cziman Posted August 25, 2008 Report Share Posted August 25, 2008 (edited) Szukając po sklepach można sobie poczytać o bateriach które w teorii powinny zasilić nawet niedotarte nienasmarowane monstrum a w praktyce już przy M130 pełnią rolę co najwyżej bardzo drogiej grzałki, bo silnika ciągnąć nie chcą. Producenci podają napięcie, pojemność i to by było na tyle. Niedawno stałem się nieszczęśliwym posiadaczem baterii 9.6v 2000mAh. W teorii bateria powinna pociągnąć nawet mocno tuningowanego AEGa. Jednak jak dostałem tą baterię marki intellect do ręki okazało się że są to zwykłe zlutowane paluszki, które bardziej nadają się do radyjka na baterię niż silnika systema turbo. Będę dokładał się na zamówienie z WGC więc teraz pytanie. Zależy mi przede wszystkim na mocy baterii, tak żeby w pełni mogła wykorzystać moc silnika systema turbo. Nie chcę wcale kosmicznego RoFa więc 9.6v wystarczy w zupełności. Drugim kryterium jest żywotność, chcę żeby bateria wytrzymała więcej niż rok używania. Na pojemności mi nie zależy, choć im większa pojemność tym większy prąd. Co wybrać? Jako że podają conajwyżej markę, pojemność i napięcie nawet nie zapytam się o typ ogniwa bo nie będzie to miało sensu. Dam natomiast link: >> WGC shop dział z bateriami << Edited August 25, 2008 by cziman Quote Link to post Share on other sites
99TOMCAT Posted August 25, 2008 Report Share Posted August 25, 2008 (edited) może rozejrzyj się za lipo- 11.1v mają kosmiczny rof, 7,4 coś pomiędzy 8.4 a 9.6 ale mają bardzo dobrą wydajność prądową i do aeg węcz te słabsze są polecane. do tego w kategorii pojemność do wymiarów i wagi biją na głowę nihmy... Sam zobaczyłem je w akcji i chyba zrezygnuję z batki 9,6v na rzecz lipo 7,4v Edited August 25, 2008 by 99TOMCAT Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted August 25, 2008 Report Share Posted August 25, 2008 chyba zrezygnuję z batki 9,6v na rzecz lipo 7,4v I ładowarki na rzecz http://www.wmasg.pl/aktualnosci/ladowarka_...nicd_gandg/440/ Pozdrawiam :). Quote Link to post Share on other sites
radzu Posted August 25, 2008 Report Share Posted August 25, 2008 Jak już pisałem Ci na PW Intellect to bubel. Poza tym nie opłaca się sprowadzać akumulatorów gdyż wychodzą drożej lub podobnie jak u nas. Polecam Sanyo RC np: http://www.wgcshop.com/pcart/shopper.php?i....6V%20Batteries Jeszcze do niedawna można było u nas dostać tą batkę za 130zł, niestety batimex już jej nie prowadzi (nie polecam tego sklepu). Polecam poszukać w internetowych sklepach modelarskich ogniw Sanyo i złożyć zamówienie aby ci wykonali taką batkę jak potrzebujesz (możesz załączyć fotkę lub link z jakiegoś sklepu ASG jak powinna wyglądać). Wyjdzie taniej i pewniej. Quote Link to post Share on other sites
99TOMCAT Posted August 25, 2008 Report Share Posted August 25, 2008 I ładowarki na rzecz http://www.wmasg.pl/aktualnosci/ladowarka_...nicd_gandg/440/ Pozdrawiam :). Większość używa takich ładowarek http://www.allegro.pl/item418073935_esky_e...balancerem.html zasilane to jest wprawdzie z 12v ale jakiś zasilacz się penwie znajdzie, jak nie to pod molexa w kompie i lecimy... Jak by nie patrzeć ma balanxer a cena jest sporo niższa od mikroprocesorówki do nihm... do tego gunfire ma jakieś prymitywne do poli za 39 zł -coś ala te ładowarki manualane z zestawów od z chińskich replik.... Quote Link to post Share on other sites
cziman Posted August 25, 2008 Author Report Share Posted August 25, 2008 Jak już pisałem Ci na PW Intellect to bubel. Poza tym nie opłaca się sprowadzać akumulatorów gdyż wychodzą drożej lub podobnie jak u nas. Polecam Sanyo RC np: http://www.wgcshop.com/pcart/shopper.php?i....6V%20Batteries Jeszcze do niedawna można było u nas dostać tą batkę za 130zł, niestety batimex już jej nie prowadzi (nie polecam tego sklepu). Polecam poszukać w internetowych sklepach modelarskich ogniw Sanyo i złożyć zamówienie aby ci wykonali taką batkę jak potrzebujesz (możesz załączyć fotkę lub link z jakiegoś sklepu ASG jak powinna wyglądać). Wyjdzie taniej i pewniej. Owszem pisałeś że intellect to bubel, z resztą za pomocą szukajki przekonałem się że nie Ty jedyny doświadczyłeś różnych historii z tą marką. Według sugestii wezmę jakieś sanyo RC. Czy wiesz może jak się ma skokowe i stałe A do pojemności baterii? Innymi słowy o ile większego ma kopa ze wzrostem pojemności? Quote Link to post Share on other sites
radzu Posted August 26, 2008 Report Share Posted August 26, 2008 Oj ciężko powiedzieć o czymś takim i przypuszczam że niekt nie robił takich badań i napewno będzie to zależne od kokretnego typu i producenta. Quote Link to post Share on other sites
pidzejfat Posted August 26, 2008 Report Share Posted August 26, 2008 Bez przesady, steoretypy na temat Intellectów są bardzo częste, jednak nie są prawdą do końca. Bublami są ich ogniwa small, lecz ogniwa SC (Sub-C) są jak najbardziej ok, wydajność taka sama jak w Sanyo RC, czasami nawet lepsza (większa pojemność ogniw). http://www.wgcshop.com/pcart/shopper.php?i....6V%20Batteries Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted August 29, 2008 Report Share Posted August 29, 2008 Ogniwa World champion intellecta? Nie rozśmieszaj mnie. Miałem sobie kupić ale jak mi znajomy powiedział ile razy wymienił ją na gwarancji to stwierdziłem że intellect to straszna lipa. Quote Link to post Share on other sites
rumak Posted September 1, 2008 Report Share Posted September 1, 2008 Witam. Mam małe pytanko zamówiłem sobie batke Intellecta 9,6V 3600mAH. Czy uciągnie mi ona silnik Eagle Force 1300L i springa M150???Chyba że dołożyłbym z jeszcze jedno ogniwo??Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted September 1, 2008 Report Share Posted September 1, 2008 Uciągnie na pewno ale mi odradzono te silniki :/ więc nie wiem czy to plotki czy nie ale podobno marnizna straszna. Quote Link to post Share on other sites
rumak Posted September 2, 2008 Report Share Posted September 2, 2008 No nie wiem, myślę że będzie GiT:) Na ASGshopie jest droższy niż MAGNUM Systemy... mam nadzieję ze cena mowi sama za siebie Quote Link to post Share on other sites
cziman Posted September 3, 2008 Author Report Share Posted September 3, 2008 Jakość proporcjonalna do ceny? Przepraszam, nie ten sport, ZDECYDOWANIE nie ten sport. Nawet dawanie przykładów jest bez sensu bo obraziłbym Twoją inteligencję. ;) Wsadzaj magnum. Sprawdzone. Quote Link to post Share on other sites
rumak Posted September 3, 2008 Report Share Posted September 3, 2008 To chyba oczywiste że brałbym Magnuma ale co mam crobić jak jest Out of Stock?!?! Quote Link to post Share on other sites
cziman Posted September 3, 2008 Author Report Share Posted September 3, 2008 Wysłać maila z zapytaniem? Albo też, o zgrozo, poczekać? Quote Link to post Share on other sites
rumak Posted September 4, 2008 Report Share Posted September 4, 2008 O zgrozo zamówienie już poszło???!!!:/ Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts