Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Indywidualny zestaw pierwszej pomocy

Recommended Posts

Nie. W kieszeni parki lub koszuli polowej na przedramieniu ( występuje wersja z kieszonką na lewym lub prawym przedramieniu, dlaczego - NIE WIEM) nosi się notes, ołówek i gumkę. To dosłowne brzmienie regulaminu.

Noszenie niesmiertelnika na ramieniu jest niezgodne z regulaminem, jednak dość często spotykane z uwagi na wygodę.

Opatrunki osobiste nosi się, jak napisał Kantek, w kieszeni udowej, dwa razem zawinięte w chustę trójkątną.

Przecież na bluzie bojowej i parce są kieszonki na lewym ramieniu. I chyba tam się trzyma jeden z opatrunków. Czy nie?

Widać, że nie miałeś opatrunku BW w ręku ;). On by się do kieszeni na ramieniu w bluzie czy parce zwyczajnie nie zmieścił.

Wyjątek stanowią kurtki dla sił specjalnych, gdzie kieszeń jest specjalnie na opatrunki przeznaczona (ma odpowiednie wymiary).

Ronin

Jeśli chodzi o kieszonkę na ramieniu - rozmawiałem kiedyś z chłopakiem, który odbył swoją służbę w BW. Twierdził on, że na ramieniu nosił przybory do szycia. Na ile to było prawdziwe - nie wiem. Jak to się ma do rzeczywistości? Przepraszam za odejście od tematu, ale w końcu ktoś to poruszył.

Opierałem się na opisie Dinga. Napisał, że papiery nosi się w przednich kieszeniach munduru.

Chwileczkę, czy ja poruszałem temat dokumentów ?

Pisałem o notesie, ołówku i gumce.

Dokumenty osobiste, takie jak: książeczka wojskowa, zeszyt strzelań, książeczkę szczepień, nosi się w lewej kieszeni na piersi.

Feldbluse Tarndruck -Brusttasche links,

Truppenausweis, Impfbuch, Schießbuch, Kleiner Bleistift, Radiergummi, Spitzer.

koszula polowa Flecktarn – lewa kieszeń,

książeczka wojskowa, książeczka szczepień, książeczka strzelca, mały ołówek, gumka do mazania, ostrzyłka.

Feldbluse Tarndruck -Brusttasche rechts,

Gehörschutz, Tarnschmnike, Kleiner Notizblock.

koszula polowa Flecktarn – prawa kieszeń,

korki do uszu, pojemnik ze szminką do twarzy, mały notes.

Z postu Dingo, chyba z forum Team Delta.