Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Problem z LL Trigger Zero PSS10

Recommended Posts

witam

jakieś 2 tygodnie temu na jednej z wojenek po oddaniu strzału z mojej VSR-ki usłyszałem głośne BOOM! Ku mojemu zdziwieniu, nie mogłem już więcej przeładować mojej repliki. W momencie złapania uchwytu i przesunięciu cylindra w celu przeładowania nie pozostawał on w miejscu tylko znów z powrotem był ciągnięty przez sprężynę do swojej pozycji wyjściowej. Krótko mówiąc - nie zaskakiwał i nie był blokowany przez system spustowy.

Poszedłem z tym do serwisu ale niestety nie wiedzieli co zrobić bo cały Trigger system wygląda na sprawny i zachowuje się jakby działał poprawnie.

Oto jego zdjecie http://www.intercube.home.pl/south/ll_trigger.jpg

Teoretycznie element zaznaczony jako nr 1 blokuje cylinder w momencie przeładowania i o dziwo w momencie rozłożenia repliki wszystko z nim jest OK.

Element zaznaczony jako nr 2 to miejsce na śruby do przykręcania systemu spustowego do repliki. Zauważyłem ciekawą zależność, że w momencie zbyt mocnego ściśnięcia triggera w tym miejscu palcami, przestaje on działać poprawnie ponieważ spust nie powraca swobodnie przez co element nr 1 nie jest usztywniony i nie blokuje cylindra.

Przeszukałem sieć i niestety nie mogłem znaleźć żadnych schematów. Czy ktoś może takowe posiada?Czy ktoś miał może analogiczną sytuację do mojej?

Szkoda mi wydawać 550zł na nowy system. Swój i tak kupiłem w Chinach za lekko ponad 100$ ale mimo wszystko sprowadzanie 1 części z drugiego końca świata średnio mi sie widzi :)

Z góry dziękuje za wszelką pomoc.

Coś czuję że będę Twoim wybawieniem :D

Zacznij tak: rozkręć całego ZT na części pierwsze (spokojnie, nic trudnego, uważaj na wyskakujące części). Weź papierek ścierny 1200 lub nawet 2000 i lekko dopoleruj piston seara tam gdzie trze on o ta podłużną belkę to raz. Dwa: Tą belkę przepoleruj na całej bocznej powierzchni, z jednej i drugiej strony. To dwa. Trzy: nasmaruj wszystko smarem do maszyn :D.

Cztery: sprawdź czy ZT po dokręceniu do komory zamkowej przylega do niej. Jeśli nie- dokręć lub daj podkładki. Jeśli nadal nie pomaga weź pilnik i zeszlifuj na płasko tą powierzchnię komory zamkowej do której przylegają mosiężne klocki w ZT tak aby sam ZT siedział te 0,5mm głębiej w komorze zamkowej. Sprawdź czy gwinty mocujące ZT do komory zamkowej (te właśnie w komorze) nie są wyrobione. Jeśli są- przegwintuj (ja mam tam m5 i rozwiercone otwory w mosiężnych klockach żeby śruba luźno przechodziła).

Zauważyłem ciekawą zależność, że w momencie zbyt mocnego ściśnięcia triggera w tym miejscu palcami, przestaje on działać poprawnie ponieważ spust nie powraca swobodnie przez co element nr 1 nie jest usztywniony i nie blokuje cylindra.
Mialem identycznie. Po jednym zabrudzeniu i wyczyszczeniu działa poprawnie od kilku już miesięcy...

Aha, jeszcze jedno. Skontroluj stan tych białych krążków po których ślizga się cylinder. Nie może mieć on zbytnich luzów w komorze. Jeśli ma luzy musisz lekko zmienić technikę przeładowywania- w momencie kiedy ma "zaskoczyć" rączkę lekko ku dołowi dociśnij. I zamknij zamek. Przyzwyczaisz sie. Albo wymień/ dorób te krążki na ciaśniejsze...

Przeszukałem sieć i niestety nie mogłem znaleźć żadnych schematów.
Pytaj o co chcesz, znam ZT na pamięć...

Mam nadzieję że pomogłem