AirBorne Posted September 1, 2008 Report Share Posted September 1, 2008 (edited) Witam! Do swojego ICSa wsadziłem zestaw bore up o poszerzonej średnicy Guardera i M130 Guardera. Wszystko strzela i działa, ale problem w tym, że jak oddaje strzał to kulka w ogóle nie wylatuje. Dopiero jak przechyle replikę w dół to kulka sobie bezczelnie wolno wylatuje z lufy. Co może być nie tak? Pozdrawiam. Edited September 1, 2008 by AirBorne Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted September 1, 2008 Report Share Posted September 1, 2008 Albo dysza za długa albo gumka HU zniszczona, źle założona. Milimetr różnicy może mieć znaczenie przy komorze HU czy dyszy, a te się zdarzają. Quote Link to post Share on other sites
hary934 Posted September 1, 2008 Report Share Posted September 1, 2008 Dysza Guardera o zwykłej średnicy i sylikon systemy ładnie wsółgrają i nie mam takich zonków. Quote Link to post Share on other sites
AirBorne Posted September 1, 2008 Author Report Share Posted September 1, 2008 (edited) Też myślałem o tym, że dysza może być za długa. Ale czy jakby była za długa to czy przypadkiem nie blokowałaby kulki i nie pozwalałaby się jej dostać do komory? I wtedy w ogóle kulka nie wylatywałaby przez lufę? Gumka HU (Systema) jest raczej dobrze założona i też raczej nie zniszczona, bo bore up'a i sprężynę założyłem niedawno, ale dopiero dziś miałem okazję przestrzelić guna. Przez tuningiem wszystko było ok. Aha, dysza jest o poszerzonej średnicy. Jest z zestawu bore up o poszerzonej średnicy. EDIT: Jak oddałem pierwsze 10 strzałów na tym zestawie wszystko było w porządku, a chwilę później zrobił się ten problem i nie mam pojęcia jak się go pozbyć. Edited September 1, 2008 by AirBorne Quote Link to post Share on other sites
AirBorne Posted September 1, 2008 Author Report Share Posted September 1, 2008 Złożyłem stare części i strzela aż miło, więc to nie hopa wina. Czekam na jakieś rady, bo nie po to kupiłem BU i M130 żeby mi kulki wylatywały szybkością ślimaka :roll: Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted September 1, 2008 Report Share Posted September 1, 2008 Porównaj długości dysz. Mam wrażenie, ze możesz uzyskać radosne różnice. Quote Link to post Share on other sites
AirBorne Posted September 1, 2008 Author Report Share Posted September 1, 2008 Porównałem. Guardera jest ciut ciut większa. Jednak stockowy cylinder z założoną głowicą cylindra i dyszą jest ciut ciut większy niż guarderowski cylinder z guarderowsą głowicą cylindra i dyszą. Też o tym pomyślałem i dochodzą do wniosku, że to wina zbyt krótkiej dyszy, która chyba jest niezbyt dociśnięta do komory i nie ma ciśnienia podczas strzału, które by wypchnęło kulkę. Fuck, trzeba będzie chyba kupić dyszę. Jasny gwint. Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted September 1, 2008 Report Share Posted September 1, 2008 STOP! Jaki masz cylinder i lufę? Takie pytanie kontrolne :D, bo mnie naszło. Czy może Guarder robi BU tylko z typem 0? A może oring szwankuje? Robiłeś test strzykawki? Quote Link to post Share on other sites
AirBorne Posted September 1, 2008 Author Report Share Posted September 1, 2008 Cylinder typ1 Lufa systema 363 mm Oring? Test strzykawki? Można jaśniej? Quote Link to post Share on other sites
AirBorne Posted September 1, 2008 Author Report Share Posted September 1, 2008 Nie mogę edytować. Oring to tak okrągła gumka na głowicy tłoka? Jak pisałem, po zmontowaniu BU oddałem jakieś 10 strzałów i było ok. Później zaczął się cyrk, czyli kulki nie leciały, więc nadal mnie to zastanawia i mam wątpliwości w to czy to wina dyszy. Rozkręciłem górne GB i zauważyłem, że ta gumka od głowicy tłoka rozciągnęła się, tzn. jeden jej koniec zaczepił się o tłok a drugi został na miejscu, nie wiem jak to wyjaśnić, wyglądało to komicznie i nie mam pojęcia czemu tak się stało. Po prostu uznałem, że się musiała lekko zsunąć. W każdym razie guma do wywalenia. Zastąpiłem ją gumką ze stockowej głowicy tłoka. Teraz tam siedzi ciasno, a poczytałem i dowiedziałem się, że powinien być luz i ta gumka musi latać na głowicy. Prawda to? Czy to możliwe, że nowy oring jest przyczyną problemu? Skołować o większej średnicy żeby był luz? Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted September 2, 2008 Report Share Posted September 2, 2008 Możliwe, że oring jest przyczyną problemu. Ta uszczelka powinna siedzieć luźno na głowicy tłoka, ale nie tak, żeby z niej schodzić. Musisz dobrać odpowiednią uszczelkę (np. w sklepie sanitarnym). Ta uszczelka ma być dociskana do tylnych ścianek głowicy tłoka podczas kompresji (dociska ją sprężane powietrze), a podczas cofania się tłoka ma wchodzić lekko w rowek w głowicy, żeby tłok mógł zassać powietrze do cylindra tyłem. Efekt strzykawki polega na wyjęciu zestawu cylindra, zatkaniu palcem dyszy i pchnięciu tłoka do środka (jak w strzykawce). Jeśli stanie w miejscu, to jest ok, jeśli nie, to usłyszysz uciekające z sykiem powietrze. Jeśli jest coś nie tak, to będzie uciekało albo przy dyszy albo tyłem tłoka. I już wiadomo co jest nie tak. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
AirBorne Posted September 3, 2008 Author Report Share Posted September 3, 2008 Ok, wielkie dzięki za rady. Pobawię się, popatrzę i zobaczymy co z tego wyjdzie. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts