Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

witam serdecznie

posiadam sprężynę 190LL oraz na potrzeby zlotu Panzerfaust II zakupiłem 150LL w celu obniżenia fps. Szkoda mi wydawania pieniędzy na trzecią sprężynę (170), więc wpadłem na pomysł aby ubić 190tkę, którą posiadam obecnie poza moją repliką. W związku z tym mam kilka pytań:

1. w jaki sposób ubić sprężynę tak mniej więcej do 170 (myślałem o wsadzeniu jej do jakiejś rurki i wciśnięciu między imadło)

2. jak długo i jak mocno musiałbym mieć ściśniętą w ten sposób (pkt. 1) sprężynę?

3. czy to ma sens, czy sprężyna sztucznie ściskana znacznie traci na swej elastyczności?

z góry dziękuje za odpowiedzi

pozdrawiam

• 1 month later...

oczywiście po pewnym czasie się ubije i starci na mocy ale nie to jest najgorsze. Po ściśnięciu sprężyny jest wysoce prawdopodobne że nie wróci do swojego pierwotnego kształtu. To znaczy będzie krótsza a to duży problem. Ja bym nie ryzykował. Wolałbym kupić 170 niż po tej operacji 170 i 190...

Skruczenie 190 to idealny pomysł. Bo możesz zrobić coś lepszego od 170 ale słabszego od tych 190. Dodatkowo jest jakaś granica plastyczności. Np sprezyna M190 szybko sie ubije i straci sowje właściwości dla tej wartości którą dysponuje na poczatku. Ale gdy Twoim zamierzonym efektem do uzyskania jest jej ubicie to po takim zabiegu jak w pkt 1 po prostu sprezyna byłaby już na tyle skurczona ze doszłaby do momentu kiedy przestałaby się kurczyć i uzyskałbyś pożądany STAŁY efekt. Sprawdzone. Ja osobiście zgniotłem spręzyne w gnacie zostawiłem na 3 dni. Potem dośc intensywnie używałem i z M190 która dajmy na to dawała te 630 fps uzyskałem spokojne łatwe do naciągnięcia 592/593 i od ładnych paru miesięcy ta wartość się nie zmieniła przy bardzo mocnym użytkowaniu. Także polecam.

P.S tak jak dex wspomniał o dobrym ściśnięciu. Dlatego imadło odpada chyba że nasadzisz ja na jakąś rurke o dobrze dopasowanej średnicy aby sprezyna się nie wyginała bo wtedy bedzie tracić swoje właściwości.

Edited by Stricker