leander Posted May 16, 2008 Report Share Posted May 16, 2008 Hello Jako że moja drużyna przezbraja się na SIG'a P226, a w przeciągu najbliższego czasu nie mam jak uzbierać na gazowego metalowego KJW, to zacząłem się chwilowo rozglądać za springiem, który i tak przyda się na zimę :). Przeglądając forum i oferty sklepów znalazłem następujących producentów :arrow: >>HFC<< :arrow: >>STTI<< :arrow: >>HPA<< :arrow: >>ACM<< :arrow: >>UHC<< :arrow: >>Cybergun?<< Przeglądając forum znalazłem sporo pozytywnych głosów o HPA Sig Sauer P226 HPA z Cyber Guna obecna cena: 99 zł Plusy: -b. dobry wygląd -zamek zbudowany z 1 części (choć powinien być to standard ) -odpowiednia waga- nie za mała nie za duża -dobra celność -duży zasięg -solidny ABS -precyzyjne wykonane przyrządy celownicze+ biała plamka dla lepszego celowania Minusy: -,,latający" magazynek (aby to likwidować należy do magazynka przytwierdzić coś grubości 1mm do lewej, zabudowanej cz. magazynka. Może wygląd na tym trochę cierpi ) -miękki spust -niezbyt odpowiednia sprężyna zwalniacza maga- zbyt łatwo o przypadkowe zwolnienie (należy wsadzić mocniejszą sprężyne). -tak jak w chyba każdym krótkim springu z CG- jeżeli wyjmiemy z pistoletu napełniony w dowolnym stopniu magazynek, dwie ostatnie kulki wypadną. Pistolet po prostu ŚWIETNY. Wygląd doskonały- trademarki, wysokiej jakości ABS. Dodatkowo dobra celność, dobry zasięg, w środku dużo elementów metalowych. Ogólnie mnóstwo plusów (minusy też można znaleźć ). Zresztą (mała recka mojego autorstwa z tematu ,,do 100 zł": równie dużo negatywych o sTTI. P226 i P228 STTI - ciezka bron, z wygladu bardoz, bardzo plastikowa, jednak jezeli ktos jest fanem (tak jak ja to moze kupic ta bron, sam posiadalem 4 P226 i 1 P228) to polecam, jednak innym musze ja odradzic ze wzgledu na jej wielka awaryjnosc, psuly mi sie bardzo szybko (lamaly sie lopatki tlokow) NIE POLECAM a posiadam p228 STTi i go w życiu nie polecam, dlaczego? 1. Wykonanie: Sprężyna powrotna wyłamała przednią część zamka tą co ją przytrzymuje. 2. Magazynek: podczas upadku górną częścia (tam co jest taki przesuwający się plastik) właśnie oto on się połamał i już można zapomnieć o magu. Lepsze są zastosowania HFC, UHC, TM. 3. Odwzorowanie: Posiadam wersję srebrną i każde zarysowanie kończy się czarną rysą. Spust i kurek robi wrażenie metalowego, ale to tylko plastik. Wykonany jest ze słabej jakości materiałów, niepotrzebne 'bajery' w magazynku i odwzorowanie. Jedynym plusem jest jego waga oraz niektóre metalowe części wewnętrzne np. komora HU (chyba tak to można nazwać ) Jak coś to bierz tylko czarną wersję chyba, że chcesz żeby Ci się nie nagrzewał w pełnym słońcu to srebrna STTIJeżeli mnie instynkt nie myli to "jeno" body sie różni od SIGa P229 którego mam -osiągi ? ...żadne bo nie ma HU (momo ze panowie z military mnie o tym zapewniali ...ale nie wysylalem na "naprawe gwarancyjna"...bylem mlody i glupi ) -wytrzymalosc....-nie uzywam swojego siga intensywnie i sie trzyma dobrze -wyglad - na tym SIGu (przynajmniej na moim nieszczesnym P229) nie ma ani oznaczen ( co osobiscie mnie nie obchodzi) "body" lubi potrzeszczec W razie czego sprostowac Najbardziej oszczędni w słowach byli posiadacze (a raczej użytkownik :wink:) HFC: Właśnie pożyczyłem od kolegi Siga P226 HFC. Rzeczywiście-zasięgu niewiele (10-15m) Moje wymagania co do repliki to :arrow: Możliwość dokupienia zapasowych magazynków (a patrząc po sklepach to znajduję tylko do HFC :/) :arrow: W miarę sensowny zasięg skuteczny. Kartka A4 na dystansie 15m jest osiągalna? :arrow: Możliwie mało plastikowy wygląd: tutaj kusi ten ACM, aczkolwiek trudno jest mi dać wiarę w to aby za 45zł dało radę kupić metalową realistycznie wyglądającą replikę z jakimikolwiek osiągami... Miał to ktoś w ręce i potrafi powiedzieć parę słów na temat wyglądu tej repliki? I coś o jej osiągach? :arrow: Zamek pozostający z tyłu po ostatnim strzale. A co! :mrgreen: Z tego co się czyta to STTI raczej odpada. Ten tani metalowy chińczyk za 45zł zapewne jest jakąś totalną tandetą, natomiast jak ma się HFC w stosunku do HPA? I co to za >>ostatnia<< replika, 130zł, "full-metal" włącznie z magazynkiem, produkcji "CyberGun, Francja & Sig Arms Niemcy-Szwajcaria"? Co to, jakaś ko-produkcja z zakładami Sig'a? Trochę oczojebny ten napis na zamku... Replikę którego producenta byście polecili? Link to post Share on other sites
PiterTKD Posted June 29, 2008 Report Share Posted June 29, 2008 Miałem do czynienia z P226 HFC (kuzyn przyniósł do naprawy bo mu się spsuł;) Postaram się być jak najbardziej obiektywny (jestem posiadaczem P99 z HFC - postaram się nie porównywać:P) Plusy: + waga (oj ciąży trochę) + pewnie leży w dłoni + wytrzymałość konstrukcji (kuzynowi działał ok. 3 lat, po czym wystarczyło wymienić zamek) + solidne wykonanie - nic nie zgrzyta; body plastik, ale zbyt plastiku nie przypomina (i o to chodzi:) + w razie awarii można dokupić zapasowe części w TajGunie + dobry do CQB + metalowa lufa zewnętrza i wewnętrzna + po oddaniu wszystkich strzałów zamek pozostaje w tylniej pozycji + dobrze działający kurek:P + metalowy mechanizm spustowy Minusy (tu niestety trochę będę porównywał) - mały zasięg (tak ze 25 metrów) - Walther P99 dobrze powyżej 30 - nie ma Hop Up - wyszło jak zdjąłem zamek (mój Walther ma) - tłok plastikowy (w P99 metal) - trzeba się namęczyć żeby go rozebrać, a co dopiero złożyć:/ - czasami się zacina Z tych czterech wymagań P226 z HFC spełnia trzy: - zamek pozostaje z tyłu - mało plastikowy wygląd - dodatkowe magi Co do trafienia z 15 metrów w A4 to może Ci się uda, lecz musisz celować tak z 30 cm wyżej niż chcesz trafić A propos nalepszego gaziaka P226 to mi najbardzie podoba się ten Sig Sauer P226 z Tokyo Marui. Link to post Share on other sites
PiterTKD Posted June 29, 2008 Report Share Posted June 29, 2008 (edited) Ten >>HPA<< to jakiś model P226. Producentem jest CyberGun. Jeśli miałbym wybierać, to raczej tego ostatniego z CyberGuna >>CyberGun?<< Jest wykonany z metalu i posiada licencję SigSauera. Poza tym ma regulowanego Hopa. Prędkość wylotowa wynosi 80m/s, czyli 262fps. Jako wagę kulki obrałem 0.12g. Przeliczyłem i wyszło, że maksymalny zasięg będzie wynosił 35 metrów. Czyli celnie tak ze 25. Edited June 29, 2008 by PiterTKD Link to post Share on other sites
Recommended Posts