Ununoctium Posted November 3, 2008 Report Share Posted November 3, 2008 Czy w BW są używane, jakieś mniejsze plecaki, niż 80 litrowe Berghausy? Potrzebuje czegoś, w czym mieściło by się G36k, a jednocześnie nie chce kupować niepotrzebnego mi wielkiego i drogiego plecaka. Szukałem czegoś na eBayu, allegro itp., ale znalazłem tylko w oliwce... Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted November 3, 2008 Report Share Posted November 3, 2008 Berghausy Atlas/Vulcan są 120l ;). W użyciu są oczywiście 65l Kampfrucksack. W jednostkach specjalnych jako daypacka/escapepacka używa się dodatkowo Berghausa Munro 35l. Ronin Quote Link to post Share on other sites
TUZIOL Posted November 3, 2008 Report Share Posted November 3, 2008 A tu fotka Munro w użyciu/te dwa plecaki od prawej/ ;) Ja (ten z granatnikiem) i Deimos z radiostacją SEM32 w plecaku. Przede mną jeszcze idzie Ronin z Atlasem 120L I pytanie konkursowe. Co Aśka ma pod flecktarnowym pokrowcem na plecak? ;) Więcej fotek na naszej stronie w dziale MEDIA ;) Quote Link to post Share on other sites
MAR Posted November 3, 2008 Report Share Posted November 3, 2008 65l kampfurcskasck Quote Link to post Share on other sites
Adi.K Posted November 4, 2008 Report Share Posted November 4, 2008 (edited) BH Atlas/Vulcan - ale patrząc po ramiączkach można stwierdzić ,że nie. ale po rozmiarach patrząc sądzę ,że to coś produkcji TT. Ostatecznie dość mocno skompresowany "65L" A inne pytanie... Jakie pokrowce na plecak polecacie na zimę? Jakaś konkretna firma? Edited November 4, 2008 by Adrian"ADi"Krysztofiak Quote Link to post Share on other sites
choisen Posted November 4, 2008 Report Share Posted November 4, 2008 Pomijając Mil-teca, tak? :D Bo TO chyba jego: http://www.sklep.vest.pl/product_info.php?products_id=717 Quote Link to post Share on other sites
TUZIOL Posted November 5, 2008 Report Share Posted November 5, 2008 Na zimę do podstawowego maskowania może być to co podał choisen. Jest to chyba coś takiego, czego znana "renomowana" niemiecka firma nie mogła .... ;) A co do plecaka na fotce pod przykryciem to faktycznie jest to 65l Kampfrucsack :) Byliśmy wówczas w trakcie wymiany ich na Berghausy. Quote Link to post Share on other sites
choisen Posted November 21, 2008 Report Share Posted November 21, 2008 http://allegro.pl/item488242055_torba_wojs...ry_hit_bcm.html Co to do jest?! Chyba DDR, albo co... Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted November 21, 2008 Report Share Posted November 21, 2008 Materiał jeszcze by kolorem na BW pasował, ale zapięcia na pewno nie. Na NRD też nie pasuje, ale nie jest to kolejna zagadka dotycząca pomysłowości w tworzeniu opisów sprzedawców z Allegro. Białe napisy brzmią: "nieważne protokoly wypadków drogowych", napis Y-956625 to nic innego jak numer rejestracyjny pojazdu BW, a wiec coś w tym jest. :mrgreen: Quote Link to post Share on other sites
antek Posted March 10, 2009 Report Share Posted March 10, 2009 Wiecie może czym są wypełnione pasy nośne w Berghausie Atlas? Chodzi mi o to, że u mnie w plecaku te miękkie poduszki chyba się skurczyły, lub wytarły przez co są twarde. Nie chcę rozpruwać pasków nie mając co w nie wszyć, myślałem o twardej gąbce (taka różno kolorowa z granulatu), ale obawiam się, że z czasem może się wytrzeć lub skruszyć. PS Poszukuję paska nośnego do małego plecaka zmontowanego z kieszni, oraz klamrę do ściągania - skracania wąskich pasków 20mm. Quote Link to post Share on other sites
Mack the Knife Posted March 11, 2009 Report Share Posted March 11, 2009 polecam kanibalizm sprzętowy - czyli zakup np. chlebaka BW za 12zł i wycięcie z niego potrzebnych elementów. Quote Link to post Share on other sites
turntablized Posted June 26, 2009 Report Share Posted June 26, 2009 W takiego oto plecaka wszedłem w posiadanie. We flecktarnie wygląda na oryginalny jakiś dziwny system nośny z mnóstwem pasków i regulacji. Jest duży na pewno ma ponad 100 L. Jakieś pomysły co to może być ? Dla piechoty BW raczej średnio do reko ale już do KSK nie wiem czy koszerny czy też nie. Pomóżcie. Quote Link to post Share on other sites
Wawix Posted June 26, 2009 Report Share Posted June 26, 2009 To mi wygląda na Flecktarową kopie Plecaka Górskiego ale pierwszy raz widzę szczerze. Wawix Quote Link to post Share on other sites
michalll Posted June 26, 2009 Report Share Posted June 26, 2009 Jeżeli wygląda na oryginalny, powinien mieć metkę wszytą... sprawdziłeś? Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted June 26, 2009 Report Share Posted June 26, 2009 To KATA MB-114 U znany szerzej jako "B2" - plecak jest izraelskiej produkcji, VersNr: 8465 12 343 2033. Swego czasu, na początku formowania KSK, Niemcy testowali trochę izraelskiego sprzętu wyprodukowanego w krótkich partiach we flecku (między innymi plecaki B2 i kamizelki R2 będące flecktarnową wersją izraelskich Recon Vest-ów). Stawiam, że plecak z fotki był wyprodukowany w latach 90-tych ;). Tu jedna z niewielu fotek członków KSK z tymi plecakami: Na testach się skończyło - B2 nie wszedł do szerszego zastosowania ze względu na kiepski system nośny - z powodu regulacji wysokości plecak kolebał się na boki przy większym obciążeniu. Na wyposażenie trafił więc konkurent - Berghaus Vulcan, z czasem upgraydowany do używanej obecnie wersji Atlas. O historii B2 pisałem w artykule o Atlasie na naszej stronie ;). Fajny gadget kolekcjonerski albo element do rekonstrukcji wczesnego KSK. Do użytku raczej średnio praktyczna rzecz. Ronin p.s. Kamizelki R2 przegrały z kolei z modelem Heima. Quote Link to post Share on other sites
TUZIOL Posted June 26, 2009 Report Share Posted June 26, 2009 Ronin jak zwykle pierwszy ;) Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted June 27, 2009 Report Share Posted June 27, 2009 Dodam jako ciekawostkę, że te dwie kieszenie po prawej stronie plecaka umieszczone jedna nad drugą są z założenia przeznaczone na plastykowe boksy z taśmą do MG3 - jeden z fajniejszych patentów w tym plecaku. Ronin Quote Link to post Share on other sites
turntablized Posted June 28, 2009 Report Share Posted June 28, 2009 Dzięki za info. Plecak fajny i podoba mi się. Chodź rzeczywiście system nośny jest w nim mroczny choć wg. mnie głównie pod względem jego regulacji. Quote Link to post Share on other sites
michalll Posted October 19, 2009 Report Share Posted October 19, 2009 Jak się sprawują systemy nośne Cyclops II w plecakach Atlas i Vulcan? Bliżej im do bergena czy nowoczesnych plecaków transportowych? Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted October 19, 2009 Report Share Posted October 19, 2009 Myślę, że stanowi coś pośrodku - nie "przekombinowany" jak te nowe ale z kilkoma usprawnieniami. Więcej tu: http://www.awr.one.pl/viewpage.php?page_id=38 Ronin Quote Link to post Share on other sites
michalll Posted October 19, 2009 Report Share Posted October 19, 2009 Właśnie skończyłem czytać, bardzo fajny artykuł. Jak subiektywnie oceniasz komfort noszenia tego plecaka? Quote Link to post Share on other sites
TUZIOL Posted October 20, 2009 Report Share Posted October 20, 2009 Porównując do standardowego plecaka BW (65L) - niebo a ziemia ;) Jak go dobrze spasujesz i ponaciągasz tak jak należy to można z nim spokojnie przemierzać kilometry :) Tylko trzeba uważać żeby się nie przeciążyć bo zmieści się do niego na prawdę sporo i łatwo przesadzić z ciężarem ;) Quote Link to post Share on other sites
Kantek Posted October 20, 2009 Report Share Posted October 20, 2009 Porównując Munro do Kampfrucksacka przy tym samym obciążeniu to też stwierdzam, że różnica jest bardzo wyraźna. :D Kampfrucksack został stworzony do małych obciążeń i noszenia z splitterem więc trudno porównywać rózne klasy plecaków o różnych zastosowaniach. :) Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted October 21, 2009 Report Share Posted October 21, 2009 Dokładnie - to, że 65l jest słaby w niektórych zastosowaniach nie oznacza, że jest to ogólnie zły plecak - on jest po prostu specjalistyczny, zaprojektowany pod konkretne obciążenie. Atlas jest z kolei bardzo stabilny - to jego największy plus. Szelki przyszyte na stałe z bardzo małym zakresem regulacji dając systemowi naprawdę dużą sztywność. To, że można dobrać sobie rozmiar plecaka ułatwia z kolei dopasowanie do nietypowej budowy ciała. Moja subiektywna ocena w stosunku do używanych przeze mnie 65l, Alice Medium, Alpinusa Woodpeckera, brytyjskiego Bergena i jednego z modeli Deutera - Atlas wypada najlepiej (duży a przy tym stabilny). Ronin Quote Link to post Share on other sites
michalll Posted October 21, 2009 Report Share Posted October 21, 2009 No, jeżeli oceniasz go lepiej niż woodpeckera to rzeczywiście do mnie przemawia. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts