Angelo Posted March 24, 2010 Report Share Posted March 24, 2010 (edited) Ja z Kumplami mamy super teren. W Lesie, dolina, z 2,3 hektary. Na górę (można choć jest to trudne) dostać się po usypanym piasku, na jednej ze ścian doliny. Jest ona zalesiona do okoła i w środku. Jest tam pełno płytkich (od 30 do max. 80 cm) dziur, i 2 bunkry. Miejscówka marzenie. Jednak do takich bunkrów radzę wgl. nie podchodzić :!: . Ja z kolegą odkryłem (nie chcę nawet myśleć co by było, gdyby ktoś z nas tam wpadł) w jednym z nich (chodzi o bunkry) zasypane gałęziami i liśćmi wejście-pułapkę. Było tam, na oko z 5-7 metrów głębokości, wystające pręty, zniszczone płyty, pełno śmieci. Za jakiś tydzień od tego "znaleziska" odgrodziliśmy je. Taka barykada-płot. Zrobiliśmy stos ze szmat, desek, ciężkich kamieni... Jeśli ktoś znajdzie coś podobnego radzę zrobić coś podobnego. Skuteczne, no i na pewno lepiej zadrapać się o wystającą deskę niż złamać sobie nadgarstki, nogi i inne...Części Ciała. :D Edited March 24, 2010 by Angelo Quote Link to post Share on other sites
Arthur Currie Posted June 9, 2010 Report Share Posted June 9, 2010 "Podręcznik szeregowca" do dostania na allegro. http://lwp.bloog.pl/foto,5770697,gal,30465...ml?ticaid=6a516 okładka wydania z 1969 roku. Quote Link to post Share on other sites
pl123 Posted August 9, 2010 Report Share Posted August 9, 2010 Ja robię sobie okopy na działce mojego wujka która jest obok mojego domu.Super teren do tego ponieważ jest tam dół 30 na 20m gdzieś ma i zejście do niego jest bezpieczne. są też górki i pełno drzew i chaszczy i linia tak jakby naturalnych okopów . Quote Link to post Share on other sites
Geno Posted August 9, 2010 Report Share Posted August 9, 2010 Ja se umocniłem okop ściankami Larsena. Teraz organizuje szczelanke - ja u góry , reszta na dole. Na przegranych czeka CAT i 3000 t pospółki. Quote Link to post Share on other sites
Bartol Posted September 18, 2010 Report Share Posted September 18, 2010 W teorii: Leśniczy to stróż lasu. Kiedy wykopiesz parę okopów na następny dzień zostaną zburzone. Mozolne próby przekonania go że ASG to tylko zabawa, nie śmiecimy, używamy biodegradowalnych kulek itd. nie przynoszą oczekiwanych skutków. W praktyce: Leśniczy to też człowiek-na darmową 0,7 nie ma mocnych. Quote Link to post Share on other sites
iwo303 Posted September 18, 2010 Report Share Posted September 18, 2010 (edited) Ja z kolegami mamy mase styropianu i po prostu osTRzymy patyki, wbijamy w ziemie, a między to wkładamy styropian i ściany przebijalne już gotowe. W innych miejscach robimy to samo z patykami, tylko że zamiast styropianu wkładamy jakieś gałęzie i inne RZeczy :wink: [Pisownia!!! Interpunkcja, wielkie litery.] Edited September 18, 2010 by Foka Quote Link to post Share on other sites
Magnus14 Posted September 25, 2010 Report Share Posted September 25, 2010 Wczoraj dostałem pismo od burmistrza gminy oraz nadleśnictwa z oficjalną zgodą na wykorzystywanie wyznaczonego terenu w potyczkach ASG. Zgoda obejmuje tworzenie umocnień w postaci: okopów, worków z piaskiem, bunkrów i podobnych. Zabieramy się za niedługo do pracy. Gdy teren będzie gotowy to zrobię zdjęcia i tu zamieszczę. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Ilos Posted January 10, 2011 Report Share Posted January 10, 2011 Co do okopów... To ja z kolegami preferuję "mocniejsze okopy": 1. W ziemi wykopujemy dziurę głęboką na 0.5 metra i o średnicy mniej-więcej czterech metrów 2. W ziemię dookoła dziury wbijamy głęboko mocniejsze paliki, na które następnie nakładamy worki z piaskiem (oczywiście nie robimy tego tak, aby cały ciężar spadł na tą podporę ;) ) 3. Z zewnątrz obsypujemy z dołu worki ziemią, tak aby się z nią "zlewały". Wyżej zarzucamy leżące na ziemi gałęzie itp. 4. Jako zadaszenie dajemy płytę z dykty, jako tako opiłowaną na kształt koła i z niewielkim otworem w środku. Na nią też narzucamy leżące na ziemi gałązki, liście itd. Czasami jeszcze wzmacniamy ją dodatkowymi workami z piachem ustawionymi na skraju "zadaszenia". 5. W środku ustawiamy pal który podtrzymuje daszek od dołu i... Gotowe! Tak oto możemy mieć całkiem wytrzymały i jako tako zakamuflowany bunkierek ;) Quote Link to post Share on other sites
bastq Posted January 10, 2011 Report Share Posted January 10, 2011 @Ilos Wszystko pięknie, ładnie, ale kolega wcześniej pisał o tym, co się dzieje z takim czymś w czasie deszczu itp. Quote Link to post Share on other sites
rafcio132 Posted January 16, 2011 Report Share Posted January 16, 2011 Witam, ostatnimi czasy dużo się działo i zostałem Strzelcem, może to już było ale na pewno się przyda(wymiary dla przeciętnego polaka): Okop Polski Postawa leżąca Długość - ok. 170 cm Szerokość - ok. 60 cm Głębokość - ok. 30 cm Wysokość wału przedniego - 30 cm, otwór strzelecki - 10 cm Wały boczne (2/3 długości) -ok 30 cm Mój opis: Jest to swojego rodzaju wykop o kształcie prostokąta który ma nas CHRONIĆ a nie ułatwiać przeciwnikowi eliminację nas Postawa Klęcząca Po wykopaniu okopu do postawy leżącej, pogłębiamy jego przednią część do głębokości ok. 60 cm oraz powiększamy wysokość wału do 60 cm a wał strzelecki do 30 cm Postawa Stojąca Głębokość: ok. 110 cm Wały: 60 cm strzelecki 40 cm Regulaminowy czas wykonania: 1 godzina Sposób wykonania: Pogłębiamy przednią część okopu do głębokości w której jesteśmy zakryci dla wroga Te okopy można wzmocnić deskami, płytami i wszystkim innym co znajdziecie pod ręką Jeśli chcecie mogę opisać też budowę tzw. Okopu Dowodzenia (1 linii) w kształcie litery L Pod tym adresem możecie pobrać kartę pracy z chomikuj.pl (tylko tam znalazłem dobre rysunki poglądowe) http://chomikuj.pl/mr.marcin.p/Militaria/KP__POJEDYNCZY_OKOP_STRZ,232250929.DOC Pozdrawiam :) Quote Link to post Share on other sites
pl123 Posted January 30, 2011 Report Share Posted January 30, 2011 Co powiecie o tym okopie? http://img819.imageshack.us/i/dsc08417i.jpg/ http://img840.imageshack.us/i/dsc08421y.jpg/ Quote Link to post Share on other sites
denvey Posted January 30, 2011 Report Share Posted January 30, 2011 To nie okop, tylko dziura ;) Quote Link to post Share on other sites
Arthur Currie Posted January 31, 2011 Report Share Posted January 31, 2011 Aż prosi się aby przydusić ogniem i wrzucić ganat do dziury. :wink: Quote Link to post Share on other sites
gadzinka Posted January 31, 2011 Report Share Posted January 31, 2011 W którym odcinku kawalerii powietrznej "wyjaśnione są tajniki kopania dołków"? :biggrin: Quote Link to post Share on other sites
sgt.Chaos Posted January 31, 2011 Report Share Posted January 31, 2011 Co powiecie o tym okopie? http://img819.imageshack.us/i/dsc08417i.jpg/ http://img840.imageshack.us/i/dsc08421y.jpg/ Coś dla szczurów tunelowych :happy: Quote Link to post Share on other sites
denvey Posted January 31, 2011 Report Share Posted January 31, 2011 Ale jakby nie patrzeć to ten dołek jest dobry do manewru nr.2 ;) Quote Link to post Share on other sites
gadzinka Posted January 31, 2011 Report Share Posted January 31, 2011 manewr nr2? Quote Link to post Share on other sites
wojtekk8 Posted January 31, 2011 Report Share Posted January 31, 2011 Idziesz na 1 lub 2 a czasem nawet 3 czyli 1 i 2 jednocześnie... 1 - siku 2 - nazwij to sobie jak chcesz 3 - 1 i 2 jednocześnie. A tak dla ścisłości to ten okop przypomina amerykański "fox hole" jeżeli chodzi o założenia budowy. M.in. w Kompanii Braci można sobie takie zobaczyć oraz wpisując w google "army fox hole". Quote Link to post Share on other sites
yroli Posted January 31, 2011 Report Share Posted January 31, 2011 To nie jest okop...to dziura na jedzenie;p. Pomyślałeś nad maskowaniem,łatwym wejściu i wyjściu?Drabina nie jest dobrym rozwiązaniem. To nie jest okop...to dziura na jedzenie;p. Pomyślałeś nad maskowaniem,łatwym wejściu i wyjściu?Drabina nie jest dobrym rozwiązaniem. Quote Link to post Share on other sites
wojtekk8 Posted January 31, 2011 Report Share Posted January 31, 2011 W tym wykonaniu rzeczywiście za głębokie... Quote Link to post Share on other sites
hokager Posted February 5, 2011 Report Share Posted February 5, 2011 Co to za dzieciak na zdjęciu jest ? Quote Link to post Share on other sites
Magnus14 Posted March 28, 2011 Report Share Posted March 28, 2011 Kolego pl123 Wujek Google z swoją grafiką pomoże ci zobrazować jak wygląda wspominany okop. Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted March 28, 2011 Report Share Posted March 28, 2011 http://img840.imageshack.us/i/dsc08421y.jpg/ nie wiem czemu, ale ten chłopiec w tej dziurze i jego mina sprawiają, że całe mieszkanie zamiast zakuwać na koła sika ze śmiechu już 12 minut... Ja mam szczęście mieszkać w takim miejscu, gdzie co drugi kawałek lasu/polany usrany jest dziurami po zwalonych drzewach, jakimiś półmetrowymi wałami z ziemi itp, więc takie robótki mnie nigdy nie czekały. Quote Link to post Share on other sites
harasim Posted April 13, 2011 Report Share Posted April 13, 2011 Ja mieszkam na podobnych terenach, okopy, stanowiska obronne, bunkry, posterunki jednym słowem wał pomorski ;). Oczywiście w rozwalonych i generalnie w tragicznym stanie bunkrach nikt nie siedzi, ale za to w okół bunkra (na wzgórzu) są okopy i generalnie jest genialny teren. Czasami jakaś pamiątka się trafi (począwszy od granatów poprzez niewypały, ale z reguły złomiarze już wszystko znaleźli). Żyć nie umierać ;) Quote Link to post Share on other sites
MarioGrand Posted November 15, 2011 Report Share Posted November 15, 2011 (edited) Okop o głębokości ok. 1m ZDJĘCIE Na zdjęciu ma jakieś 3m długości ale z czasem był dalej powiększany. Edited November 15, 2011 by MarioGrand Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts