splinter Posted August 17, 2008 Report Share Posted August 17, 2008 Witam,postanowiłem samodzielnie wykonać pakiet,posłużyły mi do tego dwie baterie: 8,4v 1400mah intellect i 8,4V 1100mah jakaś chińska. Wiem że nie najlepiej jest łączyć różne od siebie ogniwa,ale postanowiłem spróbować. Wszystko wydaje się ok,bateria nie naładowana ruszała silniczek aega, ale po podłączeniu do ładowarki czerwone światełko powoli zaczęło przygasać aż w końcu zgasło. W pierwszej chwili pomyślałem że może źle podłączyłem do ładowarki lecz po odwrotnym podłączeniu dzieje się to samo. Nie wiem w takim razie co jest nie tak,ładowarka na pewno sprawna. Czy możliwe że gdzieś popełniłem błąd typu podłączenie minusa z minusem ? Sprawa jest o tyle dziwna, że "sprawdzając językiem" kabelki, czy podłączając wspomniany silniczek,wszystko wskazuje na to że prąd jest. Więc jak wytłumaczyć zachowanie ładowarki która na innych pakietach nie robi takich jaj? Podejrzewam siebie o jakiś prosty błąd tyle że sam go sobie póki co nie znalazłem! Quote Link to post Share on other sites
przemek10 Posted August 17, 2008 Report Share Posted August 17, 2008 Spotkałem się raz z takim zachowaniem ładowarki , robi się tak gdy podepniesz kable na odwrót . Inne batki ładuje normalnie ? Quote Link to post Share on other sites
splinter Posted August 17, 2008 Author Report Share Posted August 17, 2008 robi się tak gdy podepniesz kable na odwrót U mnie dzieje się tak w obu przypadkach,kombinacji podłączenia jest aż 2. Na innych batkach jest jak najbardziej prawidłowo. Quote Link to post Share on other sites
JarekM Posted August 17, 2008 Report Share Posted August 17, 2008 (edited) Witam,postanowiłem samodzielnie wykonać pakiet,posłużyły mi do tego dwie baterie: 8,4v 1400mah intellect i 8,4V 1100mah jakaś chińska. Wiem że nie najlepiej jest łączyć różne od siebie ogniwa,ale postanowiłem spróbować. Wszystko wydaje się ok,bateria nie naładowana ruszała silniczek aega, ale po podłączeniu do ładowarki czerwone światełko powoli zaczęło przygasać aż w końcu zgasło. W jak ładowarka ?? taka prosta ?? czy może jakaś mikroprocesorowa ?? Edited August 17, 2008 by JarekM Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted August 17, 2008 Report Share Posted August 17, 2008 Jeśli to jakaś mądrzejsza ładowarka to może mieć problem z wykryciem pojemności pakietu. Quote Link to post Share on other sites
JarekM Posted August 17, 2008 Report Share Posted August 17, 2008 Jeśli to jakaś mądrzejsza ładowarka to może mieć problem z wykryciem pojemności pakietu. dokładnie o tym samym pomyślałem, że może być mądrzejsza od właściciela, prosta ładowarka, bez rozpoznawania ilości pakietów powinna sobie poradzić z naładowaniem, o ile kolega połączył obie baterie równolegle... w końcu napięcie pozostało takie same, tylko pojemnośc się zwiększyła... inna kwestia, czy ładowarka posiada odpowiednią wydajność prądową... może w tym leży problem Quote Link to post Share on other sites
splinter Posted August 17, 2008 Author Report Share Posted August 17, 2008 Ładowarka to prosty Ansman 9,6V. Bateria składa się teraz z 10 ogniw,tzn że wszystko montowałem od początku, pod kolbe sf. 7 z nich jest intellecta a 3 z chińskiej baterii. Tak to wygląda. Quote Link to post Share on other sites
cziman Posted August 17, 2008 Report Share Posted August 17, 2008 A czy rozładowałeś obie baterie przed zlutowaniem? Być może jedno ogniwo jest naładowane drugie nie. Inna sprawa że taka bateria ma sporo większą pojemność, więc i prąd ładowania musi być większy. Quote Link to post Share on other sites
jakubskate Posted August 17, 2008 Report Share Posted August 17, 2008 Albo spaliłeś ogniwo/ogniwa przy lutowaniu. I mogą się różne rzeczy dziać. Sprawdź multimetrem wszystkie ogniwa. Quote Link to post Share on other sites
JarekM Posted August 18, 2008 Report Share Posted August 18, 2008 Ładowarka to prosty Ansman 9,6V. Bateria składa się teraz z 10 ogniw,tzn że wszystko montowałem od początku, pod kolbe sf. 7 z nich jest intellecta a 3 z chińskiej baterii. Tak to wygląda. różnica między ogniwem Intellect (1400mAh) a chińskim (1100 mAh) tez może miec znaczenie..... Quote Link to post Share on other sites
splinter Posted August 18, 2008 Author Report Share Posted August 18, 2008 A czy rozładowałeś obie baterie przed zlutowaniem? Tak. Albo spaliłeś ogniwo/ogniwa przy lutowaniu. Są sprawne. Inna sprawa że taka bateria ma sporo większą pojemność, więc i prąd ładowania musi być większy. Może do tego żeby ja szybciej naładować,ale na pewno nie przejawiałoby się to gaśnięciem światełka na ładowarce,bynajmniej takie moje zdanie. różnica między ogniwem Intellect (1400mAh) a chińskim (1100 mAh)tez może miec znaczenie..... Możliwe,ale czy nie przejawiałoby się to mniejszą wydajnością takiego pakietu? Ładowarka powinna to po prostu ładować,bez gadania. Quote Link to post Share on other sites
Yautja Posted August 18, 2008 Report Share Posted August 18, 2008 A czy ta ładowarka nie ładuje maksimum baterii 9,6V ? Chyba problem rozwiązany :) Quote Link to post Share on other sites
radzu Posted August 18, 2008 Report Share Posted August 18, 2008 Może wytłumacz jeszcze raz jak tyś to połączył bo nie rozumiem, 7 i 3 ogniwa chmm na dobrą sprawę można połączyć tylko szeregowo otrzymując batkę 12V której za cholerę nie naładujesz ładowarką 9,6V, a jeśli podłączasz to równolegle +do+ i -do- to tym bardziej jest to bez sensu bo z tych 7 będą się ładować te 3, następnie będą się przeładowywać, grzać i tym sposobem uszkodzą się zarówno te 3 - z przeładowania i te 7 - z zbyt głębokiego rozładowania. Inna sprawa to nie powinno się w żadnym wypadku łączyć ogniw różnych firma w szczególności różnych pojemności, ogniwa te mają różne charakterystyki ładowania i rozładowania przez co przy połączeniu szeregowym będą problemy z prawidłowym naładowaniem wszystkich ogniw, a przy połączeniu równoległym (oczywiście można łączyć tylko tą samą ilość ogniw) może powodować szybkie samorozładowywanie się pakietu. Quote Link to post Share on other sites
splinter Posted August 19, 2008 Author Report Share Posted August 19, 2008 Dzięki serdeczne za odpowiedzi/uwagi 8) Do zamknięcia :-P Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts