ocet Posted July 8, 2008 Report Share Posted July 8, 2008 Witajcie, mam kolejną proźbę do was, jako tych mądrzejszych. ;-) Chcę się dowiedzieć jakie jednistki używają danego typu pm'ów z rodziny mp5. Czy używa ich tylko GSG-9 czy inne jednostki też? Czy w użyciu jest mp5 kurz. Podstawowe zastosowania (tak wiem CQB, ale może jacyś saperzy to noszą, kto wie) itd. Wszytko co wiecie. :) Z góry dzięki. p.s. Jak to dobrze że mamy panów z AWR i specjalny dział forum. :) Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted July 8, 2008 Report Share Posted July 8, 2008 Zacznijmy może od tego że GSG9 to policja a nie wojsko... Używają wg potrzeb jednostki specjalne, żandarmeria polowa, piechota morska. MP5k też jest w użyciu, powoli jednak wypierane przez MP7. Quote Link to post Share on other sites
ocet Posted July 8, 2008 Author Report Share Posted July 8, 2008 Że GSG9 to policja to wiem. Ogólnie pytałem o Niemcy. Nie tylko o Bundeswehrę. Dzięki wielkie. A jakie typy mp5? Jest to dowolne? Np. czy wersja sd jest w użyciu? Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted July 8, 2008 Report Share Posted July 8, 2008 W użyciu jest też wersja SD, poza tym K i cała reszta. Tak jak już pisałem niektóre jednostki maja pewną swobodę w dobieraniu sobie specjalistycznego sprzętu i broni. Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted July 8, 2008 Report Share Posted July 8, 2008 No nic, do rzeczy panowie... Jakie wersje są w użyciu? Jeśli chodzi o wersje wytłumioną to jednostki specjalne - MP5SD6: MP5K jest na wyposażenie żandarmerii - wykorzystywana do zadań związanych z ochroną VIP-a: Oczywiście wszystkie wersje posiadają selektory z oznaczeniami w układzie S E 3F F. Ze zwykłych wersji to A4 i A5 - zazwyczaj z latarką i też w żandarmerii. Ronin Quote Link to post Share on other sites
Julas Posted July 9, 2008 Report Share Posted July 9, 2008 A czy w użyciu nie ma starszych wersji selektora S, E, F - profilowanego: Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted July 9, 2008 Report Share Posted July 9, 2008 Z tego co widać na zdjęciach nie - stare wersje poznikały w toku wymiany na nowe, choć nie wykluczone, że gdzieś jeszcze jakieś zapasy magazynowe są. Ronin Quote Link to post Share on other sites
fiolek Posted October 9, 2008 Report Share Posted October 9, 2008 Witam Są jakieś specjalne kabury do mp5k czy noszą je tylko na pasku? Quote Link to post Share on other sites
ocet Posted December 2, 2008 Author Report Share Posted December 2, 2008 Jakiego typu optyka jest używana do mp5? EoTech 551? Coś innego? Quote Link to post Share on other sites
TUZIOL Posted December 2, 2008 Report Share Posted December 2, 2008 Powyzej widac na zdjeciu jakas lunete ;) Co do 551 to w sumie nie widzialem fotki z tym modelem u niemieckich zolnierzy. Widzialem natomiast fotki z 552(mowie tu o G36`jkach). Moje pytanie brzmi: Czy Bundeswehra zakupila swego czasu wersje 552 i wszyscy uzywaja akurat tych wersji? Quote Link to post Share on other sites
Adi.K Posted December 2, 2008 Report Share Posted December 2, 2008 To lunetka od G3. Fajny bajer, niestety trochę kosztuje. Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted December 2, 2008 Report Share Posted December 2, 2008 Luneta na MP5 to Hensoldt FERO Z 24 G: Jeśli chodzi o EOTechy to w użyciu (tak w ogóle) jest i wersja 551: (tu akurat na MP7) i wersja 552: Ta pierwsza jest zdecydowanie rzadziej w użyciu, chociaż czasami widoczna jest nawet na G36. Najczęściej spotykana jest natomiast druga wersja. Ronin Quote Link to post Share on other sites
TUZIOL Posted December 3, 2008 Report Share Posted December 3, 2008 Więc jednak 551 też ;) Ale przyznam szczerze, że widzę pierwszą fotkę z 551 używaną przez żołnierza BW. Quote Link to post Share on other sites
ocet Posted December 5, 2008 Author Report Share Posted December 5, 2008 Do mp5 kupić wysoki czy nisko montaż pod tego EoTecha? :P Wydaje mi się że wysoki ale wle spytać. :) Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted December 5, 2008 Report Share Posted December 5, 2008 A jaki widzisz na tej fotce ;)? Ronin Quote Link to post Share on other sites
ocet Posted December 6, 2008 Author Report Share Posted December 6, 2008 No właśnie... :P Nigdy nie miałem do czynienia z inną mp5tką niż springiem od TM więc nie mam pojęcia jak wygląda jaki montaż... :) Quote Link to post Share on other sites
ocet Posted December 27, 2008 Author Report Share Posted December 27, 2008 Czy mógłby ktoś zapodać fotki z oznaczeniami przy selektorze? Chciałem zacząć dopieszczanie mp5ki od przemalowania oznaczeń... Quote Link to post Share on other sites
Sajgonek Posted March 17, 2009 Report Share Posted March 17, 2009 Podpinam się pod prośbę kolegi, jeśli ktoś jest w posiadaniu lub wie gdzie mozna znaleźć zdjęcia pokazujące selektor mp5 w typie S E 3F F. Quote Link to post Share on other sites
ireabe Posted April 29, 2009 Report Share Posted April 29, 2009 (edited) Odgrzewam placka. Czy ktoś jest w stanie poratować fotkami/wymiarami/układem liter selektora umieszczonego na "niemieckim" mp5sd6? To jedyna fotka SD6 w posiadaniu KSK na której widać selektor, jaką udało mi się znajeść. Edited April 29, 2009 by ireabe Quote Link to post Share on other sites
TUZIOL Posted April 29, 2009 Report Share Posted April 29, 2009 Służę pomocą kolego. http://images39.fotosik.pl/110/85a282f20c8b2164.jpg Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted April 29, 2009 Report Share Posted April 29, 2009 Delta używa MP5 w dżungli... na jednym filmie widziałem :D Quote Link to post Share on other sites
TUZIOL Posted April 30, 2009 Report Share Posted April 30, 2009 Jaka Delta ? Chodzi Ci o Delta Force? Kolega pyta o niemiecką wersję selektora a nie eksportową ;) Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted April 30, 2009 Report Share Posted April 30, 2009 Ja w nawiązaniu do głównego wątku ;) Quote Link to post Share on other sites
Gregez Posted August 8, 2009 Report Share Posted August 8, 2009 Witam, Wczytywałem się w Wasze posty ale nigdzie nie padła konkretna informacja czy rodzina MP5 jest w końcu używana przez piechotę ( lub inne jednostki liniowe ) BW czy tylko przez oddziały specjalne? Jeśli jest także w BW to jaka wersja? Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted August 9, 2009 Report Share Posted August 9, 2009 1. Niepotrzebnie zakładałeś nowy wątek skoro stary już istniał. 2. Tylko jednostki specjalne i żandarmeria (niektóre pododdziały) co było napisane wcześniej. ;) Ronin Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts