OAS_NemoOne Posted February 29, 2004 Report Share Posted February 29, 2004 Heyka!! mam pytanie odnosnie tego sposobu maskowania (i nie tylko tego, ale o tym pozniej). Wiec, gdzie byl on uzywany i przez jakie jednostki?? I jeszcze pytanie do posiadaczy. Jak sie sprawdza w polskich warunkach?? I na koniec: gdzie dostane taki mundur (net), niekoniecznie orginalny, po w miare przystepnej cenie. I jeszcze pytania odnosnie innych sposobow maskowania. red camo- do czego jest uzywany?? Bo nie moge znalezc sensownego wytlumaczenia... sky blue camo- to samo co wyzej yellow stinger camo- to samo co powyzej i ostatnie pytanie odnosnie spodni, ktore znalazlem w szafie. maskowanie: Sa to ciemnozielone spodnie z ciemniejszymi plamami (plamki sa niewielkie, gesto rozmieszczone, sa roznej wielkosci, o nieregularnym ksztalcie). Spodnie maja dwie boczne prostokatne kieszenie zapinane na guzik zakryty patka. tylnych kieszeni nie ma. Rozporek na guziki. Spodnie zapinane sa (w miejscu, gdzie powinna byc klamra pasa) na 3 guziki(??) z czego dwa widac z zewnatrz,a jeden jest wewnatrz. Postaram sie o fotki. Dodam, ze nigdy wczesniej czegos takiego nei widzialem, a chcialbym sprawic sobie do tego bluze, tlyko nie wime gdzie... z gory dzieki za odpowiedzi, jezeli taki temat juz byl, to prosze moda o usuniecie mojego watku. pozdro. Nemo Quote Link to post Share on other sites
Minimal Posted February 29, 2004 Report Share Posted February 29, 2004 Na wiekszosc pytan odpowiedz znajdziesz TUTAJ Co do zastosowania tiger stripe'a w Polsce sie nie wypowiem bo nie mialem tego nigdy. Jesli chodzi o te spodnie to zastanowilbym sie czy nie jest to czasem polski "żabiak", najlepiej jak bys fote zrobil i wkleil. Quote Link to post Share on other sites
Crazy_Ivan Posted February 29, 2004 Report Share Posted February 29, 2004 Na polskie warunki tiger jest chyba najlepiej maskujacym mundurem ( razem z puma zeby bylo smieszniej ;) ). Sprawdza sie ze wzgledu na kolorystyke prawie przez caly rok. Moim zdaniem dobry wybor Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted February 29, 2004 Report Share Posted February 29, 2004 Tiger Stripe jest mundurem wywodacym sie z Azji poludniowo-wschodniej i jako taki znalaz najszersze zastosowanie w wojnie wietnamskiej. Uzywany m.in. przez amerykanskie jednostki specjalne, niektore jednostki poludniowo-wietnamskie oraz poludniowo-koreanskie. Dostepny m.in. na www.ranger.pl. Co do spodni... takie kamo? Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted February 29, 2004 Report Share Posted February 29, 2004 mam pytanie odnosnie tego sposobu maskowania (i nie tylko tego, ale o tym pozniej). Wiec, gdzie byl on uzywany i przez jakie jednostki?? glownie w Wietnami. Przez Wietnamska armie i Amerykanow, ale tylko w silach specjalnych i chyba nigdy nie byl to mundur regulaminowy. I jeszcze pytanie do posiadaczy. Jak sie sprawdza w polskich warunkach?? bardzo dobrze, najlepiej ze wszystkich mi znanych. Z zaznaczeniem ze nie chodzi o "Vietnam" Tiger Stpripe tylko "Wodland" - roznica w kolorach I na koniec: gdzie dostane taki mundur (net), niekoniecznie orginalny, po w miare przystepnej cenie. po przystepnej raczej nigdzie, mundury w tym kamuflarzu nie sa tanie red camo- do czego jest uzywany?? Bo nie moge znalezc sensownego wytlumaczenia...sky blue camo- to samo co wyzej yellow stinger camo- to samo co powyzej niech pomysle po pierwsze - to juz bylo po drugie - przez hip-hopowco, dresiarzy.. na dyskotekach itp :P Sa to ciemnozielone spodnie z ciemniejszymi plamami (plamki sa niewielkie, gesto rozmieszczone, sa roznej wielkosci, o nieregularnym ksztalcie). do ktorego kamuflarzu ten opis NIE pasuje? :) Quote Link to post Share on other sites
OAS_NemoOne Posted February 29, 2004 Author Report Share Posted February 29, 2004 Tak, takie mam spodnie. Dzieki za odpowiedz odnosnie Tigera. Chyba sobie je kupie, bo bardzo mi sie ono podoba. pozostaje jeszcze tylko kwestia Red camo, yellow stinger camo i sky blue camo... do czego to moze sie przydac?? (szczegolnie to zolte i czerwone... 8O ) Quote Link to post Share on other sites
OAS_NemoOne Posted February 29, 2004 Author Report Share Posted February 29, 2004 Nie sa tanie?? Podrobki sa w przystepnej cenie :twisted:, dzieki wszystkim za pomoc. Quote Link to post Share on other sites
Kapral Posted February 29, 2004 Report Share Posted February 29, 2004 Tigers, to mudnur poludniowo vietnamskiej armii- ARVN. Zostal wprowadzony we wzcesnych latach 60tych. Ze wzgeldu na swietne wlasciwosci maskujace, uzywali go doradcy wojskowi od poczatku pzrebywania w namie, czyli od 58roku. Zatopil on u nich starego spotta. w polowie lat 60tych gdy zostal rozpowszechniony u jednostek specjalnych takich jak Force Recon, SEALs, SF, LRRP czy SOG zaczeto go prosukowac(lokalnie ofkoz) w amerykanskiej romiarowce itp. Mudnir do dzis ma szeorkie zastosowanie, przyjely go panstwia takie jak Tajlandia czy Rosja. Ale ogolnie popularnoc zdobyl popzrez wojne w Viet Namie. Uzywano go niregulaminowo jeszce pzrez krotki czas po. W 2001 roku, wraz z MARPATem do konkursu na nowy mudnur USMC stawal rowniez nieco zmodyfikowany viet namski Tigers, a takze jako nowy mudunr US Air Force przyjeto niebieskiego ietnamskiego tigersa w kroju BDU. nalezy wspomniec, ze ten radycyjny tigers ARVN mial kroj bardzo zblizony do M51. Wytzrymala bawena, wklesle guziki 1 typu, 2 kieszenie na koszuli + 1 na rekawie, i jedna "papierosniczka"(c huj wie jak to nazwac, taka kieszen gdzie paczka fajek sie zmiesci) pod kiesznia cargo na spodniach. CO do wlasciwowsci maskujacych, jak na poczatku wspomnialem, sa kurewsko skuteczne, przedewszystkim uniwersalne- w miare wszedzie sie dopasuja. Obok CADPATu, MARPATu i DPMa jeden z lepszych kamuflarzy. Co do dosteposci tego mudnuru w polsce, akurat moj kumpel bardzo fajna kopia BDU vietnamskieg tigersa(ten najzajebisciejszy moim zdaniem) w rip stopie chce go spzredac, wraz z kapeluszem- wzor z Namu. rozmiar Large-Regular. Czyli czlowieka o nieco wiekszej tuszy :) A oryginaly to chodza za popierdolone kosmiecznie wyoskie ceny, np. boonie-hat ok 800 zeta... pozdrawiam kapral Quote Link to post Share on other sites
BMP_Mad_Max Posted March 1, 2004 Report Share Posted March 1, 2004 Witam wszystkich, Posiadam mundur Tigerstripe od prawie roku i jestem z niego bardzo zadowolony. Maskuje bardzo dobrze w każdych warunkach (najlepiej chojaki i wysoka trawa). Rodzajów tego munduru było chyba ze cztery. Trzy używane w Vietnamie i jeden (podróba alboco) jakiś taki ciemny jak dla myśliwych (najbardziej dostępny). Mój mundurek można sobie obejrzeć w "Byliśmy żołnierzami", miał go tłumacz-azjata (w armi USA ofkoz :P ). Co do dostępności to spodnie można dostać bez problemu w cenie 150-200zł, choć nigdzie nie spotkałem się z kamuflażem zrobionym z RIP-STOP'u. Na bluzę polowałem okołó 4 miesięcy i w końcu dorwałem jedną jedyną w Wawie za 150zł (nówka). Boonie Hat'a w ogóle nie mogę nigdzie dostać, a jak gdzieś ktoś na allegro sprzedaje to za chore pieniądze. Co do orginalności to nie jestem w 100% pewien ale chyba są to full USA :) . No i oporządzenie trzeba mieć w koloże olive bo w tigerstripe raczej nie znajdziesz... To chyba wszystko co na temat tego maskowania powiedzieć mogę. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted March 1, 2004 Report Share Posted March 1, 2004 Dzis moze jest kilka rodzajow Tiger Stripe ale wczasie wojny wietnamskiej byly ich dziesiatki. Co producent to inne odcienie, czesto nieco zmieniony kroj. Tiger Stripe produkowano w Wietnamie, Tajlandii, Korei, w Japoni i na Tajwanie (przynajmniej o tych krajach mi wiadomo) W kazdym zas cholera wie ilu producentow. Z tego co sie orientowalem w USA, w dziedzinie podrobek, roznorodnosc tez jest wieksza niz 4 wzory. To tyle rysu historycznego. Quote Link to post Share on other sites
OAS_NemoOne Posted March 1, 2004 Author Report Share Posted March 1, 2004 A wiecie moze gdzie dostane bluze do polskich spodni "puma", o ktorych wspominalem wczesniej?? Kolega Wukasz zapodal linka, gdzie mozna zobaczyc jak owa bluza wyglada. Bylbym wdzieczny za pomoc. Pozdro. Nemo Quote Link to post Share on other sites
BMP_Mad_Max Posted March 1, 2004 Report Share Posted March 1, 2004 A wiecie moze gdzie dostane bluze do polskich spodni "puma", o ktorych wspominalem wczesniej... Wszędzie :lol: . A tak poważnie to w każdym demobilu. Quote Link to post Share on other sites
OAS_NemoOne Posted March 2, 2004 Author Report Share Posted March 2, 2004 No to bede musial sie wybrac do Gdyni, do Desantu, albo Wild Rovera, moze tam beda mieli tanio. A Tigery maja w militariach, wiec jezeli nie znajde pumy, to pojade do Sopotu po tigera... P.S zna ktos jakise demobile w Gdyni/okolicach?? Quote Link to post Share on other sites
Kapral Posted March 2, 2004 Report Share Posted March 2, 2004 Masz dwa albo trzy Paragrafy 22. Gdynia ul. 10 Lutego(zaraz przy skrzyzowaniu ze swietojanska) i jeden we wrzeszczu, zapytaj sie w gdyni to ci powiedza. Dalej w Gdyni mosz tylko BIR i desant Quote Link to post Share on other sites
Lizak_Specter Posted March 2, 2004 Report Share Posted March 2, 2004 NemoOne nie masz po co sie wybierac do Desantu bo tam nic nie ma ale do Paragrafu idz mila obsluga mojego znajomego :D Quote Link to post Share on other sites
OAS_NemoOne Posted March 2, 2004 Author Report Share Posted March 2, 2004 heh, przejde sie, bo mam blisko, ale najpierw trzeba kupic jakiegos guna, bo mam tylko stara P8 UHC kupiona jeszcze za czasow manii plastikowych pistolecików na kulki za 5 zeta (ja sie wyżarłem i kupiłem P8 za około 70 zeta :D ). Zakupie bron, a potem czas pomyslec o umundurowaniu...a jeszcze najpierw to musze wybrac sie na jakas strzelanke...bo jeszcze nigdy nie bylem :D :D :D Quote Link to post Share on other sites
ŚS_Carlos Posted March 2, 2004 Report Share Posted March 2, 2004 no dobra gadacie o jakis "woodland" tigerach, 100 rodzajach namowych tigerow i innych sradach dupadach...juz sie pogubilem..gdzie mozna kupic po przystepnej cenie takiego tigerka?? (kopia of horse no i moze byc nieszczesne BDU) : Quote Link to post Share on other sites
Guest Logan Posted April 18, 2004 Report Share Posted April 18, 2004 własnie,gdzie mozna kupić Kopie Tiger Stripes z okresu wojny w Namie? bede bardzo wdzięczny za odpowiedż. Quote Link to post Share on other sites
Kapral Posted April 18, 2004 Report Share Posted April 18, 2004 Chyba pierwszy raz to mowie jako moderator: SZUKEJ DO CHOLERY! bo to bylo walkowane ze dwa razy jak mnie nie myli. ale zeby nie bylo: www.tigerstripeproducts.com albo szukajcie po sklepach militarnych, czasem cos podobnego sie trafi. pozdrawiam kapral Quote Link to post Share on other sites
jeme Posted August 24, 2004 Report Share Posted August 24, 2004 czesc admin! fajnie ze ktos dba o to forum! no - to gdzie mozna dostać takiego tigerka? tez szukam? :) cze Quote Link to post Share on other sites
Okota Posted August 24, 2004 Report Share Posted August 24, 2004 8O <ikonka walacego glawa w mur usmieszka> .... Quote Link to post Share on other sites
Berserker Posted August 24, 2004 Report Share Posted August 24, 2004 no - to gdzie mozna dostać takiego tigerka? tez szukam? :) coś chyba nie bardzo szukaleś http://military.pl/s/m/scan/st=db/co=yes/s...tml?id=8j7zsLfr tam jest bluza bdu tiger stripes , a skomentować to można tylko stwierdzeniem "gadaj z dupą to cie osra" Quote Link to post Share on other sites
Guest british Posted August 25, 2004 Report Share Posted August 25, 2004 zobaczcie www.ranger.pl (pelen tiger-bluza, spodnie i kapelusz, zapewne wszystko proppera), oraz www.azymut.waw.pl (bluza, spodnie) jako ciekawostke dodam, ze tigerstripe dla USAF nie byl opracowany jako efektywny, ale jako efektowny (chodzilo o to, zeby AF mialo cos wyrozniajacego sie- 'Air Force command desired a distinctive blend of colors that said "U.S. Air Force". These colors were not specifically selected to work as camouflage.'- TSP). tak poza tym to czy to byl wielki problem, zeby przegladnac kilka stron sklepow w poszukiwaniu tego tigerstripa???? :evil: EDIT: jeszcze cos. generalnie wystrzegajcie sie ciuchow z military.pl. kazde gówno jakie dostana z chin lub innego dalekiego wschodu opatrzają etykietka 'spec-force', wiec albo inwestujecie u nich w jakis chinski chłam, albo dziwne (i prawdopodobnie niewiele lepsze) wynalazki rothco Quote Link to post Share on other sites
jeme Posted August 26, 2004 Report Share Posted August 26, 2004 ech dzieci, dzieci... (a szczególnie ty Berserk...) Po pierwsze - nie szukam BDU tylko vietnamki - różnice są znaczne, ale do najbardziej widocznych należą m.in. guziki, które w vietnamkach są na wierzchu, a w BDU są schowane. Druga sprawa to materiał - 100% cotton mnie interesuje (raczej taka grubsza). Poliester nie wchodzi w rachubę (no jak niczego innego nie znajdę...). Kolejna sprawa - spodnie - guziki - wiadomo, dodatkowa kieszonka na lewej nodze poniżej cargo (na granat tudzież na fajki) też byłaby wskazana. edit: całkiem zgrabnie różnice opisał Kapral na poprzedniej stronie jak mi się zdaje. no i british - zanim zacząłem zawracać dupę ludziopm na forum oblookałem praktycznie wszystkie sklepy i większość z nich nawet obdzwoniłem. Do niektórych dotarłem osobiście. Wszędzie mieli tylko BDU z poli-cottonu co mnie generalnie wali. Na pytanie 'czy macie coś bawełnianego w tigerstripes najczęstrzą odpowiedzią jest 'nie ma' albo: tak, jest! - a może mi pan przeczytać metke? - jasne: co/poly 60/40 :((( Najbardziej mnie rozluźniła pani w sklepie, która powiedziała że poliester to przecież też jest nylon, więc co/poly to jest w zasadzie NYCO... No i że w tym się człowiek w zasadzie nie poci, bo w takich biegają w IRAQ.... - Nie wiem, może jestem niedoinformowany, ale wydaje mi się że ta - miła skądinnąd pani - robiła mnie w wała? Jeżeli chodzi o producentow - w trakcie moich poszukiwań znalazłem całkiem zgrabny komplecik Tru-Specu - nazywa się 'Advisor' i nawiązuje do mundurów 'doradców wojskowych' w vietnamie. 100% gruba bawełna, całkiem zgrabny krój, guziki na wieszchu, i nawet jest ta fikuśna dodatkowa kieszonka na lewej nodze. Co sądzicie o wyrobach tej firmy? Niestety takich też u nas nigdzie nie mają (a przynajmniej tak wynika z (niewielkiego) odzewu lub raczej (dużo większego) braku odzewu ze strony sklepów do których rozesłałem zapytanie o to cuś. BTW - jakie są opinie o firmie Tru-Spec? Wygląda całkiem nieźle, ale chciałbym poznać 'niezależną' opinie użytkowników :) Na zakończenie: Chłopaki (dziewczyny ?) zanim obśmiejecie jakieś pytanie, upewnijcie się najpierw czy na prawde jest takie bezszensowne jak wam się wydaje. Albo czy na pewno je rozumiecie. W szczególności ty Berseker. SSSSRRrrruuuuu - możesz się poczuć obsrany :PPP cze. P.S. Może ktoś mi się wypowie - tak na wypadek jakbym niczego nie znalazł - w temacie spodni BDU Tru-Specu a szczególnie w temacie materiału bawełna 60% poliester 40%. Da się w tym wytrzymać? W lecie? Dymając w plecaku po zaoranym polu? W południe? jeszcze raz cze. P.P.S. co sądzicie o tygryskach - jasnym i ciemnym? który - niezależnie od vietnamu - lepiej się u nas sprawdza? znowu jeszcze raz cze. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted August 26, 2004 Report Share Posted August 26, 2004 Chłopaki (dziewczyny ?) zanim obśmiejecie jakieś pytanie, upewnijcie się najpierw czy na prawde jest takie bezszensowne jak wam się wydaje. Albo czy na pewno je rozumiecie. W szczególności ty Berseker. SSSSRRrrruuuuu - możesz się poczuć obsrany :PPP w dobrze zadanym pytaniu jest co najmniej 50% odpowiedzi... moze naucz sie zadawac precyzyjne pytania, a nie miej pretensji do innych Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts