sztyla Posted January 28, 2009 Report Share Posted January 28, 2009 (edited) Edit : ok już rozumiem :D A co do sposobu to ciekawy i nie taki trudny :) Edited January 28, 2009 by sztyla Quote Link to post Share on other sites
sztyla Posted January 29, 2009 Report Share Posted January 29, 2009 (edited) I jeszcze 1 pytanko :) Czy przy malowaniu repliki farbą w spreju, powinno się na początku (?) opryskać (?) ją (?) podkładem (?). Chodzi mi o tą pierwszą jasną warstwę. Tu przykład : http://pl.youtube.com/watch?v=ZOgdfoIRbgk Edited January 29, 2009 by sztyla Quote Link to post Share on other sites
Ari Posted January 30, 2009 Report Share Posted January 30, 2009 Może nie jakieś wykwintne kamo, ale naszła mnie ochota na prostote. W rzeczywistości, ten odcień jest ciemniejszy niż na fotkach z flashem i nie jest taki jasny na jaki się wydaje. Farbka Montana Gold G 8040 Quote Link to post Share on other sites
Ari Posted January 30, 2009 Report Share Posted January 30, 2009 Może nie jakieś wykwintne kamo, ale naszła mnie ochota na prostote. W rzeczywistości, ten odcień jest ciemniejszy niż na fotkach z flashem i nie jest taki jasny na jaki się wydaje. Farbka Montana Gold G 8040 Quote Link to post Share on other sites
QQryQ Posted January 30, 2009 Report Share Posted January 30, 2009 Spoko strona, duzo fajnych wzorow LINK Quote Link to post Share on other sites
sieta Posted January 30, 2009 Report Share Posted January 30, 2009 (edited) To G36 robi na mnie wrażenie, ale z punktu widzenia raczej designu, niż kamuflarzu... Jakoś nie mogę sobie wyobrazić, że jakiś żołnierz spędza kilkanaście czy kilkadziesiąt godzin na malowaniu broni... To się chyba robi w parę minut, plus chwila na wyschnięcie? I do roboty... Mi zajeło to ok 30 minut, z czego 20, to było oczekiwanie, aż pierwsza warstwa przeschnie lekko. Teraz trzeba tylko poczekać kilka tygodni, aż emka powyciera się w odpowiednich miejscach. Jak się nie powyciera to jej pomogę. Farby: Tzw. Sniper Paint, puszki po 150ml... zużyłem około połowy koloru desert i może 1/5 koloru mud brown. Farby są matowe, fajnie kryją, aczkolwiek nie schną superszybko jak się tego spodziewałem. Na tej stronie ze wzorami, te kamuflarze wyglądają nieźle, ładnie, czyściutko i bajerancko, aczkolwiek rodem z CS'a lub Call of Duty 4... Takie piękno jakoś kłóci mi się z samą ideą śmiercionośnej broni... a możę to egzemplarze do muzeum sztuki nowoczesnej? :D Wywaliłem 6 stron pisaniny o tym jak fajnie coś wygląda albo czy lepiej odtłuścić masłem czy papierem ściernym. Są od tego inne tematy. Tu proszę wrzucać tylko zdjęcia z opisami autorów i powstrzymywać się od komentarzy i dyskusji. thor_ Edited January 31, 2009 by thor_ Quote Link to post Share on other sites
Lajon Posted January 30, 2009 Report Share Posted January 30, 2009 (edited) Na tej stronie ze wzorami, te kamuflarze wyglądają nieźle, ładnie, czyściutko i bajerancko, aczkolwiek rodem z CS'a lub Call of Duty 4... Takie piękno jakoś kłóci mi się z samą ideą śmiercionośnej broni... a możę to egzemplarze do muzeum sztuki nowoczesnej? :D To chyba oczywiste że lans się przede wszystkim liczy. ;) Jeśli chodzi o względy praktyczne to każde obłożone repliki szmatami jest lepszym kamuflażem niż malowanie w realiach airsoftowych bo a) nic nam się nie grzeje ani nie zapali b) nie ma potrzeby utrzymywania, że tak powiem, drożności układu zamka czy wyrzutnika łusek. BTW. KamuflaŻ. Włosy się jeżą. Edited January 30, 2009 by Lajon Quote Link to post Share on other sites
Ukesu Posted January 30, 2009 Report Share Posted January 30, 2009 Sieta respekt ! pięknie ci wyszło to camo, niby takie proste, ale ma coś w sobie. Quote Link to post Share on other sites
sieta Posted January 30, 2009 Report Share Posted January 30, 2009 BTW. KamuflaŻ. Włosy się jeżą. Ups. Tak to jest, jak przez kilka lat wszystko co piszesz jest pisane głównie w językach programowania :D Postaram się pilnować ortografii. Przepraszam za tego jeża na głowie, Lwie ;) Sieta respekt ! pięknie ci wyszło to camo, niby takie proste, ale ma coś w sobie. Dzięki. Jak emka złapie klimat i poobciera się trochę, to wrzucę kolejne fotki. Quote Link to post Share on other sites
pin-king-pin Posted January 30, 2009 Report Share Posted January 30, 2009 (edited) Na tej stronie ze wzorami, te kamuflarze wyglądają nieźle, ładnie, czyściutko i bajerancko, aczkolwiek rodem z CS'a lub Call of Duty 4... Takie piękno jakoś kłóci mi się z samą ideą śmiercionośnej broni... a możę to egzemplarze do muzeum sztuki nowoczesnej? :D Jaka śmiercionośna broń, toż to pizdolet na kulki! A do tego jestem pewien, że świetnie kamufluje w fabryce kuchenek gazowych i .... PIEKLE :twisted: Edited January 30, 2009 by pin-king-pin Quote Link to post Share on other sites
sztyla Posted January 30, 2009 Report Share Posted January 30, 2009 (edited) Jeszcze 1 pytanie :) Czy przy malowaniu repliki, gdy zapryska się to miejsce : http://img177.imageshack.us/my.php?image=jgg36c2ot8.jpg Będzie to przeszkadzało w składaniu kolby ?? A w przypadku szyny R.I.S, nie będzie to przeszkadzało w montowaniu na niej kolimatorów itp ? Ari ------> ok wielkie dzięki :) Edited January 30, 2009 by sztyla Quote Link to post Share on other sites
Ari Posted January 30, 2009 Report Share Posted January 30, 2009 Nic nie będzie przeszkadzało w składaniu kolby. Na RISie tak samo nic nie bedzie przeszkadzac Quote Link to post Share on other sites
HateMe Posted January 30, 2009 Report Share Posted January 30, 2009 Potwierdzam to co pisze Sieta - Sniper/Army Paint jest ok, ładny matowy kolor, ale długo schną. Quote Link to post Share on other sites
pin-king-pin Posted January 30, 2009 Report Share Posted January 30, 2009 To ja dodam, że Montany szybciutko, w jakieś 30 sekund. Quote Link to post Share on other sites
murek94 Posted January 30, 2009 Report Share Posted January 30, 2009 Witajcie, Ja chciałbym pomalować w Digital Woodland Powiększenie Czy te farby Montany były by dobre (odcienie) : - Carmel [G1230] - Jako podkład - Shock Black [s9000] - Czarne Piksele - Khaki / Pepperoni Hot [G1150 / G1140] - Zielone Piksele - Elm [G8000] - Troszkę Jasnego Proszę o odpowiedz czy ktoś miał do czynienie z wyżej wymienionymi kolorami i czy dobrze spełnią swoją role ? Quote Link to post Share on other sites
sztyla Posted January 30, 2009 Report Share Posted January 30, 2009 (edited) Czyli z tego co rozumiem to żeby mi Oliwka wyszła (Montana Gold) to muszę Army Green kupić ?? I pytanko do Ari :) Te liście klonu to sam wyciąłeś, czy na necie znalazłeś ?? :D Edited January 30, 2009 by sztyla Quote Link to post Share on other sites
pin-king-pin Posted January 30, 2009 Report Share Posted January 30, 2009 Tak, ja użyłem army green u siebie jako ciemnej zieleni, obczaj sobie. Quote Link to post Share on other sites
sztyla Posted January 30, 2009 Report Share Posted January 30, 2009 No niby tak ale z 2 strony na tej fotce Oliwka wyszła w miarę ciemna :) http://img166.imageshack.us/my.php?image=s7305196zr3.jpg Quote Link to post Share on other sites
Ari Posted January 31, 2009 Report Share Posted January 31, 2009 Co do jasności tej Army green, to kwestia światła, lampy błyskowej itp na zdjęciu. Zdjęcie pin-king-pina bardzo ładnie pokazuje jej prawdziwy odcień. Pepperoni Hot do marpata wybić sobie z głowy. Co do liściu klonu, to za googlowałem, znalazłem fajny listek, przerysowałem obrys liścia a szlaczki w środku zrobiłem ekspresyjnie :P Quote Link to post Share on other sites
Ari Posted January 31, 2009 Report Share Posted January 31, 2009 Jeżeli dobrze nałoży się warstwy Montana Gold, to świetnie się trzyma. Mogę podesłać fotki jak wygląda obecnie mój HK416, który był pomalowany pół roku temu Quote Link to post Share on other sites
murek94 Posted January 31, 2009 Report Share Posted January 31, 2009 Mam pytanie co do Montany gold czy mogę ją dostać w castroramie lub Lerly Meroy (Nie wiem jak to się pisze) Quote Link to post Share on other sites
sztyla Posted January 31, 2009 Report Share Posted January 31, 2009 (edited) No nie jestem tego pewien :/ mi się wydaje że nie :P (ale bym dla pewności sprawdził) Najlepiej znajdź jakiś sklep dla graficiarzy, albo jakiś z farbami :) Edited January 31, 2009 by sztyla Quote Link to post Share on other sites
murek94 Posted January 31, 2009 Report Share Posted January 31, 2009 Naszczęście jestem ze Szczecina tu znajduje się sklep andergrand i tam mają ale dzięki za odpowiedz i pozdrawiam "malarzy" Quote Link to post Share on other sites
SpiritWolf Posted February 2, 2009 Report Share Posted February 2, 2009 Ja planuje zrobić DPM na mojej replice. Co do wzoru to planuje zrobić szablony z kalki przyłożonej do kurtki/bluzy. Problem mam natomiast z doborem odcieni farb montany. Myślałem o odcieniach: Army Green/Fern Green, Sand, Shock black, Polish brown. I właśnie się zastanawiam czy będą pasować bo kolory się różnią między paleta kolorów a zdjęciami z tematu. Np Pepperoni Hot jest w palecie bardziej zółte. Quote Link to post Share on other sites
pin-king-pin Posted February 2, 2009 Report Share Posted February 2, 2009 Jest na to stary, sprawdzony sposób. Weź coś w DPMie i śmigaj do sklepu. Tam przykładaj to coś do puszek z farbą, dobierając odpowiednie kolory. Oczywiście należy pamiętać, że kolory poglądowe na kapslach też nie są w 100% odwzorowane, ale na pewno są lepsze niż te wyświetlane na źle skalibrowanych monitorach. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts