Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

gumka HU prz cm.028

Recommended Posts

witam, dzisiaj założyłem silikonowa gumkę HU guardera do mojego ak cymy cm.028. Pierwszy raz to robiłem wiec możliwe ze zrobiłem coś źle ale wszystko wchodziło jak należy.

Złożyłem go do kupy, postrzelałem i zamiast strzelać lepiej strzela beznadziejnie, kulki lecą w dół po 10 metrach, zdaje mi się ze są podkręcane w dół a nie w górę, dźwięk karabinu bardzo się zmienił.:( Proszę o pomoc jestem troszkę zielony więc prośże o wyrozumiałość :P

z góry thx

wydawało mi sie że inaczej zamontowana nie może być, jutro rozbiorę go jeszcze raz, macie może jakiś poradnik jak to powinno wyglądać? Gumka która była w stoku jest o wiele cieńsza i bardziej miękka, gdy teraz chce podkręcić hopka ciężej się go nastawia, tzn. jest większy opór na tym suwaku

Wytłumiony dźwięk to niedobra oznaka. W przypadku swobodnego przepływu powietrza dźwięk powinien być bardziej piskliwy. Ja sam wytłumiony dźwięk miałem w swoim CA i skończyło się to na kilku wymienionych zębatkach tłokowych i zjechanym tłoku.. dzięki "fachowości" panów z gunsmitha którzy zamiast przepchnąć zablokowaną kulkę wsadzali ciągle nowe i nowe bebechy GB. Zgadywałbym że dysza nie wchodzi prawidłowo do komory HU i blokuje się gdzieś na czymś.

Trzeba zwrócić uwagę na to czy dysza działa prawidłowo. To znaczy czy posuwa się do przodu i do tyłu jak należy. Jak napisał Cyrek sprawdzić czy dysza nie jest przytkana, ułamana, czy nie ma nic w środku

Wypadałoby też rozkręcić GB i sprawdzić układ głowicy tłoka/dyszy/popychacza.

Przy montowaniu komory i hopka zwróć uwagę na to czy głowica gumki hopka swobodnie wchodzi do komory. Jeżeli musisz ją wtykać bo jest szersza niż średnica otworu to znaczy że jest po gumce bo została rozepchana od niewłaściwej pracy dyszy. W wyniku "fachowej naprawy" gunsmitha nieprawidłowo działająca dysza w połączeniu z zaklinowaną kulką powiększyły średnicę otworu gumki hop-up. (Ewentualnie zostaje taśma teflonowa)

Wsadzając gumkę hopka dobrze jest przesmarować ją wcześniej (najlepiej) gumi-protectantem albo olejem silikonowym, ale tylko od zewnątrz. Hop-up w silokonie traci swoje właściwości.

thx panowie bardzo :) w dyszy miałem pół kulki, pierwszy raz to widziałem wiec wyglądało to dla mnie normalnie. Dzwiek jest jaki miał być, tylko kulki i hopek w dół podkręca, może jednak odwrotnie założyłem :P w ogole da sie to zrobic odwrotnie?