Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Witam wszystkich,

Mam do was prośbę o pomoc, chcę upgradować swoją emkę na ww. podzespołach (konkretnie tłok, uszczelniona głowica tłoka, cylinder typ 0, uszczelniona głowica cylindra, dysza wszystko tak jak pisałem z wgc custom=G&P) do tego Systema 509, gumka systemy + sprężyna m110 albo m120. W tej chwili mam czysty stock (bateria KAN 9.6), nic nie ruszany i zastanawiam się właśnie nad takim tuningiem. Maksymalnie tak jak pisałem chcę włożyć m120 (chociaż bardziej skłaniam się do tej pierwszej sprężyny) i tutaj pojawia się pytanie czy taki zestaw będzie dobrze współgrał ? Dodam, że strzelam głównie na semi i nie mam tzw. 'ciężkiego palca' także nie wywalam pół magazynka na raz. Moglibyście napisać ile na takim zestawieniu mógłbym otrzymać FPS, odpowiednio dla m110 i m120 oraz jak będzie z wytrzymałością. Czy może po prostu lepiej wymienić sprężynę na m110 beż żadnych innych wzmocnień ? Mam nadzieję, że pomożecie.

Pozdrawiam,

Tomek

Ja bym proponował bore up systemy, zębatki powinny wytrzymać, ewentualnie możesz kupić zębatki G&P, do tego m120, precka i hopek silikon systemy, powinno ci to dać około 420 fps-ów. Sprężynę m110 możesz spokojnie dać nie wzmacniając nawet części gb :P

Mam zwykłą wersję tj. nie SportLine. G&P mają w stocku koło 380fps i śmigają bez problemu bez żadnej ingerencji wewnątrz gb, a że sam chcę uzyskać podobny wynik także skłaniałbym się bardziej ku temu to raz, a dwa za boreup systemy trzeba dać ponad 2 stówy, a stock od G&P można wyrwać za małe pieniądze (może ktoś ma na sprzedaż :D?)

btw. ile mogę uzyskać fps wkładając do stocka cylinder 0, preckę 509 i silikon systemy na sprężynie m110 ?

No tak, stock GP można tanio wyrwać - kupiłem niedawno za 50 zł zestaw tłok+cylinder+głowica cylindra+głowica tłoka+dysza - jestem zaskoczony szczelnością uszczelki głowicy tłoka - prawdziwa strzykawka ;) Jeszcze tego nie założyłem, ale wstępnie rozeznałem się co do wytrzymałości części i ludzie piszą, że i m130 może ponieść (najbardziej narażona jest głowica tłoka). Zastanawiam się więc nad m120 lub m130, zobaczymy jak będzie z szczelnością już w gb...

Na 110 MadOnion, chińskim gb (była wymieniana prowadnica sprężyny na łożyskowaną m.in, bez szaleństw) komorze src, gumce guardera i 509 mm systemy chrono pokazywało w poprzedniej replice 388~389 fps. Kolega ma na lvl 1 asgshopu w m15 carbine CA ponad 410 fps z tego co wiem... kwestia szczelności.

Edited by michalll
  • 1 month later...
O ile nie jest to SportLine to m110 możesz wsadzić i nie powinno sie rozlecieć. Przy M120 przygotuj sie na to, że może coś paść (choć nie musi).

Hmm ja mam sportline (nówka, zero jakiegokolwiek tuningu)i właśnie zastanawiam się czy nie wsadzić do niej sprężyny m110. Czy jest to bardzo urojony pomysł? Próbował ktoś już takiego manewru?

Maciek1: Racz się nie wypowiadać, jeśli się na czymś nie znasz. Jeśli nie zauważyłeś, że proste przeliczenie mocy sprężyny nie przekłada się na prędkość kulki wystrzelonej z repliki, to proponuję, żebyś przerzucił się na czytanie.

W recenzji SLki na wmasgu jest napisane, że można wsadzić M110. Kiedyś czytałem test, gdzie gościu śmigał na M110 w CA (nie SL) i nie było problemów. Przy M120 zębatki rozleciały się po 9ciu tys. kulek. Generalnie M110 powinna być wystarczająca. Przy dobrej szczelności będziesz miał 380-390 fps, a nawet i więcej (jak kolega Michał napisał).

PS. Chodzą słuchy, że nowe zębatki CA (np. ver. 2007) mają problemy i ze sprężyną 110m/s, ale dowodów na to nie widziałem.

Pozdro

2 lata bezawaryjnej pracy na m120 i tłok jest w na prawdę dobrym stanie. Jeśli jesteś zainteresowany mogę dać kilka fotek bo mam go akurat na półeczce :) Wszystko może się zepsuć ale uważam, że tłok ca jest bardzo dobry i nie warto go wymieniać.

Niezbadane są wyroki Gearboxów ;). Fotek nie trzeba, wierzę na słowo.

Inna sprawa, że skoro działa dwa lata (czyli jest z lat 2005/2006), to pewnie jest z serii, która była u CA wyjątkowo udana. Moje info odnośnie tłoków CA pochodzi sprzed ok. 3 miesięcy. Podobno od niedawna dopiero zaczęła spadać jakość Classica.

Edited by Viamortis