lowig Posted August 16, 2008 Report Share Posted August 16, 2008 witam, dzisiaj założyłem silikonowa gumkę HU guardera do mojego ak cymy cm.028. Pierwszy raz to robiłem wiec możliwe ze zrobiłem coś źle ale wszystko wchodziło jak należy. Złożyłem go do kupy, postrzelałem i zamiast strzelać lepiej strzela beznadziejnie, kulki lecą w dół po 10 metrach, zdaje mi się ze są podkręcane w dół a nie w górę, dźwięk karabinu bardzo się zmienił.:( Proszę o pomoc jestem troszkę zielony więc prośże o wyrozumiałość :P z góry thx Quote Link to post Share on other sites
0L0 Posted August 16, 2008 Report Share Posted August 16, 2008 Możliwe, że uszkodziłeś gumkę podczas montażu, lub kulki blukują się o podwijający się kołnierz. Dobrze założyłeś dystanser? Tak czy inaczej wybrałeś chyba jangorszą z możliwych gumek do nauki montażu ;) Quote Link to post Share on other sites
lowig Posted August 16, 2008 Author Report Share Posted August 16, 2008 wydawało mi sie że inaczej zamontowana nie może być, jutro rozbiorę go jeszcze raz, macie może jakiś poradnik jak to powinno wyglądać? Gumka która była w stoku jest o wiele cieńsza i bardziej miękka, gdy teraz chce podkręcić hopka ciężej się go nastawia, tzn. jest większy opór na tym suwaku Quote Link to post Share on other sites
Cyrek Posted August 16, 2008 Report Share Posted August 16, 2008 Przy zakładaniu gumki dobrze jest użyć jakiegoś olejku. Ja tak robię bo inaczej można ją zniszczyć. Jak nie masz nic pod ręka to chociaż pośliń końcówkę lufy. No a skoro podkręca w dół to może założyłeś ją odwrotnie:P Quote Link to post Share on other sites
lowig Posted August 17, 2008 Author Report Share Posted August 17, 2008 dzisiaj rozebrałem go jeszcze raz, zdjąłem gumkę i założyłem. Podczas strzelania kulka jest podkręcana tak jak ma byc leci prosto ale strasznie wolno po 15-25 metrach spada :( a głos strzału znacznie sie wytłumił. Pomocy :( Quote Link to post Share on other sites
Cyrek Posted August 17, 2008 Report Share Posted August 17, 2008 A oglądnąłeś dobrze gumkę czy nie ma żadnej dziurki? Może za bardzo hop-up ustawiłeś i kulka ledwo przelatuje. Quote Link to post Share on other sites
lowig Posted August 17, 2008 Author Report Share Posted August 17, 2008 gumka była nienaruszona zakaladalem ja 3 razy i to samo, dźwięk karabinu bardzo sie zmienił, jest wytłumiony czy możliwe ze to nie od gumki? Dzisiaj chyba załoze stara gumkę :/ Quote Link to post Share on other sites
Cyrek Posted August 17, 2008 Report Share Posted August 17, 2008 No chyba, że coś po prostu Ci w lufie siedzi. W gorszym wypadku dysza jest niedrożna albo uszkodzona. Quote Link to post Share on other sites
lowig Posted August 17, 2008 Author Report Share Posted August 17, 2008 lufa jest czysta chyba z 10 razy ja oglądałem, jestem troche zielony, jak wyglada ta dysza i gdzie sie znajduje? Quote Link to post Share on other sites
Cyrek Posted August 17, 2008 Report Share Posted August 17, 2008 To jest ten cycek, który wystaje z GB i wchodzi do komory hop-up. Spróbuj zobaczyć czy nie jest czymś przytkany, albo ułamany z którejś strony. Quote Link to post Share on other sites
cziman Posted August 18, 2008 Report Share Posted August 18, 2008 Wytłumiony dźwięk to niedobra oznaka. W przypadku swobodnego przepływu powietrza dźwięk powinien być bardziej piskliwy. Ja sam wytłumiony dźwięk miałem w swoim CA i skończyło się to na kilku wymienionych zębatkach tłokowych i zjechanym tłoku.. dzięki "fachowości" panów z gunsmitha którzy zamiast przepchnąć zablokowaną kulkę wsadzali ciągle nowe i nowe bebechy GB. Zgadywałbym że dysza nie wchodzi prawidłowo do komory HU i blokuje się gdzieś na czymś. Trzeba zwrócić uwagę na to czy dysza działa prawidłowo. To znaczy czy posuwa się do przodu i do tyłu jak należy. Jak napisał Cyrek sprawdzić czy dysza nie jest przytkana, ułamana, czy nie ma nic w środku Wypadałoby też rozkręcić GB i sprawdzić układ głowicy tłoka/dyszy/popychacza. Przy montowaniu komory i hopka zwróć uwagę na to czy głowica gumki hopka swobodnie wchodzi do komory. Jeżeli musisz ją wtykać bo jest szersza niż średnica otworu to znaczy że jest po gumce bo została rozepchana od niewłaściwej pracy dyszy. W wyniku "fachowej naprawy" gunsmitha nieprawidłowo działająca dysza w połączeniu z zaklinowaną kulką powiększyły średnicę otworu gumki hop-up. (Ewentualnie zostaje taśma teflonowa) Wsadzając gumkę hopka dobrze jest przesmarować ją wcześniej (najlepiej) gumi-protectantem albo olejem silikonowym, ale tylko od zewnątrz. Hop-up w silokonie traci swoje właściwości. Quote Link to post Share on other sites
Azur Posted August 18, 2008 Report Share Posted August 18, 2008 Tak jak napisał Cziman. Jeżeli nadal będzie lipa, nie otwieraj GB tylko 1) daj to komuś ze środowiska do obejrzenia, oczywiście musi się na tym znać 2) wyślij na gwarancję. Quote Link to post Share on other sites
lowig Posted August 18, 2008 Author Report Share Posted August 18, 2008 thx panowie bardzo :) w dyszy miałem pół kulki, pierwszy raz to widziałem wiec wyglądało to dla mnie normalnie. Dzwiek jest jaki miał być, tylko kulki i hopek w dół podkręca, może jednak odwrotnie założyłem :P w ogole da sie to zrobic odwrotnie? Quote Link to post Share on other sites
marys1 Posted August 18, 2008 Report Share Posted August 18, 2008 Raczej sie nie da... Może gumka się nie dotarła jeszcze lub jest czymś zalana. Przestrzelaj trochę i zobaczysz czy da to jakiś efekt. Quote Link to post Share on other sites
lowig Posted August 19, 2008 Author Report Share Posted August 19, 2008 przez ta gumkę przeleciało już grubo ponad 1k kulek wiec... :/ Quote Link to post Share on other sites
Cyrek Posted August 19, 2008 Report Share Posted August 19, 2008 A może założyłeś dobrze gumkę ale całą lufę wsadziłeś odwrotnie w komorę. Quote Link to post Share on other sites
Kalashnikov Posted August 20, 2008 Report Share Posted August 20, 2008 A dystanser wsadziłeś? Zamontuj stockową i zobacz czy podkręca. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts