Angus Posted September 13, 2008 Report Share Posted September 13, 2008 TBM, świetnie, że się tam wybierasz, ciekaw jestem miny dzieciaka i jego rodziców(bo nie sądzę, ażeby był to dorosły człowiek:D) Quote Link to post Share on other sites
TBM Posted September 14, 2008 Report Share Posted September 14, 2008 Koledzy z Wrocławia pomogli mi w zeszłym roku w podobnej sytuacji to teraz pora na rewanżyk - proste ;) A poza tym nie lubie gnojków. Quote Link to post Share on other sites
Qui-Gon Jinn Posted September 14, 2008 Author Report Share Posted September 14, 2008 Szkoda ze na tym forum nie ma opcji "pomógl" bo byś juz plusów dostał. Da sie to załatwić tak poprostu? Bez procesu? Quote Link to post Share on other sites
Damaioshin Posted September 14, 2008 Report Share Posted September 14, 2008 Sami sobie jesteście winni. Ileż to razy trąbi się o oszustach na allegro? Wierzycie w bajki o cudownych upustach, niesamowitych promocjach itp. Przecież 160PLN ten karabin kosztuje w HK bez cła przesyłki podatku. Tak trudno byłoby poczekać, zwłaszcza że sprzedawca od samego początku był niesamowicie podejrzany? Odzyskanie kasy to długi i trudny proces. Bez pomocy policji się nie obędzie. Przykład? - Kilka lat temu brałem udział w podobnej aukcji, ale zachowałem odrobine rozumu i nie przelałem pieniędzy. Inni kupili i zapłacili, jakaś laska zrobiła w konia ponad 100 userów na kwoty ca 300PLN. Po 3 latach sprawą zajęła się policja z mojego miasta, bo dopiero po takim czasie otrzymała akta sprawy. Ktoś lubi ryzyko i szasta pieniędzmi - takie aukcje są dla was. Quote Link to post Share on other sites
Westie Posted September 14, 2008 Report Share Posted September 14, 2008 Podjechałem dzisiaj odwiedzić gościa w domu razem z kumplem policmajstrem. Klatkę pokonaliśmy błyskawicznie za sprawą magicznej legitki kumpla i wielkich oczu jakichś mocherów. Podchodzimy do drzwi i naszym oczom ukazał się niezbyt miły widok. Wstawione antywłamaniowe drzwi - nowe jeszcze z plastikiem na nich. Zrobiliśmy wywiad "środowiskowy" z sąsiadam i mieszkała tam starsza babcia której się zmarło i mieszkanko zostało sprzedane - komu to nie wiadomo bo się jeszcze nie wprowadził. Haczyk w tym, że taki trick wymyślić samemu (z podaniem lewego adresu) to przejaw większego talentu kombinatorskiego... Ale niestety ktoś opisał ostatnio w necie przypadek oszusta ze Śląska działającego tą metodą (gość podawał lewe adresy w zapuszczonych familokach, gdzie był łatwy dostęp do skrzynek pocztowych, z których de facto kradł listy aktywacyjne od Allegro), dziecko się naczytało i zmałpowało. Quote Link to post Share on other sites
Qui-Gon Jinn Posted September 14, 2008 Author Report Share Posted September 14, 2008 No to szans na odzyskanie kasy zbyt wielkich nie macie... Jak to łatwo naprać ludzi i to nie na bylejaka kase! Pierwszy raz wystawił 4 repliki, poszły w kilka chwil, za drugim razem wystawił 18 i też kilka poszło... Napewno ponad 6 sprzedał. 6*160=960 zł! Nie bylejaka kasa! Quote Link to post Share on other sites
Angus Posted September 14, 2008 Report Share Posted September 14, 2008 Ehh.. Polska rzeczywistość:/ Quote Link to post Share on other sites
TBM Posted September 14, 2008 Report Share Posted September 14, 2008 Koleś mieszka w tym samym budynku z tego co widzę więc w tygodniu do niego podjadę jeszcze raz razem z misiakiem;) Kto wpłacił i może to wyślijcie mi na PW Skany dowodów wpłat. Może się uda chociaż część kosztów odzyskać. Quote Link to post Share on other sites
Westie Posted September 14, 2008 Report Share Posted September 14, 2008 Oczywiście nie ma mowy o "znikomej szkodliwości społecznej", bo kwota za niska itd.? Oszustwo to oszustwo? :P Quote Link to post Share on other sites
Damaioshin Posted September 14, 2008 Report Share Posted September 14, 2008 Oszustwo to oszustwo, a naiwność ludzka nie zna granic. Może być lipny adres, ale dopóki wpłacacie pieniądze na konto bankowe (nie da sie stworzyć lipnego konta bankowego, chyba że ktoś zrobił sobie lipny dowód osobisty) dopóty jest szansa na zlokalizowanie dupka. Quote Link to post Share on other sites
Qui-Gon Jinn Posted September 14, 2008 Author Report Share Posted September 14, 2008 Więc, powodzenia i czekamy na inforamcje z akcji :) Quote Link to post Share on other sites
Reve Posted September 17, 2008 Report Share Posted September 17, 2008 z tego co wiem juz 2 osoby zgłosiłyu sprawe na policje. Policja podchodzi do tego bardzo powaznie, wiec jesli kupiliscie zgłoście to. Quote Link to post Share on other sites
Angus Posted September 17, 2008 Report Share Posted September 17, 2008 Czy wyjaśniło się już może coś? Czy nadal cisza, poza ważną(mówię zupełnie serio:)) informacją od Rave? Quote Link to post Share on other sites
Reve Posted September 17, 2008 Report Share Posted September 17, 2008 niech pisza osoby które zostały oszukane, zgłaszajcie na policje, dostaniecie kase z allegro na 100% za tranzakcje. Quote Link to post Share on other sites
TBM Posted September 17, 2008 Report Share Posted September 17, 2008 Koleś to zwykły dres który przyjeżdza do do mu co 3-4 dni, po czym znika na kolejne parę. Póki co nie udało mi się kontaktu z nim załapać. A że dres to wiem od sąsiadki z naprzeciwka ;) Ogólnie to jest lipa i to zstraszna :/ Quote Link to post Share on other sites
Angus Posted September 17, 2008 Report Share Posted September 17, 2008 Czyli głupi pajac, który myślał, że jest sprytny:/ Quote Link to post Share on other sites
TBM Posted September 17, 2008 Report Share Posted September 17, 2008 (edited) Czy głupi to nie wiem - jakiś totalny debil by tego nie wymyślił. Czy pajac - hmmm Czy sprytny - oj na pewno - patrz ile osób naciął Co do policji itp to raczej wątpię by cokolwiek zrobili. BTW przeszukując otchłanie neta znalazłem info że zarówno na aukcjach wp i onetu koleś ma zablokowane konta ;) Wpiszcie sobie"mirosław siewert" w google ;P Edited September 17, 2008 by TBM Quote Link to post Share on other sites
Westie Posted September 17, 2008 Report Share Posted September 17, 2008 A obserwacja domu to tylko w W11? ;) Quote Link to post Share on other sites
Angus Posted September 17, 2008 Report Share Posted September 17, 2008 Głupi w tym sensie, że jest oszustem, bo moim zdaniem to głupota. A co do sprytu to już mu się on skończył, skoro że tak powiem trochę się "ukrywa";P Quote Link to post Share on other sites
TBM Posted September 17, 2008 Report Share Posted September 17, 2008 Westie + z przyjemnością bym posiedział pod domem i nawet fotków narobił ale mam codzienną robotę więc jakoś mi się nie uśmiecha urlopu brać ;P Quote Link to post Share on other sites
Angus Posted September 18, 2008 Report Share Posted September 18, 2008 Kurcze, ile człowiek może innym napsuć nerwów:/ Quote Link to post Share on other sites
Qui-Gon Jinn Posted September 18, 2008 Author Report Share Posted September 18, 2008 Widać dużo, ale jak mówią: "Co rzucisz za siebie, znajdziesz przed sobą." Quote Link to post Share on other sites
Angus Posted September 24, 2008 Report Share Posted September 24, 2008 I jak, wyjaśniło się coś? Uzyskał ktoś zwrot kasy? Quote Link to post Share on other sites
Grzesiek75 Posted December 11, 2008 Report Share Posted December 11, 2008 Skorzystałem z Programu Ochrony kupujących allegro i odzyskałem kasę!!! Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts