Guest legato Posted November 12, 2008 Report Share Posted November 12, 2008 (edited) Wczoraj zamówiłem, więc jutro powinna paczka dojść. Więc prosił bym o odpowiedź do tego czasu. Jak długo należy ładować taką baterię? Nie znam się na tym dokładnie, więc proszę was o pomoc. A jak sprawa stoi z formatowaniem ogniw? 8,4V 1100mAh Galaxy G.5 _______________________________________________________________________ Znalazłem na forum taki wzór: (A*1,4)/B=C A - pojemność baterii B- -prąd ładowania ładowarki C- -czas ładowania No ale ja nie wiem jaka będzie ta ładowarka.. Nadal czekam na waszą pomoc Edited November 12, 2008 by legato Quote Link to post Share on other sites
Johann Posted November 12, 2008 Report Share Posted November 12, 2008 To przeczytasz na naklejce znamionowej. Quote Link to post Share on other sites
Guest legato Posted November 12, 2008 Report Share Posted November 12, 2008 A jak sprawa wygląda z formatowaniem baterii? Quote Link to post Share on other sites
Yanooo Posted November 12, 2008 Report Share Posted November 12, 2008 Ładuj 5.5 godziny. I kup dobrą ładowarkę i baterię, to co jest w galaxy g5 to jest atrapa baterii i ładowarki, do kosza z nimi od razu. Quote Link to post Share on other sites
Guest legato Posted November 12, 2008 Report Share Posted November 12, 2008 Niestety wydałem ostatnie pieniądze na samą replikę. Więc przez jakiś czas muszę korzystać z tego co dostane w zestawie. Quote Link to post Share on other sites
eere Posted November 13, 2008 Report Share Posted November 13, 2008 Tej baterii nie ma co formować bo się nie opłaca. Nie wiem czemu ludzie mówią formatowanie. Formatować to kompa możecie. Baterie się formuje. Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted November 13, 2008 Report Share Posted November 13, 2008 Tej baterii nie ma co formować bo się nie opłaca. :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: Quote Link to post Share on other sites
Ari Posted November 13, 2008 Report Share Posted November 13, 2008 Ładuj 5.5 godziny. I kup dobrą ładowarkę i baterię, to co jest w galaxy g5 to jest atrapa baterii i ładowarki, do kosza z nimi od razu. Ludzie co wy macie z tym wyrzucaniem stockowej batki ? Ja swoja laduje 8 godzin i batka dziala swietnie, nawet w obecnych temperaturach Quote Link to post Share on other sites
Guest legato Posted November 13, 2008 Report Share Posted November 13, 2008 Każdy z Was mówi co innego.. Więc może dowiem się coś konkretnego? Quote Link to post Share on other sites
Darg Posted November 13, 2008 Report Share Posted November 13, 2008 Dokładnie tak jak w twoim wzorze, czas ładowania wychodzi w godzinach, tylko pamiętaj że będzie to wyrażone w ułamku dziesiętnym więc bedziesz musiał policzyć ile to dokładnie minut będzie. Formowanie baterii to kilkukrotne pełne rozładowanie (do bezpiecznej granicy 0,8-0,9v/jedno ogniwo) oraz jej naładowanie. Z nową batką wystarczy tak zrobić na początku z dwa razy. Quote Link to post Share on other sites
zdzisiu Posted November 13, 2008 Report Share Posted November 13, 2008 Każdy z Was mówi co innego.. Więc może dowiem się coś konkretnego? To chyba znaczy, że każdy ma inne przeżycia z baterią. Jednemu działa super, innemu do kitu. I 50 odpowiedzi więcej wcale tego nie zmieni. ;-) Quote Link to post Share on other sites
Guest legato Posted November 13, 2008 Report Share Posted November 13, 2008 Wiec napisz mi zdzisiu jak długo Ty ładujesz swoją replikę ze stajni Galaxy? Quote Link to post Share on other sites
zdzisiu Posted November 13, 2008 Report Share Posted November 13, 2008 Ja ładuję dopóki dioda na ładowarce mikroprocesorowej nie zmieni koloru na zielony. ;-) Quote Link to post Share on other sites
Guest legato Posted November 13, 2008 Report Share Posted November 13, 2008 (edited) Napisz proszę jak długo ładujesz/ładowałeś stockową baterie na stockowej ładowarce. Edited November 13, 2008 by legato Quote Link to post Share on other sites
eere Posted November 13, 2008 Report Share Posted November 13, 2008 (edited) :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: Ja mam swoje zdanie, ty masz swoje. Ja mam nawyki z rc, wiec nie formuje stocków Edited November 13, 2008 by eere Quote Link to post Share on other sites
zdzisiu Posted November 13, 2008 Report Share Posted November 13, 2008 Napisz proszę jak długo ładujesz/ładowałeś stockową baterie na stockowej ładowarce. Odrazu bym ci napisał, gdybym chociaż raz jej użył. Kiedy używałem wolnoładowarek, to ładowałem aż bateria zrobi się ciepła. Mało ambitna metoda, ale nigdy mnie nie zawiodła. Quote Link to post Share on other sites
Guest legato Posted November 14, 2008 Report Share Posted November 14, 2008 Na ładowarce pisze 300mA Zgodnie ze wzorem wyszło mi 5h 7min Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted November 14, 2008 Report Share Posted November 14, 2008 Ładuj 5 godzin i 10 minut, może być nawet trochę więcej. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts