Ariaman Posted July 16, 2008 Report Share Posted July 16, 2008 Witam serdecznie Pozwoliłem sobie założyć nowy temat bo nie chciałem mieszać w innych (ew moderatora prosiłbym o przeniesienie :) ) Sprawa jest taka: kupiłem spodenki,nówki sztuki i jest coś,co mnie zdziwiło-na metce jest owszem,nr kontraktowy,ale....nie ma nazwy producenta :strach: I sam już nie wiem,czy w moje łapska wpadła podróba,czy też nie....Czy moglibyście rozwiać me wątpliwości? Z góry wielkie dzięki :D Quote Link to post Share on other sites
ocet Posted July 16, 2008 Report Share Posted July 16, 2008 (edited) Aż spojżę na metke. :P Moja wygląda tak: "GE" WAHLER Q/B21B/QA152/OB547 2001 7580/7580 (GrNr 6) 8415-12-322-4199 "80%Baumwolle/20%Polyester" oznaczenia dot. prania "Hinweis: Alkalifeie Feinwashmittel (aufhrllerfrei) verwenden, intensiv spulen" "schadstoffgepruft" Edited July 16, 2008 by ocet Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted July 16, 2008 Report Share Posted July 16, 2008 @ Ariaman Daj treść metki, a najlepiej foto/skan. Ronin Quote Link to post Share on other sites
Ariaman Posted July 16, 2008 Author Report Share Posted July 16, 2008 Oki,oto treść: Q/B21B/QA153/0B547 2008 170-180/90/80 (GR8) 8590/8090 8415-12-155-9105 80% Baumwolle 20%Polyester Reszta inf dot prania jak podawał kolega wcześniej :) Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted July 16, 2008 Report Share Posted July 16, 2008 Nr: Q/B21B/QA153/0B547 to tak zwany Vertragsnummer, nad nim powinna być nazwa producenta - możliwe, że metka jest zagięta i nazwa jest zaszyta - sprawdź czy tak nie jest. Ronin Quote Link to post Share on other sites
choisen Posted July 16, 2008 Report Share Posted July 16, 2008 (edited) U mnie to tak wygląda: "GE" SCHARRER UGB LHBW 419892 2006 ASD 04840B140 7580/8590 (Gr.8 ) 8415-12-361-8598 (ZNACZKI DO PRANIA) "schadstoffgepruft" Edited July 16, 2008 by choisen Quote Link to post Share on other sites
Ariaman Posted July 16, 2008 Author Report Share Posted July 16, 2008 (edited) Niestety,brak nazwy producenta.....Nie podoba mi się to :( A oto portki,które brałem: http://rangershop.pl/product-pol-4312-Spod...-flecktarn.html Edited July 16, 2008 by Ariaman Quote Link to post Share on other sites
Switek69 Posted July 16, 2008 Report Share Posted July 16, 2008 Nie wiem czy powinieneś się martwić bo o ile mi wiadomo wszystkie regularne sorty mundurowe BW są szyte w Polsce. Nie ma znaczenia czy idą one z metką A do BW czy z B do firmy komercyjnej bo z reguły to ten sam produkt. Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted July 16, 2008 Report Share Posted July 16, 2008 wszystkie regularne sorty mundurowe BW są szyte w Polsce. :???: Skąd taka informacja? Ronin Quote Link to post Share on other sites
Switek69 Posted July 16, 2008 Report Share Posted July 16, 2008 Z jednego z programów informacyjnych (ekonomicznych) kilka lat temu puszczanego. Ogólnie sprawa dotyczyła kondycji oraz szans i zagrożeń przemysłu lekkiego w naszym kraju. Z tego co wiem to buty BW też są szyte w Polsce. ;) Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted July 17, 2008 Report Share Posted July 17, 2008 I jesteś pewien, że mówili tam o WSZYSTKICH sortach? Ronin Quote Link to post Share on other sites
Ariaman Posted July 18, 2008 Author Report Share Posted July 18, 2008 Ronin,a co mógłbyś stwierdzić o tych moich spodniach na podstawie linka,który dałem wcześniej? :) Quote Link to post Share on other sites
Switek69 Posted July 18, 2008 Report Share Posted July 18, 2008 I jesteś pewien, że mówili tam o WSZYSTKICH sortach? Ronin Tego nie mogę być pewny... Nie zdziwiłbym sie gdyby już przenieśli szycie nawet na Ukrainę lub do Rumunii... Z pewnością ubrania specjalistyczne i dla oddziałów specjalnych mogą być szyte gdzie indziej... i z pewnością są. Quote Link to post Share on other sites
Ununoctium Posted August 23, 2008 Report Share Posted August 23, 2008 Jaki powinien być "skład" oryginalnych spodni? Z roku 2002 firmy (chyba to nazwa firmy:)?) Gebr. Rensing to 80% do 20% Z roku 2005 firmy Scharrer UGB to 65% do 35% Czy któreś z nich są "podróbkami", czy też zmieniało się to w poszczególnych latach u poszczególnych producentów? Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted August 25, 2008 Report Share Posted August 25, 2008 Czy któreś z nich są "podróbkami", czy też zmieniało się to w poszczególnych latach u poszczególnych producentów? Dokładnie tak jak mówisz. Jest kilku producentów kontraktowych i matariały też nieznacznie mogą się różnić. Jakość wykonania, materiał, kształt itp określają wewnętrzne normy wojskowe zwane powszechnie TL-kami (niemiecki skrót od technicznych norm produkcyjno - zapatrzeniowych). Jeśli spodnie posiadają Versorgungsnummer ( kontrakt ), to możesz się różnicami w składzie materiału nie przejmować, bo widocznie są one dopuszczalne wg norm, lub z biegiem czasu i potrzeb te w/w TL-ki się zmieniły. Quote Link to post Share on other sites
Zambezi Posted September 23, 2008 Report Share Posted September 23, 2008 Panowie a ja mam pytanie, czy te spodnie: http://www.bundeswehr.pl/product-pol-64-NO...ORO-BoJWKI.html są oryginalne? Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted September 23, 2008 Report Share Posted September 23, 2008 Sądząc po opisie i podanych rozmiarach, wygląda na to że TAK. Szczegóły można dopiero stwierdzić po obejrzeniu metki kontraktowej. Quote Link to post Share on other sites
SamboR Posted September 23, 2008 Report Share Posted September 23, 2008 Z tego co pamiętam, to jak najbardziej. Quote Link to post Share on other sites
szamot21 Posted October 1, 2008 Report Share Posted October 1, 2008 Witam ja także z pytaniem cy ktoś kupił może te spodnie http://rangershop.pl/product-pol-4316-Spod...-Flecktarn.html czy warto i czy są kontraktowe ? Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted October 1, 2008 Report Share Posted October 1, 2008 Tak: http://www.awr.one.pl/viewpage.php?page_id=26 ;) Większość AWR w nich chodzi. To standardowe spodnie dla jednostek specjalnych do operacji leśnych. Ronin Quote Link to post Share on other sites
Cygano Posted October 19, 2008 Report Share Posted October 19, 2008 Tak: http://www.awr.one.pl/viewpage.php?page_id=26 ;) Większość AWR w nich chodzi. To standardowe spodnie dla jednostek specjalnych do operacji leśnych. Ronin Ronin, czy podane przez ciebie spodnie z ranger-shopu sa spodniami kontraktowymi? Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted October 19, 2008 Report Share Posted October 19, 2008 Teoretycznie tak ;). Jak zawsze podkreślam, że wszystko zależy od tego co przyśle Ci rangershop.pl. Ja zamawiałem takie spodnie u nich jeden raz (zazwyczaj w Niemczech kupujemy takie rzeczy), i wtedy przysłali mi kontrakty. Ronin Quote Link to post Share on other sites
dasep Posted October 31, 2008 Report Share Posted October 31, 2008 Do wspominanych spodni w rangershopie mają klasyczne rozmiary S-XL. Jak to się przekłada na Gr.? (Mnie interesuje 10) Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted October 31, 2008 Report Share Posted October 31, 2008 Spodnie kontraktowe prawie zawsze wystepują w rozmiarach BW. Tabelę rozmiarów znajdziesz w moim atrykule o ubraniu BW. Najnowsze modele kurtek i spodni dla jednostek specjalnych rzeczywiście występują już w bardziej uniwersalnej rozmiarówce, zbliżonej do cywilnej. Przykładowo moje spodnie, ten sam model o którym mowa, kupiłem w rozmiarówce BW. To zależy od producenta. Tabela rozmiarów BW i cywilnych znajdują się na stronie Ranger-shopu. http://rangershop.pl/help.php?page=16 Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted October 31, 2008 Report Share Posted October 31, 2008 Te spodnie są szyte wg rozmiarów BW, tyle, że nie w pełnej rozmiarówce a w skokach odpowiadających rozmiarom S, M, L itd. (jest tak ze wszystkimi ubraniami dla jednostek specjalnych - dla małych kompanii nikt nie szyje sterty różnych rozmiarów bo nie ma potrzeby ;)). Oba rozmiary (i rozmiarówka BW i jej uniwersalny odpowiednik typu XL) podane są na metce a tabelę rozmiarów (co jakiemu odpowiada) masz na stronie sklepu. Jak będę miał chwilę to zrobię kilka fotek metek ciuchów dla jednostek specjalnych i pokaże jak to wygląda w praktyce. Ronin Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts