Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Chest rigi i kamizelki używane przez BW

Recommended Posts

Witam!

Ostatnio ganiając po lesie nieco zdenerwowały mnie moje szelki stąd chciałem poruszyć sprawę ich zamiany na coś lepszego.

Wiem, że temat chest-rigów już się pojawiał, chciałem spytać i poniekąd zebrać te informacje w jednym miejscu. Chodzi mi o chest-rigi dostępne w miarę sensownej cenie w sklepach w Polsce i w europie, a zakupienie których będzie zgodne z ogólnoprzyjętą zasadą rekonstrukcji - czyli są na wyposażeniu lub na misjach i są na to dokumenty albo zdjęcia.

Chodzi mi też, aby przestrzec ludzi przed zakupami produktów Mil-Teca czy innych pseudoproducentów.

Byłbym wdzięczny gdybyście podzielili się chociaż producentem i nazwą bo po tych danych będzie można się tego sprzętu doszukać.

• Replies 79
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Akurat podany przez fidella chest rig nie jest używany w BW. A właściwie to jest, tyle, że w wersji produkowanej przez Arktis-a (minimalnie różnie się od kopii Tac-Gear-a). Chodzi tu o tzw. Classic Chest-Rig:

k1da6mi5ol1.th.jpgthpix.gif

Jest to dość stary model widywany na starych zdjęciach sił specjalnych. W Polsce do kupienia od Kangura (sprowadza rzeczy Arktisa).

Drugim rodzajem jest stworzony na potrzeby płetwonurków bojowych chest produkowany przez JK Defence. Artykuł o nim, wraz ze zdjęciami detali masz tutaj:

http://www.awr.one.pl/viewpage.php?page_id=33

Kupić go można jedynie od producenta:

http://www.jkdefence.de/

Kolejnym typem jest konstrukcja Tasmania Tiger. Dyskusję o nim masz tutaj:

http://wmasg.pl/forum/index.php?showtopic=53708

W przypadku tej konstrukcji do reko nadaje się jedynie wersja we flecku, która trafiła, do któregoś z batalionów spadochroniarzy (o ile pamiętam to do 261):

00074092tw0.th.jpgthpix.gif

Dalej mamy "chest rig dla KSK", który jest na ten moment raczej prototypem i pojawia się dość rzadko:

81947543ds9yr3.th.jpgthpix.gif

Ten model to element nowego systemu mającego zastąpić "kamizelki KSK" (w sklad systemu wchodzi nowy model kamizelki oraz chest).

Mamy także chest rigi ATXS:

http://www.atxs.de/Bilder/Produkte/CQC405MK1/RIG06.JPG

Kupowane prywatnie.

To w sumie wszystkie najpopularniejsze modele ;). Jeżeli kogoś interesuje jakiś konkretny to dajcie znać.

Ronin

Ok, dzięki za odpowiedzi.

Mimo wszystko drążąc temat i poniekąd (zgodnie z moją intencją) zbierając go w jednym wątku postanowiłem zebrać kamizelki/chestrigi i proszę fachowców o wypowiedzenie się na ich temat (wystarczy proste: jest nie / jest używane). Żeby uniknąć pytań ludzi w przyszłości, wymienię również te chestrigi, które już na pierwszy rzut oka na pewno nie są stosowane w BW.

Na początek asortyment Ranger-Shopu i Vestu, tylko flecktarn.

1. MFH Kamizelka COMBAT flecktarn, kopia Cirasa

2. MFH Kamizelka modularna "RECON"

3. MilTec Chest-Rig US FLECKTARN

4. MilTec Kamizelka taktyczna

5. Kamizelka Taktyczna

6. TacGear Kamizelka Chest-Rig Standard

7. TacGear Kamizelka Chest-Rig SPECJALISTYCZNA

8. Kamizelka taktyczna assault

9. Kamizelka Bojowa BW KSK

10. Kamizelka Taktyczna Operacyjna RSII

11. Kamizelka na Ładunki Wybuchowe komandosów KSK

12. Kamizelka taktyczna Pattern 83

W jednym z następnych postów zbiorę kamizelki bardziej renomowanych i kontraktowych firm ze sklepów zagranicznych. Jeśli oczywiście nie macie nic przeciwko temu ;-)

Edited by danyboy

Lista jest w zasadzie poprawna z dwoma wyjątkami:

7. TacGear Kamizelka Chest-Rig SPECJALISTYCZNA - ta kamizelka była widywana niekiedy u żołnierzy jednostek specjalnego przeznaczenia jednak wyłącznie w wersji wykonanej z materiałów kontraktowych. Tak się składa, że Tac Gear od jakiegoś czasu obniżył jakość swoich produktów i poszedł w tańsze materiały (zmienił wszystko - od klamer po cordurę). Wcześniej produkował wyłącznie z kontraktowych materiałów i właśnie taki chest we wspomnianym kroju był widywany na zdjęciach (nie jestem nawet pewien czy którąś kompania nie dostała dużej partii). Obecnie wersja z materiałów kontraktowych dostępna jest jedynie na rynku wtórnym.

11. Kamizelka na Ładunki Wybuchowe komandosów KSK - nic bardziej błędnego. Ta kamizelka jak najbardziej jest w użyciu i jest to chyba najbardziej popularny model widywany na większości fotek (najczęściej widywana = najlepiej nadaje się do rekonstrukcji/stylizacji). Artykuł o niej (wraz ze zdjęciami metek kontraktowych gdybyś nadal miał wątpliwości) masz tutaj:

http://www.awr.one.pl/viewpage.php?page_id=35

Reszta to faktycznie fantazje producentów nie nadające się do reko.

Ronin

p.s.

Sporadycznie na zdjęciach mogą trafić się jakieś nietypowe kwiatki kupione prywatnie (np. MilTec-owy Pattern 83) ale nie należy tego brać pod uwagę, ponieważ są to skrajne zachowania nie pasujące do ogólnych tendencji. W reko najlepiej odtwarzać to co trafia się najczęściej a kwiatki zostawiać jedynie w pojedynczych egzemplarzach lub w ogóle z nich zrezygnować. Jak wyposażymy sobie całą ekipę w nietypowy sprzęt, to zaczyna być dziwnie bo w praktyce ten nietypowy sprzęt trafia się niezwykle rzadko, a już na pewno nie w obrębie jednej dwużyny.

Dzięki za odpowiedź.

Od siebie dodam, iż wg mnie najfajniej wygląda rekonstrukcja, gdy wszyscy mają taki sam sprzęt, a nie gdy każdy zaczyna korzystać z jakiegoś innego unikatowego patentu. Niestety po sobie wiem też, że trudno jest utrzymać takie ujednolicenie w oddziale.

Kamizelki dostępne w polskich sklepach mamy wstępnie omówione. Teraz obiecany sprzęt z zagranicy:

21. MFH Ranger tactical vest

22. MMB Tactical vest Assault

23. MMB Tactical vest Special Force

24. CCG GERMEN ASSAULT VEST NG3

25. WYVERN BODY ARMOR VEST COVER

26. WYVERN ASSAULT VEST

27. WYVERN ALL ARMS EXPEDITION VEST

28. Tasmanian Tiger Ammunition Vest

29. Tasmanian Tiger Chest-Rigg

30. Arktis JUNGLE BATTLE VEST

31. Arktis Special Operations Assault Vest 1600

32. Arktis SIGMA ASSAULT VEST

33. Arktis LONG RANGE RECON VEST

34. Arktis ADVANCED CHEST RIG

35. Arktis Noorloos Vest

36. Arktis MEDICAL TECHNICIANS VEST

37. ATXS Chest Rig "Vorrauskräfte"

38. Sabre Trooper Chest Rig

39. Sabre Special Forces Chest Rig

40. Original KSK Weste "Moskito"

41. Original Weste Combi Standard Molle

42. Original Weste Combi Standard IDZ

43. Original Weste Combi Universal

44. Original IDZ Weste II L

21 -> 23 - wszelkie MFH czy MBB to gorsi lub lepsi podwykonawcy MilTec-a. Firmy te produkują kopie markowych produktów - prawie zawsze kopiują KHS (obecnie Sierra 313) lub Arktisa. Te rzeczy raczej nie nadają się do reko - to zwyczajne tańsze kopie na rynek cywilny robione z kiepskich materiałów. Przykładem może być nr 22 który jest kopią kamizelki hybrydowej CCG produkowanej oryginalnie przez KHS dla... Armii duńskiej ;) w kamuflażu M84 (duńska, zielonoczarna wersja flecktarnu). W BW widywało się sporo kamizelek tego typu w wersji we flecktarn (prawdopodobnie trafiły do testów bo firma miała nadzieję zainteresować rodzimą armię swoimi wyrobami) jednak nie były to kopie MMB tylko produkt KHS:

secondline_11.jpg

(na zdjęciu członek 313 batalionu powietrznodesantowego)

Obecnie KHS nie produkuje tej kamizelki więc nieliczne egzemplarze wykorzystywane faktycznie w BW można nabyć na rynku wtórnym. Nie oznacza to jednak, że wersja wykonana z oryginalnych materiałów nie jest do nabycia nowa... Prawa do projektu ma 75Tactical (kolejna niemiecka firma szyjąca oporządzenie dla wojska). Robi je już tylko we fleck, z oryginalnych materiałów:

http://www.75tactical.com/75Tactical_Comba...594-1630-d.html

Ta kamizelka jest identyczna (nie jest to kopia tylko dokładnie ta sama kamizelka!) z wersją dawniej produkowaną przez KHS i będącą wówczas w użyciu, więc moim zdaniem nadaje się do reko jak najbardziej, zresztą nawet wersja 75Tactical trafia się obecnie:

westehi6.th.jpgthpix.gif

(na plecach kamizelki widać metkę z logo producenta ;))

25 -> 36 - nie otwierają się ;).

37 (chest rig ATXS) już pisałem na początku. Jak najbardziej w użyciu - chyba najczęstszy zakup indywidualny, co zresztą potwierdzają zdjęcia żołnierzy na stronie producenta.

38 i 39 - cywilne wersje produktów JK Defence - artykul o cheście tej firmy masz na stronie AWR i podałem link w pierwszym moim poście w tym temacie. Sabre-shop to nic innego jak sklep internetowy firmy JK Defence. Teoretycznie chest rigi dostępne w sklepie nie będą różniły się od wersji dla wojska (chociaż są to osobne partie produkcyjne, teoretycznie te same materiały i ta sama jakość ale w produktach na rynek cywilny nie ma nigdy pewności - te dla wojska muszą spełnić wymogi specyfikacji TL, a te dla cywilów już nie koniecznie, więc mamy większe prawdopodobieństwo fuszerki), ale jeżeli chcemy oryginał to lepiej pomailować sobie ze sklepem i poprosić o chest z partii dla wojska (taki chest opisałem właśnie w artykule na stronie AWR - miał metkę kontraktową i był z cordury IR chociaż był kupiony za pośrednictwem sklepu).

40 - o ile sklep sprzedaje produkt Moskito mamy do czynienia z oryginałem. Jest to jeden z producentów kamizelek KSK.

41 -> 43 - fantazyjne hybrydy kamizelki KSK z systemami takimi jak MOLLE czy IdZ. Jest to próba zastąpienia średnio udanego systemu rzepowo-napowego kamizelek KSK systemami opartymi na taśmach. NIE SĄ W UŻYCIU!

44 - kamizelka IdZ - standard wchodzący do użycia w niemieckiej armii (zastępuje stopniowo S95). Niestety i tutaj, tak jak w przypadku JK Defence, mamy do czynienia z dwoma wersjami - produkty na rynek cywilny oraz partie dla wojska. Różnicę najlepiej zna Wolf - miał obie wersje. Nie różnią się praktycznie niczym (producent ten sam) ale partie dla wojska mają metki kontraktowe i przechodzą dokładniejszą kontrolę (w rzeczach na rynek cywilny mogą trafić się jakieś pojedyncze niedoróbki, gorszy rodzaj jakiegoś materiału itp. - tutaj jest loteria).

Wszystko jest generalnie dość skomplikowane dlatego jeżeli chcemy mieć oryginalną kamizelkę/chest rig najlepiej:

1. Szukamy zdjęć żołnierzy jednostki na jakiej się chcemy wzorować i sprawdzamy czego używają.

2. Szukamy tego co na zdjęciach w miejscach gdzie można taki sprzęt kupić.

3. Sprawdzamy producenta rzeczy ze sklepu - tu może się zdarzyć:

a) kopia (MilTec, MMB itp);

b) rzecz produkowana przez faktycznego producenta jednak na rynek cywilny (Sabre-shop czy Multi-Design).

c) faktyczny oryginał z metkami kontraktowymi

Najlepiej napisać do sklepu i zapytać z czym mamy do czynienia, czy ma metki, jeżeli tak to jakie, czy metki mają nr kontraktowy itd.

Ze sklepami zawsze jest zamieszanie dlatego dobrze jest kupować na aukcjach. Specjalistyczny sprzęt sprzedają prawie zawsze ludzie znający się na temacie i to czy coś jest oryginalne potwierdzają zdjęciami metek.

Ronin

• 1 year later...
  • 3 months later...
  • 1 month later...

Troszkę odgrzewam kotlecika ale trzeba nakarmić ciekawość dlatego proszę o wyrozumiałość.

Mam pytanie dotyczące tego MBSS'a

Czy ten "kampfschwimmer" ma na sobie kamizelkę której kopią jest ten produkt PANTAC'a:

http://www.casg.pl/product-pol-150-PANTAC-...ote-Brown-.html

Czy ktoś ma więcej fotek niemieckich "sealsów" w tym oporządzeniu bądż podobnym?

Zdjęcie jest konkretne bo pokazuje również ciekawą konfigurację MP5SD jeszcze ze starym typem selektora ognia.

Ooo proszę jaki zaradny Julian

http://i351.photobucket.com/albums/q472/ma...n_sof_ks_09.jpg

Tu też MBSS?

Edited by Julas

Mam pytanie dotyczącego zaznaczonego na zdjęciu elementu, co to jest?

germansofks13.th.jpg

Ponadto czy ten MBSS to jakiś indywidualny zakup, pojedyńczy przypadek tak jak np. znana fotka żołnierza BW w Patternie 83 czy może był to zakup większej partii dla jakiejś grupy żołnierzy?

Z góry dzięki za odpowiedź.

Ooo wielkie dzięki Tuziol, czyli tutaj też MBSS.

Ale na fotce widnieje "Komandos Specjal Krafte" a nie Kampfschwimmer tak?

W ogóle ma fajną kaburę - wygląda jak te IMI Defense co się pojawiły na capri - to jest to samo?

ps. Ejjii mi się wydaje czy chwyt transportowy tego G36K jest nieco wygięty? To może coś ze zdjęciem?

Edited by Julas