Ratoll Posted November 3, 2008 Report Share Posted November 3, 2008 Witajcie, Mam duży problem z podawaniem kulek w moim G36c. Na singlu wydaje się wszystko działać jak należy, jednak kiedy strzelam seriami, po dziesięciu - kilkunastu kulkach słyszę same puste strzały. Pomaga oddanie kilku strzałów na singlu. Mam oryginalnego hicap'a TM, dokupiłem JG - ten sam problem. Więc to pewnie nie przez magazynek. Co prawda kiedy włożyłem mag firmy "Both Elephant" problem jakby się zmniejszył, ale raczej nie tędy droga. Oglądałem komorę hopup, rozkładałem .. wszystko wygląda jak trzeba. Zupełnie nie mam pomysłu jak znaleźć przyczynę problemu. Zdaję sobie sprawę, że na podstawie takiego opisu trudno będzie komukolwiek zasugerować rozwiązanie, jednak liczę na szczęście, że któryś z grupowiczów już miał/spotkał podobny problem i znalazł rozwiązanie, ewentualnie alternatywnym tokiem rozumowania naprowadzi mnie na źródło problemu. ps. dysza wydaje się chodzić jak trzeba, ale na oko nie ocenię przy seriach. Quote Link to post Share on other sites
mag Posted November 3, 2008 Report Share Posted November 3, 2008 Na jakiej baterii strzelasz i jakiego masz ROF'a - może Hi-cap zwyczajnie nie wyrabia przy dłuższej serii? Quote Link to post Share on other sites
_Arczi_ Posted November 3, 2008 Report Share Posted November 3, 2008 Tak głupio zapytam - masz do końca nakręconego hi-capa albo czy w ogóle masz go nakręconego? Quote Link to post Share on other sites
Szulikos Posted November 3, 2008 Report Share Posted November 3, 2008 (edited) Nie no raczej ma nakręconego, bo nie mógłby strzelać na semi.. a jak po paru strzałach na semi może ponownie na auto. Chyba że jak mówisz może mieć słabo nakręconego, spróbuj max mocno nakręcić hi-capa. Edited November 3, 2008 by Szulikos Quote Link to post Share on other sites
Ratoll Posted November 3, 2008 Author Report Share Posted November 3, 2008 Testowałem na różnych hicap'ach. Oczywiście, nakręcałem je odpowiednio. Nawet próbowałem specjalnie czasem mniej podkręcić itd., ale nie zauważyłem żadnych prawidłowości :/ Mam baterię 8.4, ostatnio osłabiłem sprężynę przez co RoF wzrósł, jednak problem zaczął się już jakiś czas przed modyfikacjami, kiedy wszystko było 100% stock Tokyo Marui. Zupełnie nie mam pomysłu, o co może chodzić :/ Może coś się w popychaczu (właściwie to przyciągaczu) dyszy potegowało ? Chociaż wtedy powinno być za każdym razem źle, a nie oddaniu serii .. Quote Link to post Share on other sites
Szulikos Posted November 3, 2008 Report Share Posted November 3, 2008 A selektor ognia dobrze Ci działa? nie zacina się? nie "przeskakuje"? spróbuj też pożyczyć od kogoś batkę i przestrzelić na niej broń np. jak masz 8.4 to o większej liczbie mAh albo 9.6 o mniejszej. Quote Link to post Share on other sites
Ratoll Posted November 3, 2008 Author Report Share Posted November 3, 2008 Selektor działa ok. Mimo braku kulek Gearbox cały czas pracuje równomiernie. Kwestie baterii też odrzucam. Zrobiłem eksperyment: Wyjąłem magazynek, przekręciłem karabin do góry nogami, podawałem kulki bezpośrednio. Nawet przystawiłem rurkę do dziurki, przez którą wchodzą kulki z magazynka. Na singlu wszystko działa świetnie, jednak na auto kulki podstakują i nie mogą zostać w większości przypadków "złapane" przez dyszę i umieszczone przy hopupie. Ale test może być niezbyt miarodajny, może normalne jest, że siła grawitacji nie wystarcza i wymagane jest dopychanie sprężyną. Quote Link to post Share on other sites
_Arczi_ Posted November 4, 2008 Report Share Posted November 4, 2008 (edited) No siła grawitacji nie wystarcza. Sam się tak kiedyś bawiłem. Problem cokolwiek dziwny i ciekawy zarazem. Ja bym na twoim miejscu odkręcił gniazdo magazynka i popatrzył jak zachowuje się dysza podczas strzelania na auto. Może być tak, ze ona za mało się cofa i kulki nie mogą się zmieścić w przestrzeń pomiędzy dysze a komorę HU. Jeśli tak jest, to bez otwarcia GB się nie obejdzie, bo wtedy trzeba zobaczyć w jakim stanie jest popychacz dyszy, czy z nim coś się nie stało. Sam miałem G36C z TM i nigdy taki problem u mnie nie występował. Edited November 4, 2008 by _Arczi_ Quote Link to post Share on other sites
Ratoll Posted November 4, 2008 Author Report Share Posted November 4, 2008 Otwierałem gearbox'a. Trudno powiedzieć, czy część popychacza "skrobana" wypustką na zębatce się wyrobiła .. oglądąłem długo i nie potrafiłem ocenić, a nie mam nowego popychacza do porównania. Jak nie znajdę innego rozwiązania, przełożę popychacz z mp5k i zobaczę, jak będzie działało. A problem robi się coraz ciekawszy: Hi-cap wypełniony kulkami ICS 0.25g : przerywa, po chwili lecą puste. Hi-cap wypełniony shitowatymi "pestkami" 0.20g na których widać szwy : wydaje się chodzić bezproblemowo. Ja już niczego nie rozumiem .. :) Quote Link to post Share on other sites
Michal_g Posted November 4, 2008 Report Share Posted November 4, 2008 Spróbuj jeszcze na innych kulkach kulkach i na lowcapie. Coś więcej będziesz wtedy wiedział. Quote Link to post Share on other sites
Ratoll Posted November 4, 2008 Author Report Share Posted November 4, 2008 Niestety, nie mam. Wszyscy w około grzechoczą hi-cap'ami, ale popytam po znajomych. Jednak sam nie wiem, jakie wnioski mógłbym wyciągnąć z tego eksperymentu, niezależnie od rezultatu .. to wszystko jest takie surrealistyczne, dziwne, zakręcone ... Quote Link to post Share on other sites
Azur Posted November 7, 2008 Report Share Posted November 7, 2008 Mam to samo. Wszystkie lowcapy podają znakomicie ,Gietkowe (CA,TM,Dboys), emkowe (Dboys). A hicap TM nie podawał poprawnie, szybko kulki szły, co chwila puste strzały. Pomyślałem więc, że może to wina właściciela poprzedniego , bo nie spuszczal sprężyny. Zmieniłem więc na nową, mocniejszą. Nic nie pomogło. Kupiłem hicapa Thermold Dboys... i to samo. Quote Link to post Share on other sites
Michal_g Posted November 7, 2008 Report Share Posted November 7, 2008 Azur - to być może wina kulek. Podobne przeboje miałem z midcapami G&P do AK przy próbie użycia ich z kulkami PJ. Lowcapy podawały je czysto, a midcapy nie chciały. Quote Link to post Share on other sites
Azur Posted November 7, 2008 Report Share Posted November 7, 2008 Wątpie. Próbowałem Gold Fire'ów, Pestek, P&J Premium, Exceli... Wszystko ma ten sam problem. Quote Link to post Share on other sites
Ratoll Posted November 11, 2008 Author Report Share Posted November 11, 2008 To samo na starym dobrym magazynku TM i nowym JG: - ics 0.23g i ics 0.25g : kaszana, nie da się grać. - pestki 0.20g, blastery 0.20g : wszystko ok, ani jednego pustego strzału. Będę sprawdzał inne jak mi w łapki wpadną .. Quote Link to post Share on other sites
Azur Posted November 14, 2008 Report Share Posted November 14, 2008 Lżejsze kulki podaje... ? Co mi w sumie po 0,2 przy 370 fpsach... :-/ Quote Link to post Share on other sites
Ratoll Posted November 17, 2008 Author Report Share Posted November 17, 2008 Może nie chodzi o wagę .. nie mam ICS'ów 0.20 aby sprawdzić. Wydaje mi się jednak, że ICS'y mają znacznie bardziej porowatą, matową powierzchnię w przeciwieństwie do obślizgłych pestek i blasterów. Quote Link to post Share on other sites
Azur Posted December 5, 2008 Report Share Posted December 5, 2008 W dobie usterki mojej G36, postanowiłem wymienić popychacz (kupiłem CA) oraz kupić dystanser na zębatkę tłokową produkcji Elementa. Do tego hicap TM i kulki 0,25 produkcji TM. I zobaczymy, jak tylko kolega złoży mi replikę, dam znać czy dało radę. Quote Link to post Share on other sites
Ratoll Posted December 14, 2008 Author Report Share Posted December 14, 2008 Wymieniłem płytkę popychacza, nie pomogło. Zamiast kupować kawałek kiepsko obrobionej blaszki za 40pln, samemu zrobiłem dystanser na zębatkę tłokową za pomocą nałożenia kilku warstw odpowiednio dobranego rozmiarem termokurczu na metalową "wypustkę" na zębatce. Solidne rozwiązanie, dysza cofa się teraz głębiej, wydaje się podawać każdą kulkę. Quote Link to post Share on other sites
kermit Posted December 14, 2008 Report Share Posted December 14, 2008 (edited) Ratoll popróbuj różnych kulek - z tego co wiem blastery i pestki to ślizgie kulki. Edited December 14, 2008 by kermit Quote Link to post Share on other sites
Azur Posted December 15, 2008 Report Share Posted December 15, 2008 Zamontowałem popychacz CA, nakładkę na zębatkę tłokową Elementa, kulki 0,25 Marui - podaje świetnie, każdą kuleczkę. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts