Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

M4 ICS kulka wylatuje po przechyleniu karabinu w dół

Recommended Posts

Witam!

Do swojego ICSa wsadziłem zestaw bore up o poszerzonej średnicy Guardera i M130 Guardera. Wszystko strzela i działa, ale problem w tym, że jak oddaje strzał to kulka w ogóle nie wylatuje. Dopiero jak przechyle replikę w dół to kulka sobie bezczelnie wolno wylatuje z lufy. Co może być nie tak?

Pozdrawiam.

Edited by AirBorne

Też myślałem o tym, że dysza może być za długa. Ale czy jakby była za długa to czy przypadkiem nie blokowałaby kulki i nie pozwalałaby się jej dostać do komory? I wtedy w ogóle kulka nie wylatywałaby przez lufę?

Gumka HU (Systema) jest raczej dobrze założona i też raczej nie zniszczona, bo bore up'a i sprężynę założyłem niedawno, ale dopiero dziś miałem okazję przestrzelić guna. Przez tuningiem wszystko było ok.

Aha, dysza jest o poszerzonej średnicy. Jest z zestawu bore up o poszerzonej średnicy.

EDIT:

Jak oddałem pierwsze 10 strzałów na tym zestawie wszystko było w porządku, a chwilę później zrobił się ten problem i nie mam pojęcia jak się go pozbyć.

Edited by AirBorne

Porównałem. Guardera jest ciut ciut większa. Jednak stockowy cylinder z założoną głowicą cylindra i dyszą jest ciut ciut większy niż guarderowski cylinder z guarderowsą głowicą cylindra i dyszą. Też o tym pomyślałem i dochodzą do wniosku, że to wina zbyt krótkiej dyszy, która chyba jest niezbyt dociśnięta do komory i nie ma ciśnienia podczas strzału, które by wypchnęło kulkę.

Fuck, trzeba będzie chyba kupić dyszę. Jasny gwint.

Nie mogę edytować.

Oring to tak okrągła gumka na głowicy tłoka? Jak pisałem, po zmontowaniu BU oddałem jakieś 10 strzałów i było ok. Później zaczął się cyrk, czyli kulki nie leciały, więc nadal mnie to zastanawia i mam wątpliwości w to czy to wina dyszy.

Rozkręciłem górne GB i zauważyłem, że ta gumka od głowicy tłoka rozciągnęła się, tzn. jeden jej koniec zaczepił się o tłok a drugi został na miejscu, nie wiem jak to wyjaśnić, wyglądało to komicznie i nie mam pojęcia czemu tak się stało. Po prostu uznałem, że się musiała lekko zsunąć. W każdym razie guma do wywalenia. Zastąpiłem ją gumką ze stockowej głowicy tłoka. Teraz tam siedzi ciasno, a poczytałem i dowiedziałem się, że powinien być luz i ta gumka musi latać na głowicy. Prawda to? Czy to możliwe, że nowy oring jest przyczyną problemu? Skołować o większej średnicy żeby był luz?

Możliwe, że oring jest przyczyną problemu. Ta uszczelka powinna siedzieć luźno na głowicy tłoka, ale nie tak, żeby z niej schodzić. Musisz dobrać odpowiednią uszczelkę (np. w sklepie sanitarnym). Ta uszczelka ma być dociskana do tylnych ścianek głowicy tłoka podczas kompresji (dociska ją sprężane powietrze), a podczas cofania się tłoka ma wchodzić lekko w rowek w głowicy, żeby tłok mógł zassać powietrze do cylindra tyłem.

Efekt strzykawki polega na wyjęciu zestawu cylindra, zatkaniu palcem dyszy i pchnięciu tłoka do środka (jak w strzykawce). Jeśli stanie w miejscu, to jest ok, jeśli nie, to usłyszysz uciekające z sykiem powietrze. Jeśli jest coś nie tak, to będzie uciekało albo przy dyszy albo tyłem tłoka. I już wiadomo co jest nie tak.

Pozdrawiam.