Apluto Posted May 18, 2008 Report Share Posted May 18, 2008 Witam HU podkręcone na max działa zbyt słabo na kulkach 0,23g. Po przekręceniu pokrętła komory HU jeszcze dalej, pokrętło się blokuje a poduszka gumki wystaje w lufie jeszcze bardziej. Trzeba do tego użyć trochę siły. W takim przypadku gumka spowalnia kulką na tyle by zmniejszyć zasięg repliki. Zaznaczam że: 1. Komora HU działa, ponieważ widziałem, jak gumka się wysuwa wewnątrz lufy. 2. Replika ma ok. 410-420fps(sprężyna M120). 3. Zanim zacząłem strzelać prysnąłem silikonem w sprayu przez otwór podawania kulek. 4. Później wyczyściłem dokładnie lufę wyciorem i szmatką, przepychając ją również przez komorę HU, oraz powierzchnię poduszki gumki HU. 5. Po tych zabiegach wystrzeliłem przynajmniej 500 kulek. Proszę o odpowiedź na pytania: 1. Czy to możliwe że gumka potrzebuje więcej czasu na dotarcie się? 2. Czy warto od razu ją zmieniać? Quote Link to post Share on other sites
hary934 Posted May 18, 2008 Report Share Posted May 18, 2008 Tak, tak Quote Link to post Share on other sites
tofik___ Posted May 19, 2008 Report Share Posted May 19, 2008 Poczekaj jeszcze trochę, być może zostały jeszcze jakieś resztki oleju silikonowego w komorze. Stockowe gumki G&P są średniawe. Sprawdzałeś na innych kulkach ? Jeśli tak, to spróbuj wymienić gumkę. Quote Link to post Share on other sites
javelin Posted May 19, 2008 Report Share Posted May 19, 2008 Powiem tak - stockowe gumki HU w G&P sa kiepskie. U mnie w M16A4 kulki 0,23 przy HU podkręconym na maxa latały akurat. Gdybym używał 0,25 byłoby kiepsko. Z kolei kumpel kupił M4A1 i na HU na minimum, kulki 0,25 leciały mu świecą w górę... 0,28 leciały prosto, ale na max 30m... Dlatego polecam jak najszybsza wymianę na gumkę Guardera albo Systemy... Quote Link to post Share on other sites
GTI Posted May 20, 2008 Report Share Posted May 20, 2008 (edited) Jeżeli jest bardzo nowy , może z cylindra jeszcze chlapać olejem delikatnie taka mała chumrka oleju często wylatuje jak się strzela nową repliką, spróbuj jeszcze ją porządnie przestrzelać:) Koleżanka tak miała no i po 2000 kulek było już tylko coraz lepiej wlasnie w m4 G&P. co nie zmienia faktu że warto tą gumke zmienić. Edited May 20, 2008 by GTI Quote Link to post Share on other sites
Maciek1 Posted May 21, 2008 Report Share Posted May 21, 2008 Mi zaraz po wyciągnięciu M16A4 z pudła kulki latały jak chciały, jako, że razem z repliką przyszedł do mnie silikon systemy zaraz przystąpiłem do wymiany. Gdy wyjąłem stockową gumkę ubabrałem się od jakiegoś smaru. Gumka była kompletnie zalana i nie miała prawa odpowiednia podkręcać kulek. Możliwe, że masz to samo. Quote Link to post Share on other sites
Apluto Posted May 22, 2008 Author Report Share Posted May 22, 2008 (edited) Wyciągnąłem gumkę i wszystkie części z komory HU. Wszystko było maksymalnie mokre od oleju silikonowego w sprayu. Dostał się wszędzie i pewnie spływał na gumkę HU w trakcie regulacji docisku. Wymieniłem gumkę na przeźroczystego silikonowego Guardera i teraz jest dobrze. Gumka jest świetna ale komora po rozłożeniu jest nieźle rozklekotana. Aby mi się w trakcie strzelania nacisk gumki nie zmniejszał musiałem Dokręcić śrubkę na pokrętle regulacji tak mocno jak się tylko dało. Czy wszystkie komory HU do M4/M16 są takie tandetne czy może inne firmy potrafią zrobić porządniejszą komorę? Dziękuję za pomoc. Edited May 22, 2008 by Apluto Quote Link to post Share on other sites
Maciek1 Posted May 22, 2008 Report Share Posted May 22, 2008 Komory G&P są wyjątkowo tandetne jak na I klasę. Ja na ten przykład od razu rozwaliłem sobie tą obejmę trzymająca lufę. Pokrętło regulacji także musiałem mocno dokręcić żeby nie latało luźno, ale wcześniej też było mocno skręcone. Z opinii wynika, że najlepszą komorą do serii M jest komora KA. Quote Link to post Share on other sites
supryn Posted June 4, 2008 Report Share Posted June 4, 2008 (edited) Ja miałem w swoim G&P problem ze zbyt wielkim rozrzutem kulek, a kolega w jego G&P SO miał mnóstwo zacięć - po wymianie komory na SYSTEMĘ zero problemów Edited June 4, 2008 by supryn Quote Link to post Share on other sites
Maciek1 Posted June 4, 2008 Report Share Posted June 4, 2008 Ja także od nowości miałem dość duży rozrzut. Po 10 min zabawy z taśma teflonową rozrzut jest widocznie mniejszy. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts