Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Tuning M16 - broń snajperska

Recommended Posts

Witajcie drodzy maniacy!

Otóż mam m16 P&J choć z P&J już nic tam chyba nie ma

Wpakowałem do emki kit tuningowy z asgshop'u:

Kompletny zestaw do tuningu M16 - M120

Zdecydowałem się na stworzenie broni snajperskiej na bazie właśnie mojego m16. Moje pytanie, wręcz prośba o pomoc w doborze części do tuningu, oraz doradzenie mniej więcej do ilu fps powinienem ja wzmocnić. Oczywiście mówię tylko o samym Gb czyli części wew.

Dziękuje za wszelką pomoc.

Edited by elvis1991

Tu niestety Cię trochę zmartwię... emki słyną z niepowtarzalności strzałów. Nie mówię już o chińczykach, które zupełnie sie nie nadają jako typową snajperkę... Jeśli juz tak chcesz być tym 'snajperem' to weź sobie tuning to 450fps, wiecej nie trza. Pamiętaj o precce (KM, Prometeus) oraz dobrej gumce HU. Jak nie chcesz aby była tak niska powtarzalnosć strzałów, to kup najlepiej komora HU King Arms'a. To takie minimum.

Komora HU KA to jedno, ale potrzebujesz jeszcze dobrej gumki (czarny Guarder) i dystansera - coś na wzór Big Out H (np DF z asgshopu), co poprawi powtarzalność strzałów.

Poza tym - ze sprężyną mniejszą niż M150 nie ma nawet co myśleć o zabawie w snajpera.

Wiesz jaka jest różnica między M130 a M140?? 500 zł i 5 m dodatkowego zasięgu... Ja w swojej Emmie mam m120 (na razie zaraz wsadzam m130) i śmiga. Jestem zadowolony. A te 5 metrów zasięgu to ja wolę sobie niepostrzeżenie podejść i mieć satysfakcje z zaoszczędzonych 500 zł. Polecam Ci cichą głowicę tłoka (ogólnie maksymalne wyciszenie repliki) Lufę precyzyjną km heada nawet dłuższą niż lufa zewnętrzna karabinu a wystającą część zakryj tłumikiem dźwięku np tym:

http://taiwangun.com/index.php?str=product&prId=692

enjoy

"Ta, takie bzdury to można sobie między bajki włożyć... " Jak już zmieniasz sprężynę z m130 na m140 to KONIECZNY jest wzmocniony gearbox dobrej firmy (jakieś 240-300zł) zębatki które wytrzymają jakoś 130 na pewno padną na 140 (chyba że ktoś do 130 kupił już jakieś potężne) rof drastycznie spada przez wolne przełożenia zębatek więc trzeba kupić silnik. Najlepiej Systema magnum (choć ponoć o połowe tańsze ICS-y dają rade m180). Silnik jest bardzo prądożerny więc wypadałoby kupić batkę... Mam wymieniać dalej??

Poza tym masz coś takiego jak zasięg maksymalny już osiągany przy mniej więcej 460 fpsach (jeśli ma się dobrą lufę) jest to około 70m. Każdy następny upgrade powoduje nieznaczny wzrost odległości. (pomijam fakt że lekki wiaterek na dystansie 70 metrów potrafi drastycznie zmienić tor lotu kuli). Opłaca się?? chyba nie... Ale to moje skromne zdanie... I to samo powie Wam każdy kto się troszkę bawi w asg i strzela na duże dystanse.

"Każdy następny upgrade powoduje nieznaczny wzrost odległości. "

Prawda.

"pomijam fakt że lekki wiaterek na dystansie 70 metrów potrafi drastycznie zmienić tor lotu kuli"

Im masz więcej fpsów tym bardziej masz stabilniejszy lot kulki na te "lekkie wiaterki"

"Ta, takie bzdury to można sobie między bajki włożyć... " Jak już zmieniasz sprężynę z m130 na m140 to KONIECZNY jest wzmocniony gearbox dobrej firmy (jakieś 240-300zł) zębatki które wytrzymają jakoś 130 na pewno padną na 140 (chyba że ktoś do 130 kupił już jakieś potężne) rof drastycznie spada przez wolne przełożenia zębatek więc trzeba kupić silnik. Najlepiej Systema magnum (choć ponoć o połowe tańsze ICS-y dają rade m180). Silnik jest bardzo prądożerny więc wypadałoby kupić batkę... Mam wymieniać dalej??

Poza tym masz coś takiego jak zasięg maksymalny już osiągany przy mniej więcej 460 fpsach (jeśli ma się dobrą lufę) jest to około 70m. Każdy następny upgrade powoduje nieznaczny wzrost odległości. (pomijam fakt że lekki wiaterek na dystansie 70 metrów potrafi drastycznie zmienić tor lotu kuli). Opłaca się?? chyba nie... Ale to moje skromne zdanie... I to samo powie Wam każdy kto się troszkę bawi w asg i strzela na duże dystanse.

Jasne.

Tak się składa, że mam elektryki 320, 340, 420, 430 i 640 fps, a wcześniej miałem jeszcze 360 i 490 fps. Dodatkowo sam je wszystkie tuningowałem, więc coś na ten temat wiem.

I np różnica między M120, a M140 na takich samych częściach jest zdecydowanie większa niż 5 metrów. Podobnie między M140 i M170.

A to, że zębatki, które wytrzymują M130 padną na M140 to już w ogóle śmiech na sali.

Postrzelaj z różnych replik długi czas, na różnych kulkach, potuninguj je sam, zobacz ile jaka wytrzyma na jakiej części i dopiero potem się wypowiadaj, bo takimi postami to tylko się kompromitujesz.

Edited by Gallain

Gallain - sam SJP pisywał, że donośność replik zmienia się o 5 metrów na 100FPS. On też jest wiarygodnym źródłem... Co do tych zębatek - niektóre stockowe zębatki ciągną M130 ledwo co nie oznacza, że M140 pociągną (bo po pierwszym strzale padną). Taki test robił koleś z repliką z zębatkami XYZ.

Nie objeżdżaj kolesia tak odrazu bo racji też trochę ma...

Pisałem w 1 poście, że tam już z pj nic prawie nie zostało.

Obecnie w emce mam:

HopUp systemy,

Gumkę guardera,

Lufę precyzyjna 6.03mm SRC,

Baterię 4000mAh Firefoxa

Oczywiście body na metalowe też zmieniałem.

W gb:

Sprężyna M130

Łożyskowana głowica

Uszczelniona Dysza

Łożyskowana Prowadnica sprężyny

Wzmocniony poliwęglanowy tłok

Stalowa głowica cylindra

Chromowany Cylinder

Zębatki typu “Oryginal”(M120)

Wzmocniony popychacz

Stalowe łożyska

Stalowe podkładki

Wszystko w/w do gb firmy guarder (kit ze sprężyną m120).

Złożyłem wczoraj zamówienie:

tłumik

Zestaw zębatek Max Torque wraz ze wzmocnionym tłokiem

łożyska kulkowe 6mm Systema

Sprężyna SP150 Guarder

Gumka Silikonowa - Czarna - Guarder

Jak myślicie jaką sprężynę maksymalnie pociągną tak zestawione części? Rozumiem, że jeśli będę używać tylko trybu Semi to można nadwyrężyć trochę tą granice wytrzymałości?

Aha no i co z wytrzymałością Gb?

Edited by elvis1991

haha Gallain prosze o poważną odpowiedz xD Ok już was nie męczę i tak już się wiele dowiedziałem... :P

Gallain naprawde dobrze mówi - łożyska kulkowe są dość delikatne i raczej używa się ich do słabszych sprężyn. Natomiast ślizgowe nadadzą się do każdej sprężyny w AEGu :)

to to ja wiem. Rozumiem ze kulkowe zapewniają mniejsze tarcie ale są delikatniejsze a ślizgowe odwrotnie. Dobrze myślę?

A co do tego czy serio czy nie to chodziło mi o sprężynę :) poprostu zależy mi na każdym fps'ie ;) . Jutro może przyjdzie paczka ze specshopu włożę zębatki i m150 i zobaczę jak działa...

Ślizgi to nic innego jak stalowe (mniej lub bardziej :D ) tulejki. Weź wsadź taką tulejkę w imadło i powoli zaciskaj - zobaczysz jak trudno to wygiąć, a w gearboxie działają duuuużo razy mniejsze siły. Łożyska to grunt żeby była stal, inne parametry takie jak np. średnica tulejki nie mają żadnego wpływu na wytrzymałość...

zależy kto czego się spodziewa. Sam fakt bycia snajperem w asg nie umywa się ani trochę do rzeczywistości. Kto wie... Jeśli nie będziesz zostawiał naciągniętej sprężyny to i nawet w emce będą powtarzalne (jakiś w miarę) strzały. Mnie się upgrade plan podoba choć wg mnie m150 to przesada. Co pewien czas będziesz musiał wymieniać szkielety gearboxa...

No rozumiem. Ale jak co jakiś czas? Nawet jeśli będę używać pojedynczego trybu ognia? Jeśli wymienię gearbox na wzmocniony to przecież wytrzymałośc będzie o wiele większa.

Co do sprawy czy będzie to snajperka czy nie to nawet nie mażę o nie wiadomo jakim zasięgu. Chcę raczej uzyskać broń parasnajperską.