happy666 Posted November 23, 2008 Report Share Posted November 23, 2008 Witam wszystkich. Szukałem informacji odnośnie w/w wojsk googlem i nic (wśród polskich wyników) nie znalazłem. Chciałbym prosić o kilka odpowiedzi: 1. Czy mógłby mi ktoś podać jakąś stronę gdzie znalazłbym te i inne informacje 2. Czy już nawet stylizacja nie była by rzeczą zbyt czaso- i kaso- chłonną? Na razie to wszystko co chciałbym wiedzieć, jak sobię przypomnę to napiszę :wink: Quote Link to post Share on other sites
kazik_ Posted November 23, 2008 Report Share Posted November 23, 2008 1. Ale co konkretnie chciałbyś wiedzieć? Po wpisaniu "WDW rosja" pierwszy wynik jest chyba na temat. Nie wiem jak merytorycznie się sprawdza, ale jest tam o WDW. Ostatni wynik na pierwszej stronie też jest na temat. 2. Zależy z jakiego okresu i jak "dokładna" stylizacja. Quote Link to post Share on other sites
happy666 Posted November 23, 2008 Author Report Share Posted November 23, 2008 No tak, jakoś z nieuwagi nie napisałem pytań o informację dot. WDW. Chciałbym wiedzieć która z pochodnych AK jest na użyciu. Tylko w tym problem, że jeszcze nie wiem którą dywizję/oddział itp. chciałbym odtwarzać. Jako, że chcę sobie kupić ten mundur: http://redzone.com.pl/product_info.php?cPa...products_id=244 to może ten wybór by mi wskazał w kogo chcę się dokładniej wdawać, jeśli bylibyście tak uprzejmi powiedzieć kto dokładniej ma go na użyciu. W zasadzie to chyba na tylę (na razie) Jakby co ten temat ma mi służyć zebraniu wiedzy przed rozpoczęciem, żebym miał jakąś dokładniejszą koncepcję. Za wszystkie odpowiedzi dziękuję. Quote Link to post Share on other sites
Kamil Posted November 24, 2008 Report Share Posted November 24, 2008 Jako, że chcę sobie kupić ten mundur:http://redzone.com.pl/product_info.php?cPa...products_id=244 to może ten wybór by mi wskazał w kogo chcę się dokładniej wdawać, jeśli bylibyście tak uprzejmi powiedzieć kto dokładniej ma go na użyciu. Wedewe używa flory. Quote Link to post Share on other sites
kazik_ Posted November 24, 2008 Report Share Posted November 24, 2008 Dokładnie, etatowym kamuflażem wojsk FR (czyli także WDW) jest Flora. Jeśli chodzi o AK, to obecnie standardem jest AK74M (lub starszy AKS74). Bekasa w Flectar-D pewnie używają różnego rodzaju Specnazy (z resztą jest to nawet wspomniane w opisie na rus.mil.pl). Quote Link to post Share on other sites
yakarov Posted November 24, 2008 Report Share Posted November 24, 2008 Jak współczesny WDW (kilka lat wstecz) to przede wszystkim mundur w kamuflażu Flora (wdw spodnie bez bocznych kieszeni ale nie jest to regułą) kepi w kamuflażu flora. Kamzielka 6sz92 (we florze lub duboku) plecak RD-54 (nowy we florze lub stary). Ładownica na magazynki na pas, manierka, pas oficerski (teraz już podstawowy). Buty desantowe lub jakiś dowolny wyrób - bo tu jest dowolność wyboru. Hełm najlepiej P7 :) ale gdzie taki znajdziesz... No i broń to najłatwiej AK-74M (lub coś starszego AKS-74). Ewentualnie RPK-74 i jego wersje SWD/SWDS i PKM. Jak koledzy wyżej napisali flectary itp. cuda to raczej jednostki specjalne, wydzielone grupy zwiadu itp. Quote Link to post Share on other sites
happy666 Posted November 25, 2008 Author Report Share Posted November 25, 2008 Wielkie dzięki chłopaki, dokładnie o to mi chodziło. A i jeszcze mała, ale istotna rzecz. Gdzie te elementy umundorowania (poza mundurem, regularnie się pojawiają na allegro.pl z tego co zauważyłem) mógłbym kupić? aukcje internetowe, osoby prywatne, sklepy polskie zagraniczne, wszystko to by się przydało :wink: Quote Link to post Share on other sites
kazik_ Posted November 25, 2008 Report Share Posted November 25, 2008 6sz92 u soviet-propaganda.com (musisz napisać do niego maila, bo nie ma tego na stronie) reszta do znalezienia na allegro lub w różnych "komisach" (co jakiś czas się pojawiają poszczególne elementy zestawu, który wymienił Yakarov). Quote Link to post Share on other sites
Kamil Posted November 25, 2008 Report Share Posted November 25, 2008 (edited) Florę można dostać na Allegro i u prywatnych sprzedawców, przeglądaj komis na rus.milu. Zasadniczo jest to najpopularniejszy i najtańszy obecnie rosyjski mundur, więc nie ma problemów z jego dostaniem. RD-54 we florze do dostania u S-P. Edited November 25, 2008 by Kamil Quote Link to post Share on other sites
Geno Posted November 26, 2008 Report Share Posted November 26, 2008 Może coś naprowadzi na trop... http://www.desant.mysteria.cz/frameset.htm Quote Link to post Share on other sites
kokonesko Posted June 22, 2009 Report Share Posted June 22, 2009 http://youtube.com/watch?v=oOaGgY2yUHw Quote Link to post Share on other sites
ShikamaruNara Posted June 23, 2009 Report Share Posted June 23, 2009 Wie ktoś może czy łatwo dostać sprzęt WDW na Ukrainie? A jeśli ktoś jest obeznany w ceny, też bym prosił. Quote Link to post Share on other sites
yakarov Posted June 30, 2009 Report Share Posted June 30, 2009 Ale jaki sprzęt? Rosji czy Ukrainy? Współczesny czy historyczny? Bo trochę mnie zmyliłeś tą Ukrainą w temacie o rosyjskim WDW. Quote Link to post Share on other sites
7.62 Posted July 2, 2009 Report Share Posted July 2, 2009 Na Ukrainie to raczej będzie PDW (Повітряно-десантні війська/Powitrjano-Desantni Wijśka). Pewnie poradzieckiego sprzętu będzie sporo, poszukaj na jakichś bazarach, tam jest wszystko. Quote Link to post Share on other sites
soldier92 Posted October 7, 2009 Report Share Posted October 7, 2009 Proponuję zajrzeć do książki "Berety z gwiazdami" Steven Zalogi. Pozycja nt. radzieckich wojsk powietrznodesantowych. Quote Link to post Share on other sites
kazik_ Posted October 7, 2009 Report Share Posted October 7, 2009 O sprzęcie szczerze mówiąc tam dużo nie ma. A sama książka strasznie nudna ;) Już lepiej się pod tym względem prezentuje "Specnaz w Afganistanie", który ma przynajmniej nieco ilustracji i zdjęć (bo samego tekstu o sprzęcie też niewiele jest, przynajmniej z tego co pamiętam). No ale ona dotyczy zdecydowanie węższego okresu niż "Berety z Gwiazdami". Quote Link to post Share on other sites
Kamil Posted October 7, 2009 Report Share Posted October 7, 2009 Oj tam zaraz nudna. Może po prostu nieprzesadnie wciągająca ;) A poza tym, to absolutna podstawa przy rozpoczynaniu rekonstrukcji. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts