May_u Posted November 3, 2008 Report Share Posted November 3, 2008 * A = Ausführung ("Wersja") * G = Gewehr ("Karabin") * K = Either Kurz ("Krótki") odnosi się do pistoletów, pistoletów maszynowych i karabinów w krótszych wersjach * AG = Anbau-Gerät ("Dołączany Element/Część") lub Anbaugranatwerfer ("Dołączany Granatnik") * GMG = Granatmaschinengewehr (Granatnik) ? * GMW = Granatmaschinenwerfer (Automatyczna Wyrzutnia Granatów) * MG = Maschinengewehr ("Karabin Maszynowy") * MP = Maschinenpistole ("Pistolet Maszynowy") lub ("SMG z Ang.") * PSG = Präzisions-Schützen-Gewehr ("Karabin Snajperski") * SD = Schalldämpfer ("Broń z Tłumikiem") * SG = Schützen-Gewehr ("Karabin Wyborowy") [25] * UMP = Universal-Maschinenpistole ("Uniwersalny Pistolet Maszynowy") * UCP = Ultimate Combat Pistol * USP = Universal-Selbstladepistole ("Uniwersalny pistolet samopowtarzalny") ? * ZF = Zielfernrohr ("Broń z dołączoną optyką") Quote Link to post Share on other sites
Adi.K Posted November 3, 2008 Report Share Posted November 3, 2008 (edited) * GMG = Granatmaschinengewehr (Granatnik) ? może "Granatnik pistoletowy"? Edited November 3, 2008 by Adrian"ADi"Krysztofiak Quote Link to post Share on other sites
MAR Posted November 3, 2008 Report Share Posted November 3, 2008 (edited) raczej to: --------------- odnośnie uwagi ADIego ponieżej- nie zauwazyłem tego-mój błąd :) Edited November 3, 2008 by ramol Quote Link to post Share on other sites
Adi.K Posted November 3, 2008 Report Share Posted November 3, 2008 a mi się wydaje ,że na tym obrazku przedstawiony jest: * GMW = Granatmaschinenwerfer (Automatyczna Wyrzutnia Granatów) Quote Link to post Share on other sites
Ununoctium Posted November 3, 2008 Report Share Posted November 3, 2008 (edited) GMG- Granatmaschinengewehr. W bardzo luźnym tłumaczeniu- Karabin-granatnik-maszynowy. W poprawnym tłumaczeniu- granatnik maszynowy. Więcej informacji o GMG: http://www.world.guns.ru/grenade/gl21-e.htm http://www.hkpro.com/gmg.htm I GMW: http://www.hkpro.com/gmw.htm Edited November 3, 2008 by Blas Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted November 3, 2008 Report Share Posted November 3, 2008 Wg strony producenta HECKLER & KOCH jest to GMW (GRANATMASCHINENWAFFE)a więc po prostu granatnik maszynowy. Nie ma mowy o Gewehr - karabin lub Werfer - wyrzutnia(miotacz). Dosłowne tłumaczenie niemieckich nazw własnych może być dość kłopotliwe, bo to specyficzny język, rządzący się swoimi prawami. Quote Link to post Share on other sites
Soman Posted November 8, 2008 Report Share Posted November 8, 2008 W tym wypadku po polsku bedzie to "granatnik automatyczny" (Mod - chwilowo nie mam polskich znakow) Quote Link to post Share on other sites
choisen Posted March 12, 2009 Report Share Posted March 12, 2009 http://jgrgt1.boo.pl/viewtopic.php?t=132 Proszę o ocenę mojego dzieła :) Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted March 13, 2009 Report Share Posted March 13, 2009 Dobrze, że napisałeś ten artykuł - będzie gdzie odsyłać ludzi jak zapytają czy SIG Sauera 226 można "podciągnąć" pod BW ;). Jednakże w artykule jest kilka błędów. Przejrzałem go pobieżnie ale oto co rzuciło mi się w oczy: 1. Żołnierz, za pozwoleniem dowódcy, może ją dostosować do swoich potrzeb, zdejmując czy wymieniając niektóre jej części. Bardzo kontrowersyjne stwierdzenie, jeżeli na początku artykułu zaznaczasz, że nie będziesz pisał o uzbrojeniu jednostek specjalnych ;). 2. G36KA1-"oszynowany" chwyt przedni, szyna górna 22mm ??? ABSOLUTNIE NIEPRAWDA! G36KA1 wygląda tak (spójrz na chwyt przedni i rączkę transportową z optyką): 3. MP2A1, bo tak jest oznaczony w Bundeswehrze Dla ścisłości: MP2 - wersja zwykłan ze stałą kolbą drewnianą (także w użyciu w BW) MP2A1 - wersja ze stalową kolbą składaną 4. Historia tego pistoletu sięga czasów II wojny światowej, kiedy to był wycofywany na rzecz słynnego P 08 Parabellum Zdanie jest źle skonstruowane - sugeruje, że P38 wycofano na rzecz P8 a było odwrotnie (P8 jest starsze i to P8 miało być zastąpione przez P38, co nie zmienia faktu, że przez sporą część wojny w użyciu były oba pistolety). 5. Jest to jeden z modeli AWM (L96) na nabój .308 Winchester czyli 7,62x51 ABSOLUTNIE NIEPRAWDA! G22 jest zasilane amunicją 7,62 x 66,5 mm czyli 300 WinMag a nie 7,62 x 51 mm jak piszesz. 6. Bunkerfaust-przeznaczony do rozbijania bunkrów Tak sugeruje nazwa ale nie jest to jedyne zastosowanie. Bunkerfaust to pocisk kumulacyjno-odłamkowy i stosować go można w różnych celach. Tyle z rzeczy, które mi się najbardziej rzuciły (przyznaję od razu, że nie wczytywałem się w tekst zbyt dokładnie starając się wyłapać każdy błąd). Poza tym myślę, że tekst jest o tyle ciekawy, że zbiera do kupy kilka często poruszanych zagadnień - zdecydowanie zachęcam Cię do pisania kolejnych artykułów :D. Ronin Quote Link to post Share on other sites
fidell Posted March 13, 2009 Report Share Posted March 13, 2009 A gdzie jest mp5? Rozumiem, że ten krótki przewodnik dopiero w budowie? Jeśli chodzi o opis g36a2 to na rączce powinien być chyba eotech552? Poza tym fajne. Pozdrawiam! Quote Link to post Share on other sites
Ununoctium Posted March 13, 2009 Report Share Posted March 13, 2009 1) "K"-wersja pośrednia między "Pełną" a "C". (...) . Posiada rączkę transportową z lunetą 1,5 " 1,5 ma wersja E, w BW mają 3X. 2) c- można odnieść wrażenei, jakby była używana, a przecież nie jest :). 3) Dawanie linków, do aukcji mija się z celem. Tyle mojego dodatkowego marudzenia, co do artykułu. :) Quote Link to post Share on other sites
choisen Posted March 13, 2009 Report Share Posted March 13, 2009 Co do powiększenia, racja, nie wiem dlaczego napisałem powiększenie repliki CA ;) "C" jest używana, ale nie przez liniowa piechotę. A jak już jadę z pełną i "K", to i przydałoby się o "C" napisać ;) link do aukcji rzeczywiście przemknął mojemu spostrzegawczemu oczku, poprawię na linka z armyworlda ;) Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted March 13, 2009 Report Share Posted March 13, 2009 "C" jest używana, ale nie przez liniowa piechotę. Ja poproszę jakąś fotografię żołnierza BW z G36C ;). Ronin Quote Link to post Share on other sites
Wawix Posted March 13, 2009 Report Share Posted March 13, 2009 (edited) Ja przeglądając zdjęcia G36''C'' na necie też właśnie nie spotkałem żadnego żołnierza BW z tą bronią,ale za to bardzo dużo zdjęć z tą bronią miały właśnie jednostki specjalne,antyterroryści wszelakiej maści :-P Wawix Edited March 13, 2009 by Wawix Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted March 13, 2009 Report Share Posted March 13, 2009 To nie świadczy o tym, że ta broń jest w użyciu w BW ;). Ja nie spotkałem się z taką informacją nigdzie, nigdy też nie widziałem fotografii (a najlepiej kilku różnych), która by to potwierdziła. Tak że prośbę pozostawiam otwartą, a jeżeli nie ma żadnego potwierdzenia w wiarygodnych źródłach to sugeruję zmianę w artykule. Ronin Quote Link to post Share on other sites
Ununoctium Posted March 13, 2009 Report Share Posted March 13, 2009 1) A czy jako jeden z dowodów nie wystarczy, że NIE MA wersji "c", z oznaczeniami zgodnymi ze standardami BW (S, E, F)? Ja też nie widziałem żeby BW z g36c biegało. Co innego policja, ale to nie o niej temat... 2) W sumie, w tym artykule, można by opisać, czym się różni MG36 od zwykłego G36, a nie tylko, że takie cos istnieje :). 3) Co do P8- "BW. Tak naprawdę jest to jedna z pierwszych odmian znanego w amerykańskiej armii pistoletu USP. " Jesli mnie pamięc nie myli, to H&K zrobiło MK23 dla USA. A USP to P8 na rynek cywilny...? Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted March 13, 2009 Report Share Posted March 13, 2009 1) A czy jako jeden z dowodów nie wystarczy, że NIE MA wersji "c", z oznaczeniami zgodnymi ze standardami BW (S, E, F)? Dobry tok myślenia - faktycznie coś w tym musi być. Nie zapominajmy jednak, że chwyt z mechanizmem spustowym jest jednakowy we wszystkich wersjach G36, tak że można go wymieniać dowolnie w zależności od wersji (taki z SEF z bundeswehrowskiej wersji spokojnie można zainstalować w G36C). Ronin Quote Link to post Share on other sites
choisen Posted March 13, 2009 Report Share Posted March 13, 2009 (edited) @G36c Chodziło mi o jednostki policji ;) @ MP5 Zbieram materiały, jest w przygotowaniu :) To samo dotyczy MILAN-a i Carla Gustawa @P8 Cytat: "W 1996 roku jedna z wersji USP stała się przepisową bronią krótką Bundeswehry jako P8 zastępując pistolet P1" M23 to zupełnie inna bajka ;) @G36 Powiększenie jeśli już to 3,5 bodajże ;) @Wymiana cześci Za bardzo nie wiem, jak to jest z AG36. Czy grenadier ma "w chlebaczku" zwykły chwyt przedni, czy nie... @G36KA1 Racja, błąd w sztuce a raczej w czytaniu ;) @AWM Jw. Mylne założenie, że AWP i AWM są identyczne... Poprawiam :) Edited March 13, 2009 by choisen Quote Link to post Share on other sites
choisen Posted March 13, 2009 Report Share Posted March 13, 2009 Cholerne zmień... :/ Oto, co udało mi się znaleźć o G36kA1 na MP: G36KA1: RIS-Handguard and KSK-rail (www.sl-8.de) for EOTech or Aimpoint (only Kampfschwimmer) and G36C-Stock Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted March 13, 2009 Report Share Posted March 13, 2009 To świadczy jedynie o tym, że ludzie na MP.net to nie zawsze specjaliści ;). To trochę jakby na tym forum ktoś napisał jakąś bzdurę, a kto inny ją podał jako wiarygodną informację, wskazując to forum jako źródło. Ronin Quote Link to post Share on other sites
choisen Posted May 8, 2009 Report Share Posted May 8, 2009 Dobrze, szybkie pytanie. Czy posiada ktoś zdjęcie żołnierza BW z MILAN-em? Quote Link to post Share on other sites
Soman Posted May 8, 2009 Report Share Posted May 8, 2009 http://www.rk-wiesbaden.de/images/milan.jpg Quote Link to post Share on other sites
choisen Posted May 10, 2009 Report Share Posted May 10, 2009 No właśnie to znam. A jest jakieś nowsze? Quote Link to post Share on other sites
wija99 Posted May 13, 2009 Report Share Posted May 13, 2009 O boże ale mam ogromny problem. Moja gi3tka się zużyła i bardzo mi się podoba SR 25 dla tego że jest długa jak g3. Nie będzie to chyba aż tak przeszkadzało w odwzorowaniu BW? Mam czapkę, Szelki i kilka toreb, spodnie, Bluza. Ponadto mam poszewke na poduszki w Bw :D Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts