lukasp Posted December 7, 2008 Report Share Posted December 7, 2008 Po co heca z HDF-em bo jest najzwyczajniej w świecie lepszy zwykła kartka po naniesieniu kilku warstw farby robi sie bardzo wiotka, rozmieka itp historie, HDF natomiast nie. Pamietaj o tym, że mozliwości jest multum a ja podałem jedną z nich wszelka krytyka z tekstami o kartce jest idiotyczna. Nikogo nie zmuszam ani nie namawiam a twój sposób z kartką też działa tyle, że gorzej od sztywniejszych szablonów. Reasumując ilu twórców tyle sposobów pzd. Quote Link to post Share on other sites
michalll Posted December 7, 2008 Report Share Posted December 7, 2008 Czyściłem :D Rispect :uśmiech: Mi się osobiście szablony z kartek nie sprawdziły - szybko namakają i trzeba zaraz robić nowe. Optymalnie by było wyciąć z jakich plastikowych sztywnych "teczek" albo czegoś podobnego co akurat znajdziemy w domu. Co prawda z kartki się łatwiej wycina, ale w ten sposób mamy szablon na dłużej - jak się maluje kilka replik to ma znaczenie ;) Quote Link to post Share on other sites
rumak Posted December 7, 2008 Report Share Posted December 7, 2008 Można też używać folii tej co się na działkach używa :-P wystarczy ją 'naprężyć' i wyciąć w niej np. żyletką szablon... :-F Quote Link to post Share on other sites
Borol Posted December 7, 2008 Author Report Share Posted December 7, 2008 Szablony robiłem z kartony z bloków papierowych:) Quote Link to post Share on other sites
Ari Posted December 7, 2008 Report Share Posted December 7, 2008 U mnie sztywna podstawa na szablon sie nie sprawdzila bo na przyklad trudno bylo na szynie RIS pomalowac z szablonu aby wyszlo rowno jesli szablon do nierownej powierzchni nie przylegal jak tylko mogl. A jak Wy to robicie ze wam namakaja ? Ja szablony z kartek mialem i po kilkadziesieciu uzyciach (tylko ze wtedy akurat nie malowalem giwer) i sie nie niszczyly Quote Link to post Share on other sites
michalll Posted December 7, 2008 Report Share Posted December 7, 2008 A jak Wy to robicie ze wam namakaja ? Ja szablony z kartek mialem i po kilkadziesieciu uzyciach (tylko ze wtedy akurat nie malowalem giwer) i sie nie niszczyly Pewnie dla tego się nie zniszczyły, że nie malowałeś ;) <żart> Malowaliśmy 3 repliki jednocześnie, do tego drobiazgi typu granatniki, an-peqi itp. Każdy wycięty wzór był nakładany kilka, kilkanaście razy. Kartka musi przemoknąć. Karton z bloku albo taka "folia" są wystarczająco elastyczne żeby je blisko przyłożyć do risów - w końcu to nie chodzi o to, żeby coś namalować dokładnie na replice tylko żeby był efekt rozbicia sylwetki. Quote Link to post Share on other sites
łosiu Posted December 7, 2008 Report Share Posted December 7, 2008 http://raszowka_20081123.w.interii.pl/_raszowka10.html http://raszowka_20081123.w.interii.pl/_raszowka18.html zdjęcia giety jednego z gości z ekipy rpg 7 z lubina Quote Link to post Share on other sites
Ari Posted December 7, 2008 Report Share Posted December 7, 2008 Fakt, jak dużo na raz sie maluje to przemoknie, ale ja w takich sytuacjach poprostu bralem druga kartke albo gabke i mokra farbe z kartki "zabieralem". Ja giwere malowalem w camo polskie wiec musialo byc ladnie ! :D Quote Link to post Share on other sites
rumak Posted December 7, 2008 Report Share Posted December 7, 2008 Przecież pisałem wcześniej :wink: Można też używać folii tej co się na działkach używa wystarczy ją 'naprężyć' i wyciąć w niej np. żyletką szablon... praktycznie idealnie przylega, da się wyginać w każdy kształt i co najważniejsze nieprzemaka!! :-P Quote Link to post Share on other sites
Ari Posted December 7, 2008 Report Share Posted December 7, 2008 Ale o jakiej dokładnie folii mówisz ? Quote Link to post Share on other sites
rumak Posted December 8, 2008 Report Share Posted December 8, 2008 Takiej plastikowej, co się na dzialkach używa:P w każdym ogrodniczym ją dostaniesz :-P Quote Link to post Share on other sites
michalll Posted December 8, 2008 Report Share Posted December 8, 2008 Jak folia będzie miękka to wyjdą koślawe wzory... Quote Link to post Share on other sites
rumak Posted December 8, 2008 Report Share Posted December 8, 2008 To sie wybiera tą ogrodniczą grubą:P Quote Link to post Share on other sites
michalll Posted December 8, 2008 Report Share Posted December 8, 2008 (edited) I tak będzie miękka. Zresztą jak wolisz. Mi się lepiej maluje ze sztywnych szablonów. Edited December 8, 2008 by michalll Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts