tomek1988 Posted August 28, 2007 Report Share Posted August 28, 2007 (edited) Witam! Mam do Was kilka pytań dotyczących "zwykłych" spadochroniarzy BW, a więc, jeżeli się nie mylę, żołnierzy służących w Fallschirmjägerbataillon 261, 263, 313 oraz 373. Jakich wersji G36 używają? Czytałem różne opinie na niemieckich stronach, i już nie mam pewności w tym temacie. Jakie typy oporządzenia są przez nich stosowane? W tym wątku znajduje się informacja o "nagminnym używaniu kamizelki KSK", jednak z innego posta wynika, że jedyne kontraktowe kamizelki BW to "kamizelka amunicyjna Heima" i IdZ , a więc nie może to być oporządzenie "przydziałowe". Nie mam także pewności co do używanych przez nich mundurów, choć w odniesieniu między innymi do KSK można odnaleźć nazwy wskazujące na produkcję właśnie dla spadochroniarzy. Podsumowując, interesują mnie różnice pomiędzy "podstawowym" i "powietrzno-desantowym" oporządzeniem oraz uzbrojeniem żołnierzy Bundeswehry. Przepraszam, jeżeli niektóre z zadanych przeze mnie pytań są oczywiste, jednak choć na część z nich chyba znam odpowiedź, wolę się upewnić i poznać Wasze wiadomości na ten temat. Edited August 28, 2007 by tomek1988 Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted August 29, 2007 Report Share Posted August 29, 2007 (edited) Witam odpowiedz na twoje pytanie jest bardzo prosta i juz bylo oglnikowo opisywana w tym temacie. Zolnierze sluzby zasadniczej, a wiec nie zawodowi i nie jednostek specjalnych, maja w BW zawsze standartowe wyposarzenie i uzbrojenie. Powoli przechodzi sie na IdZ. Dopiero ci drudzy maja mozliwosc doboru sprzetu bardziej specjalistycznego wg wlasnego uznania. Jedyna z podstawowych roznic w tych jednostkach jest uzywanie innego modelu helmu i innych butow. Uprzedzajac kolejne pytanie zdjec nie mam. Ronin pewnie cos znajdzie. Edited August 29, 2007 by wolf75 Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted August 29, 2007 Report Share Posted August 29, 2007 Jeśli chodzi o pytania to: Spadochroniarze używają G36 w zwyczajnej wersji. Wersja K jest naprawdę rzadko i wyjątkowo używana - widziałem może na kilku zdjęciach. Jeśli chodzi o kamizelki to wymieniłeś kamizelki oporządzeniowe - tzn. takie noszone albo same (gdy "opancerzenie" nie jest potrzebne), albo zakładane na przeciwodłamkową (rzadka konfiguracja - widziałem kilka razy spadochroniarza w kamizelce Heima założonej na kamizelkę Mehlera Typ SK, tzn. w wersji dla oddziałów specjalnych: http://www.m-v-s.de/de/pdf/produkt_pdf1.php?id=198 Faktycznie często w użyciu jest kamizelka KSK (kamizelka amunicyjna Heima to ta sama kamizelka) ew. powoli wchodzi IdZ. Te dwie są więc w użyciu raczej gdy żołnierze nie potrzebują akurat kamizelek przeciwodłamkowych. Jeżeli natomiast potrzebują, to noszą... Zwykłe kamizelki Mehlera Typ ST (opisana już w tym wątku): http://www.m-v-s.de/de/pdf/produkt_pdf1.php?id=199 Jest to kamizelka zintegrowana więc odpada konieczność używania osobnego oporządzenia. Poza tym jest w użyciu inna wersja hełmu (desantowa) - płytsza, bez daszka, z "nabrodnikiem" na pasku. Ronin Quote Link to post Share on other sites
tomek1988 Posted August 29, 2007 Author Report Share Posted August 29, 2007 Faktycznie często w użyciu jest kamizelka KSK (kamizelka amunicyjna Heima to ta sama kamizelka) Tu rzeczywiście się pomyliłem, po prostu porównując wrzucane przez Ciebie zdjęcia z recon-company.com i rangershop.pl nie pomyślałem, że to po prostu to samo oporządzenie. Gdy klika się na to drugie, pojawia się strona sklepu i tam podana jest już nazwa "Kamizelka komandosów KSK". Nie wiem czemu przeoczyłem tę informację, mimo, że wchodziłem w tamtego linka co najmniej kilkukrotnie :). Szczerze mówiąc, myślałem, że jeżeli oprę się głównie na cytowaniu informacji zawartych w Twoich postach, uda mi się uniknąć pomyłki. A jednak :). Na razie nie czuję się po prostu wystarczająco pewnie w temacie BW, bo informacje dotyczące tej armii ciągle staram się sobie uporządkować. Poza tym jest w użyciu inna wersja hełmu (desantowa) - płytsza, bez daszka, z "nabrodnikiem" na pasku. Co do hełmu generalnie nie miałem wątpliwości, jedyny problem to jego oryginalna nazwa, której nigdzie nie mogę odszukać. Zwykle pojawiają się nazwy takie jak na flecktarn.co.uk, czyli "German Army Parachutist Kevlar Helmet" :). Zastanawia mnie jeszcze sprawa żołnierzy odbywających służbę zasadniczą w Division Spezielle Operationen, a mianowicie które jej "części składowe" są w pełni zawodowe. Dziękuję Wam za odpowiedzi na moje pytania. Pozdrawiam, Tomek Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted August 29, 2007 Report Share Posted August 29, 2007 Hmmm... A nie jest przypadkiem tak, że cała DSO jest w pełni zawodowa? Nie wiem w sumie, nie znam statystyk, ale myślę, że jeżeli zdarza się tam poborowy to najwyżej w magazynie, albo czyszcząc toalety. Ale specjalistą od struktury armii nie jestem - mogę się mylić. Co do hełmu to znaleźć go będzie bardzo ciężko, a jak już się znajdzie to za kosmiczne pieniądze (i to raczej przez e-bay - wiem bo często prześwietlam aukcje w poszukiwaniu hełmu dla siebie), więc lepiej sobie odpuść na starcie. Na początek najlepiej poszukaj jakiejś w miarę taniej kamizelki Mehlera, i dopiero później kompletuj rzadszy sprzęt. Ronin Quote Link to post Share on other sites
Dingo Posted August 29, 2007 Report Share Posted August 29, 2007 (edited) http://img115.imageshack.us/my.php?image=w...pezielleea0.png[/img] DSO składa się na dzień dzisiejszy z: Stabskompanie Division Spezielle Operationen (Regensburg) Luftlandebrigade 26 (Saarlouis) Luftlandebrigade 31 (Oldenburg) Kommando Spezialkräfte (Calw) Luftlandefernmeldekompanie 100 (Regensburg) Luftlandefernmeldekompanie 200 (Dillingen) Fernspählehrkompanie 200 (Pfullendorf) Luftlandeflugabwehrraketenbatterie 100 (Seedorf). wg. nowej struktury bw 2010 będzie wyglądała następująco: Stabskompanie Division Spezielle Operationen (Stadtallendorf) Luftlandebrigade 26 (Saarlouis) Luftlandebrigade 31 (Oldenburg) Kommando Spezialkräfte (Calw) Luftlandefernmeldebataillon (Stadtallendorf) Fernspählehrkompanie 200 (Pfullendorf) Luftlandeflugabwehrraketenbatterie 100 (Seedorf). Są to jednostki w których służą zarówno żołnierze zawodowi, kontraktowi (SaZ 02, 04, 06, 08, 12) jak i normalni poborowi (W10). Będzie to dywizja zrzeszająca 10.000 żołnierzy z landów: Niedersachsen, Saarland, Rheinland-Pfalz, Bayern oraz Baden-Württemberg. Edited August 29, 2007 by dingo Quote Link to post Share on other sites
tomek1988 Posted August 29, 2007 Author Report Share Posted August 29, 2007 (edited) Hmmm... A nie jest przypadkiem tak, że cała DSO jest w pełni zawodowa? Zadając to pytanie opierałem się na tym, co napisał wolf75, a z Jego odpowiedzi wynikało, że żołnierze służący w Fallschirmjägerbataillon 261, 263, 313 oraz 373 w dużym stopniu odbywają w nich służbę zasadniczą. Na początek najlepiej poszukaj jakiejś w miarę taniej kamizelki Mehlera, i dopiero później kompletuj rzadszy sprzęt. Zapomniałem dodać, że po prostu interesuję się między innymi militariami, w tym jednostkami powietrzno-desantowymi i zadaję Wam te pytania, by poszerzyć swoją wiedzę w tych tematach. W dodatku nigdy nie brałem udziału w żadnych imprezach ASG, mieszkam w małym mieście i nie miałem dotychczas takich możliwości :). Jednak niewykluczone, że w przyszłości zajmę się poważniej tym tematem , a wtedy taka wiedza byłaby mi przydatna, bo część rekonstrukcyjna jest dla mnie bardzo istotna. Mam nadzieję, że nie uznacie czasu poświęconego na wytłumaczenie mi tych kwestii za zmarnowany :). Co do zdania o zrzeszaniu żołnierzu z wybranych landów, jak rozumiem to ograniczenie dotyczy tylko żołnierzy służby zasadniczej? Edited August 29, 2007 by tomek1988 Quote Link to post Share on other sites
Dingo Posted August 29, 2007 Report Share Posted August 29, 2007 (edited) Są to jednostki w których służą zarówno żołnierze zawodowi, kontraktowi (SaZ 02, 04, 06, 08, 12) jak i normalni poborowi (W10). -oczywiście z wyjątkiem KSK Claw. Tam służą żołnierze zawodowi i kontraktowi (od SaZ 08) i stopnia "Feldwebel" Co do liczby 10.000 jest to przyszłościowa ilość wszystkich żołnierzy DSO. Było by to trochę dużo jeżeli mieli byśmy 10.000 tylko na służbie zasadniczej. Biorąc pod uwagę fakt że całe niemcy miały w 2006r. jakieś 34.000 żołnierzy pełniących służbę zasadniczą ;-) Edited August 29, 2007 by dingo Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted August 30, 2007 Report Share Posted August 30, 2007 No to chyba juz nie mozna nic wiecej dodac w tym temacie i zyczymy ci kolego powodzenia w twoich planach i nikt nie uznawal posieconego tobie czasu za zmarnowany, bo to ciekawa wymiana informacji. Quote Link to post Share on other sites
tomek1988 Posted August 30, 2007 Author Report Share Posted August 30, 2007 Co do liczby 10.000 jest to przyszłościowa ilość wszystkich żołnierzy DSO. Było by to trochę dużo jeżeli mieli byśmy 10.000 tylko na służbie zasadniczej. Pominąłem fakt 10000 żołnierzy, po prostu ciężko mi uwierzyć, że tylko ludzie z wybranych landów mogą służyć zawodowo w DSO. Bo miejsce zamieszkania chyba niekoniecznie świadczy o tym, że ktoś jest bardziej "über" :). zyczymy ci kolego powodzenia w twoich planach Dziękuję i jednocześnie przepraszam za ten OT, moja ewentualna kolejna wypowiedź w tym temacie będzie już dotyczyła "wyposażenia żołnierza BW". Quote Link to post Share on other sites
Dingo Posted August 30, 2007 Report Share Posted August 30, 2007 (edited) przepraszam ale chyba źle sprecyzowałem moją wypowiedź. Nie chodzi tutaj wyłącznie o żołnierzy z wybranych landów. Główną część tej dywizji stanowią owi żołnierze, ale jeśli ktoś z np. Rostoku chciałby się tam dostać to podejrzewam że jego podanie o przeniesienie zostało by pozytywnie rozpatrzone. Edited August 30, 2007 by dingo Quote Link to post Share on other sites
Foox Posted August 4, 2008 Report Share Posted August 4, 2008 A czym dokładnie różnią się buty skoczków? Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted August 5, 2008 Report Share Posted August 5, 2008 A czym dokładnie różnią się buty skoczków? Wcześniejsze modele różniły się zasadniczo. Od czasu wprowadzenia nowego modelu obuwia, tj. model 2000 lub 2005, nie ma już specjalnego podziału i skoczkowie używają standartowych butów. Jako materiał poglądowy sugeruje stronkę Bundeswehry, na temat Fallschirmjäger Quote Link to post Share on other sites
Foox Posted August 5, 2008 Report Share Posted August 5, 2008 (edited) Dzięki, niemiecki znam wprawdzie słabiutko, ale coś zrozumiem :). Mam jeszcze pare pytań co do skoczków, ale to w innym wątku by tu nie robić syfu. Czy kamizelko-chestrig TacGear'a, a raczej jego pierwowzór był już w użyciu za czasów służby G3A3? Edited August 5, 2008 by Foox Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted August 6, 2008 Report Share Posted August 6, 2008 Nie. Z drugiej strony G3 jest nadal w użyciu (jako karabin wyborowy) więc połączenie nie będzie aż tak niezgodne z konwencją ;). Ronin Quote Link to post Share on other sites
Foox Posted August 6, 2008 Report Share Posted August 6, 2008 Szkoda, ale w takim razie co bym mógł mieć by pogodzić G3 i spadochroniarza, a jednocześnie być zgodny z prawdą? Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted August 6, 2008 Report Share Posted August 6, 2008 "Kamizelkę KSK" - jest bardzo często wykorzystywana przez spadochroniarzy DSO: Ronin Quote Link to post Share on other sites
Foox Posted August 6, 2008 Report Share Posted August 6, 2008 To, że tą kamizelkę skoczki lubią to wiedziałem :). Tylko na początek pasowało by mi coś tańszego (w poruwaniu do niej to taniego :P), ale jak najbliższe "prawdy". Dopiero zaczynam kompletowanie szprzętu. Quote Link to post Share on other sites
Seba_stian Posted February 23, 2010 Report Share Posted February 23, 2010 Mam pytanie odnośnie Fallschirmjäger. Znalałem parę wersji i ciekawi mnie, które do czego służą. http://www.asmc.de/en/Insignia/BW-Beret-In...-cloth12-p.html http://www.asmc.de/en/Insignia/BW-Beret-In...ara-gold-p.html http://www.asmc.de/en/Insignia/BW-Beret-In...-cloth10-p.html http://www.asmc.de/en/Insignia/BW-Beret-In...a-metall-p.html I czy szarotka jest używana przez Fallschirmjäger (bo tak mi się o uszy obiło)? http://www.asmc.de/en/Insignia/Pins/Pin-mi...delweiss-p.html I ostatnie pytanko. Czy to jest po porstu bajer czy jest coś takiego używane powszechnie? http://www.asmc.de/en/Insignia/Pins/Pin-mini-Eagle-p.html Z góry dzięki za pomoc i jak napisałem jakieś głupoty to przepraszam. :) Quote Link to post Share on other sites
Aliant Posted February 23, 2010 Report Share Posted February 23, 2010 (edited) Co do koloru blach to nie jestem pewien, niech ktoś mądrzejszy się wypowie. Ta blacha: Jest oddziałów dalekiego zwiadu. Szarotka jest charakterystycznym znakiem tylko i wyłącznie Gebirgsjagerów. Edited February 23, 2010 by Aliant Quote Link to post Share on other sites
Seba_stian Posted February 23, 2010 Report Share Posted February 23, 2010 Ok. To jedną sprawę już wyjaśniliśmy. Czekam na resztę. :) Quote Link to post Share on other sites
Jurgen Posted February 23, 2010 Report Share Posted February 23, 2010 Szarotka jest charakterystycznym znakiem tylko i wyłącznie Gebirgsjagerów. Tutaj muszę się nie zgodzić. Prawo do noszenia szarotki, tym razem na berecie, ma jeszcze Panzergrenadierbataillon 112, ale jest to swoisty wyjątek... ;-) @Seba_stian Ten mały Adler to tylko taki bajerek. ;-) Jeżeli chodzi o blachy to ja nie spotkałem się z użyciem innych niż ta standardowa: (u oficerów wyższych widuje się jeszcze czasem te wersje wyszywane...) Quote Link to post Share on other sites
Aliant Posted February 23, 2010 Report Share Posted February 23, 2010 Tutaj muszę się nie zgodzić.Prawo do noszenia szarotki, tym razem na berecie, ma jeszcze Panzergrenadierbataillon 112, ale jest to swoisty wyjątek... icon_wink3.gif Troche mnie tą informacją zaintrygowałeś. Teraz tak na szybko sprawdziłem wikipedie i faktycznie coś w tym jest: http://de.wikipedia.org/wiki/Panzerbrigade_24 Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted February 23, 2010 Report Share Posted February 23, 2010 Potwierdzam informację podaną przez Jurgena. Zgodnie z ZDv 37/10: 540. EdelweißSoldaten von festgelegten Truppenteilen des Wehrbereichskommandos VI/l. Gebirgsdivision, der Jägerbrigade 37 und der Gebirgs- und Winterkampfschule tragen am Barett zusätzlich zum Barettabzeichen ihrer Truppengattung (Nr. 541) und an der Bergmütze ein altsilberfarbenes, metallgeprägtes Edelweiß mit goldfarbenen Staubgefäßen. Na potwierdzenie: Ronin Quote Link to post Share on other sites
Seba_stian Posted February 23, 2010 Report Share Posted February 23, 2010 Dzięki wszystkim za pomoc. :) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts