Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

USMC Boots - jakie i gdzie kupić?

Recommended Posts

Posted

Albo na quanticoboot.com, w przeciwieństwie do ebay ceny są wysokie, ale duży wybór. Kiedy przeglądałem ich ofertę to z butów USMC brakuje chyba tylko tych nowych górskich dannerów USMC i Belli 790 w CB.

Posted (edited)

Belle 500 są z gore i cambrelle (To te z linka w pierwszym poście identyczne jak 550ST i 590, ale z gore zamiast coolmaxu), poza tym jest jeszcze model 790 dla korpusu, od zwykłych 790 różni się kolorem (Wersja USMC oczywiście w CB i z EGA na pięcie) i językiem, który jest zrobiony z cordury, a nie ze skóry jak w "zwykłych" 790 i wyglądają tak:

f74a423c8e59d4f8.jpg

Edited by aciepk
Posted (edited)

Cholera powoli zaczynam się gubić :D

Mam teraz dylemat, czy wziąć z gore czy też nie... Wszak wiosna i jesień bywają u nas ciepłe....Ale i czasem popada albo przymrozi ;]

Edited by Bartess
Posted

Ja używam cało rocznie bellevilli 500 z gore i nie narzekam. W lato nie jest goręcej niż w butach trekingowych Hi-teca których też czasem używam. W zimie polecam parę dobrych skarpet współpracujących z membraną w bucie.

Posted

Trochę tańsze i gorsze jakościowo. Jakość Batesów się ostatnio pogorszyła.

Póki co używam od czerwca - więc nie wiem jak będzie całorocznie, chętnie napiszę po jakimś czasie.

mi podeszwa pasuje ;)

Posted (edited)

Batesy z Gore. Używałem różne buciki i te są najodpowiedniejsze dla mnie.

BTW. Mam jakąś PONOĆ wersje przebajerzoną bo kupiłem je wtedy, kiedy na marpata trzeba było po dzikich krajach z piką polować. nawet przeczytałem, że mają kevlar w podeszwie, pięcie i czubku (sic!). Jest to wersja w CB z logiem USMC a rok zakupu to jakoś 2004. (kupiłem od znajomego. Informacje mam ze Ebaya, po obserwacji pewnej/ych aukcji, a nie od niego ;)

A właśnie do tej pory nic się nie zepsuło, nic się nie obtarło (poza wsadzeniem podeszwy do ogniska). Chociaż musze ewidentie pwoeidzieć, że są "ciężkie", ale nogi nawet od długiego 4-6 dniowego noszenia nie bolą (nie mówię o ciągłym marszu bo nie wiem)

PS: Troche tańsze itd. Chc3e tylko pwoeidzieć, ze zapłaciłem za nie tyle, że wtedy to tylko najlepsze dannery mogły mnie pobić ;).

Edited by Flame
Posted

Witam,

przeokrutnie sie pogubiłem i podejżewam ze nie jestem sam, a jestem zainteresowany tematem (550 ST ).

http://allegro.pl/item423906471_belleville...azja_11_5r.html

Napiszcie co to jest.

550 ST ? Cold weather ? :???: To w koncu jest 550 z gore oraz bez niego ? (metka)

Na stronie belleville jest tylko jeden rodzaj - hot weather.

Swoja drogą napiszcie jak jest z przemakalnościa tych butów. Koniecznie chce 550siątki a nie wiem jak sie beda sprawowaly np w deszczu albo chociaz w wilgotnej trawie.

Z niecierpliwościa czekam na odp. i pozdrawiam

Posted (edited)

To są belleville model 500. Nie żadne 550 z gore, ale oddzielny model tak jak belle 590 (Czyli model 550ST bez metalu w czubie).

A jak będzie z przemakalnością? Normalnie jak to z butami ze skóry typu fleshout, czyli skóra w końcu nasiąknie, ale jeżeli pod spodem jest gore to już dalej woda nie przejdzie.

Edited by aciepk
Posted

Zwał jak zwał. Ja nigdzie w necie belleville 500 nie znalazłem. Może nie umiem szukać. Bądź tak miły i zapodaj jakimś linkiem do sklepu/ebay gdzie moge kupić nowe takie buty (podkreślam, wygląd 550 ST ale z GORE).

Powiedźcie czy dobrze rozumuje,

modele z gore (np 790) nie przemakają, a modele bez gore, przemakają, ale szybko schną, tak ?

Pozdrawiam

Posted

AD. Aukcji z allegro nie musialeś mi podawać bo parę postów wyżej podałem link podobnych ale z aukcji zakończonej (korzystniejszy rozmiar, niż ten XW) - wychodze na durnia :-F

AD. Szczrze mówiąc, na początku nie wierzyłem w to co mówisz o tych 500, że w ogole jest coś takiego, ale faktycznie, jest, z innych źródeł także sie dowiedziałem, że to TO o co mi chodzi, także zwracam honor ;-)

Swoją drogą, może ktoś wie gdzie będzie taniej, cena z linka jest okrutna, nie mówiąc o vacie i cle do tego... To jakiś unikat ten model. Z każdą minutą coraz bardziej mi na tych butach zależy. To chyba to GORE tak na mnie działa :lol:

AD. Czyli skórka przesiąknie i tak, ale wode zatrzyma GORE?

I dalej nie pójdzie?

I nie będe miał mokrej nogi ?

Sorry ale, chcę mieć pewność ;-)

Posted

AD. Czyli skórka przesiąknie i tak, ale wode zatrzyma GORE?

I dalej nie pójdzie?

I nie będe miał mokrej nogi ?

Sorry ale, chcę mieć pewność ;-)

I tak, i nie.

Membrana zatrzyma wodę, owszem, ale tylko do pewnego stopnia (tzn. dużo wody i długie namaczanie = membrana przesiąknie). I jest jeszcze sprawa o której się nie myśli czyli wydajność membrany. Otóż wydajność Gore jest wysoka, ale ograniczona, oznacza to, że membrana może wypuścić w określonym czasie określoną ilość pary wodnej, jeśli wydzielasz więcej potu to stopę i tak będziesz miał mokrą od potu właśnie. Tak tylko, żeby bardziej skomplikować wybór ;)