pitv Posted April 12, 2008 Report Share Posted April 12, 2008 Witam. Mam zamiar skompletować sobie ubiór i oporządzenie żołnierza polskiego z lat 80-90 i mam pytania: Co w tamtych czasach miał dołączone/doczepione do pasoszelek i pasa polski żołnierz? W jakiej kolejności i po której stronie? Czy kostkę też doczepiano do pasoszelek? Jaki nóż szturmowy posiadał? Jaką maskę p-gaz? Z góry wielkie dzięki za pomoc. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted April 12, 2008 Report Share Posted April 12, 2008 Po pierwsze pytasz o totalne podstawy. Wysil się trochę i poszukaj na sieci sam, nikt nie da Ci wszystkiego na tacy. Po drugie na oporządzenie składały się - pas, szelki, łopatka piechoty, manierka, chlebak, maska pgaz, ładownica do AK, bagnet, OP-1, ładownica na granaty. Noża szturmowego używały tylko jednostki spec - wz. 56. Maska - słonik lub MP-4. Nie podałeś żadnych szczegółów - jaka jednostka, jakie umundurowanie itd. Quote Link to post Share on other sites
schoeller Posted April 12, 2008 Report Share Posted April 12, 2008 Dodam, że noża wz.56 używało w wojskach zmechanizowanych wiekszość posiadaczy PM-63 "RAKA", np, celowniczowie rg-rury, działonowi - operatorzy BWP, kierowcy BWP. Quote Link to post Share on other sites
Michal_g Posted April 12, 2008 Report Share Posted April 12, 2008 Dodam, że noża wz.56 używało w wojskach zmechanizowanych wiekszość posiadaczy PM-63 "RAKA", np, celowniczowie rg-rury, działonowi - operatorzy BWP, kierowcy BWP. Jesteś tego pewny? Tych noży zawsze nawet w 6 PDPD brakowało. Poza tym "piechociński" mundur w odróżnieniu od US-a nie miał kieszeni na udzie na nóż szturmowy. Quote Link to post Share on other sites
schoeller Posted April 12, 2008 Report Share Posted April 12, 2008 Jestem, znam to z życia. Noszone były na pasie obok ładownicy. Było tego około 30 sztuk na kompanii. Potwierdzam informację że w 6PDPD ich brakowało, najwyżej nosiła je kadra. Quote Link to post Share on other sites
pitv Posted April 12, 2008 Author Report Share Posted April 12, 2008 Generalnie chodzi mi o to, co oglądałem w serii "kawaleria powietrzna", a dokładniej o to, co mieli na sobie podczas cwiczeń na poligonie (z tego co wiem, to od konca lat 80 do nagrywania tego programu oprócz munduru niewiele się zmieniło). http://www.dojarka.pl/f/1988/Kawaleria_powietrzna_6 Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted April 13, 2008 Report Share Posted April 13, 2008 Kawaleria powietrzna była nagrywana w 2000 roku. Od lat 80tych zmieniło się bardzo dużo. Jak masz jakieś pytanie to zadawaj je konkretnie, a nie jakimiś domysłami niemającymi pokrycia w faktach. Teraz to załóż nowy wątek, bo ten nie dotyczy okresu tego serialu. Quote Link to post Share on other sites
hubertosq Posted April 13, 2008 Report Share Posted April 13, 2008 (edited) http://lwp.bloog.pl/ wszystko czego dusza pragnie zdjecia sprzętu i plansze co i jak poskładać na życzenie moge wstawić zdjecie moich dusicielek ( kompletne i dobrze złozone ) http://www.lwp2.bloog.pl/foto,4292325,gal,...index.html#next Edited April 13, 2008 by hubertosq Quote Link to post Share on other sites
pitv Posted April 13, 2008 Author Report Share Posted April 13, 2008 (edited) dzieki, hubertosq, o to mi chodziło. Byłbym bardzo wdzięczny, gdybyś jeszcze wrzucił to zdjęcie. Edited April 13, 2008 by pitv Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted April 13, 2008 Report Share Posted April 13, 2008 Od lewej: bagnet, granatnica, chlebak, łopatka (po środku - szelka pomiędzy uchwytami pokrowca), maska, ładownica. W chlebaku: Quote Link to post Share on other sites
pitv Posted April 13, 2008 Author Report Share Posted April 13, 2008 wielkie dzięki Foka :) temat można zamknąć.. Quote Link to post Share on other sites
hubertosq Posted April 13, 2008 Report Share Posted April 13, 2008 (edited) kolega foka zapodał te fory z warriora ale to nie tak wyglada wg. relacji swiadków zamiast op1 powinna być kostka pod kostką op1 a do plecaka przytroczony koc wp a menażka do tego kwadratu na plecaku trokami skórzanymi :) [Pisz zdaniami. Stosuj interpunkcję i wielkie litery.] Edited April 13, 2008 by Foka Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted April 13, 2008 Report Share Posted April 13, 2008 kolega foka zapodał te fory z warriora Kolega Foka podał zdjęcia swojego prywatnego sprzętu, na swojej prywatnej podłodze, zrobione swoim prywatnym aparatem, przez samego siebie. Więc proszę ostrożnie z takimi ocenami. ale to nie tak wyglada wg. relacji swiadków zamiast op1 powinna być kostka pod kostką op1 a do plecaka przytroczony koc wp a menażka do tego kwadratu na plecaku trokami skórzanymi To byłby pełny szpej. Do walki nikt nie pójdzie z plecakiem (i chlebakiem). Konfiguracje stosowało się różne zależnie od potrzeb i przewidywanego czasu samodzielnego działania. To jest jedna z nich. W praktyce w LWP najczęściej się nie spotykało chlebaka, ani granatnicy. Quote Link to post Share on other sites
Soman Posted April 13, 2008 Report Share Posted April 13, 2008 ... do plecaka przytroczony koc wp a menażka do tego kwadratu na plecaku trokami skórzanymi :)... Koc był właśnie przytroczony owymi skórzanymi trokami, których to miał żołnierz na stanie 3 szt. Miejsce na menażkę było w chlebaku/zasobniku. OP - 1 można było także nosić na pasie nośnym na prawym boku (sporadycznie spotykane). Quote Link to post Share on other sites
Jumbo Posted April 14, 2008 Report Share Posted April 14, 2008 pod kostką op1 Pozwolę sobie wtrącić, a nie przypadkiem nad kostką? Quote Link to post Share on other sites
hubertosq Posted April 14, 2008 Report Share Posted April 14, 2008 Foka nie wiedziałem ze to twoje foto sorry. PS miało być nad** Quote Link to post Share on other sites
Jumbo Posted April 24, 2008 Report Share Posted April 24, 2008 Dręczy mnie jeszcze pytanie, jaką saperkę dobrać do tego oporządzenia? Bo na allegro znalazłem kilka wersji. Czy to jest uzależnione od rodzaju rekonstrułowanej jednostki? Quote Link to post Share on other sites
Michal_g Posted April 24, 2008 Report Share Posted April 24, 2008 (edited) Saperka - zależy od jednostki i od okresu. 6 PDPD miała na komplet stanu saperki składane (takie jak na zdjęciach oporządzenia Foki) (kwestia skoków spadochronowych). Piechota używała i składanych i nieskładanych. W późniejszym okresie nieskładane były powoli wypierane przez składane - zaczynając od jednostek rozwiniętych. Na MOB-ie to i pewnie do dzisiaj nieskładane leżą... Edited April 24, 2008 by Michal_g Quote Link to post Share on other sites
hubertosq Posted April 24, 2008 Report Share Posted April 24, 2008 (edited) No i nie saperka, tylko łopatka piechoty, :) bo to tak, jak na każdy kamuflaż mowic moro. :) Edited April 24, 2008 by Foka Quote Link to post Share on other sites
Niedorozrywkowany Posted February 10, 2009 Report Share Posted February 10, 2009 A czy macie zamiar być aż tak dokładni: http://lwp.bloog.pl/foto,4922533,gal,19931...index.html#next ? Quote Link to post Share on other sites
Hoplita Posted February 10, 2009 Report Share Posted February 10, 2009 (edited) A czy macie zamiar być aż tak dokładni: http://lwp.bloog.pl/foto,4922533,gal,19931...index.html#next ? Mam ze trzy pary tych slipków (jeszcze ze służby), raczej normalne.... BGSy to dopiero wyzwanie :D http://lwp.bloog.pl/foto,2120389,gal,199311,index.html#prev Edited February 10, 2009 by Hoplita Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted February 10, 2009 Report Share Posted February 10, 2009 Mam z 5 czy 6 par BGSów, ale za małe na mnie :? Quote Link to post Share on other sites
ALABASTER Posted February 22, 2009 Report Share Posted February 22, 2009 @Foka to przynajmniej nie masz granatowego :wink: Bieganie w BGS'ach za młodego - to było wyzwanie. Za to później były bardzo przydatne do czyszczenia broni. Quote Link to post Share on other sites
MATRON Posted February 22, 2009 Report Share Posted February 22, 2009 Nie no do czyszczenia broni najlepiej szły onuce mimo że nikt tego nie używał ale regulamin nakazywał mieć to na stanie. Quote Link to post Share on other sites
ALABASTER Posted February 22, 2009 Report Share Posted February 22, 2009 (edited) Wybacz ale już za moich czasów na stanie były tylko skarpetki. Chyba że już od unitarki służyłeś w Orzyszu. Edited February 22, 2009 by ALABASTER Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts