Dragon Posted May 11, 2007 Report Share Posted May 11, 2007 Jakich gogli/okularów nadających się do asg uzywa BW (czy to zwykli żołnierze czy KSK lub inne oddziały)? Pozdrawiam Piotrek Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted May 11, 2007 Report Share Posted May 11, 2007 Zwyczajne gogle BW to niemiecka odmiana amerykańskich SWD: Gogle te produkuje, zdaje się, UVEX. Jedyna różnica w stosunku do SWD to szara oprawka z bardziej miękkiego tworzywa o nieco gładszej fakturze oraz dziwna nakładka z przyciemnianej "folii" przy górnej krawędzi szybki, pełniąca rolę osłony przeciwsłonecznej. Gogle te w standardzie NIE POSIADAJĄ SZYBKI BALISTYCZNEJ I NIE NADAJĄ SIĘ DO ASG! Trzeba w nich zamontować szybkę balistyczną z gogli amerykańskich. W KSK w użyciu są z kolei przeróżne modele światowych producentów - Wiley X, Oakley-a, Carrery, Bolle-a, Uwexa... Ronin Quote Link to post Share on other sites
KosiarA Posted October 3, 2007 Report Share Posted October 3, 2007 Szukałem nie znalałem. Gogle BW. Koniecznie balistyczne. Żeby się do ASG nadawały. Quote Link to post Share on other sites
MAR Posted October 3, 2007 Report Share Posted October 3, 2007 (edited) Z tego co wiem ... Wystarczą amerykańskie Bolle SWD (sun wind and dust , tak to chyba było) http://www.rangershop.pl/product-pol-11477...p-US-szare.html Chyba że chcesz bardzie profesjonalne :) Edited October 3, 2007 by ramol Quote Link to post Share on other sites
KosiarA Posted October 3, 2007 Report Share Posted October 3, 2007 Chce bardziej profesjonalne :D ;) Quote Link to post Share on other sites
MAR Posted October 3, 2007 Report Share Posted October 3, 2007 (edited) Jeśli chodzi Ci o takie : http://img264.imageshack.us/my.php?image=bwkskzwiad12si0.jpg to nie masz co na nie liczyć, o ile pamiętam ktoś (chyba Ronin) wspominał tu o nich, W BW jest ich niewiele a jesli by już były to przykroczyły by wartość EAGA :) o innych goglach nic mi nie wiadomo . Może gogle ESS? Jednostki specjalne preferują chyba też w okularach willey-x (nie dam sobie głowy uciąć. :P) Edited October 3, 2007 by ramol Quote Link to post Share on other sites
KosiarA Posted October 3, 2007 Report Share Posted October 3, 2007 No i wyjaśniłeś mi wszystko. Piekne dzięki ;). DAmnn... szkoda, fajne są. Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted October 4, 2007 Report Share Posted October 4, 2007 Szukałem nie znalałem. Gogle BW. Koniecznie balistyczne. Żeby się do ASG nadawały. Balistyczne google BW nie istnieją, albo jest coś o czym nie wiem. W powszechnym użyciu są google w/w firm. Quote Link to post Share on other sites
makkak Posted February 29, 2008 Report Share Posted February 29, 2008 Mam pytanie na temat TYCH niemieckich gogli balistycznych. Moje wątpliwości budzi rzekoma balistyczna szybka. Jest dość cienka - grubość 2 razy mniejsza niż szybka balistyczna z kontraktowych Sun Wind Dust'ów. Szybka ta jest również znacznie elastyczniejsza i nie posiada nigdzie informacji o ochronie balistycznej tak jak to ma miejsce w goglach SWD (napis: balistic lens). Czy ktoś z Was orientuje się jakie oznaczenia powinny nosić kontraktowe gogle niemieckie i ewentualnie rozwieje moje wątpliwośći? ;) Na moim egzemplarzu znalazłem jedynie wytłoczony na gumowej oprawie napis SG (w górnej ramce) oraz taki kod wytłoczony na szybce: GW1 DIN P Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted March 1, 2008 Report Share Posted March 1, 2008 Jeeezu... Temat wałkowany po raz kilkunasty. Te gogle nie są balistyczne a sprzedawca pisząc tak nie zdaje sobie chyba sprawy z tego jaką może komuś krzywdę uczynić. To zwyczajne gogle "przeciwpyłowe" - w BW używa się innego typu gogli balistycznych - poszukaj w temacie to znajdziesz. Do tych z aukcji pasuje spokojnie szybka balistyczna od amerykańskich SWD i jeśli ktoś używa ich do airsoftu to tylko z taką szybką. Ronin Quote Link to post Share on other sites
AWR_sowiet Posted April 15, 2008 Report Share Posted April 15, 2008 Jakieś informacje na temat gogli noszonych przez żołnierzy na zdjęciach? Quote Link to post Share on other sites
MAR Posted April 15, 2008 Report Share Posted April 15, 2008 (edited) To są chyba splitterschutzbrille ESP 21. Wiecej nie wiem... pewnie są balistyczne ale nie bede sie wypowiadał. Edited April 15, 2008 by ramol Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted April 15, 2008 Report Share Posted April 15, 2008 Dokładnie Splitterschutzbrille ESP 21 czyli "okulary chroniące przed odłamkami" (klasy wytrzymałości nie znam :?) produkowane przez firmę Gentex. Są one częścią systemu IdZ. Mają wymienne szybki i wkładki korekcyjne: Prócz szybek z fotki są dostępne także zielone, chroniące przed światłem lasera: Opis: Augenschutz bei militärischen Einsätzen entwickelt.Für die verschiedensten Einsatzfälle stehen Vorsatzlinsen zur Auswahl: • grau: UV-Schutz • gelb: zur Kontrasterhöhung bei diffusen Lichtverhältnissen, • grün: zum Schutz gegen Laserbestrahlung • klar: für einen zusätzlichen ballistischen Schutz und zum Schutz der ballistischen Linse vor Beschädigungen. Die optisch hervorragende Qualität der Linse garantiert ein verzerrungsfreies Bild. Die Vorsatzlinsen können in wenigen Sekunden ausgetauscht werden. Ein Brilleneinsatz mit Korrekturlinsen steht für Brillenträger zur Verfügung. Das patentierte Haltebandsystem erlaubt dem Brillenträger das Abnehmen der Brille selbst beim Tragen eines Schutzhelms, ohne dass dieser abgelegt werden muss. Die Brille kann mit einem Griff wieder vor die Augen gesetzt werden. Ronin Quote Link to post Share on other sites
TUZIOL Posted April 16, 2008 Report Share Posted April 16, 2008 Wlasnie widzialem je z zielona szybka na fotkach, gdzie zolnierz ubrany byl w IdZ ale nie wiedzialem, ze to do ochrony przed laserem :) łał :) Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted April 16, 2008 Report Share Posted April 16, 2008 Teraz na polu walki jest tyle laserów (wskaźniki celu, urządzenia do pomiaru, namierzania, symulatory ognia...), że w sumie nikogo nie dziwią takie gogle ;). A laserem (nawet takim "z bazaru") naprawdę łatwo uszkodzić oko :?. Ronin Quote Link to post Share on other sites
AWR_sowiet Posted April 16, 2008 Report Share Posted April 16, 2008 Ronin, musiałeś dać opis niemiecki? :P A jak z dostępnością , albo raczej jej brakiem, i ceną? Ktoś widział, słyszał? Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted April 16, 2008 Report Share Posted April 16, 2008 No już bez przesady - nie będę tłumaczył opisów w postach na forum ;). Co do możliwości kupna to widuje się je czasem na aukcjach - cena to średnio 200,00 EUR. Ronin Quote Link to post Share on other sites
frankness Posted April 17, 2008 Report Share Posted April 17, 2008 I do tego takie pokrowce Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted June 5, 2008 Report Share Posted June 5, 2008 Dla zainteresowanych kupnem: http://www.bestprotection.de/Shop/catalog/...products_id=233 niestety, sprzedawane bez szybki zielonej w zestawie :/. Ronin Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted June 5, 2008 Report Share Posted June 5, 2008 Zielone szybki można bez problemu dostac tutaj: BAUSENWEIN oraz wiele innych ciekawych rzeczy, po konkurencyjnych cenach. Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted June 24, 2008 Report Share Posted June 24, 2008 No ładna cena za szybkę... 68,00 EUR :?. W sumie za wojskowy zestaw wychodzi 318,00 EUR + wysyłka... I to bez wkładek korekcyjnych (kolejne 16,80 EUR :?). Ronin Quote Link to post Share on other sites
choisen Posted July 7, 2008 Report Share Posted July 7, 2008 Czy ktoś już sprawdzał te okulary: http://allegro.pl/item389573094_oryginalne...bundeswehr.html ? Nadają się do ASG, czy są tylko przeciwsłoneczno/ pyłowe? Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted July 7, 2008 Report Share Posted July 7, 2008 Firma UVEX robi na codzień raczej cywilne okulary ochronne i nie kojarzę za bardzo takiego modelu na wyposarzeniu BW. Na stronie producenta nie występuje taki model, a podobne znadują się w kategorii okularów ochronnych dla spawaczy. Quote Link to post Share on other sites
TUZIOL Posted July 11, 2008 Report Share Posted July 11, 2008 To mi sie kojarzy z jakimis okularami BHP ;) Nie widzialem jeszcze zdjecia niemieckiego zolnierza z tym wynalazkiem na nosie ;) Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted July 12, 2008 Report Share Posted July 12, 2008 To mi sie kojarzy z jakimis okularami BHP ;) Dokładnie moje słowa, tylko bardziej bezpośerdnio wypowiedziane. Chociaż jeśli chodzi o pomysłowość zaopatrzeniowców BW to nigdy nic nie wiadomo. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts