AWR_Ronin Posted June 30, 2009 Report Share Posted June 30, 2009 Rozmiar powinien być o jakieś 5 - 10mm większy niż dokładny wymiar stopy. Już gdzieś pisałem czemu ;). Ronin Quote Link to post Share on other sites
Wawix Posted June 30, 2009 Report Share Posted June 30, 2009 (edited) Ok, jeszcze tylko pytanie do specmanow. Jesli mam stpe 275mm na 100mm, to jaki rozmiar na jezyku powinienem brac? Nie mam jak tego przymierzyc, bo daleko :) 43 ;) Wawix Edited June 30, 2009 by Wawix Quote Link to post Share on other sites
TUZIOL Posted June 30, 2009 Report Share Posted June 30, 2009 Najlepiej wziac kartke bialego papieru. Postawic stope na niej i odrysowac na kartce zaznaczajac duzy palec z przodu i piete z tylu. Zmierzyc dlugosc i dodac te 5-10 mm, o ktorych pisal Ronin. Dlaczego? Bo trzeba uwzglednic skarpetki. Czasem nawet podwojna pare, ktora swietnie (zwlaszcza na poczatku) zapobiegnie obtarciom. Wszak kazdy but trzeba najpierw "rozchodzic" ;) Pozdrawiam PS: Osobiście mam stopę 265 a wziąłem but 270. Pasuje idealnie(nawet z podwójną warstwą skarpet) :) Quote Link to post Share on other sites
count_martin3z Posted June 30, 2009 Report Share Posted June 30, 2009 Cholera, a ja znow gdzies wyczytalem, ze ta rozmiarowka z jezyka ma juz uwzgledniony zapas luzu... Czyli jak jest 275, to faktycznie maja 280mm. ehhhhh Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted June 30, 2009 Report Share Posted June 30, 2009 Z czy bez sprawa jest prosta - mierzysz, do tego co wyjdzie dodajesz luz i taki rozmiary wybierasz. Jak masz obawy to dodaj 5 mm luzu a nie 10 ;). Ronin Quote Link to post Share on other sites
Tony Halik Posted June 30, 2009 Report Share Posted June 30, 2009 Polecam do butów kupić jakieś dobre wkładki - najlepiej takie, które minimalnie unoszą piętę. Ja na początku miałem problemy z odciskami i przetarciami chodząc dłuższy czas po stromych nierównościach (np. w górach, na usypiskach, wałach) i już miałem psioczyć na buty że z tą opinią to trochę przesłodzone, aż coś mnie podkusiło by włożyć tam porządne wkładki. Po wymianie nie mam już najmniejszych powodów do narzekań. PS: Jak tam w nowych Haixach z wentylacją? Model 2000 nie był wprawdzie pod tym względem zły, ale może po prostu nowy model jest w tej kwestii poprawiony? Quote Link to post Share on other sites
danyboy Posted July 1, 2009 Author Report Share Posted July 1, 2009 (edited) Podpisuję się pod słowami Tony'ego. Maiłem cieniutkie wkładki (cywilne ;) ) i na dłuższych marszach przecierałem sobie pięty. Teraz dokupiłem wkładki (takie zielone - antypotne z armyworlda) i problem od razu ustąpił! Stopa kilka milimetrów wyżej i zero obtarć - testowane w Tomaszowie ;) Edited July 1, 2009 by danyboy Quote Link to post Share on other sites
TUZIOL Posted July 1, 2009 Report Share Posted July 1, 2009 danyboy: ja wlasnie mam te zielone i przy wiekszych marszach > 15 km mi np. obciera piete. Wkladka w butach to podstawa :) Jak duzo sie chodzi to nie ma co oszczedzac na butach i wkladkach :) Skarpety oczywiscie rowniez sa wazne ;) Quote Link to post Share on other sites
Tony Halik Posted July 1, 2009 Report Share Posted July 1, 2009 danyboy: ja wlasnie mam te zielone i przy wiekszych marszach > 15 km mi np. obciera piete. Radzę poszukać takiego oto wynalazku: Wkładki Lub czegoś podobnego - w sklepach z obuwiem trekkingowym na bank się coś takiego znajdzie. Ja takie kupiłem i teraz do każdego obuwia staram się je umieszczać, coby się wygodą rozkoszować. Quote Link to post Share on other sites
TUZIOL Posted July 2, 2009 Report Share Posted July 2, 2009 Dzieki :) Planowalem wlasnie zakup komfortowych wladek ale jeszcze sie nie rozgladalem na konkretnymi modelami. Quote Link to post Share on other sites
Sfora_Goose Posted July 2, 2009 Report Share Posted July 2, 2009 Mój najlepszy zakup wkładek do modelu 2005 zaszedł w sklepie z obuwiem ortopedycznym gdzie Pan technolog - ortopeda dorobił mi wkładkę dopasowana do mojej stopy... jeżeli macie u siebie w mieście taka możliwość to polecam! W zasadzie poszedłem tam przez przypadek ale nie żałuje w ogóle. Quote Link to post Share on other sites
TUZIOL Posted July 3, 2009 Report Share Posted July 3, 2009 A jak z ceną takich wkładek i jak wygląda proces owego dopasowywania? ;) Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted July 3, 2009 Report Share Posted July 3, 2009 Robi się odcisk stopy, który służy za wzornik do wkładki z jakiegoś rodzaju pianki. Z wkładkami w butach BW jest jeszcze jeden problem - skórzane w nowych butach (niewychodzone) strasznie skrzypią i hałasują. Ronin Quote Link to post Share on other sites
Sfora_Goose Posted July 3, 2009 Report Share Posted July 3, 2009 Robi się odcisk stopy, który służy za wzornik do wkładki z jakiegoś rodzaju pianki. Z wkładkami w butach BW jest jeszcze jeden problem - skórzane w nowych butach (niewychodzone) strasznie skrzypią i hałasują. Ronin Dokładnie. Poza tym mi dorobili jeszcze podkładkę pod samą piętę dzięki czemu chodzi mi się o wiele wygodniej i pieta mi nie lata 8) Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted July 3, 2009 Report Share Posted July 3, 2009 W najnowszym Komandosie jest opis Haixów P3 - w BW wersja kontraktowa jest w kolorze pustynnym, w artykule są natomiast zdjęcia czarnej. Ronin Quote Link to post Share on other sites
Dingo Posted July 5, 2009 Report Share Posted July 5, 2009 Mój najlepszy zakup wkładek do modelu 2005 zaszedł w sklepie z obuwiem ortopedycznym gdzie Pan technolog - ortopeda dorobił mi wkładkę dopasowana do mojej stopy... jeżeli macie u siebie w mieście taka możliwość to polecam! W zasadzie poszedłem tam przez przypadek ale nie żałuje w ogóle. ...podpisuje się pod tym ;-) Quote Link to post Share on other sites
ratman1809 Posted July 14, 2009 Report Share Posted July 14, 2009 Mam wielką prośbę do kolegów - specjalistów Czy te buty wyglądają waszym zdaniem na kontraktowe czy podróbki ? LINK Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted July 14, 2009 Report Share Posted July 14, 2009 Buty na zdjęciu wyglądają na kontrakty. ;-) Quote Link to post Share on other sites
count_martin3z Posted July 15, 2009 Report Share Posted July 15, 2009 (edited) Zadzwoniłem do tej firmy co podał kolega powyżej... Co się okazało, że BW 2000 (kontrakty) są produkowane dla Niemców pod Wrocławiem... Prawda to? Edited July 15, 2009 by count_martin3z Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted July 15, 2009 Report Share Posted July 15, 2009 Tak - niektóre partie produkowane były w Polsce. Ronin Quote Link to post Share on other sites
count_martin3z Posted July 15, 2009 Report Share Posted July 15, 2009 To trza będzie brać i nie czekać na tańsze 2005. W ogóle potrafi ktoś załatwić taniej 2005 niż na armyworld.pl 470zł? :) Mówie o kontraktach, nie jakiś cywilach :) Quote Link to post Share on other sites
Sfora_Goose Posted July 15, 2009 Report Share Posted July 15, 2009 To trza będzie brać i nie czekać na tańsze 2005. W ogóle potrafi ktoś załatwić taniej 2005 niż na armyworld.pl 470zł? :) Mówie o kontraktach, nie jakiś cywilach :) http://cgi.ebay.de/Haix-Kampfstiefel-Feld-...93%3A1|294%3A50 Buty z lekką skazą ale jak najbardziej sprawne i co najwazniejsze tanie 8) Quote Link to post Share on other sites
count_martin3z Posted July 15, 2009 Report Share Posted July 15, 2009 Oj matko! Panie, toś z nieba mi spadł!! Akurat dobrze się składa. Panowie, po raz ostatni tylko upierdliwie zapytam... Jak mam stope, dokładnie 270mm to jaki ma być? wg mnie 42, bo gdzies tam napisano, ze one maja i tak jakis zapas. Dzięki Panowie! Quote Link to post Share on other sites
Sfora_Goose Posted July 15, 2009 Report Share Posted July 15, 2009 Z tego co pamiętam to zapas wynosi 5mm, w tym temacie było to dokładnie opisane także jak masz czas to przeszukaj te o stron postów, Pozdrawiam! Quote Link to post Share on other sites
count_martin3z Posted July 15, 2009 Report Share Posted July 15, 2009 Ok, dzięki jeszcze raz! Wszystko jasne Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts