von_Zakapior Posted April 9, 2008 Report Share Posted April 9, 2008 Witam! Ten temat jest poświęcony specyficznej formacji Marynarki Wojennej Jej Królewskiej Mości Elżbiety II - Royal Marines. Formacji, która jest obecna na pokładach okrętów brytyjskich od kilkuset lat, a która jest dla wielu podobnych formacji pierwowzorem, w tym dla naszych braci kolonistów (USMC). W tym temacie będą się pojawiały informacje dla zainteresowanych tematyką RM, w tym temacie zainteresowani niechaj pytają o szczegóły tutaj. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
michasz93 Posted April 10, 2008 Report Share Posted April 10, 2008 Mam pytanka 2 :) 1. Czy Royal marines używają kamizelek typu Chest rig ? 2. Gdzie można kupić strój maskujący Royal marine na zimę ? Quote Link to post Share on other sites
doktorre Posted April 10, 2008 Report Share Posted April 10, 2008 Witam. Ad.1. Tak używają. Najbardziej "koszerne" produkuje firma Arktis. Ad.2. Trudne do zdobycia, tym samym drogie. Quote Link to post Share on other sites
doktorre Posted December 4, 2008 Report Share Posted December 4, 2008 (edited) W potrzebie szukania stroju zimowego - sugeruje brytyjski eBay www.ebay.co.uk Edited December 4, 2008 by doktorre Quote Link to post Share on other sites
Jacek Sidi Posted December 8, 2008 Report Share Posted December 8, 2008 Ostatnio do dostania na niemieckim ebay: Englischer Schneetarn Überzieh Anzug Quote Link to post Share on other sites
Tymbark Posted December 18, 2009 Report Share Posted December 18, 2009 Witam. Mam kilka pytań: Wszystkie pytania odnoszą się do czasów troszkę wcześniejszych - rok 1999-2002/3 , w operacjach w terenie nie-zurbanizowanym . 1.Jakich lunet/kolimatorów używa RMC do Minimi ? ELCAN , ACOG ,Eotech 552 ?? bo widziałem kilka zdjęć gdzie mieli różne ale czego najczęściej ? 2.Jak wygląda zestaw PLCE zwykłego piechura - żołnierz wsparcia ? 3.Jakiego radia polowego używa RMC i czy jest gdzieś ono dostępne ? Quote Link to post Share on other sites
BrotherJan Posted December 18, 2009 Report Share Posted December 18, 2009 1. SUSAT, tak jak i do L85. 2. Zależy od upodobań. Zazwyczaj 2 double ammo pouche, ze 2-4 utility/canteen, czasem pokrowiec na saperkę, żabkę na bagnet, radio pouch, czasem inne. Oczywiście na pasie z yoke. Czasem zakładają pod pas hip-pada, a na yoke daysacka/camelbacka. 3. Do kontaktu między członkami FT mają marconi z bowmanem. Quote Link to post Share on other sites
Tymbark Posted December 19, 2009 Report Share Posted December 19, 2009 A właśnie gdzie można dostać beret RMC? Quote Link to post Share on other sites
aciepk Posted December 19, 2009 Report Share Posted December 19, 2009 Ebay, czasem allegro i od czasu do czasu na rm.pl ktoś takowy sprzedaje. Quote Link to post Share on other sites
Bat_Sirius Posted December 21, 2009 Report Share Posted December 21, 2009 Dokładnie, szukając na ebay.co.uk zwracaj uwagę czy na aukcji jest napis issue, oznacza on, że dany przedmiot jest kontraktowy. Quote Link to post Share on other sites
Tymbark Posted December 29, 2009 Report Share Posted December 29, 2009 Jeszcze 3 pytania. 1. Gdzie dostane taką kamizelkę - http://tapety.dziecionline.pl/data/media/2...Afghanistan.jpg - gość z emką + m203 2. Czego RMC używa na puste magi - skrzynki na odsysk - np coś typu miwo , czy zwykłe worki na puste magi ? 3. Czy ta kamizelka jest stosowana przez RMC ? http://www.vest.pl/product-pol-914-Klasycz...na-DPM-IRR.html Quote Link to post Share on other sites
aciepk Posted December 29, 2009 Report Share Posted December 29, 2009 Jeszcze 3 pytania. 1. Gdzie dostane taką kamizelkę - http://tapety.dziecionline.pl/data/media/2...Afghanistan.jpg - gość z emką + m203 Ebay, czasem się zdarza na allegro w dziale z brytyjskimi szpejami 2. Czego RMC używa na puste magi - skrzynki na odsysk - np coś typu miwo , czy zwykłe worki na puste magi ? Wkładają je z powrotem do ładownic. 3. Czy ta kamizelka jest stosowana przez RMC ? http://www.vest.pl/product-pol-914-Klasycz...na-DPM-IRR.html Może i jakiś RMC ją sobie kiedyś kupił i używa, ale jeżeli się w takiej pokażesz w środowisku polskich brytofili to w najlepszym przypadku Cię wyśmieją, a w najgorszym staniesz się ofiarą linczu :-) Quote Link to post Share on other sites
Duncan McLain Posted January 2, 2010 Report Share Posted January 2, 2010 Witam. Pierwsza sprawa - unikaj rzeczy firmowanych logo WebTex. To śmieci i do tego niezwykle drogie. Na początek kup sobie PLCE lub chest riga. Jeżeli koniecznie chcesz assault vesta musisz polować na eBayu. Czasem zdarza się na allegro. Możesz też spróbować sobie kupić holenderskiego Ops Vesta który również jest noszony przez brytoli. Co do magów - albo ( jeżeli to możliwe - dają z powrotem do ładownic) albo wkładają do bocznych kieszeni combat jacket albo do bocznych kieszeni assault vesta. Jeżeli jest taka możliwośc, często rzucają je po prostu na ziemię a potem zbierają. W takich sprawach regulamin to jedno a pomysłowość i indywidualna myśl techniczna żołnierzy nie ma granic. Quote Link to post Share on other sites
Tymbark Posted January 3, 2010 Report Share Posted January 3, 2010 Tzn chodzi mi o to że PLCE-ka i chciałem się dowiedzieć czy moge na PLCE założyć jakaś kamizelkę taktyczną i jaką najlepiej . Quote Link to post Share on other sites
Tymbark Posted January 3, 2010 Report Share Posted January 3, 2010 (edited) -nie mogę edytować wiec Up. wiem że nie odnosi się to do tematu ale na wielu fotkach w tym temacie na MilitaryPhotos , znalazłem zdjęcia brytyjskich żołnierzy noszących kamizelki RAV np na pierwszym zdjęciu na tej stronie http://www.militaryphotos.net/forums/showt...728&page=29. Czy mogę zrobić taką konfiguracje: Hełm - nie wiem zupełnie jaki wygląda troszkę jak MKVI Mundur DPM desert PLCE na to RAV z ładownicami i na RAV Patrol PACK? Chciałbym ogólnie zainteresować się wyposażeniem strzelca wsparcia w czasie wojny w Iraku. Edited January 3, 2010 by Tymbark Quote Link to post Share on other sites
aciepk Posted January 3, 2010 Report Share Posted January 3, 2010 (edited) -nie mogę edytować wiec Up. wiem że nie odnosi się to do tematu ale na wielu fotkach w tym temacie na MilitaryPhotos , znalazłem zdjęcia brytyjskich żołnierzy noszących kamizelki RAV np na pierwszym zdjęciu na tej stronie http://www.militaryphotos.net/forums/showt...728&page=29. Gdzie ty masz na tym zdjęciu RAVa? RAVa dostają RMP i specjalni, a na zdjęciu z linku są regularni żołnierze w kamizelkach osprey. Czy mogę zrobić taką konfiguracje: Hełm - nie wiem zupełnie jaki wygląda troszkę jak MKVI Mundur DPM desert PLCE na to RAV z ładownicami i na RAV Patrol PACK? Możesz. Czy ktoś Ci broni? :wink: A tak na serio... Hałer: Tylko i wyłącznie MKVI (Ewentualnie MKVIA, albo Para helmet w przypadku parasów) Mundur: tak jak mówisz (Koszulę możesz zastąpić UBACSem) Co do łączenia opo z ospreyem. to możesz wybrać jedną z opcji: 1. PLCE noszone pod ospreyem (Plus ewentualnie parę kieszeni montowanych na ospreyu) 2. Kieszenie montowane bezpośrednio na ospreyu 3. Assault vest na ospreyu 4. LCTV z ładownicami na ospreyu A patrol pack Ci zupełnie nie potrzebny (Absolutnie wszystko co Ci potrzebne zmieścisz do PLCE/assault vesta), zamiast tego lepiej zainwestować w camelbaka. Edited January 3, 2010 by aciepk Quote Link to post Share on other sites
Tymbark Posted January 3, 2010 Report Share Posted January 3, 2010 Dobra już wiem wszystko:) Dziękuje za pomoc:) Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Goljo_ Posted February 27, 2010 Report Share Posted February 27, 2010 (edited) http://www.eliteukforces.info/gallery/roya...rines-photo.php Co za kamizelki mają 2 żołnierze Royal Marines na tym zdjęciu ? ten drugi to chyba ma Assault Vesta ale nie jestem pewien. Edited February 27, 2010 by Goljo_ Quote Link to post Share on other sites
Bat_Sirius Posted February 28, 2010 Report Share Posted February 28, 2010 Ten drugi na pewno ma assault vesta, a ten pierwszy pewnie jakiś zakup prywatny. Może chłopaki rozpoznają lepiej co to. Quote Link to post Share on other sites
BrotherJan Posted February 28, 2010 Report Share Posted February 28, 2010 Wydaje mi się że nosi taką kamizelkę jak ci panowie: http://img.photobucket.com/albums/v244/Obe...13792187192.jpg Nie pamiętam dokładnie, ale chyba dostają ją załogi pojazdów. Armoured crew vest czy coś takiego... Quote Link to post Share on other sites
aciepk Posted February 28, 2010 Report Share Posted February 28, 2010 Mi się obiło o uszy, że to kamizelka dla RMP, ale też pewności nie mam. Quote Link to post Share on other sites
Goljo_ Posted February 28, 2010 Report Share Posted February 28, 2010 Dzięki za pomoc. Quote Link to post Share on other sites
junek Posted March 14, 2010 Report Share Posted March 14, 2010 witam czy moglby ktos podac link do stronki gdzie podane jest jakiej broni moga uzywac jakich kamizelek oraz gdzie moge dostac multi climate ration pack? :) z gory dziekuje :) Quote Link to post Share on other sites
von_Zakapior Posted March 15, 2010 Author Report Share Posted March 15, 2010 (edited) Następny nieczytaty i nieumny ... toż to już się do takich, co nie umieją poszukać strzelać nie chce. Dobra, mam dziś przypływ łaskawości... Royal Marines pl Poczytaj najpierw zasady na forum. Tam do takich, jak Ty strzelają... Edited March 15, 2010 by von_Zakapior Quote Link to post Share on other sites
junek Posted March 15, 2010 Report Share Posted March 15, 2010 chodzacy demotywator ale dzieki za pomoc.. znam to forum (mimo ze z persprktywy goscia) jak i stronke dpm-soldier Mer :) jednak prosilem o dokladna liste cos typu http://en.wikipedia.org/wiki/Modern_equipm...he_British_Army tyle ze o rmc ;] no chyba ze na rm.pl jest tyle ze dla userow to wystarczy powiedziec a nie sie oburzac ;) wiem do czego sluzy google jednak nie znalazlem.. inaczej bym tu nie pisal ;] Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts