Bartess Posted August 25, 2008 Report Share Posted August 25, 2008 Witam, planuję zakup butów usmc z przeznaczeniem do korzystania z nich na wiosnę oraz jesień. Tych butów jest chyba kilka typów lecz nie wiem które będą najlepsze. ps.korzystałem z opcji "szukaj" ;) chodzi mi o buty tego typu: http://allegro.pl/item423904337_belleville...azja_9_5xw.html Czy znacie miejsce, w którym mogę dostać buty tego rodzaju w każdym rozmiarze? Quote Link to post Share on other sites
Wolf.Tns Posted August 25, 2008 Report Share Posted August 25, 2008 Ebay.com Quote Link to post Share on other sites
aciepk Posted August 25, 2008 Report Share Posted August 25, 2008 Albo na quanticoboot.com, w przeciwieństwie do ebay ceny są wysokie, ale duży wybór. Kiedy przeglądałem ich ofertę to z butów USMC brakuje chyba tylko tych nowych górskich dannerów USMC i Belli 790 w CB. Quote Link to post Share on other sites
Samuraj Jack Posted August 25, 2008 Report Share Posted August 25, 2008 Jak mówisz, to generalnie całoroczne :) wiec tylko z membraną Gore-Tex. Ja używam Bellevilli 550 HotWeather, polecam chociażby dlatego, że są bardzo wygodne, a i najlepiej pasują do USMC. Quote Link to post Share on other sites
Bartess Posted August 25, 2008 Author Report Share Posted August 25, 2008 I korzystasz z tych 550 caly rok? Zero problemów? :) Quote Link to post Share on other sites
PieTrzaK Posted August 25, 2008 Report Share Posted August 25, 2008 Kolega śmiga w 550tkach cały rok i nie narzeka ;] Quote Link to post Share on other sites
Bartess Posted August 25, 2008 Author Report Share Posted August 25, 2008 Dzięki chłopaki :) Quote Link to post Share on other sites
Samuraj Jack Posted August 25, 2008 Report Share Posted August 25, 2008 No ja mam ST, więc że tak powiem, czubki mi nie przemakają :P Ale jak mają być całoroczne, to radzę z Gore ;) Quote Link to post Share on other sites
Bartess Posted August 25, 2008 Author Report Share Posted August 25, 2008 Hmm no właśnie na zimę mam czarne belleville z goretexem. A szukam czegoś na ciepłą wiosnę i jesień. Czyli 550 bez gore-tex i bez metalowego czubka. Chyba :/ Quote Link to post Share on other sites
PieTrzaK Posted August 25, 2008 Report Share Posted August 25, 2008 550st są bez gore - po prostu, wersja z gore nie istnieje. Tak samo jak nie ma 550st bez czuba :) Wersja identyko jak 550st ale bez czuba to 590. Dobrze mówię? Quote Link to post Share on other sites
aciepk Posted August 25, 2008 Report Share Posted August 25, 2008 (edited) Belle 500 są z gore i cambrelle (To te z linka w pierwszym poście identyczne jak 550ST i 590, ale z gore zamiast coolmaxu), poza tym jest jeszcze model 790 dla korpusu, od zwykłych 790 różni się kolorem (Wersja USMC oczywiście w CB i z EGA na pięcie) i językiem, który jest zrobiony z cordury, a nie ze skóry jak w "zwykłych" 790 i wyglądają tak: Edited August 25, 2008 by aciepk Quote Link to post Share on other sites
Walker86 Posted August 25, 2008 Report Share Posted August 25, 2008 Ja mam 550 HW i z czubem. A przymierzam się do zakupu z gore. W każdym bądź razie komfort jest niesamowity :-F Quote Link to post Share on other sites
Bartess Posted August 25, 2008 Author Report Share Posted August 25, 2008 (edited) Cholera powoli zaczynam się gubić :D Mam teraz dylemat, czy wziąć z gore czy też nie... Wszak wiosna i jesień bywają u nas ciepłe....Ale i czasem popada albo przymrozi ;] Edited August 25, 2008 by Bartess Quote Link to post Share on other sites
madjong Posted August 25, 2008 Report Share Posted August 25, 2008 (edited) Ja mam trochę tańsze niż bellki, też USMC Approved, Bates 85501. Mają gore i są zajebiste. Zero przemakania itd. Edited August 25, 2008 by madjong Quote Link to post Share on other sites
aciepk Posted August 25, 2008 Report Share Posted August 25, 2008 Trochę tańsze i gorsze jakościowo. Jakość Batesów się ostatnio pogorszyła. Quote Link to post Share on other sites
Samuraj Jack Posted August 25, 2008 Report Share Posted August 25, 2008 Miałem 85501, mi w nich nieodpowiada podeszwa, a tak są dość wygodne. :roll: Quote Link to post Share on other sites
brok Posted August 25, 2008 Report Share Posted August 25, 2008 Ja używam cało rocznie bellevilli 500 z gore i nie narzekam. W lato nie jest goręcej niż w butach trekingowych Hi-teca których też czasem używam. W zimie polecam parę dobrych skarpet współpracujących z membraną w bucie. Quote Link to post Share on other sites
madjong Posted August 26, 2008 Report Share Posted August 26, 2008 Trochę tańsze i gorsze jakościowo. Jakość Batesów się ostatnio pogorszyła. Póki co używam od czerwca - więc nie wiem jak będzie całorocznie, chętnie napiszę po jakimś czasie. mi podeszwa pasuje ;) Quote Link to post Share on other sites
Flame Posted August 26, 2008 Report Share Posted August 26, 2008 (edited) Batesy z Gore. Używałem różne buciki i te są najodpowiedniejsze dla mnie. BTW. Mam jakąś PONOĆ wersje przebajerzoną bo kupiłem je wtedy, kiedy na marpata trzeba było po dzikich krajach z piką polować. nawet przeczytałem, że mają kevlar w podeszwie, pięcie i czubku (sic!). Jest to wersja w CB z logiem USMC a rok zakupu to jakoś 2004. (kupiłem od znajomego. Informacje mam ze Ebaya, po obserwacji pewnej/ych aukcji, a nie od niego ;) A właśnie do tej pory nic się nie zepsuło, nic się nie obtarło (poza wsadzeniem podeszwy do ogniska). Chociaż musze ewidentie pwoeidzieć, że są "ciężkie", ale nogi nawet od długiego 4-6 dniowego noszenia nie bolą (nie mówię o ciągłym marszu bo nie wiem) PS: Troche tańsze itd. Chc3e tylko pwoeidzieć, ze zapłaciłem za nie tyle, że wtedy to tylko najlepsze dannery mogły mnie pobić ;). Edited August 26, 2008 by Flame Quote Link to post Share on other sites
dude1 Posted August 26, 2008 Report Share Posted August 26, 2008 Witam, przeokrutnie sie pogubiłem i podejżewam ze nie jestem sam, a jestem zainteresowany tematem (550 ST ). http://allegro.pl/item423906471_belleville...azja_11_5r.html Napiszcie co to jest. 550 ST ? Cold weather ? :???: To w koncu jest 550 z gore oraz bez niego ? (metka) Na stronie belleville jest tylko jeden rodzaj - hot weather. Swoja drogą napiszcie jak jest z przemakalnościa tych butów. Koniecznie chce 550siątki a nie wiem jak sie beda sprawowaly np w deszczu albo chociaz w wilgotnej trawie. Z niecierpliwościa czekam na odp. i pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
aciepk Posted August 26, 2008 Report Share Posted August 26, 2008 (edited) To są belleville model 500. Nie żadne 550 z gore, ale oddzielny model tak jak belle 590 (Czyli model 550ST bez metalu w czubie). A jak będzie z przemakalnością? Normalnie jak to z butami ze skóry typu fleshout, czyli skóra w końcu nasiąknie, ale jeżeli pod spodem jest gore to już dalej woda nie przejdzie. Edited August 26, 2008 by aciepk Quote Link to post Share on other sites
dude1 Posted August 29, 2008 Report Share Posted August 29, 2008 Zwał jak zwał. Ja nigdzie w necie belleville 500 nie znalazłem. Może nie umiem szukać. Bądź tak miły i zapodaj jakimś linkiem do sklepu/ebay gdzie moge kupić nowe takie buty (podkreślam, wygląd 550 ST ale z GORE). Powiedźcie czy dobrze rozumuje, modele z gore (np 790) nie przemakają, a modele bez gore, przemakają, ale szybko schną, tak ? Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
aciepk Posted August 29, 2008 Report Share Posted August 29, 2008 Ależ proszę: http://quanticoboot.com/qb/detail.aspx?ID=552 No i aukcja na alledrogo z samej góry tego tematu: http://www.allegro.pl/item423904337_bellev...azja_9_5xw.html Tak dobrze rozumujesz, ale nie przemaka sama membrana, ponieważ skóra tak czy inaczej kiedyś zacznie nasiąkać, ale membrana nie przepuści jej dalej. Quote Link to post Share on other sites
dude1 Posted August 29, 2008 Report Share Posted August 29, 2008 AD. Aukcji z allegro nie musialeś mi podawać bo parę postów wyżej podałem link podobnych ale z aukcji zakończonej (korzystniejszy rozmiar, niż ten XW) - wychodze na durnia :-F AD. Szczrze mówiąc, na początku nie wierzyłem w to co mówisz o tych 500, że w ogole jest coś takiego, ale faktycznie, jest, z innych źródeł także sie dowiedziałem, że to TO o co mi chodzi, także zwracam honor ;-) Swoją drogą, może ktoś wie gdzie będzie taniej, cena z linka jest okrutna, nie mówiąc o vacie i cle do tego... To jakiś unikat ten model. Z każdą minutą coraz bardziej mi na tych butach zależy. To chyba to GORE tak na mnie działa :lol: AD. Czyli skórka przesiąknie i tak, ale wode zatrzyma GORE? I dalej nie pójdzie? I nie będe miał mokrej nogi ? Sorry ale, chcę mieć pewność ;-) Quote Link to post Share on other sites
Hoplita Posted August 29, 2008 Report Share Posted August 29, 2008 AD. Czyli skórka przesiąknie i tak, ale wode zatrzyma GORE? I dalej nie pójdzie? I nie będe miał mokrej nogi ? Sorry ale, chcę mieć pewność ;-) I tak, i nie. Membrana zatrzyma wodę, owszem, ale tylko do pewnego stopnia (tzn. dużo wody i długie namaczanie = membrana przesiąknie). I jest jeszcze sprawa o której się nie myśli czyli wydajność membrany. Otóż wydajność Gore jest wysoka, ale ograniczona, oznacza to, że membrana może wypuścić w określonym czasie określoną ilość pary wodnej, jeśli wydzielasz więcej potu to stopę i tak będziesz miał mokrą od potu właśnie. Tak tylko, żeby bardziej skomplikować wybór ;) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts