 Mimo ,że mam zaledwie 15 lat o wojsku wiem dośc wiele ,chociaz by z tego powodu , ze mój ojciec jest oficerem :uśmiech: . Interesując sie wojskowoscia sięgam do wielu zródeł,ksiązek , telewizji ,gazet ,filmów ,internetu ,gier . W ASG siedze od 3 lat , mam swój kilkunasto osobowy team . W praktycznie w kazdym starciu na wojnie dzieli się armie na obrońców i agresorów (oczywiscie są wyjątki ). Niestety wokół mnie nie ma zadnych opuszczonych i bepiecznych od zawalenia budynków :wink: , więc strzelamy się w terenie zalesionym .Brakuje mi budynków w których mozna by realizowac konkretne scenarisze i zadania .Więc wykorzystujemy teren jaki mamy jak sie da . Uzywając łopat i rąk tworzymy przyzwoite umocnienia i stanowiska dla pojedynczych strzelców .Używajac gałezi maskujemy je jednoczesnie osłaniając przed gradem serii z AEG. Chciałbym poznac wasze opinie na ten temat oraz pomysły na inne ziemianki itp . Quote Link to post Share on other sites
javelin Posted March 22, 2008 Report Share Posted March 22, 2008 Takie tematy już tu były. A "zabawę" w budowanie ziemianek zdecydowanie odradzam i tyle. My w Olsztynie robimy okopy, "sadzimy" worki z piaskiem, ale to tyle. Ziemianki, tunele i inne wynalazki to już byt niebezpieczna zabawa... Quote Link to post Share on other sites
Adi.K Posted March 22, 2008 Report Share Posted March 22, 2008 Jav ma rację, kopcie jakieś płytkie doły i obsadzajcie workami z piachem. No najwyżej, jeśli macie jakieś jeszcze okopy na poligonach po wojsku to je możecie odbudować. Tak jak my. I nie bawcie się w tunele... to nie vietnam, a krzywda może się stać. Quote Link to post Share on other sites
Michal_g Posted March 23, 2008 Report Share Posted March 23, 2008 Dokładnie tak jak poprzednicy piszą - okopy (płytkie!) i nic więcej. Do robienia ziemianek czy tuneli trzeba by mieć niejakie pojęcie o mechanice gruntów albo przynajmniej trochę popraktykować pod okiem mających doświadczenie w wykonywaniu tego typu konstrukcji. Quote Link to post Share on other sites
Erecer Posted March 23, 2008 Report Share Posted March 23, 2008 można postawić jakieś zapory, albo zrobić małe co nie co na kształt baz polowych lub przejściowych. Quote Link to post Share on other sites
Corey Posted March 28, 2008 Report Share Posted March 28, 2008 Oprócz kopania dziur - można coś postawić - jakąś wartownie czy też niską wieżyczkę - oczywiście należy zrobić to profesjonalnie by nikomu się krzywda nie stała oraz zgodnie z prawem - czyli mieć pozwolenie na postawienie takich budowli. Dodatkowo tak jak poprzednicy napisali - warto wokół okopów obsadzić workami - i miejscami skąd można prowadzić "ogień" Czy jest sens budowania - zawsze gdyż coś takiego urozmaica spotkania i zabawę - ale pamiętajmy by mieć stosowną zgodę właściciela terenu. Quote Link to post Share on other sites
Kolocz Posted March 31, 2008 Report Share Posted March 31, 2008 (edited) U nas w teamie zrobiliśmy okop 2 m długi 0,5m głęboki i obsadzony wielkimi kamieniami na to ziemia kamienie tak ułożone żeby szpary były a te głazy są wielkie i ciężkie żeby sie nie przewróciły to tego ziemno drewnianego murki ulorzone w półksiężyce do szturmu na okop. Postaraj się pisać mniej chaotycznie i popracuj nad ortografią Edited March 31, 2008 by thor_ Quote Link to post Share on other sites
Przym Posted April 3, 2008 Report Share Posted April 3, 2008 My to robimy coś w rodzaju małego bunkra. Kopiemy niewielki dół w ziemi(tak żeby jedna osoba bez problemowo mogła sobie tam kucnąć i się schylić) i robimy nard nim okrycie z gałęzi i liści które trzyma się na szkielecie z kołków. Quote Link to post Share on other sites
Guest Kret Posted April 3, 2008 Report Share Posted April 3, 2008 Tylko sprawdzcie, czy tego typu prace ziemne sa legalne. Kopanie rowow w srodku lasu (np. nalezacego do nadlesnictwa) moze podpadac pod wandalizm. Quote Link to post Share on other sites
Miszkos Posted April 8, 2008 Report Share Posted April 8, 2008 Kiedy my chcieliśmy zrobić sobie poligon w lesie, nadleśnictwo było skore wydać takową zgodę ale na 3 miesiące(od stycznia do marca) tylko pod warunkiem, że nic innego jak płytkie okopy się tam nie pojawi a po zakończeniu zezwolenia na użytkowanie tego kawałka gruntu wszystko zasypiemy i wyrównamy. Ale jak sie okazało później było to teren prywatny i itak pozwolenia nie otrzymaliśmy..... także zastanówcie się zanim coś wybudujecie bo tak jak mi nadleśniczy powiedział, takie bunkry i okopy mogą stanowić przeszkodę, przed dotarciem na miejsce straży pożarnej w razie pożaru lasu...a wtedy nie wypłacicie się do końca życia....a świat będziecie oglądać w kratkę. Quote Link to post Share on other sites
szynkam Posted April 14, 2008 Report Share Posted April 14, 2008 My dostaliśmy zgodę na budowę okopów i umocnień. Wykopaliśmy na pewnej górze okopy, które służą jako linia umocnień np. na granicy jakiegoś państwa. Można ułożyć wiele scenariuszy z tą linią umocnień. :killer: Quote Link to post Share on other sites
Ziel Posted May 31, 2008 Report Share Posted May 31, 2008 U mnie w okolicy jest teren po kopalniany-zalesiony, tak wiec nie ma większych problemów ze znalezieniem wgłębień w ziemi :uśmiech: A takowe wystarczy już tylko przyozdobić gałęziami tudzież kamieniami i cacy,ze tak powiem;) Quote Link to post Share on other sites
marianos Posted May 31, 2008 Report Share Posted May 31, 2008 W moim województwie to okopów i bunkrów od diabła :D tak więc ja nie musze się martwić o robienie takich rzeczy;] choć odradzam wchodzenia do bunkrów ! a co do kopania okopów i reszty to popieram opinie kolegów wyżej Quote Link to post Share on other sites
michas01 Posted June 1, 2008 Report Share Posted June 1, 2008 Na lesie to trzeba rzeczywiście uważać. Najlepiej żeby las był prywatny i mieć zgodę na kopanie. W lasach państwowych mandat można dostać już za samo rozkopanie ściółki;D a jak już ktoś wspomniał jeśli taki okop utrudni dojazd na miejsce pożaru... uff wolę nie mówić o jakie kwoty chodzi ;) Quote Link to post Share on other sites
PiterTKD Posted June 4, 2008 Report Share Posted June 4, 2008 Co wy męczycie tak te okopy :-P Zamiast w dół pójdźcie w górę. Ja sie z kumplami strzelam na zapleczu składu budowlanego i małego skrawka ziemi zarośniętej krzakami (wszystko należy do jednego z kumpli). Zrobiliśmy sobie umocnienia z palet. Nam na razie wystarczy. Szczególnie jak wypracowaliśmy sposób wytwarzania bardzo prostych granatów. Jak ktoś ma kupę dech i dużo czasu zamiast murować, polecam zbijać z desek. Szczególnie, że jest bardziej mobilne. Jak ktoś się postara, to może nawet zrobić jakieś drewnianie umocnienia składane modułowo. ;-) Na okres strzelnaki rozkładasz, po strzelance rozbierasz, wkładasz do samochodu i nima :uśmiech: P.S. Też mam 15 lat ;-) Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted June 4, 2008 Report Share Posted June 4, 2008 Ja sie z kumplami strzelam na zapleczu składu budowlanego i małego skrawka ziemi zarośniętej krzakami Nam na razie wystarczy.To sobie tam siedźcie, nie każdemu to wystarczy i nie każdy się strzela w ekipie 10 osób. Quote Link to post Share on other sites
wolus113 Posted June 12, 2008 Report Share Posted June 12, 2008 zobacz taka ziemniaka dla 2. osób wykopana w ok 2,5 h Quote Link to post Share on other sites
Michal_g Posted June 12, 2008 Report Share Posted June 12, 2008 wolus113, jak ci się życie nie znudziło to tam nie właź. Konstrukcja absolutnie niestabilna. To się wcześniej czy później zawali. A jak ktoś stanie na dachu to prawie na pewno. Widzisz, mechaniką gruntów to ja na chleb (i kulki też) zarabiam... Quote Link to post Share on other sites
wolus113 Posted June 12, 2008 Report Share Posted June 12, 2008 Ja sie nie boje moim zdaniem jest to stabilne i sie nie zawali siedziałem na tym dachu więc wiem. Wystarczy sie trochę postarać i naprawdę można zrobić coś solidnego i bezpiecznego :uśmiech: Quote Link to post Share on other sites
Michal_g Posted June 12, 2008 Report Share Posted June 12, 2008 OK wolus123, a może tak przedstawisz swoje zawodowe przygotowanie konstrukcyjne, pozwalające ocenić bezpieczeństwo tego co zbudowałeś? Niech będzie z budownictwa ogólnego, nie musi być dokładnie z geotechniki. A z tego że raz wytrzymało siedzenie na dachu nie wynika że wytrzyma po raz drugi czy n-ty. Wyboczenie tej ściany z dykty podpierającej dach masz jak w banku. Quote Link to post Share on other sites
wolus113 Posted June 13, 2008 Report Share Posted June 13, 2008 żadnego zawodowego doświadczenia nie mam bo się jeszcze uczę. dobra podaję sie :poddanie: masz dużo racyj ale tego co stworzyłem będę dalej używał ;-) Quote Link to post Share on other sites
KamaN Posted June 18, 2008 Report Share Posted June 18, 2008 żadnego zawodowego doświadczenia nie mam bo się jeszcze uczę. dobra podaję sie :poddanie: masz dużo racyj ale tego co stworzyłem będę dalej używał ;-) Zastanów się lepiej... Quote Link to post Share on other sites
Mark99 Posted June 20, 2008 Report Share Posted June 20, 2008 Więc może Michale_g skoro jesteś w tej dziedzinie taki doświadczony to może machnął byś tak na szybko plan jakiejś ziemianki czy czegoś podobnego? Quote Link to post Share on other sites
Michal_g Posted June 20, 2008 Report Share Posted June 20, 2008 Nie machnę bo zastosowane rozwiązania zależą od lokalnych warunków gruntowych. A te mogą być bardzo różne. Nie będę brał na siebie odpowiedzialności za zastosowanie czegoś co wymyśle bez sprawdzenia podłoża. I to samo powie ci każdy kto miał cokolwiek wspólnego z geotechniką. "Na szybko" to można co najwyżej poradzić (jak już pisałem) płytki okop (do postawy klęcząc, nie głębszy) - nawet jak się ściany zawalą to nie powinno nikogo przysypać. Quote Link to post Share on other sites
generalsimus Posted July 24, 2008 Report Share Posted July 24, 2008 W Wałbrzychu wykorzystaliśmy starą ceglaną szopę na narzędzia rolnicze. Na grubych belkach położyliśmy dach ze starej wykładziny :-P Sprawdza się świetnie Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts