Baldwin Posted July 28, 2008 Report Share Posted July 28, 2008 Witam. Pytanie takie jak w temacie ? Skąd wy czerpiecie wiedzę o nowinkach we współczesnych armiach, ich rozwoju od zakończenia DWŚ, umunduowaniu itp. "Armia", "Militaria XX wieku",książki, internet, a może co innego ? Podzielcie się. Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted July 28, 2008 Report Share Posted July 28, 2008 W zasadzie już sobie odpowiedziałeś na to pytanie. Podstawa to wiadomości źródłowe, a więc znajomość ludzi, posiadających odpowiednią wiedze i doświadczenie. Internet to też bardzo popularne źródło, ale informacje w nim zawarte nie zawsze są zgodne z prawdą. Prasa publikuje z koleji raczej tylko informacje o nowinkach technicznych oraz problemach i sensacjach. Pojawiają się też, dobre reportarze w telewizji, lub całe serie programów. Kolejnym doskonałym żródłem czerpania wiedzy są książki fachowe, lub podręczniki i materiały szkoleniowe danego wojska. (Oczywiście w przypadku Bundeswehry jest to ułatwione zadanie, bo to nasi sąsiedzi.) Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted July 28, 2008 Report Share Posted July 28, 2008 Zdecydowanie potwierdzam zdanie Wolfa - najcenniejsze informacje to te uzyskane bezpośrednio ze źródła, od ludzi którzy w danej jednostce służyli. Informacje te mają jednak dwie wady - nie zawsze mamy dostęp do tych ludzi, a nawet jak mamy to nie koniecznie chcą się z nami dzielić informacjami. Drugi problem to "jednostronność" informacji - relacja ma to do siebie, że są to doświadczenia konkretnej osoby, nie dające całego obrazu. Internet jest niestety pełen bzdur, i jak słusznie Wolf zauważył, do informacji w nim zawartych należy zachować dystans. Najlepiej czerpać z wiarygodnych źródeł (oficjalne strony internetowe) od autorów bezpośrednio związanych z tematem. Świetnym źródłem informacji są książki na dany temat, choć i tutaj trafiają się gnioty. Generalnie najlepsze rozwiązanie to łączenie wiedzy ze wszystkich źródeł. Ronin p.s. Użyteczna jest znajomość języka - nie wyobrażam sobie rekonstrukcji armii szwedzkiej, bez znajomości języka szwedzkiego (no chyba, że miałbym dobrego tłumacza ;)). Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted July 28, 2008 Report Share Posted July 28, 2008 Zdecydowanie potwierdzam zdanie Wolfa - najcenniejsze informacje to te uzyskane bezpośrednio ze źródła, od ludzi którzy w danej jednostce służyli. Informacje te mają jednak dwie wady - nie zawsze mamy dostęp do tych ludzi, a nawet jak mamy to nie koniecznie chcą się z nami dzielić informacjami. Drugi problem to "jednostronność" informacji - relacja ma to do siebie, że są to doświadczenia konkretnej osoby, nie dające całego obrazu.No i jeszcze jedna rzecz - dla nich to zawód, a nie hobby. I na pytanie np. "jakiej łopatki używaliście" można usłyszeć odpowiedź "nie wiem, dostałem jakąś z magazynu". Wielokrotnie spotykałem sie z takimi sytuacjami przy rozmowie z ludźmi z GROMu czy 7 ŁDD. Quote Link to post Share on other sites
Arthur Currie Posted July 29, 2008 Report Share Posted July 29, 2008 Strony internetowe odpowiednich ministerstw (wojny/obrony bo w każdym państwie inaczej się takie ministerstwo nazywa) oraz jednostek (jak mają). Jeśli chodzi o WP to są dwie strony godne polecenia www.army.mil.pl i www.redakcjawojskowa.pl Co do "Armii" i "Militariów XX wieku" mam mieszane uczucia. Może ze względu na to że wydawca chciał pokazać jaki to on niezależy i tworzy pismo dla "zwykłych ludzi, a nie agentów służb specjalnych". Quote Link to post Share on other sites
Baldwin Posted August 9, 2008 Author Report Share Posted August 9, 2008 Nie jestem jakimś wielkim specjalistą w tym temacie ale np. w Militariach XX wieku z tego co wiem nie ma za wiele opisów wojsk lądowych lub konkretnego sprzętu piechoty. W "Armii" jest dział na lądzie, ale również o choćby zwykłym umundurowaniu lub wyposażeniu wiele nie ma. PS. pytam się o źródła, gdyż jako przyszły historyk mam już trochę wpojone, że do każdej informacji powinienem mieć jakieś źródło. Oczywiście wiedza innego człowieka, to też źródło, ale z ludzką pamięcią różnie bywa. Dlatego warto mieć jakiś fakt potwierdzony w kilku źródłach. pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Arthur Currie Posted August 10, 2008 Report Share Posted August 10, 2008 Militaria i Fakty są dobrym czasopismem o historii wojskowości. I jest całkiem sporo o uzbrojeniu piechoty. Quote Link to post Share on other sites
Baldwin Posted August 13, 2008 Author Report Share Posted August 13, 2008 Będąc wczoraj w Empiku zauważyłem fajne czasopismo Komandos. Kosztuje tylko 6,5 (zapewne dlatego, że gorszy rodzaj papieru), ale w środku prezentuje się nieźle. 100 stron różnej tematyki: historycznej i współczesnej. Mieliście to kiedyś w rękach ? Jak wrażenia ? Quote Link to post Share on other sites
Hoplita Posted August 13, 2008 Report Share Posted August 13, 2008 Będąc wczoraj w Empiku zauważyłem fajne czasopismo Komandos. Kosztuje tylko 6,5 (zapewne dlatego, że gorszy rodzaj papieru), ale w środku prezentuje się nieźle. 100 stron różnej tematyki: historycznej i współczesnej. Mieliście to kiedyś w rękach ? Jak wrażenia ? Spokojnie, jeszcze się wyrobią... ostatecznie dopiero 16 lat na rynku wydawniczym ;) Quote Link to post Share on other sites
trajant Posted August 14, 2008 Report Share Posted August 14, 2008 dokładnie chyba 17 bo pierwszy komandos chyba w 1991 się pojawi Quote Link to post Share on other sites
Baldwin Posted August 14, 2008 Author Report Share Posted August 14, 2008 Nom od 1991 się ukazuje. Quote Link to post Share on other sites
Arthur Currie Posted August 15, 2008 Report Share Posted August 15, 2008 Bida z nędzą. jakieś tam opisy bitew, jednostek specjalnych, noży, latarek i spodni. Kto to kupi?? 8) Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted August 15, 2008 Report Share Posted August 15, 2008 Pewnie ktoś, kogo właśnie to interesuje. Każde czasopismo kierowane jest do pewnej konkretnej grupy zainteresowanych, nie znam żadnej uniwersalnej, poza "Trybuną Ludu" ;-) gazety. Quote Link to post Share on other sites
Arthur Currie Posted May 4, 2009 Report Share Posted May 4, 2009 http://www.altair.com.pl Ot nowinki ze świata wojskowego. Co prawda piechota jest daleko daleko w tle ale i są ciekawe newsy o niej. Quote Link to post Share on other sites
mer Posted August 28, 2009 Report Share Posted August 28, 2009 Strony internetowe odpowiednich ministerstw (wojny/obrony bo w każdym państwie inaczej się takie ministerstwo nazywa) oraz jednostek (jak mają). Tak, prawda. jednak zanim będziemy w 100% polegać na tym, co napisało MON kraju X wypada się upewnić, czy owy MON w ogóle ma pojęcie o czym pisze. W przypadku brytyjskiego MONu (czyli MoDu) najczęściej nie wiedzą o czym piszą, co i jak się nazywa poprawnie, do czego służy, kto ten sprzęt ma itp. Warto mieć takie coś na uwadze. Quote Link to post Share on other sites
Arthur Currie Posted September 5, 2009 Report Share Posted September 5, 2009 Żeby i nasz MON nie zasypiał z aktualizacjami na swoich serwisach. ;) Ale strony odpowiednich ministerstw to przyczynek do dalszego grzebania. Quote Link to post Share on other sites
ziolek44 Posted February 27, 2015 Report Share Posted February 27, 2015 Nasza grupa czerpie wiedzę głównie z fotek oraz kontaktem z weteranami Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts