Zigfir Posted October 12, 2008 Report Share Posted October 12, 2008 Patch ..5 sporo naprawił ale niestety zaciął mi się główny wątek po wykonaniu zadania dla leśnika mam pogadać z jednym takim tyle że nie bardzo mamy o czym... Quote Link to post Share on other sites
cziman Posted October 12, 2008 Report Share Posted October 12, 2008 *** Grałeś w Battlezona (rts, nie mówię o klasycznym BZ z automatów który był klasą z innej epoki)? To była jedna z najlepszych gier jakie grałem-klimatyczna, wymagająca i wciągająca. Czemu dawniej gry były tak dobre (nie wszystkie oczywiście, ale było ich procentowo więcej)? To proste-dawniej najpierw producent KOŃCZYŁ tworzenie gry, a potem ją SPRZEDAWAŁ. Teraz jest odwrotnie, a przy części produkcji nawet nie ma pewności, że etap "GRA SKOŃCZONA" kiedykolwiek nastąpi. Taa, jestem tu old-timerem ;) Powód tak na prawdę jest inny. Sam trochę w game-dev grzebię i mogę dać CI przykład. Porównaj sobie RPGi na osi czasu pod względem zaawansowania technicznego i budżetu. Na pierwszy ogień idzie nethack. Gra która nawet nie ma interfejsu graficznego i wszystko odbywa się przez śmieszne znaczki typu @ dla gracza, M dla pająka i tym podobne. Jednocześnie jest to gra która ma największe możliwości spośród wszystkich RPGów jakie widziałem. Fragment z wiki: Jedną z najciekawszych anegdot ukazujących stopień rozbudowania gry jest historia gracza, który wpadł na pomysł użycia ciała potwora, którego dotyk zamieniał w kamień (cockatrice), jako broni. Ciało należało trzymać dłońmi ubranymi w rękawice, żeby uniknąć kontaktu z własną skórą. Broń spełniała swoje zadanie, dopóki gracz, niosący zbyt ciężki ekwipunek, nie spadł ze schodów i nie upadł na niesiony oręż, zamieniając się w kamień i tym samym kończąc rozgrywkę Przy tym diablo jest płytkie jak spodek. Dlaczego? Ano dlatego że w diablo nie wystarczyło napisać jak jest, trzeba było to narysować. Im bardziej szczegółowa grafika, tym więcej czasu trzeba poświęcić na animowanie prostej rzeczy. W takim na przykład baldur's gate wystarczyło napisać co robi postać. W oblivionie trzeba już zanimować. Jak wiadomo nawet średnio bystry designer umie opisać nawet skomplikowaną czynność ale animator 3d jest potrzebny żeby taką czynność zanimować. Dodatkowo potrzebny jest programista żeby połączył animację z systemem inverse kinematics i tym sposobem zamiast tekstu napisanego w 5 minut przez jedną osobę mamy 3-4 osoby pracujące 3 razy dłużej nad tym samym. Quote Link to post Share on other sites
7.62 Posted October 26, 2008 Author Report Share Posted October 26, 2008 Ukończyłem właśnie Czyste Niebo. Końcówka jest totalnie idiotyczna. :roll: Nie radzę zajmować się głównym wątkiem, tylko bawić się w stalkera, polować na artefakty i prowadzić swoje frakcje do zwycięstwa. Quote Link to post Share on other sites
nockeer Posted October 29, 2008 Report Share Posted October 29, 2008 Aleście mnie zniechęcili do grania w Clear Sky ;) Odpaliłem nawet gierkę, ale po pół godzinie grania i n-tym wywaleniu się do systemu odłożę ją na bok... Koniec już w sumie znam ;) Chyba sobie odpalę System Shock 2... Quote Link to post Share on other sites
Flame Posted October 30, 2008 Report Share Posted October 30, 2008 a nie lepiej F3? ;) Quote Link to post Share on other sites
Spirit Posted October 30, 2008 Report Share Posted October 30, 2008 Jutro Flame, jutro :P . Quote Link to post Share on other sites
Lajon Posted October 30, 2008 Report Share Posted October 30, 2008 dzięki za spojler?! Brawo głąby, a chciałem jednak pograć. Ech, niektórym Bozia poskąpiła mózgu jednak. Quote Link to post Share on other sites
nockeer Posted October 30, 2008 Report Share Posted October 30, 2008 a nie lepiej F3? ;) Szczerze? Pewnie zagram, ale jeden raz... Do System Shocka 2 wracam n-ty raz ;) Btw. podjąłem dzisiaj kolejną próbę zagrania w Stalkera - na patchu 1.5.0.5. Gra się wywaliła zaraz po intrze... :/ Quote Link to post Share on other sites
SHOGUN_YAMATO Posted November 8, 2008 Report Share Posted November 8, 2008 Cóż... to macie jakieś dziwne kompy albo Windowsy. Mnie tylko raz gra się uporczywie wywalała do Windowsa (przy wychodzeniu z podziemi Agropromu). Po zainstalowaniu pierwszego patcha, jaki był na gram.pl nie miałem już z tą grą od strony technicznej żadnych problemów. I poza idiotycznym wręcz poziomem trudności etapów od Limańska do początku elektrowni gra jest bardzo ciekawa, przyjemna i w porównaniu do Cienia Czarnobyla, nie mam jej nic do zarzucenia (poza przegiętym poziomem trudności w paru miejscach, ale to cecha wszystkich gier za wschodniej granicy). Quote Link to post Share on other sites
Flame Posted November 9, 2008 Report Share Posted November 9, 2008 (edited) tos jest kozak. Popatrz na daty postów archimedesie i dopiero później zastanawiaj się co pisa. Z dzisiejszym patchem of kors jest wszystko w porządku. Zresztą równie dobrze większośc piszących tutaj o problemach ma "Vista". Chwaląc się mogłeś opisac konfiguracje twojego kompa, a my byśmy bezczelnie odpisali "Też mi coś.phi" więc daruj sobie i czytaj CAŁY temat zanim coś napiszesz Edited November 9, 2008 by Flame Quote Link to post Share on other sites
Cezar_01 Posted July 5, 2009 Report Share Posted July 5, 2009 witam, S.T.A.L.K.E.R. cień czarnobyla pszeszedłem Czyste Niebo raz bez moda 2raz z modem na 500kg udźwiguu....Zaje..... mówie wam zbieracie wszystko co maja polegli stalkerzy i inni zbierasz bron która leży na ziemi kiedy masz pelny plecak sprzedajesz to wszystkoo....Ja tak zarobilem do Doliny Mroku 80tyś wziołem Pistolet Martha i odpicowałem go na maksa potem 2 karabiny i kombinezony z tym modem jest zaje..... masz duzo jak trza i zostaje ci jeszcze na zapas...Polecam tego moda Quote Link to post Share on other sites
sgt.Chaos Posted July 5, 2009 Report Share Posted July 5, 2009 Moda? Kiedyś to się cheaty nazywało ;-) Quote Link to post Share on other sites
7.62 Posted July 13, 2009 Author Report Share Posted July 13, 2009 Cheaty do stalka nie istnieją :D Są tylko mody. Choć niektóre zasługują na miano cheaterskich. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts