MAR Posted July 12, 2008 Report Share Posted July 12, 2008 Czyli mieszczą sie w arsenale sprzętowym jednostki Arbeittruppe :F Quote Link to post Share on other sites
danyboy Posted October 3, 2008 Report Share Posted October 3, 2008 Dokładnie Splitterschutzbrille ESP 21 czyli "okulary chroniące przed odłamkami" (klasy wytrzymałości nie znam :?) produkowane przez firmę Gentex. Są one częścią systemu IdZ. Tu się zakradł błąd powielany wielokrotnie. Okulary to GENTEX EPS-21 I znalazłem je nie za kosmiczną cenę 900 zł na bestprotection.de. Tylko za $ 115 o tu: http://www.diamondbacktactical.com/Gentex-...le-P243C52.aspx Niestety nie wysyłają do Polski... Tutaj jest lista kontaktów do sprzedawców między innymi w europie: http://ps.imirage.com/psgentexpub/default.aspx?pageid=943 I może trzeba by się z nimi skontaktować? Byliby chętni na taki zakup? Macie może jakiś inny pomysł jak skombinować ten sprzęt za rozsądną cenę? Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted October 3, 2008 Report Share Posted October 3, 2008 E-bay... Kilka sztuk w baaardzo dobrej cenie już się w Polsce znalazło ;). Ronin p.s. Jaki błąd powielany wielokrotnie? Co innego nazwa producenta, a co innego oznaczenia wojskowe danego elementu wyposażenia. Poza tym pisałem przecież, że robi je Gentex ;). Quote Link to post Share on other sites
danyboy Posted October 3, 2008 Report Share Posted October 3, 2008 Jaki błąd powielany wielokrotnie? Co innego nazwa producenta, a co innego oznaczenia wojskowe danego elementu wyposażenia. Poza tym pisałem przecież, że robi je Gentex ;). Tak, masz rację. Chodziło mi o to, że one wg producenta nazywają się EPS-21, a tu wielokrotnie pojawia się nazwa ESP 21. Jeżeli to jest oznaczenie wojskowe, to przepraszam za zamieszanie. To ja mam od razu pytanie do użytkowników - jak się sprawdzają w normalnym użytkowaniu? Oczywiście, że są wytrzymałe na postrzał ASG to wiemy. A jak z parowaniem szybek? I jak z polem widzenia? Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted October 3, 2008 Report Share Posted October 3, 2008 Szybki lekko zniekształcają obraz, szczególnie z dodatkowymi nakładkami, przykładowo przyciemniającymi. Google nie parują wcale podczas ruchu żołnierza, zaczynają natomiast prawie natychmiast lekko parować kiedy pozostaje się jakiś czas w bezruchu. Niestety muszę dodatkowo oświadczyć , że wersja dostępna na w/w sklepach nie jest kontraktem Bundeswehry. Jest to wersja eksportowa lub cywilna i różni się brakiem oznaczeń kontraktowych oraz innem mocowaniem tzn paskami na głowę. Jedyne orginały bywają rzadko na aukcjach ebaya i ich ceny są o połowe mniejsze. Lewy pokrowiec cywilny, prawy wojskowy: Na zamknięciu dobrze widoczny kontrakt: Widoczny brakujący pasek, biegnący nad głową: Oraz napis na pasku: Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted June 17, 2010 Report Share Posted June 17, 2010 Już trochę czasu minęło i jakoś zapomniałem napisać, że na targach IWA w Norymberdze wystawiała się również amerykańska firma Revision, która to poinformowała mnie podczas rozmowy, że od niedawna jest kontraktowym dostawcą okularów dla BW. Ile w tym prawdy nie wiadomo, czas pokaże ;-) Chodzi tutaj o model Sawfly: Okulary są godne polecenia i w wersji cywilnej (bez napisu BUND) dostępne na rynku. Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted June 17, 2010 Report Share Posted June 17, 2010 (edited) I tak, to prawda - RE dostarcza aktualnie okulary m.in. dla sił zbrojnych USA, Niemiec czy Holandii. Edited June 17, 2010 by Wolf Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted November 4, 2010 Report Share Posted November 4, 2010 Pełny zestaw wygląda tak: A to gustowny napisik na oprawce: Na Future Soldier Niemiaszek z Revision połamał mi zaczep szyby w moich SawFly i w zamian dostałem komplet cywilny (bez zielonej szyby), a jako bonus wojskowe z ciemną szybą i dodatkową żółtą, ale bez pokrowca. Quote Link to post Share on other sites
CptInzMathias Posted November 5, 2010 Report Share Posted November 5, 2010 Czy to te same okularki? http://www.sklep.rwscetus.com/p,pl,36,okulary+revision+sawfly+en+cut+deluxe+kit.html Pozdrawiam. Tuptuś.^^ Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted November 5, 2010 Report Share Posted November 5, 2010 Tak, to ten sam model, tylko inny pokrowiec (wersja cywilna) i bez napisu BUND. Quote Link to post Share on other sites
TUZIOL Posted November 5, 2010 Report Share Posted November 5, 2010 Z tego co widać to cena w zasadzie jak ESSy ;) Nie jest więc źle. Ciekawe po ile będą chodziły wersje z magicznym "BUND" ;) Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted November 5, 2010 Report Share Posted November 5, 2010 No jak ostatnio Foka u mnie był i gadał przez telefon z "kolegą, co rekonstruuje BW" (hej, Wolf! :wink: ), to ponoć tamten mówił mu, że te z napisem BUND są niedostępne dla cywila. :biggrin: Quote Link to post Share on other sites
TUZIOL Posted November 6, 2010 Report Share Posted November 6, 2010 (edited) Jak wiele rzeczy. Nie oznacza to jednak, że nie można ich dostać :happy: Edited November 6, 2010 by TUZIOL Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted November 6, 2010 Report Share Posted November 6, 2010 To fakt, ja swoje dostałem. :) Quote Link to post Share on other sites
CptInzMathias Posted December 31, 2010 Report Share Posted December 31, 2010 Tak jeszcze zapytam. Czy zielona szybka w tych revisionach spełnia tą samą funkcję co w EPSach ?? Czyli ze chroni przed laserem... :biggrin: Z Pozdrawiam. Tuptek.^^ Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted January 3, 2011 Report Share Posted January 3, 2011 Dokładnie tak. Wystarczy poszukać w googlarce "okulary chroniące przed promieniowaniem laserowym" i już się wszystko wie na ten temat. :maniak_usmiech: Quote Link to post Share on other sites
Wawix Posted February 8, 2011 Report Share Posted February 8, 2011 (edited) W okularach Revision oprawka jest uniwersalna?Mam na myśli czy po prostu nie ma znaczenia jaka soczewkę wybiorę ''Max Wrap,PRO czy EN Cut Basic'' to zawsze będą mi pasowały soczewki do oprawki?. Edited February 8, 2011 by Wawix Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted February 8, 2011 Report Share Posted February 8, 2011 Revison to nazwa firmy, która robi kilka różnych modeli okularów i googli. Jeśli masz na myśli Sawfly to tak, każda szybka pasuje do oprawki. Nie wiem jak się to ma do rozmiarów okularów, ale raczej nie będzie różnic. Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted February 9, 2011 Report Share Posted February 9, 2011 Dopóki rozmiar oprawek się zgadza to szyby będą wymienne. Quote Link to post Share on other sites
Wawix Posted February 9, 2011 Report Share Posted February 9, 2011 (edited) Tak,dokładnie chodziło mi o ''Sawfly'' nie wspomniałem ale o nich toczy się tutaj debata w sumie od dłuższego czasu.Super dzięki za odpowiedz :wink: Edited February 9, 2011 by Wawix Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted February 9, 2011 Report Share Posted February 9, 2011 Dokładnie, bo oprawki i szybki występują w różnych rozmiarach. Ale jak już mamy komplet, to można wymieniać bez problemu. Quote Link to post Share on other sites
CptInzMathias Posted March 6, 2011 Report Share Posted March 6, 2011 Mam takie pytanko.. Był by ktoś w stanie stwierdzić co za okularki ma ten pan w 3 minucie i 20sek? :wink: Pozdrawiam.. :wink: Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted March 6, 2011 Report Share Posted March 6, 2011 Jedyne dobrze i regularnie widoczne to ESP 2. Zapraszam do przeczytania pierwszej strony tego tematu.... Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts