Soman Posted July 13, 2008 Report Share Posted July 13, 2008 Czy ktoś obeznany mógłby sprawdzić mój wywód na tej stronie: http://www.asg.qrde.pl/forum/viewtopic.php?t=1411 ? Czy nie ma w nim żadnych błędów merytorycznych? Drobna korekta: ABC-Abwehr---> wojska chemiczne Fernmeldetruppe EloKa---> wojska łączności Heeresflugabwehrtruppe---> obrona plot wojsk lądowych Nachschub---> zaopatrzenie Operative Information--->wywiad (nie do końca, są to tzw. SO-2 intel) Panzergrenadiere---> grenadierzy pancerni (polski odpowiednik - wojska zmechanizowane) Pioniere---> saperzy Zentraler Sanitätsdienst---> służby medyczne Jägertruppe---> lekka piechota Marinesicherung---> piechota morska Artillerie---> artyleria---> Fallschirmjäger---> wojska powietrzno-desantowe Fernspäher---> rozpoznanie Geoinformationsdienst der Bundeswehr--->służby topograficzne Heeresflieger---> lotnictwo wojsk lądowych Instandsetzung---> służby remontowe Kommando Spezialkräfte---> oddziały specjalne Objektschutz der Luftwaffe---> ochrona lotnisk Panzeraufklärer---> rozpoznanie pancerne Panzertruppe---> wojska pancerne Panzerjäger---> obrona p-panc Quote Link to post Share on other sites
choisen Posted July 22, 2008 Report Share Posted July 22, 2008 Czy BW posiada jakieś oznaczenia polowe? Nie wiem, naszywki, blaszki na mundur...? Czy tylko to, co na berecie? Czy to w zimę, czy to w lecie? :D Quote Link to post Share on other sites
MAR Posted July 22, 2008 Report Share Posted July 22, 2008 oznaczenie polowe to flaga pagon ze stopniem i litzen..no i nametape. Wszystko juz chyba było :) Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted July 23, 2008 Report Share Posted July 23, 2008 No i naszywka jednostki... Dingo wrzucił tabele z naszywkami, poza tym masz wszystkie naszywki na oficjalnej stronie BW. Ronin Quote Link to post Share on other sites
Soman Posted July 26, 2008 Report Share Posted July 26, 2008 Dodatkowo na mundurze mogą się znaleźć: - Tätigkeitsabzeichen - Leistungsabzeichen Quote Link to post Share on other sites
MAR Posted July 28, 2008 Report Share Posted July 28, 2008 (edited) Mój dotychczasowy efekt: http://img111.imageshack.us/img111/1418/dsc4195sg7.jpg Edited July 28, 2008 by ramol Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted July 28, 2008 Report Share Posted July 28, 2008 Źle dopiąłeś stopnie - blaszka powinna być nachylona w stronę przodu a nie pleców ;). A tak nawisem - szyją w ogóle takie małe marynarki? Skąd ją wytrzasnąłeś ;)? Ronin Quote Link to post Share on other sites
MAR Posted July 29, 2008 Report Share Posted July 29, 2008 To przeszyje pagony na odwrót, bo itak bedzie trzeba to zrobić... Marynarke kupiłem od takiego jednego kolesia- nie znasz go :) Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted July 29, 2008 Report Share Posted July 29, 2008 A tak nawisem - szyją w ogóle takie małe marynarki? Skąd ją wytrzasnąłeś ;)? Ronin Szyją, spokojnie, a dla Daimosa to inny był rozmiar? To my podlegamy pod rozmiary "oficerskie". Bywają aukcje na ebayu za pare euro, tylko komplete obszycie i wszystkie oznaczenia bywają drogie i trudno dostępne. U mnie wyszło to tak: http://img153.imageshack.us/my.php?image=p1190013kq3.jpg Quote Link to post Share on other sites
Dingo Posted July 29, 2008 Report Share Posted July 29, 2008 (edited) Czy BW posiada jakieś oznaczenia polowe? Nie wiem, naszywki, blaszki na mundur...? nie zapomnijmy o sznurach ;-) Edited July 29, 2008 by Dingo Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted July 29, 2008 Report Share Posted July 29, 2008 To może ja wyjaśnię ;). Sznury o których pisze Dingo to tzw. Schützenschnur (sznur strzelecki). Tradycja jest bardzo stara (sięga początku XVIII wieku, więc czasów pruskich) - sznurem odznaczało się najlepszych strzelców. Obecnie w BW sznur ma trzy stopnie - brązowy, srebrny i złoty - błękitny sznur jest jedynie w marynarce wojennej. Nie wdając się w szczegóły wyjaśnię ogólnie zasadę zdobywania sznura: - żołnierz strzela określone ćwiczenie (odpowiednik naszego "strzelanie nr") z karabinu, PM-u, pistoletu, MG oraz Panzerfausta (dwa ostatnie jedynie na srebrny i złoty); - na każdy stopień musi osiągnąć określone wyniki dla przykładu na brązowy sznur przy strzelaniu z G36 wykonuje się strzelanie w ruchu 4 x 4 - cztery stanowiska, na każdym cztery strzały (kto widział film "SWAT" z Colinem Farrellem pamięta pewnie scenę na strzelnicy kiedy panowie się zakładali - wykonywali wtedy podobne strzelanie ze zbliżaniem się do celu) - kolejno strzela się: - z 200 m, postawa stojącą 4 strzały; - z 150 m postawa leżąc 4 strzały; - 100 m 2 strzały stojąc, 2 klęcząc; - 80 m - j. w.; Strzela się do różnych celów - na 1 stopień należy trafić co najmniej dwoma strzałami z każdej odległości, jednak w sumie trzeba mieć conajmniej 9 trafień (czyli na jednym stanowisku należy trafić co najmniej 3 razy). - im wyższy stopień tym wymagania są większe - dla G36 na złoty sznur trzeba wystrzelać już 13 trafień w sumie (czyli np w każdym z czterech stanowisk po co najmniej trzy trafienie, a w dwóch stanowiskach po cztery trafienia). Podobne strzelania wykonuje się z różnych typów broni i do każdego typu zdobywa się określony stopień, jednak żołnierz ma prawo nosić sznur w kolorze swojego najgorszego wyniku! Czyli jak ktoś wystrzelał złoty z G36, MP5, MG3 i Panzerfausta, ale był noga w pistolecie i ma brąz, to ma prawo nosić brązowy sznur... Tyle w skrócie ;). Ronin p.s. Sznur mogą nosić także żołnierze spoza Niemiec, o ile z niemieckiej broni wystrzelają wszystko wg zasad. Quote Link to post Share on other sites
Dingo Posted July 29, 2008 Report Share Posted July 29, 2008 (edited) To może ja wyjaśnię ;). Sznury o których pisze Dingo to tzw. Schützenschnur (sznur strzelecki) :ok: piękny artykuł kolego Roninie, lecz to nie sznur "strzelecki" widać na zdjęciu i zanim ludzie wplączą się w niepotrzebne dyskusje małe sprostowanie z mojej strony. Sznury, które kolega Ronin prawidłowo opisał są sznurami tzw."strzeleckimi" występują one tylko w jednym kolorze i różnią się od tych które widać na zdjęciu przedewszystkim blachą (a raczej jakimś śmiesznym plastikiem) w trzech kolorach jak wcześniej trafnie sam zauważył :ok: ale też materiałem z którego są wykonane. Druga podstawowa różnica to fakt, że sznur "strzelecki" lub jak kto woli "strzelca" nosi się przeważnie do munduru wyjściowego patrz fot. Wolf Sznury które widać na wcześniej zamieszczonym zdjęciu są noszone podczas normalnej służby są to tzw. "sznury funkcyjne" są one na codzień w użyciu przynajmniej dziewięciu osób w Batalionie BW. Sznur srebrny - Oficer Dyżurny - Podoficer Dyżurny - Podoficer Wart - z-ca. Podoficera Dyżurnego Sznur żółty - "Spieß" czyli przeważnie facet w stopniu St.Sierż.Szt. -zawsze jeden na kompanie odpowiedzialny za całą jej logistykę i za to żeby chłopaki "z lasu" mieli co jeść oprócz słynnej lecz znienawidzonej "Epy" :!: Na pewno jest też odpowiednik tej funkcji w Polskim Wojsku lecz jego struktury tak dobrze nie znam. Sznur niebieski - Podoficer Dyżurny odpowiedzialny za wydawanie i prawidłowe składowanie amunicji na terenie jednostki. Istnieje jeszcze jeden wariant, którego niestety nie widać na zdjęciu tzw. "Jägerschnur" -Sznur koloru zielonego noszony przez szefa kompanii lekkiej piechoty Wszystkie w.opisane sznury nosi się na prawym ramieniu przedziane pod pagonem Edited July 29, 2008 by Dingo Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted July 30, 2008 Report Share Posted July 30, 2008 Fakt - nie obejrzałem zdjęcia bo od razu wyszedłem z założenia że piszesz o sznurze na mundur wyjściowy ;). Przepraszam za zamieszanie. Ronin Quote Link to post Share on other sites
Soman Posted July 30, 2008 Report Share Posted July 30, 2008 Sznur żółty - "Spieß" czyli przeważnie facet w stopniu St.Sierż.Szt. -zawsze jeden na kompanie odpowiedzialny za całą jej logistykę i za to żeby chłopaki "z lasu" mieli co jeść oprócz słynnej lecz znienawidzonej "Epy" :!: Na pewno jest też odpowiednik tej funkcji w Polskim Wojsku lecz jego struktury tak dobrze nie znam. Tak. To po prostu szef kompanii. Quote Link to post Share on other sites
Dingo Posted July 30, 2008 Report Share Posted July 30, 2008 ...czyli tam gdzie u nas jest jeden, leniwi niemcy stworzyli dwa etaty i podzielili obowiązki :luzik: AWR_Ronin Fakt - nie obejrzałem zdjęcia bo od razu wyszedłem z założenia że piszesz o sznurze na mundur wyjściowy . Przepraszam za zamieszanie. -Ronin, przynajmniej teraz już wyjaśniliśmy kwestię sznurów :D Quote Link to post Share on other sites
Deimos Posted July 31, 2008 Report Share Posted July 31, 2008 Ale te niemieckie mundury wyjściowe brzydkie są... :P Quote Link to post Share on other sites
TUZIOL Posted July 31, 2008 Report Share Posted July 31, 2008 To nie mundur tylko mar(vel. ramol) jest taki brzydki ;) haha :D A tak na poważnie to mi się też te mundury nie podobają. Taka milicją zajeżdżają ;) @Mar: Weź jeszcze koszulę trochę mniej niebieską do tego ;) Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted July 31, 2008 Report Share Posted July 31, 2008 Gusta jak dupa - każdy ma swoją... Mi się podobają bo są proste i praktycznie nie zmieniły się od czasów pruskich/WH ;): (współczesny z lewej, WH z prawej) i zbliżenie ;): Quote Link to post Share on other sites
TUZIOL Posted August 1, 2008 Report Share Posted August 1, 2008 Ten nazistowski jeszcze brzydszy :? Quote Link to post Share on other sites
choisen Posted September 23, 2008 Report Share Posted September 23, 2008 (edited) Ja mam pytanko co do pagonów. A raczej do miejsca ich przyczepienia. Na Goretexie na obu ramionach się zakłada, tak? A na Mehlerze od przodu... I co z plakietkami 'Germany"? Są w obiegu i są noszone? Edited September 23, 2008 by choisen Quote Link to post Share on other sites
TUZIOL Posted September 23, 2008 Report Share Posted September 23, 2008 I co z plakietkami 'Germany"? Są w obiegu i są noszone? Tak. Są w obiegu i są noszone ;) Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted September 23, 2008 Report Share Posted September 23, 2008 Ja mam pytanko co do pagonów. A raczej do miejsca ich przyczepienia. Na Goretexie na obu ramionach się zakłada, tak? A na Mehlerze od przodu... I co z plakietkami 'Germany"? Są w obiegu i są noszone? Dokładnie tak jak mówisz. Jeśli chodzi o ubranie przeciwdeszczowe to mocowane są na rzepy i nosi się je na obu rękawach. Na kamizelce lub innych wynalazkach, przykładowo kurtki jednostek specjalnych, kamizelki w systemie IDz itp, noszona jest jedna z przodu. Łuczki z napisem Germany noszone są na mundurach tylko podczas pełnienia misji zagranicznych. Normalni żołnierze BW na terenie Niemiec ich NIE noszą. Powstrzymajcie się proszę jeszcze z dalszymi pytaniami na temat obszycia i oznaczenia mundurów Bundeswehry, bo pracuję nad kolejnym szczegołowym artykułem, właśnie na ten temat. Quote Link to post Share on other sites
choisen Posted September 25, 2008 Report Share Posted September 25, 2008 No to czekamy, bo mam jeszcze troszkę pytań :P Quote Link to post Share on other sites
choisen Posted October 11, 2008 Report Share Posted October 11, 2008 Ech... team założony, zreorganizowany, to i musze zadać nowe pytanie: Jakie wymiary ma naszywka Jagerregiment 1? Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted October 11, 2008 Report Share Posted October 11, 2008 Takie jak każda inna naszywka jednostki, bo są to wymiary określone przepisami. Wymiary to około 70mm x 55mm. Wygląda tak: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/de/8...erregiment1.jpg Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts