Die Deutsche Soldaten Posted August 27, 2008 Report Share Posted August 27, 2008 Mam takie zapytanie czy mozna uzywac helmu niemieckiego na strzelankach bo jak bylem na zlocie to mnie pogonil dziadek jakis i powiedzial ze jak jeszcze raz pokaze sie w tym helmie to mnie natlucze :wink: i co robic ? w razie policji ja nawet tarczek na helmie nie mam. A czy pasowal by pokorowiec bw na helm niemiecki ?. Quote Link to post Share on other sites
Robnok Posted August 27, 2008 Report Share Posted August 27, 2008 zrób sobie biało czerwoną opaskę na hełmie i zlej dziadka ;) spytaj go w czym biegali polacy w Powstaniu Warszawskim. Pokrowiec we flecku raczej nie bedzie pasował (chyba że mówisz o tym na Schubertha, ale i tak nie daje 100% pewności). Na allegro są kopie pokrowców na hełmy niemieckie. Quote Link to post Share on other sites
Majkel86 Posted August 27, 2008 Report Share Posted August 27, 2008 A do czego Ty nosisz ten hełm??? (mundur, oporządzenie, replika) Quote Link to post Share on other sites
Arthur Currie Posted August 27, 2008 Report Share Posted August 27, 2008 Można nosić. Jak ten dziadek nie jest organizatorem zabawy to możesz go normalnie olać. Albo zgłosić groźby karalne i tyle. Quote Link to post Share on other sites
Ohtar Posted August 27, 2008 Report Share Posted August 27, 2008 Zresztą - dziadka się boisz? Dokup resztę sprzętu niemieckiego wojaka z II WŚ, albo przebierz się tak jak robnok - za powstańca. Rekonstrukcja jak się patrzy ;) Quote Link to post Share on other sites
Robnok Posted August 27, 2008 Report Share Posted August 27, 2008 albo przebierz się tak jak robnok - za powstańca. tak dla ścisłości ja nie "przebieram się" za powstańca...uznaję tylko jedyny słuszny kolor...Panterę ;) Quote Link to post Share on other sites
Ohtar Posted August 27, 2008 Report Share Posted August 27, 2008 tak dla ścisłości ja nie "przebieram się" za powstańca...uznaję tylko jedyny słuszny kolor...Panterę ;) Sorry. Nieuwaga. Chciałem napisać żeby zrobił tak jak Robnok radzi ;) Quote Link to post Share on other sites
krol12 Posted September 27, 2008 Report Share Posted September 27, 2008 Skoro uznajesz tylko Panterę, to dlaczego chcesz pokrowiec BW? Quote Link to post Share on other sites
Switek69 Posted September 27, 2008 Report Share Posted September 27, 2008 Hełmy wzoru niemieckiego, w 1939 były także na wyposażeniu jednostek Policji Państwowej i 10 Brygady Kawalerii (Pancernej)... ;) Quote Link to post Share on other sites
DyingFetus Posted September 27, 2008 Report Share Posted September 27, 2008 (edited) na zloty możesz ubierać wszystko co Ci sie tylko podoba,o ile nie propaguje to treści nazistowskich itp. i jak organizator nie zabroni.Nawet możesz ubrać fritz'a i japoński mundur z II WŚ,żaden dziadek nie ma prawa Ci mówić w czym masz chodzić na strzelanki Edited September 27, 2008 by DyingFetus Quote Link to post Share on other sites
Robnok Posted September 28, 2008 Report Share Posted September 28, 2008 Skoro uznajesz tylko Panterę, to dlaczego chcesz pokrowiec BW? eee...słucham? Quote Link to post Share on other sites
Arthur Currie Posted September 28, 2008 Report Share Posted September 28, 2008 Hełmy wzoru niemieckiego, w 1939 były także na wyposażeniu jednostek Policji Państwowej i 10 Brygady Kawalerii (Pancernej)... ;) Że jakiej brygady?? Jak już to zmotoryzowanej a nie pancernej. Quote Link to post Share on other sites
Switek69 Posted September 28, 2008 Report Share Posted September 28, 2008 Oficjalna nazwa jednostki brzmiała 10 Brygada Kawalerii i faktycznie częściej w literaturze spotyka się określenie ze jednostka była zmotoryzowana co nie oznacza że nie jest także opisywana jako jedyna pancerna jednostka WP we wrześniu 1939. Quote Link to post Share on other sites
Arthur Currie Posted September 29, 2008 Report Share Posted September 29, 2008 (edited) Oficjalna nazwa jednostki brzmiała 10 Brygada Kawalerii i faktycznie częściej w literaturze spotyka się określenie ze jednostka była zmotoryzowana co nie oznacza że nie jest także opisywana jako jedyna pancerna jednostka WP we wrześniu 1939. Bzdura. Była jeszcze WBP-M i 3 bataliony czołgów lekkich. Lepiej nie spisywać bezkrytycznie wszystkiego co piszą w internecie/książkach i czasem warto zagłębić się w temat. Edit: Pozatym nikt w IIRP nie nazywał 10BKZmot brygadą pancerną. Edited September 29, 2008 by Arthur Currie Quote Link to post Share on other sites
krol12 Posted September 30, 2008 Report Share Posted September 30, 2008 tak dla ścisłości ja nie "przebieram się" za powstańca...uznaję tylko jedyny słuszny kolor...Panterę ;) Skoro uznajesz tylko Panterę, to dlaczego chcesz pokrowiec BW? eee...słucham? Chyba, że czegoś nie zrozumiałem, to sory:P Quote Link to post Share on other sites
Switek69 Posted September 30, 2008 Report Share Posted September 30, 2008 Bzdura. Była jeszcze WBP-M i 3 bataliony czołgów lekkich. Lepiej nie spisywać bezkrytycznie wszystkiego co piszą w internecie/książkach i czasem warto zagłębić się w temat. Edit: Pozatym nikt w IIRP nie nazywał 10BKZmot brygadą pancerną. Bez względu na Twoją prywatna opinię nie zmienia to faktu że w 10 BK były używane hełmy wzoru niemieckiego, co jest tematem tego wątku. Używanie tego typu hełmów w tej jednostce to Twoim zdaniem bzdura? Jeszcze raz: oficjalna nazwa jednostki to 10 Brygada Kawalerii. Coś takiego jak 10 BKZmot nigdy nie istniało. :wink: Quote Link to post Share on other sites
ORKAN_Hubert Posted September 30, 2008 Report Share Posted September 30, 2008 Bez względu na Twoją prywatna opinię nie zmienia to faktu że w 10 BK były używane hełmy wzoru niemieckiego, co jest tematem tego wątku. Używanie tego typu hełmów w tej jednostce to Twoim zdaniem bzdura? Jeszcze raz: oficjalna nazwa jednostki to 10 Brygada Kawalerii. Coś takiego jak 10 BKZmot nigdy nie istniało. :wink: Ale OT robicie, ale trzeba go zakończyć. W różnych książkach historycznych różnie piszą, spotkałem się z trzema nazwami: 10 brygada kawalerii, 10 brygada kawalerii zmotoryzowanej, 10 brygada kawalerii motorowej. Natomiast 10 brygada kawalerii pancernej była w 1940 r. we Francji. Pax pax Panowie, obaj mieliście rację. Odnośnie hełmu, wiele innych armii je nosiło, więc olać dziadka. Byleby nie nosić na nim kalkomanii nazistowskich. Quote Link to post Share on other sites
Westie Posted September 30, 2008 Report Share Posted September 30, 2008 Taaa, Infanteriedivizion "Hammerzeit"... A następnemu, który będzie ci groził biciem Niemca po kasku, możesz się odszczeknąć, że jak chce bić Niemca po kasku, to nie przy ludziach, bo na to jest paragraf. :P Quote Link to post Share on other sites
Arthur Currie Posted October 1, 2008 Report Share Posted October 1, 2008 Bez względu na Twoją prywatna opinię nie zmienia to faktu że w 10 BK były używane hełmy wzoru niemieckiego, co jest tematem tego wątku. Używanie tego typu hełmów w tej jednostce to Twoim zdaniem bzdura? Jeszcze raz: oficjalna nazwa jednostki to 10 Brygada Kawalerii. Coś takiego jak 10 BKZmot nigdy nie istniało. :wink: Czy umiesz czytac uważniej to co inni napisali?? Oficjalna nazwa jednostki brzmiała 10 Brygada Kawalerii i faktycznie częściej w literaturze spotyka się określenie ze jednostka była zmotoryzowana co nie oznacza że nie jest także opisywana jako jedyna pancerna jednostka WP we wrześniu 1939. I odniosłem się do tego że jest to jedyna jednostka "pancerna" w przedwojennym WP. A było kilka jednostek"zmechanizowanych" i pancernych w WP. I częściej była według dokumentów nazywana 10 Brygadą Kawalerii (Zmotoryzowanej) po reorganizacji w kwietniu 1937 roku niż jakieś inne nazwy (a generalnie to do końca nie potrafiono zdecydować sie jak ta brygada ma się nazywać, czy pancerna, zmechanizowana, zmotoryzowana czy jakoś inaczej). I podawanie "uczonym w piśmie" linka do wikipedii może spowodować tylko i wyłacznie ich pobłażliwy uśmieszek. A wracajac do meritum hełmów wz. 16 w przedwrzesniowym WP to tu jest ciekawszy i o wiele lepiej opracowany link niż jakakolwiek wiki: http://iirp.prv.pl/piechota/helmy/niemieck..._niemiecki.html Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts