DafidC83 Posted November 27, 2008 Report Share Posted November 27, 2008 Mam problem ze swoją m15a4 cqb CA. Przy oddawaniu strzału (zarówno na semi jak i auto) jedne kulki są podkręcane bardzo mocno (oczywiście w zależności od ustawienia hopka) inne praktycznie wcale. Tor lotu kulki w poziomie jest ok. Wygląda to tak jak by hopek raz działał innym razem nie. Problem występuje losowo - dlatego wykluczam możliwość rozgrzewania się gumki lub coś wtym stylu. Dodam, że na stokowej gumce kulki praktycznie nie były podkręcane, ale to chyba normalne. Aktualnie mam przeźroczysty silikon Guardera. Podejrzewałem nieszczelność w cylindrze na uszczelce głowicy tłoka ale wymieniłem (całą głowicę tłoka) i dalej to samo. Wymieniałem też na próbę cały zespół lufa, komora, gumka jednak nadal to samo. Sprawdzałem też spasowanie górnego i dolnego body - jest ok. Po przełożeniu lufy z hopkiem do innego aeg`a problem nie występował dlatego nie upatruję winy w tych elementach. Bardzo proszę o pomoc bo już skończyły mi się pomysły co to może być. Strzelam na blasterkach 0,25 moc repliki około 300fps Ps. Zastanawiam się jeszcze nad jedną opcją: szczelność układu międzu hopkiem a gearboxem - może coś nie tak z dyszą np nie wchodzi na odpowiednią odległość do komory. Tylko skąd ta losowość problemu. Gdyby faktycznie to wina dyszy co czy możliwe jest, że raz podawałaby kulki dobrze a raz nie? Quote Link to post Share on other sites
PRESTON Posted November 28, 2008 Report Share Posted November 28, 2008 odkręć tłumik płomienia i dmuchnij w lufę. oczywiście część powietrza ucieknie bo nie dmuchasz bezpośrednio w lufę wewnętrzną, ale i tak jesteś w tanie ocenić szczelność połączenia komory z dyszą. przy mojej M4 wyraźnie odczuwalny jest opór powietrza sprężającego się w lufie. "wyciek" na połączeniu komory i dyszy jest niewielki. sam wymieniałeś głowicę tłoka? Quote Link to post Share on other sites
DafidC83 Posted November 28, 2008 Author Report Share Posted November 28, 2008 Tak, sam wymieniałem, ale nie był to mój pierwszy raz :-P więc tutaj jest wszystko ok. Sprawdzałem szczelność (próba strzykawki) i jest całkiem przyzwoita - po zatkaniu głowicy cylindra tłok nie wchodzi dalej nawet na milimetr, także tutaj na 100% jest tak jak być powinno. Zastanawiam się tylko, że jeśli jest to faktycznie wina dyszy a właściwie nieszczelności między dyszą a komorą hopup`a to dlaczego raz układ jest szczelny a raz nie i to zupełnie losowo (analogicznie kulki raz są podkręcane a raz nie). Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted November 30, 2008 Report Share Posted November 30, 2008 Tylko skąd ta losowość problemu. Gdyby faktycznie to wina dyszy co czy możliwe jest, że raz podawałaby kulki dobrze a raz nie? Stąd, iż pewnie guma HU jest nowa, ot co. Musi się dotrzeć, różnie z tym bywa, czasami 500 kulek, czasami więcej. Jeśli nie tu leży problem to szukaj wiatru w polu. Quote Link to post Share on other sites
kermit Posted December 14, 2008 Report Share Posted December 14, 2008 Winny może być także dystanser Quote Link to post Share on other sites
ebola_85 Posted February 20, 2009 Report Share Posted February 20, 2009 odkręć tłumik płomienia i dmuchnij w lufę. oczywiście część powietrza ucieknie bo nie dmuchasz bezpośrednio w lufę wewnętrzną, ale i tak jesteś w tanie ocenić szczelność połączenia komory z dyszą. Rozumiem że otwór którym wpadają kulki z maga trzeba zatkać ? :) Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted February 21, 2009 Report Share Posted February 21, 2009 Rozumiem że otwór którym wpadają kulki z maga trzeba zatkać ? :) Odkręć tłumik płomienia/cokolwiek by dostać się do lufy wew. Strzel kilka razy na auto tak by dysza weszła w gumę i wtedy dmuchaj - problem może być jeśli nie masz cylindra typ0 - wtedy to nie ma sensu, ale sposób nie jest zły. Quote Link to post Share on other sites
KasliwyB_52 Posted February 23, 2009 Report Share Posted February 23, 2009 Jak jest szczelny, rozkrec jeszcze raz gearboxa, i sprawdz zebatki, moze po prostu nie napina sprezyny regularnie, bo ktorys zab albo lozyska zebatek albo cokolwiek nie chodzi jak powinno, wiec i kulki wyrzucane z inna sila inaczej leca... bo hop moze przy okreslonej predkosci wyrzucac kulki tak, ze niw widac ze sa podkrecone (i moze to wygladac tak, jakby ''w poziomie bylo dobrze'', jak to ujales...) Quote Link to post Share on other sites
Leo_111 Posted March 24, 2009 Report Share Posted March 24, 2009 Imho 0,25 g na 300 fps to za duża waga . Ja bym zmienił gumkę na systeme , dystanser na DF i kulki na 0.23 , albo nawet 0.20 . Na próbę jak możliwości wymień jeszcze dysze . Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted March 24, 2009 Report Share Posted March 24, 2009 (edited) Imho 0,25 g na 300 fps to za duża waga . Ja bym zmienił gumkę na systeme , dystanser na DF i kulki na 0.23 , albo nawet 0.20 . Na próbę jak możliwości wymień jeszcze dysze . Uwielbiam takie posty: "wymień to tamto siamto sramto i po problemie". To niech najlepiej całą replikę wymieni :wink: 0,25 mają się kręcić regularnie. Nie ważne ile jest fps. Guarder biały do 300 fps też jest wporzo. Dyszy też nie trzeba zmieniać, bo w CA są dobre dysze. Jeśli test strzykawki wypadł pomyślnie z dyszą, to nie ma problemu. Pytanie do autora tematu: smarowałeś może ostatnio magi olejkiem silikonowym albo gumkę??? Czy na HU ustawionym na 0 kulki lecą tak samo każda kolejna? Czy losowo? To jest test na uszczelnianie się komory. Jeśli jedna leci na 20m a druga na 10, to problem jest z gumko-dyszą. Guardery białe mają szerszy kołnierz niż np. systemy, ale pierwszy raz spotykam się, żeby w CA takie połączenie nie grało. Pozdrawiam. EDIT: proponuję też spróbować na innych kulkach. Np. na guarderach. Wiem, że blastery są ok, ale czasami niektóre markowe kulki się nie lubią z replikami. Nie wiem od czego to zależy :F Edited March 24, 2009 by Viamortis Quote Link to post Share on other sites
Leo_111 Posted April 4, 2009 Report Share Posted April 4, 2009 Wyraźnie napisałem "Na próbę" wymień dyszę . Opieram to na podstawie własnego doświadczenia z "dobrą dyszą od Ca" . Guardera bym wymienił ponieważ ta gumka jest jak dla mnie całkowicie nie przewidywalna co również opieram na doświadczeniu z 3 gumkami tego producenta . Nikt tu nikogo nie chce narażać na nie potrzebne koszty. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts